Raamatututvustaja

Aprill 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Martin Algus. Midagi tõelist

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 05 minutit

 

Leo töötab arhitektuuribüroos, ta on kahe lapse isa ja elab perega Tallinna lähistel uuselamurajoonis. Üksluisest argipäevast tüdinuna otsib ta oma ellu midagi tõelist, midagi, mis päriselt puudutaks. Karl on kasvanud üles lastekodus ja vabanenud äsja vanglast. Juhuslikke tööotsi tehes unistab ta sellest, mis on kõige tõelisem − päris oma perekonnast. Martin Alguse debüütromaanis põimuvad ootamatul moel kahe eesti mehe saatused. Ühe tõus on teise langus, ja vastupidi. Vaheldumisi kummagi tegelase vaatepunktist jutustatud lugu peegeldab lugejale tänase päeva võtmeteemasid: küsimusi emotsionaalsest lähedusest ja selle puudumisest, tunnustus- ja kuulumisvajadusest, virtuaalmaailma ahvatlustest, õnne võimalikkusest tarbimisühiskonnas ja muutuvast mehelikkusest.

 

Robert Bryndza. Mustjas vesi

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 44 minutit

 

Surnukeha vajub kiiresti vetesügavusse, kus lamab liikumatult ja häirimatult aastaid. Aga maa peal on õudused alles algamas… Kui peainspektor Erika Fosterile antakse vihje, et käsil oleva narkojuurdluse olulised asitõendid on peidetud Londoni äärelinnas asuva vana vett täis karjääri sügavusse, annab ta korralduse karjäär läbi otsida. Selle mudasest põhjast leitakse narkootikumid… aga ka lapse luukere. Üsna pea saab selgeks, et tegu on kahekümne kuue aasta eest jäljetult kadunud seitsmeaastase Jessica Collinsiga. Erika on sunnitud uusi ja vanu asitõendeid kokku sobitades kaevuma sügavale, et saada teada rohkem nii Collinsite purunenud perekonna kui ka juhtumiga omal ajal tegelenud peainspektor Amanda Bakeri kohta, keda vaevab siiamaani tõsiasi, et tal ei õnnestunud Jessicat leida. Erika mõistab peagi, et see on tema karjääri üks keerulisemaid juhtumeid. Kuhu viivad niidiotsad? Selge on vaid üks: keegi valetab. On keegi, kes ei taha, et see juhtum lahendataks. Ja see keegi on valmis tegema kõik, et Erika ei jõuaks tõeni. Robert Bryndza on raamatumaailmas enneolematut tõusu teinud briti kirjanik, kes praegu elab koos abikaasaga Slovakkias. Tema välja mõeldud peainspektori Erika Fosteri igale uuele krimiloole elavad kaasa miljonid lugejad üle maailma. "Mustjas vesi" on kolmas raamat ülipõnevas sarjas, mis nüüdseks on tõlgitud enam kui 40 keelde.

 

Jessie Burton. Miniaturist

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 02 minutit

 

1686. aasta sügispäeval koputab 18-aastane Nella Oortman Amsterdami kõige jõukamas linnaosas suursuguse maja uksele. Ta on tulnud maalt linna, et alustada uut elu silmapaistva kaupmehe Johannes Brandti abikaasana, kuid vastu võtab teda hoopis mehe teravkeelne õde Marin. Johannes ilmub alles tükk aega hiljem ja annab Nellale eriskummalise pulmakingi: nende kodu vähendatud koopia. Seda hakkab sisustama mõistatuslik miniaturist, kelle pisikesed meistritööd peegeldavad oma päriselulisi teisikuid ootamatul moel. Esialgu on Nella hämmingus Brandtide majapidamise suletud maailmast, ent kui ta avastab sealsed saladused, mõistab ta, et neid kõiki ootavad ees aina suuremad ohud. Kas nende saatus on miniaturisti kätes? Ja kas temast saab nende kõigi päästja või paneb ta aluse nende hukule? Kaunis ja joovastav, täis südant põksuva panevat põnevust, jutustab Jessie Burtoni vaimustav debüütromaan loo armastusest ja kinnisideedest, reetmisest ja kättemaksust, näivustest ja tõest.

 

Dale Carnegie. Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi

teksti esitanud Heli Kaldas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi

 

Dale Harbison Carnegie (1888–1955) oli ameerika kirjanik ning müügi- ja motivatsioonikoolitaja, kelle nimi tänapäeva lääne kultuuriruumis tutvustust ei vaja. Carnegie uuris oma kõnekunsti kursuste jaoks sadu kuulsate inimeste elulugusid ning otsis neist õnnevalemit äriedus ja inimsuhetes. Nende kursuste üleskirjutusest saigi alguse 1936. aastal ilmunud menuraamat "Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi". See raamat on õigupoolest üks esimesi eneseabiõpikuid maailmas, olles ilmumisest saadik bestseller, mida praeguseks müüdud üle 30 miljoni eksemplari kogu maailmas. "Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi" suurim väärtus lisaks sellele, et tegemist on siiani päevakohase turunduspiibliga, on see, et Carnegie annab meile aegumatuid ja universaalseid soovitusi inimsuhete rägastikus õige tee leidmiseks.

 

Lauren Chater. Pitsikuduja

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 43 minutit

 

Eesti 1941. Stalini halastamatu Punaarmee hävitab kõik oma teel. Katarina ja tema pere on pääsenud üksnes seetõttu, et okupatsiooniväed vajavad nende kodutalu õunu ja villa. Kirglikult oma kodumaad armastav noor naine võitleb vanaema jäetud hinnalise pärandi eest – see on põlvest põlve edasi antav oskus kududa õhkõrnu pitssalle, mille peenekoelised mustrid kannavad endas esivanemate lugusid. Samal ajal kui Katarina elu Eestis on täis rõhumist ja viletsust, tunneb Lydia Moskvas, kuidas elu mugavas kuldpuuris teda lämmatab. Kui ta taipab, et kõik pole kuld, mis hiilgab, otsustab ta põgeneda, hüljata oma privileegid ja naasta ema kodumaale – kaugele Eestisse. Kaks noort naist kohtuvad. Üks neist võitleb selle nimel, et killuke minevikku jõuaks kohutava oleviku kiuste tulevikku. Teine teeb kõik selleks, et unustada oma perekonna sünge minevik ja alustada tundmatul kodumaal uut elu. Koos astuvad nad vastu nii Punaarmee kui ka silmapiiril ähvardava Hitleri natsirežiimi sõduritele ning võitlevad oma elu, vabaduse ja armastuse eest. Austraalia kirjaniku Lauren Chateri debüütromaani "Pitsikuduja" tegevus toimub Teise maailmasõja aegses Eestis. Küsimusele, miks ta valis oma romaani tegevuspaigaks just Eesti, on kirjanik vastanud, et Eesti valis tema. "Mõned aastad tagasi tõstsin raamatukogus raamatuid riiulitele ja mulle sattus kätte teos Eesti pitssallidest. Asusin huviga lugema ja avastasin terve uue külje ajast, kui Nõukogude Liit Balti riigid okupeeris. Siberisse küüditamine ja Eestis toimunud massimõrvad pole kirjanduses palju tähelepanu pälvinud… Ja siis need imepeened, keeruliste mustritega sallid, mille kudumine oli üks kohalike naiste viise keelatud ja põlu alla sattunud kultuuri edasi kanda."

 

Ann Cleeves. Sinine välk

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 16 minutit

 

Noor Shetlandi politseinik Jimmy Perez saabub koos oma armsama Franiga kodusaarele, et tähistada koos vanematega oma kihlust. Kihluspidu toimub linnuvaatlusjaama söögisaalis ja külalisteks kutsutakse ka vaatlusjaama personal ning kohalviibivad külastajad – kirglikud asjaarmastajatest linnuvaatlejad. Ning siis juhtub midagi ootamatut. Idülliline, vähem kui saja püsielanikuga saareke muutub tormist äralõigatuna omamoodi põrguks ja tormivangi jäänud linnuhuvilised peavad elama teadmisega, et nende keskel puhketoas ja nende ühises söögilauas istub mõrvar. Ainult et kes? Torm kestab, lahendus ei näi lähenevat. Kuni...

 

Darja Dontsova. Pikaküüneline daam

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 01 minutit

 

Lõbus aastavahetuspidu lõpeb ootamatult tragöödiaga. Majaperenaine sureb kahtlastel asjaoludel. Lahkunu sugulased püüavad kuritegu kinni mätsida, mispeale tapetu sõbranna Daša Vassiljeva käivitab eraviisilise juurdluse. Üksteise järel osutuvad mõrvaversioonid kõlbmatuks. Kes siis ikkagi on kurjategija? Ämm? Abikaasa? Parimad sõbrad? Või ei tea kust välja ilmunud õde? Daša teab kindlalt vaid üht: mõrtsukas on kuskil lähedal...

 

Mark Forsyth. Purjutamise lühiajalugu

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 03 minutit

 

Enamikes kultuurides on tuntud ka alkohoolseid jooke ning kui need juba on olemas, siis on kaasnenud ka purjutamine. Erinevatel ajastutel ja eri piirkondades on alkoholi tarvitamised traditsioonid pisut erinevad, see võib olla seotud seisuse, religiooni ja tavanditega, seksuaalsuse, ohverdamise või pingete maandamisega. "Purjutamise lühiajalugu" on ülevaade inimkonna suhetest alkoholiga läbi ajaloo, alates muinasajast kuni 20. sajandini. Mida on inimesed eri aegadel joonud, miks nad seda on teinud ja kuidas?

 

Winston Groom. Forrest Gump

teksti esitanud Tarmo Hints

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 39 minutit

 

Romaan kohtlasest pargipingil kõigile komme jagavast noorest mehest, kel enamike asjadega, mis ta ette juhtub võtma, hullupööra veab. Südamlik ja lõbus.

 

Maeve Haran. Tule tagasi, kallis

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 01 minutit

 

Joe on abielus oma kursusekaaslase Mollyga ning neil on väike laps, kuid oma vanematest ei tea ta midagi, sest ta on adopteeritud. Joe ei suuda aga tulla toime teadmisega, et ema oli ta kunagi lapsendamiseks andnud. See ei lase tal nüüd päriselt armastada ka oma poega. Et eluga edasi minna, tuleb kõigepealt jõuda selgusele minevikus. Joe otsustab oma tõelise ema üles otsida. Minevikus tuhnimine võib aga tuua esile vägagi ootamatuid pöördeid. "Tule tagasi, kallis" on raamat esmapilgul ideaalsest perekonnast – mehest, naisest ja pisipojast –, mille püsimajäämine satub aga ootamatult ohtu.

 

Airika Harrik. Iseenda laps

teksti esitanud Marje Muruste

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 42 minutit

 

Raamatu "Iseenda laps" kangelanna, tavaline Tallinna koolitüdruk Annika seisab ühel hommikul kummaliste valikute ees. Enesele ootamatult naaseb ta oma sünnieelsesse aega, armub siniste juustega noormehesse, kes osutub vaimuks, võitleb müstiliste olenditega ning tema missiooniks saab päästa maailm läbi selle, et sünnitada... iseennast.

 

Dora Heldt. Puhkus papaga

teksti esitanud Tiina Kuningas

helioperaator Henrik Veeäär

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 37 minutit

 

See tõotab tulla mõnus puhkus: Christine kavatseb minna Norderney saarele, et aidata sõbranna Marleenil tema uut kõrtsi remontida. Aga siis rabab ema Christinet nõudmisega, et too võtaks kaasa ka oma isa. Juba reisi algul on Christine närvivapustuse äärel, sest 73-aastasel Heinzil on kõige kohta oma arvamus. Vaevalt saarele jõudnud, võtab papa oma sarmi ja põikpäisusega juhtimise ehitusplatsil üle. Asi läheb veelgi hullemaks, kui Heinz tutvub kohaliku lehereporteri Gisbert von Meyeriga.

 

Alice Hoffman. Igapäevane nõiakunst

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 34 minutit

 

See on lugu kahest õest, keda kasvatavad pärast nende vanemate surma kaks tädi. Tädide maailm on aga pisut tavatu ning nende poole pöördutakse tihti nii armujoogi saamiseks kui ka hädas abi leidmiseks. Mõlemad õed püüavad sealt pääseda, üks põgeneb kodust, teine abiellub, kuid lõpuks on mõlemad sunnitud tunnistama, et just selles imelise ja tavalise, maagilise ja igapäevase ühendamises peitubki nende perekonna naiste tugevus.

 

Roy Jacobsen. Rigeli silmad

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 39 minutit

 

On aasta 1946 ja Norras on juba aasta aega valitsenud rahu. Ent Ingridi hing ei saa kodusaarel Barrøyl rahu – ta pakib kohvri, seob kümnekuuse tütre suurrätikuga selga ja asub pikale retkele, lootuses leida oma sõjaaja armastus ja lapse isa, Rigelilt pääsenud vene sõjavang Aleksander. Ingrid hakkab mehe jälgedes Rootsi poole liikuma. Sellest saab isevärki eepiline rännak. Ta näeb, kuidas Norramaad pärast sõda üles ehitatakse, kohtab Aleksandriga seotud inimesi ja kuuleb lugusid, mis põimuvad omavahel ja annavad talle ajapikku aimu mehe saatusest.

 

Paavo Kivine. Lurichi sõda

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 07 minutit

 

Sensatsioonilist materjali pakkuv teos kõneleb I maailmasõja suurimast reetmis- ja spionaažiloost, mille avastas neil aastail Ameerikas maadelnud meie rahvuskangelane. Senitundmatutele arhiividokumentidele, erakirjadele ning muule avastuslikule materjalile tuginevas dokumentaalteoses räägitakse sellest, kuidas Lurich informeeris oma avastusest Inglise, USA ja Vene valitsusi ning vastuluuret, kuidas ta asus nendega koostööle ning kuidas see kõik mõjutas maailmasõja käiku. Sarnaselt kriminaalromaaniga astuvad siin ette tolleaegsed tippspioonid, terroristid, kaunid naised, kõrgpositsioonidel olevad reeturid, bolševike juhtfiguurid, äriilma hiiglased, suurimad pangad, riigijuhid. Erinevalt fantaasiatest leidis kõik teoses kirjeldatav ka tegelikult aset. Niigi suurejoonelisse Lurichi saagasse on sellega lisandunud uus ja ülimalt põnev peatükk.

 

Tuule Lind. Eelijapäev

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 03 minutit

 

Pärast ühte koolipidu 1981. aastal vägistatakse Lilith, peol valves olnud õpetaja. Juhtum ei saa küll avalikuks, ent Lilithi elu teeb kohutava kannapöörde ning häbi ja kannatused panevad ta hauduma kohutavat kättemaksu.

 

David Lodge. Ühest kohast teise

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 01 minutit

 

David Lodge (s. 1935) on tänapäeva nimekamaid inglise kirjanikke ja kirjandusteadlasi. Avaldanud mitmeid uurimusi inglise ja ameerika romaanidest ning kirjandusteooriast, on ta rahvusvahelise menu pälvinud oma irooniliste romaanidega akadeemilisest maailmast. "Ühest kohast teise" on esimene kolmest säravalt vaimukast romaanist, milles David Lodge kirjeldab Rummidge'i ülikooli ümber käivat elu. Triloogia teine osa, "Väike maailm", ilmus Varraku "Iirise" sarjas 1996. aastal. Esimeses raamatus vahetavad kohad Rummidge'i ülikooli inglise keele ja kirjanduse õppejõud Philip Swallow ning tema hoopis värvikam ja hakkajam ametivend Morris Zapp USA Euphoric State ülikoolist. Et tegemist on 1960. aastatega, on Ameerika üliõpilaskond rahutu ning leebe ja rahuarmastav Swallow satub enda jaoks tavatusse olukorda. Morris Zapp aga püüab Rummidge'i ülikooli kujundada selliseks, nagu talle meeldib. Mis sellest kõigest välja tuleb, selgubki selles lõbusas, mitmekihilises romaanis.

 

Henning Mankell. Itaalia kingad

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 10 minutit

 

Stockholmi saarestiku ühel kõige kaugemal saarel elab Fredrik oma elusügisel suures vaikuses, seltsiks ainult koer, kass ja sipelgapesa elutoas. Tema ainsaks ühenduseks muu maailmaga on postiljon. Üks tume saladus, saatuslik eksimus on teinud temast inimpelgliku eraku. Ühel hommikul seisab jääl naine. See on Harriet, kelle ta üle kolmekümne aasta tagasi sõnagi lausumata alatult maha jättis. Nüüd on Harriet suremas haige ja nõuab Fredrikult ühe lubaduse täitmist. Koos teevad nad sõidu, mis osutub mitmes mõttes vapustavaks ja viib kohtumisteni eriliste inimestega, kes on pealiskaudse elu eest varjunud sügavale Norrlandi metsadesse. Henning Mankelli ühtaegu lõbus ja nukker romaan "Itaalia kingad" räägib nii surmast ja valust kui ka rõõmust ja elutahtest.

 

Henning Mankell. Rootsi kummikud

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 53 minutit

 

"Rootsi kummikud" on iseseisev järg Henning Mankelli romaanile "Itaalia kingad". Vaheda sulega kirjeldab autor eaka mehe eluvõitlust: armastust, kaotusi, valesid ja vananemist. Ühel hommikul ärkab pensionile jäänud arst Fredrik Welin selle peale, et tema maja on üleni leekides. Ta jõuab vaevu eluga välja, kaasas ainult kaks vasaku jala kummikut. Hommikuks on tema armsast saarestikumajast järel ainult tuhk. Kogu tema elu on hävinud ja ta tunneb end liiga vanana, et otsast alustada ja uus kodu rajada. Selle asemel asub ta elama vanasse haagiselamusse, piirdudes vaid eluks hädavajalikuga. Nagu sellest oleks vähe, kahtlustab politsei, et ta pani ise oma majale tule otsa. Fredriku ellu toob veelgi rohkem segadust tütar Louise’i saabumine, kelle hulljulge ja kompromissitu elustiili tõttu satub isa vanuigi veel Pariisi oma noorusaja radadele. Lisaks armub ta ülepeakaela endast kolmkümmend aastat nooremasse ajakirjanikku Lisa Modini, kes tuleb tulekahjust artiklit kirjutama. Uusaastaööl põleb saarestikus maha veel üks maja ja kohalike seas hakkab levima ärevust tekitav kuuldus salapärasest sarisüütajast. Sügisel alguse saanud sündmused viivad lahenduseni, mida Fredrik Welin poleks osanud uneski näha.

 

Frances Mayes. Naised päikesevalguses

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 56 minutit

 

Ameeriklanna Kit Raine elab Toscanas ja kirjutab biograafiat oma heast sõbrast, vastuolulisest naisest, kes heidab ikka veel Kiti enese elule varju. Tema töö jääb toppama, kui saabuvad kolm naist – Julia, Camille ja Susan –, keda seob hiljuti sõlmitud sõprus. Susan, kolmest naisest kõige hakkajam, on keelitanud sõpruskonna loobuma üksluisest elust USA-s ja üürima Toscanas kauni maja. Hoolimata sellest et võõrast kultuuri ei tunne uustulnukad kuigi hästi, annab äsja tärganud seiklusjanu neile julgust elu nautida. Aga kuidas seda täpsemalt teha? Kiti juhendamisel sukelduvad kolm sõpra Itaalia ellu ja oma ammu unustatud kirgedesse, ja sel kõigel saavad olema üsna ootamatud tagajärjed. Frances Mayes, autor, kelle sulest on ilmunud ülipopulaarne "Toscana päikese all", kirjutab talle omase soojusega kaunitest paikadest, toidust ja sõprusest. "Naised päikesevalguses" on lugu neljast ameeriklannast, kelle elud saavad ühe erakordse aasta jooksul Itaalias uue suuna.

 

Roz Nay. Meie väike saladus

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 29 minutit

 

"Meie väike saladus" on vastupandamatu, judinaid tekitav romaan kadunud naisest, ohtlikust armukolmnurgast ja saladustest, mida kiivalt enda teada hoitakse või jagada otsustatakse. Angelat hoitakse politsei ülekuulamisruumis. Tema kunagise peigmehe abikaasa on kaduma jäänud ja uurija Novak on kindel, et Angela teab midagi, ehkki väidab vastupidist. Novaki pinnimise peale jutustab Angela kümne aasta taguse loo. Kas Angela on haavunud endine kallim, kellel on halvad kavatsused? Või on ta ettur kellegi teise kättemaksuplaanis? Keda ta kaitseb? Ja miks? Ootamatuid pöördeid ja pinevust täis "Meie väike saladus" on pingeline kassi-hiire mäng ja haarav triller valedest, mida räägime teistele – ja iseendale.

 

Liidia Nuude. Mati Nuude

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 18 minutit

 

Möödumas on 10 aastat sellest ajast kui Eesti esilaulja Mati Nuude (18.02.1941–10.03.2001) meie seast lahkus. Edetabelis oli tal esimene koht, kuid aja seadused on halastamatud – varsti paljud enam ei mäleta või ei tea, kes oli see Mati Nuude – kunagi väga tuntud sportlane ja laulja. See raamat on eeskätt Matist kui inimesest. Autor on lähtunud Mati Nuude päevikust, sellest, mida mees jutustas oma elust ja millised olid tema mõtted ning oma abielumälestustest. Raamatus on toodud ka paljude tuntud inimeste mälestused Mati Nuudest (Taimu Viir, Jaan Talts, Ivo Linna, Erich Krieger, Ada Lundver jt). 2011. a. veebruaris möödub ka 70 aastat Mati Nuude sünnist. Mati Nuude elu ja tegevus väärivad lugupidamist, sest ta on jätnud nii tõstesporti kui ka Eesti kultuuriellu oma jälje. Ta oli meie rahva lemmik, kuid tema kuulsus ületas ka Eesti piire. Raamatus on toodud mitmed värvikamad seigad Mati Nuude elust. Lugeja saab naerda, kohati aga võivad ka pisarad silma tulla – Mati elutee juba lapsepõlvest alates käis järskude käänakute, tõusude ja langustega. Mehe ellu mahtus kõik, nii ülim rõõm kui ka rasked pettumused, kurjus ja headus, õnn ja õnnetus.

 

Anne Birkefeldt Ragde. Elunautijad

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 25 minutit

 

"Elunautijad" on järg romaanidele "Berliini paplid", "Erakvähid", "Rohelised aasad" (eesti keeles kõik 2008) ja "Andestada saab alati" (2017). Tormod Neshov elab nüüd hooldekodus ja tunneb end seal turvaliselt. Kuid ta on kaitsetu mälestuste ees, mis öösiti tema üle võimust võtavad. Mitte mingi hinna eest ei soovi ta külastada Neshovi, kuigi Torunn on nüüdseks talu üle võtnud ja vana räämas maja on korda saamas. Torunn osaleb üha rohkem Margido matusebüroo tegemistes. Erlend on end ajutiselt töölt vabaks võtnud, et hoida silm peal Klampenborgi villa remondil, ja tema elu oleks puhas nauding, kui Raasukese uued toitumisreeglid seda elu ei segaks. "Elunautijad" on haaravlugu vanadest roostes peresuhetest, mis siiski on sisimas soojad; surmast, mis võib olla järsk ja halastamatu, ja elust, mis peab alati edasi minema. See on õrn, kuid jõuline lugu sellest, mis lahutab, ja sellest, mis seob inimesi.

 

Lucinda Riley. Tormiõde

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 24 minutit

 

Ally D'Aplièse'i ootab ees võistlus maailma ühel ohtlikumal purjeregatil, kui ta kuuleb oma kasuisa ootamatust ja eriskummalisest surmast. Ta sõidab viivitamatult lapsepõlvekoju, kus tema ja ta viis õde saavad teada, et isa – saladuslik miljardär, keda tütred hellitavalt Pa Saltiks kutsusid – on igaühele neist jätnud salapärase vihje tema tõelise päritolu kohta. Ally on äsja alustanud uut kirglikku suhet, ja kuna kogu ta elu on äkitselt pea peale pööratud, otsustab naine avamere maismaa vastu vahetada ja järgneda vihjele, mille ta isalt sai. Nii satub ta Norra jäise ilu keskele, kus ta avastab oma juured ja saab teada, et ta elu on tihedalt seotud tundmatu lauljanna Anna Landvikiga, kes üle saja aasta tagasi laulis Griegi hiljem maailmakuulsaks saanud «Peer Gynt» esimeses lavastuses. "Tormiõde" on teine osa Lucinda Riley ülipopulaarsest raamatusarjast, mis on inspireeritud Seitsme Õe nimelisest tähtkujust ja sellega seotud mütoloogiast. Sarja esimene raamat "Seitse õde" ilmus kirjastuselt Varrak 2015. aastal.

 

Eha Veem. Leskede klubi. Postkast nr 4

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 17 minutit

 

Eha Veemi esimesest krimiloost "Leskede klubi. Armulauamõrv" tuntud õed Lilleväljad, kohtunik Berklund, Saima, Rolf ja Emma saavad jaanitule küll ilusti ära peetud, aga järgmisel päeval kallab nagu oavarrest ja loodetud rahulikust õngitsemisest Kortsjärvel ei paista midagi välja tulevat. Selle asemel tuleb asuda lahendama järjekordset mõrvajuhtumit, kus seekord ei piisa Leskede klubi bridžimängus treenitud mõistusest. Vaja on ka head füüsilist vormi.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Олег Калугин. Прощай, Лубянка!

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 15 tundi 37 minutit

 

Винцас Креве. Предания Дайнавской старины

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 55 minutit

 

Ларс Соби Кристенсен. Полубрат

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 27 tundi 09 minutit

 

See on on haarav saaga, mis kutsub lugejat kaasa elama kummalise perekonna nelja erineva sugupõlve saatustele kitsukeses Oslo korteris. Loo keskmes on poolvennad Barnum ja Fred: vägistamise tulemusel eostatud Fredi saadavad õpiraskused ja pidevad probleemid, Barnumi isa on vilets hulgus, kes end müügimeheks nimetab. Pärast suguvõsa esiema, samuti abieluväliselt lapsi saanud vanavanaema ehk Vana hukkumist autoavariis jääb Fred tummaks ning kahe venna eluteed viivad lahku – Fredist saab poksija, Barnumist stsenarist, kes loodab rajada filmikunstis uut, northerni žanri. Raamat võitis Põhjamaade kirjandusauhinna aastal 2002, kuid paljud kriitikud peavad seda Nobeli auhinda väärivaks suurteoseks.

 

Росс Макдональд. Вокруг одни враги

читает Мария Карпович

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2013

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 35 minutit

 

Хелен Раппапорт. Дневники княжон Романовых. Загубленные жизни

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 43 minutit

 

Noored lummavad Romanovite õed olid tõenäoliselt 20. sajandi alguse pildistatuimad ja kõige rohkem kõneainet pakkunud kuninglikust soost isikud, aga kes olid need valgete kleitide ja suurte kübaratega tüdrukud tegelikult? Millest nad unistasid, mida lootsid, mille poole püüdlesid ja millised olid nii nende omavahelised suhted kui ka läbikäimine vanematega? Milline oli nende elu ülimalt isoleeritud keiserlikus perekonnas ja mida arvasid nad oma ema kõikehõlmavast armastusest hellitatud venna Aleksei vastu? Suurema osa oma elust pidid nad elama range järelevalve all Tsarskoje Selo või Livadia palees. Keiserliku perekonna vastu suunatud terrorirünnakute ohu tõttu olid nad välismaailmast peaaegu täielikult ära lõigatud, neil oli vähe sõpru, kellega suhelda, ja neile olid tundmatud omaealiste tütarlaste tavapärased toimetused ja elukogemused. See kõik muutus 1914. aastal, kui Venemaa sõtta astus ja õed üleöö täiskavanuks pidid saama. Briti ajaloolase Helen Rappaporti raamat näitab suurvürstinnade elu rõõme, ebakindlust ja valu keiserliku Venemaa viimsete päevade taustal. Oma raamatus tugineb Rappaport varem avaldamata kirjadele, päevikutele ja mälestustele. Haaravalt kirja pandud teos pälvis väga sooja vastuvõtu, muuhulgas valisid Goodreads.com lugejad selle 2014. aasta parimaks ajalooraamatuks.

 

Анри де Ренье. Дважды любимая

читает Эдмундас Микульскис

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 09 minutit

 

Анджей Сапковский. Ведьмак

читает Маргарита Иванова

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, kestus 28 tundi 48 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Aapeli. Vinski lood : Üle linna Vinski. Vinski ja Vinsentti

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

3 köites, 281 lk.

 

Soome vestekirjaniku Aapeli humoorikat lasteraamatut "Üle linna Vinski" on aastakümnete jooksul mõnuga lugenud vähemalt kaks põlvkonda Eesti lapsi. Selle raamatu kaante vahel on ilmunud ka Vinski-lugude teine osa "Vinski ja Vinsentti". Punase pea ja tedretähtedega koolipoiss Vinski peab sedapuhku läbi ajama nähtamatuks tegeva pulbrita, kuid see-eest saadab teda kenas Hömpstädi linnas aset leidvates vahvates seiklustes apteekrihärra kingitud, inimkeeli kõnelev harakas Vinsentti.

 

Леэло Тунгал . Барбара и летние собаки

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köites, 149 lk.

 

Леэло Тунгал. Барбара и осенние собаки

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köites, 141 lk.

 

Ühel päeval läheb Barbara oma koeraga jalutama, kuid võõras mees süüdistab teda koera varguses ja võtab talt Tondu ära. Õnneks on läheduses naabripoiss, kelle abiga tüdruk oma kutsika tagasi saab. Õhtul helistab aga klassivend, kelle koer on samuti kadunud. Lapsed hakkavad ühiselt koeraröövlit jälitama...

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Põrgu Jaan

režissöör ja stsenarist Kaur Kokk, produtsent Katrin Kissa, operaator Mart Taniel, helilooja Ülo Krigul, kirjeldustõlke autor Kärt Mikli, kirjeldustõlk Kärt Mikli, konsultant Kairi Kivitar

Tallinn : Kakora, 2018

1 DVD, 1 tund 40 minutit

 

Filmi tegevus on inspireeritud Põhjasõja-järgsetest süngetest aegadest. Rahvast on aastaid rõhunud sõda, nälg ja katk. Saladusliku põnevusloo peategelane on Jaan (Meelis Rämmeld), kes leitakse teadvusetult mererannalt. Jaan ei mäleta oma minevikku. Ta on võõras niihästi iseendale kui inimestele enda ümber. Juhuse tahtel asub Jaan elama paruni (Andres Lepik) juurde kohalikku mõisahoonesse, kus mõni aeg tagasi on aset leidnud õõvastav kuritöö. Ajapikku hakkavad ilmnema vihjed salapärase võõra tausta ja varasemate tegude kohta. Mida teha, kui selgub, et sa oled keegi, kes sa olla ei taha?

 

"Hukkunud Alpinisti" hotell

stsenaariumi autorid Arkadi ja Boris Strugatski, režissöör-lavastaja Grigori Kromanov, helilooja Sven Grünberg. operaator-lavastaja Jüri Sillart, kirjeldustõlget loeb Erki Aule

Tallinn : Kakora, 2019

1 DVD, kestus 1 tund 24 minutit

 

Kui politseiinspektor Glebsky valmistub veetma meeldivat õhtut ja rahulikku ööd üksildases mägihotellis, ei tea ta veel, et seda kirkasse valgusesse ja puutumatusse lumme uppunud võõrastemaja asustavad nii ekstravagantsed külalised. Veelgi enam, mõni neist käitub lausa kahtlaselt ja nende teeseldud reipuse taga näib peituvat painajalik hirm. Tuberkuloosihaiget Hinckust võib mõista, kuid mis vaevab füüsik Simonet'd, soliidset härra ja proua Mosest ja mida jätab rääkimata hotelli peremees Alex? Pingest lausa kumisevas atmosfääris on mõrv ainult aja küsimus, kuid juurdluse käigus põrkub Glebsky reaalsusega, mis ei ole sellest maailmast.