Raamatututvustaja

Jaanuar 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

E-raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Jussi Adler-Olsen. Naine puuris

teksti esitanud Sirje Treiman

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, kestus 14 tundi 27 minutit

 

Ühel ilusal kevadtalvisel päeval kaob jäljetult noor ja edukas Folketingi poliitik Merete Lynggaard. Meedia lahkab raevukalt tema kadumise ja eraelu üksikasju, pealkirjades oletatakse igasuguseid versioone: oli see enesetapp, mõrv, traagiline õnnetus, inimrööv või äkki hoopis vabatahtlik põgenemine? Politsei käivitab kohe põhjaliku uurimise, kuid tulemusi sel pole. Merete Lynggaard oleks nagu maa alla vajunud. Alles siis, kui ebatraditsioonilise lähenemisega ja elust vintsutatud kriminaalkomissar Carl Mørck pannakse juhtima osakond Q-d, politsei vastasutatud üksust, mille ülesandeks on uurida "kõrgendatud tähelepanu nõudvaid" kuritegusid, hakkab uurimine jõudsalt edenema. Peatselt on Carl Mørck koos oma assistendi Hafez el-Assadiga jälil külmaverelisel kurjategijal, kes vihkamisest ajendatuna on sepitsenud täiesti pöörase kättemaksuplaani. Kas Carl ja Assad jõuavad kurjategijat takistada või saavad ka neist tema ohvrid?

 

Silver Anniko. Rusikad

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 43 tundi

 

Eesti kirjaniku ja ajakirjaniku Silver Anniko (1928-1982) romaan "Rusikad" ilmus esmakordselt 1979. aastal. Toonased kirjanduskriitikud suhtusid romaani halvasti, heites ette selle maitsetust ja mõõdutunde puudulikkust ning liigitasid selle halvas mõttes ajaviitekirjanduseks. Kuid toonase kirjanduspildi kohta ebatavaliselt jõulises stiilis kirja pandud "Rusikatele" sai osaks suur ja suisa kultuslik lugejamenu. Romaan räägib Eesti inimeste elust ajaperioodil 1920ndate lõpust kuni 1940ndate alguseni. Selle algset käsikirja kärbiti ja tsenseeriti eri põhjustel 1979. aasta väljaande tarvis oluliselt. Kultusromaani siinne uusväljaanne põhineb Silver Anniko esimesel, täielikul käsikirjal, mille autor saatis kirjastusse 1976. aastal.

 

David Attenborough. Noore loodusuurija seiklused

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 14 tundi 24 minutit

 

Raamatus "Noore loodusuurija seiklused" tutvustab armastatud loodusfilmide tegija David Attenborough oma nooruspõlve loomakogumisretki, mille eesmärk oli püüda Londoni loomaaiale haruldasi loomi ning teha sellest BBC jaoks filme ja telesarju. Esimene retk viis Guyanasse suur-sipelgaõgija, teine Indoneesiasse komodo varaani ja kolmas Paraguaysse vöölase järele, kuid muidugi tutvuti igal reisil ka paljude muude iseäralike loomadega. "Noore loodusuurija seiklused" on kirjutatud Attenborough’le omase sarmi ja huumoriga.

 

Karel Čapek. Aedniku aasta

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 3 tundi 04 minutit

 

Möödunud sajandi esimese poole silmapaistvaima tšehhi kirjaniku humoorikas aedniku portree kirjeldatuna kuude kaupa läbi aasta. Čapeki sõnul "aedniku tõugu inimene on tekkinud kindlasti kultuuri mõjul", sest kui ta oleks tekkinud looduslikul teel, "siis jalad oleksid tal nagu põrnikal, nii et ta ei tarvitseks kükki laskuda, ja tiivad oleksid tal esiteks ilu pärast ja teiseks sellepärast, et ta võiks lennelda oma peenarde kohal". Pühendunud aedniku hingeelu ja katsumusi on kirjeldatud haaravalt ning nauditavalt, need pakuvad muhedat äratundmisrõõmu, viivad suu naerule ja annavad kinnitust inimkonna imetlusväärsest optimismist.

 

Neil Gaiman. Ameerika jumalad

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 19 tundi 49 minutit

 

Shadow on musta mineviku seljataha jätnud. Nüüd soovib ta vaid elada oma naisega vaikset elu ning hoiduda edasistest ebameeldivustest. Kuid selgub, et abikaasa on kohutavas õnnetuses hukkunud. Läbi tormi koju matusele lennates leiab Shadow enda kõrvalt kummalise mehe, kes tutvustab end mr Wednesdayna, väidab, et ta on ammuse sõja põgenik, endine jumal ja Ameerika kuningas ning teab temast palju rohkem, kui võimalik. Wednesday hoiatab Shadow’d, et hoopis rängem torm on tulemas ning sellest hetkest alates pole enam miski endine.

 

Gennadi Gerodnik. Vend Vahindra

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1977

1 CD : DAISY raamat, kestus 5 tundi 53 minutit

 

Mitukümmend aastat tegutses Eestis ja Lätis buda usu jutlustaja Karl Tõnisson, kes oli Baltimaadel laialt tuntud hüüdnime "paljasjalgne Tõnisson" all. Ta ise nimetas end vend Vahindraks. Rändjutlustaja köitis tähelepanu nii eksootilise välimuse kui ka kõikvõimalike veidrate tempudega.

 

Guðrún Helgadóttir. Islandi trollilugu

teksti esitanud Elviira Vool

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, kestus 16 minutit

 

Raamat viib lugeja islandi legendide salapärasesse maailma. Lugu põhineb rahvaluulel ja jutustab trollieidest, kes läheb kohtama oma armsamat. Maavärinaid, vulkaanipurskeid ja teisi loodusnähtusi seletatakse lastele trollide käitumise kaudu. Põhjamaiselt karge jutustus, laetud armastuse, kire ja huumoriga.

 

Lehte Hainsalu. Viis minutit pärast vihma

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 4 tundi 39 minutit

 

Fiktsioonromaani sündmustik on seotud 1997. a. romaanivõistlusel II auhinna pälvinud teosega "Viis minutit enne vihma". Neljakümne päeva jooksul pärast surma vaatab tädi Juuli veelkord tagasi oma elule, nüüd juba teisest vaatenurgast, valgusvaimu leebe naeratuse saatel.

 

Tove Jansson. Sõnumid

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 4 tundi 37 minutit

 

Tove Jansson (1914–2001) on rahvusvaheliselt tuntumaid Põhjamaade kirjanikke ja kunstnikke. Teda on nimetatud ka üheks XX sajandi võimsamaks muinasjutuvestjaks. Enamiku eestlaste teadvuses on Tove Janssson püsinud pikka aega just lastekirjanikuna, muumiraamatute autori ja illustraatorina. Kuid Tove Janssoni kirjanduslik palett on sama mitmekesine ja üllatav kui tema kunstilooming. Ennekõike avaldub see tema novellikogudes. Käesolev raamat on valik kõigist tema 1971–1998 ilmunud novellikogudest. "Tove on kingitus inimkonnale," ütles kunagi norra lavastaja Kirsten Sörlie ja sellega on minu arvates kõik öeldud. (Lavastaja ja kirjanik Vivika Bandler Tove Janssoni kohta.)

 

Ida Jessen. Üks mees tuli linna

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, kestus 4 tundi 45 minutit

 

Käesolev kogumik sisaldab peamiselt tänapäeva Taani maaelu kajastavaid puändikaid jutte, mida seob omavahel autori leebe suhtumine oma tegelastesse ja Jessenile omane ergas loodusenägemine.

 

Mart Kadastik. Luikede järv

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 16 tundi 05 minutit

 

Rammestaval suvepäeval saabub pensionil advokaadi Arvi Sillami järveäärse maakodu õuele iseäralik seltskond. Võõrastel on kaasas urn oma lähedase tuhaga, mille nad tahavad järvevette puistata. Kui vana advokaat kadunukese nime kuuleb, ei reeda ta mingil moel, et oleks seda meest kunagi tundnud. Aga on. Veelgi enam. Keegi ei aima, kui suurt rolli on need kaks perekonda mänginud ja hakkavad edaspidi mängima üksteise elusaatustes. Mart Kadastiku romaani "Luikede järv" raamistiku moodustavad üllatavad sündmused ja suhtesiksakid, mille alguspunktid ulatuvad kuni saja aasta taha. Värvikale ühispildile koondunud tegelasi (jurist, arst, ettekandja, ajakirjanik, taksojuht jt) seovad igavesed küsimused armastuse otsimisest, leidmisest ja kaotamisest, lootusest ja lootusetusest. Ning nagu autori varasemateski teostes, jagub "Luikede järve" nii kuumi tundeid kui ka karget groteski.

 

Lena Maria Klingvall. Lena Maria : jalgkiri

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 2 tundi 29 minutit

 

Lena Maria sünd kujunes tema lähedastele tõsiseks šokiks. Vastsündinul polnud kumbagi kätt ja oli ainult üks normaalselt funktsioneeriv jalg. Tõenäoliselt oleks Lena Mariast arenenud üks kibestunud puudega inimene, kui vanemad poleks teda õpetanud suhtuma invaliidsusesse kui ületatavasse takistusse. Aja jooksul õppis Lena Maria jalgadega kirjutama, "käsitööd" tegema, klaverit mängima ja autot juhtima. Temast sai invaujuja, kelle karjääri tipuks kujunes oma maa esindamine Seouli olümpiamängudel. Praegu on Lena Maria hinnatud laulja, kes on esinenud lisaks Rootsile veel paljudes maailma maades. Tema Jaapani-turneed saatis erakordne edu. Raudse tahte, elurõõmu ja sügava usuga Jumalasse on Lena Marial õnnestunud oma elu suured miinused muuta suurteks plussideks.

 

Katrin Kurmiste. Sinised õunad

teksti esitanud Tiina Kuningas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 15 tundi 07 minutit

 

Hea lugeja! Hoiad käes raamatut, mis räägib autori perekonna saatusest. "Sinised õunad", nagu ka triloogia eelmised osad "Tuulekülv" (2011) ja "Umbtaevas" (2015) kirjeldab Tapperite suguvõsa läbielamisi. 1944. aasta metsik septembritorm jättis Endriku ja Maarja koos lastega Läänemaa väikesesse rannakülla. Siitsamast algabki perekonna Kolgata tee läbi sõjast muserdatud maa. See on lugu meeleheitlikust põgenemisest, võitlusest ellujäämise eest, suurtest hirmudest; lapsepõlvest, kuhu alati mahub seiklusi ja väikesi rõõme, olgu aeg milline tahes. Kartus, et tema poliitiline tegevus Eesti Vabariigi riigivolikogu liikmena ja saksaaegne ametikoht majandusdirektooriumis võivad lähedastele ohtlikuks osutuda, sunnib Endrikut pere juurest lahkuma ja põranda alla minema. Tal tuleb perekonnast eemal viibida kaksteist pikka aastat, samal ajal kui NKVD ikka veel tema jälgi ajab. Kõik need aastad rändavad Maarja, pere neli last ning Endriku ema ja õed ühest Eestimaa paigast teise, püüdes võimalikult vähe tähelepanu äratada. Kust võtab väike habras Maarja hingejõu, et toime tulla üle jõu käiva töö, nälja, väsimuse ja pideva hirmuga? Võib-olla ammutab ta jõudu headelt inimestelt, keda oma rännakul kohtab; võib-olla aitab teda unistus leida jälle oma tilluke kodu, kus saaks koos perega vabalt ja hirmuta elada. Sest unistamist ei saa keegi keelata, unistada võib kasvõi sinistest õuntest.

 

Alex Lepajõe. Röövlinnud. 2. osa

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 5 tundi 44 minutit

 

Mõistsin, et minu hoolikalt silutud fassaad oli silmale küll ilus vaadata, aga ehitatud liivast ja otse mere äärde. Peale seda, kui tuul mere kohal tõusis ja tormiks muutus, lõi randa jõudnud laine esimese löögiga ümaraks torni teravad tipud. Järgmine laine muutis lossimüüri poole madalamaks ja kolmas, kõige võimsam, paiskas ehitise mööda rannaliiva laiali, nii et uhkest lossist jäi näha vaid ümar kühm ja tükike värvilist tornilippu... Nägin neli aastat päikeseloojangut ainult peegeldusena vastasoleva hoone aknalt, kuid see ei seganud mul jõudmast arusaamisele, millest ma pole ka täna, kolmkümmend aastat hiljem taganenud. Kui vabadust ja harmooniat üldse on kusagil võimalik saavutada, siis need kaks kohta olid ja jäävad valdavale osale inimkonnast kättesaamatuks. Üks on klooster. Teine vangla üksikkong. Iseasi muidugi, kui palju leidub neid, kes selles teoorias omal nahal veenduda sooviksid. Või seal esimesed kolm kuud vastu peaksid.

 

Patricia MacDonald. Emadepäev

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 10 tundi 32 minutit

 

Kindel paar juba keskkooliajast, on Karen ja Greg Newhall elanud Massachusettsi osariigis Baylandis kogu oma elu. Nad usaldavad teineteist. Nad tunnevad oma naabreid. Bayland on olnud täiuslik paik, kus kasvatada oma adopteeritud tütart Jennyt. Siis leitakse lähedasest metsast noore tüdruku laip ja kõik muutub. Kolmeteistkümneaastane Jenny ei ilmu perekonna traditsioonilisele emadepäevalõunale ja Karen on murest meeletu. Ning kui Jenny lihane ema äkitselt nende ukselävele ilmub, on nii Karen kui Greg maruvihased. Jenny tormab võõrale vastu, et teda kallistada, ja Newhallide rahumeelne maailm hakkab purunema, paljastades julmad saladused, mis teevad Gregi peamiseks kahtlusaluseks jõhkras mõrvas... kibedad saladused, mis panevad Kareni kahtlema, kas ta üldse tunneb oma kõige lähedasemaid inimesi... ohtlikud saladused, mis muudavad Newhallide perekonna iga liikme halastamatu mõrvari jahitavaks saagiks.

 

Anne-Marie O’Connor. Daam kullas

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 14 tundi 57 minutit

 

Gustav Klimti maal "Daam kullas", mida peetakse üheks 20. sajandi tuntumaks maaliks, jõudis kogu maailma uudispealkirjadesse sada aastat pärast valmimist, kui selle müügihind kerkis oksjonil 135 miljoni dollarini. Anne-Marie O'Connor räägib meile haarava loo, kes oli too maalil kujutatud daam kullas tegelikult. Adele Bloch-Bauer oli silmapaistev Viini juudi seltskonnategelane. Sajandi lõpu Viinis oli tal mässaja kuulsus. Ajal, mil naiste osalemist ühiskondlikus elus peeti mandumise ilminguks, väärtustas Adele avalikult naiste haridust. Raamatus tutvustatakse ka Klimti, vaese graveerija poega, keda kunstibürokraadid ei tahtnud tunda, geeniust, oma aja kunstiketserit. Kui natsid võimule tulid, konfiskeerisid nad portree ja kõrvaldasid sellelt Adele nime, et keegi ei aimaks tema juudi päritolu. Kuuskümmend aastat pärast natside kunstirööve sai alguse kümneaastane kohtuvaidlus Austria valitsuse ja Bloch-Bauerite pärijate vahel. Autor Anne-Marie O'Connor töötas aastaid Reutersi väliskorrespondendina ja Los Angeles Timesi koosseisulise ajakirjanikuna. Praegusel ajal teeb ta kaastööd The Washington Postile Jeruusalemmast.

 

B. A. Paris. Too mind tagasi

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 6 tundi 57 minutit

 

"Too mind tagasi" paneb sind kahtlema kõiges ja kõigis kuni pööreterohke lõppvaatuseni. Finn ja Layla on Prantsusmaal, teel suusapuhkuselt koju otsustavad nad maantee ääres korraks peatuse teha. Finn läheb tualetti, Layla jääb autosse. Kui Finn naaseb, ei ole naist enam autos. Otsingutest hoolimata jääb Layla kadunuks. Kaksteist aastat hiljem, tagasi Inglismaal, on Finn kihlatud Layla õe Elleniga. Ta on õnnelik ja minevik meenub talle harva. Kuni ühel päeval leiab ta koju tulles Elleni diivanil kössitamas. Naisel on midagi sõrmede vahel. Midagi, millel on tähendus vaid Finni, Elleni ja … Layla jaoks. Päevad mööduvad ning Finn ja Ellen hakkavad saama aina enam kummalisi märke Layla kohalolust. Mida rohkem küsimusi üles kerkib, seda pingelisemaks nende suhe muutub. Kas võib olla, et Finni esimene armastatu Layla on elus ja otsustanud pärast kõiki neid aastaid mehega jälle ühendust võtta? Või on salapäraste ja aina painavamate märguannete taga isik, kes naise röövis?

 

Piret Raud. Tobias ja teine B

teksti esitanud Sirje Treiman

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, kestus 2 tundi 38 minutit

 

Tobias käib teises klassis ja tal on palju toredaid sõpru. Näiteks Uku, kellel on siga nimega Nossu ja pikkade juustega muistsed esivanemad. Või Linda, kes oskab balletti ja teab, mis tähendab "autogramm". Või hoopis Gregor, kes on küll kohutavalt riiakas, ent sellest hoolimata lahe kaaslane. Üheskoos võtavad lapsed nii mõndagi naljakat ette ja kuigi kõik ei pruugi just alati niimoodi laabuda, nagu algselt plaaniti, lõpeb kõik ikkagi hästi. Tänase päeva Eesti koolilaste elu on kirjeldatud suure soojuse ja heatahtliku huumoriga ning see pakub mõnusat äratundmist kõigile.

 

Rein Raud. Viimane kustutab tule

teksti esitanud Kristo Viiding

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 6 tundi 23 minutit

 

Peaminister Holger Tramm annab parasjagu intervjuud, kui korraga hüppab rahvahulgast välja keegi noormees, tabab otse telekaamerate ees turvameest jalahoobiga pähe ning lööb oma hambad toimuvast justkui halvatud peaministrile unetuiksoonde. Veri pritsib joana. Valitsusjuhi jõhkra tapmise jälgi ajades satub uuriv ajakirjanik Kairit Nõlvak varsti palju suurema saladuste puntra otsa — ja taipab ühtlasi, et sama pundart püüab temaga võidu lahti harutada ka keegi teine, temast palju võimsam... "Viimane kustutab tule" on korraga lugu võimust ja vastutusest, vassimisest ja usaldusest, eeskätt aga sellest, mille kõigega võivad inimesed oma põhimõtete kaitsel eneselegi ootamatult hakkama saada.

 

Reeli Reinaus. Maarius, maagia ja libahunt Liisi

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, kestus 4 tundi 12 minutit

 

12-aastane Maarius kolib maale elama. Tasapisi õpib ta tundma kummalist Liisit, kellest teised lapsed eemale hoiavad. Tüdruk teeb Maariuse tuttavaks metsaga, mis enamasti on rahulik ja sõbralik, kuid võib muutuda ka tõeliselt hirmuäratavaks. Ühel päeval saab Maarius teada Liisi saladuse – muutuda oskab ka tüdruk...

 

Oksana Robski. Uusvenelaste naised

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, kestus 7 tundi 15 minutit

 

"Uusvenelaste naised" on esimene romaan, mille on kirjutanud "üks nende hulgast", seltskonnakroonikate särav kangelanna. See enneolematu kokteil koosneb peenest naiselikust irooniast ja vene kodanluse tagasihoidlikust veetlusest. Oksana Robski on moodsa galerii omanik, kellele varem kuulus naisihukaitsjate agentuur, ühtaegu ajakirjanik ja stsenarist. Ta on sõltumatu, tark ja erakordne.

 

Birk Rohelend. Kuldne laps

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 10 tundi 38 minutit

 

Silva Stökel, uuriv ajakirjanik ja nüüd kahe lapse eest vastutav üksikema, on keerukas olukorras. Tema poeg on autistlik ja adopteeritud 8-aastane poiss ei ole oma senises elus ühtegi sõna rääkinud. Peale selle, et poiss on tema noorpõlve armastuse Miko poeg, ei seo neid kahte miski. Omaveres, pealtnäha rahulikus väikelinnas toimub õudustäratav sündmus – tänavalt leitakse 8-aastase poisi surnukeha, kelle kallal on tarvitatud jõhkrat vägivalda. Lapse surmapõhjust on keeruline kindlaks teha. Politseiuurija Paul Vender arvab, et Silva oskab juhtumi lahendamise juures abiks olla. Silva keeldub – kuni ühe õhtuni, mil keegi üritab tema poega röövida. Segaste sündmustega öös viskub Silva oma poja asemel kaitsma adopteeritud Mikaeli. Mida tähendab emadus naisele, kellel tuleb kaitsta oma lapsi tõelise kurjuse eest?

 

Elo Selirand. Tormpuudlane

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 8 tundi 54 minutit

 

Tormpuudlane tähendab korraga tormina möllavat iseloomu ja omamoodi olemist. Üle sajandi kulgevas loos seob inimesi veres edasikanduv "tormpuudlus". Tunded, mis on olnud kunagi õhus, ei kao, vaid elavad teises ajas ja ruumis, saatjaks soov, et järgmisel põlvkonnal oleks kergem. Vahel sõltub kõik minevikust, aga mis siis, kui sa seda ei mäletagi – nagu peategelane Kaaren, keda saadab needus ja õnn unustada olnu.

 

Frans Eemil Sillanpää. Noorena uinunud, ehk, Vana sugupuu viimne võsu

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1977

1 CD : DAISY raamat, kestus 12 tundi 07 minutit

 

Romaan "Noorena uinunud", mis kätkeb kõige täiuslikumalt Sillanpää kirjanikunatuuri, kujutab vana talupojasuguvõsa hääbumist. Looduslapse Silja kuju peetakse üheks kaunimaks naiskujuks soome kirjanduses.

 

Wilbur Smith. Seitsmes papüürusrull. 1. raamat

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 12 tundi 31 minutit

 

Põnev ajalooliste sugemetega seiklusromaan tänapäeva Aafrikast.

 

Lembit Uustulnd. Avameri. Kapten

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 16 tundi 12 minutit

 

"Avameri" on esimene osa romaanisarjast, mis jutustab kolhoosiajast 1980. aastate alguses. See oli aeg, kui kalurid püüdsid kala kaugetel Aafrika randadel ja selliste laevadega, mille pardale praeguseid meremehi ei meelitaks mingi nipiga. See oli aeg, kui Moskva jagas püügilimiiti, kui Kalurite Liidus pistsid üleliiduliste fondide jagamise pärast rinda kalurikolhooside esimehed, kui võisteldi kvartalipreemiate, autoostulubade ja üleliiduliste sotstöö punalippude pärast. See oli aeg, kui igasuguste (pseudo)tõdedega püüti luua paremaid töö- ja elutingimusi oma kolhoosi inimestele. See oli aeg, kui kommunistlik partei oli juhtiv jõud, mille direktiivid kuulati ära, lasti ühest kõrvast sisse ja valati teisest välja ning toimetati oma toimetusi edasi. Romaani kirjutamise ajendiks sai tõdemus, et praegusele põlvkonnale on need aastad võõrad ja kauged, millest suurt ei teata. Kuid see on ju meie lähiajalugu.

 

Rein Vahisalu. Sinule, kullast süda

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 10 tundi 41 minutit

 

Leidsin varakult oma teeotsa ja olin algusest peale kindel, et see on minu tee. Praktilisest arstitööst maksimum võtta oli mu sihikul juba ülikooli kolmandal kursusel, seepärast saidki mu esimesteks töökohtadeks Rapla rajooni keskhaigla ja Tallinna Kiirabihaigla. Hilisemas arstipraksises olen võtnud osa ka Eesti kardioloogia pööramisest kaasaja kursile, see on olnud minu jaoks eriline aeg. Olen uudishimulik inimene ja kardioloogina huvitab mind, kuidas süda äärmuslikes olukordades hakkama saab. Uurisime mõttekaaslastega inimeste stressitaluvust ja südamerütmi muutlikkust nii maal kui merel. Loodeväilas Amundseni väinas kaks ööpäeva tormis vaeveldes sain aru, kuidas emotsioon nimega "hirm" inimest murrab. Ole sa kes tahes, igas olukorras oled sa ikkagi ainult inimene. See on minu kaheksas raamat. Öeldakse, et üheksas on eelnevatest kuidagi erinev, silmapaistvam (üheksas laine, üheksas sümfoonia). Üheksandat ära ootamata panin ma juba sellesse raamatusse oma parima. (Rein Vahisalu)

 

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Светлана Алексиевич. У войны не женское лицо

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 12 tundi

 

See on romaan, milles esmakordselt kujutatakse Suurt Isamaasõda vaadatuna läbi naise silmade. Kõik raamatus esinevad kangelannad mitte ainult ei elanud sõda üle, vaid nad osalesid ka lahingutegevuses. Osad neist olid sõdurid, teised partisanid. Nad pidid ennast sobitama meeste maailma ja pärast sõja lõppu ei olnud naiste maailma tagasipöördumine sugugi lihtne.

 

Лу Андреас-Саломе. Прожитое и пережитое

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 2 tundi 57 minutit

 

Raamatu autorit võib nimetada nii kõrgklassi daamiks ja hukatuslikuks naiseks kui ka kirjanikuks ja ajakirjanikuks. Raamat kujutab endast kaasahaaravat ja avameelset jutustust iseendast, aga samuti Rilkest, Nietzschest, Freudist ja Schnitzlerist, kellega tema elu kokku puutus. See on rikas ajaloolis-kirjanduslik materjal ja samal ajal mälestusmärk hinge ja vaimu tegevusele.

 

Йонас Билюнас. Рассказы

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 26 minutit

 

Витаутас Бубнис. Приглашение

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2013

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 46 minutit

 

Кадзуо Исигуро. Остаток дня

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 7 tundi 24 minutit

 

Jaapanis sündinud, kuid Inglismaal üles kasvanud ja hariduse saanud Kazuo Ishiguro (s.1954) on nüüdseks inglise kirjanik, kes näeb Inglismaal ja inglastes nii mõndagi, mida nemad ise ehk alati tähele ei pane. Seda tõendab ka käesolev romaan – ühe suursuguse maja ülemteenri meenutused iseendast ja oma elukäigust. Romaanis on kurbust ja huumorit, irooniat ja südamesoojust – nagu elus endaski.

 

Йонас Микелинскас. Не поле перейти...

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 38 minutit

 

Григорий Озеров. Князь Даумантас (Довмонт)

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2013

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 48 minutit

 

Ajalooline jutustus räägib 13. sajandi Leedu suurvürsti ja Pihkva vürsti Daumantase ehk Dovmonti elust. Autor on jutustuse kirjutamisel uurinud arhiivimaterjale ja tugineb ajaloolistele ürikutele.

 

Витаутас Сириос-Гира. Канарейки

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 15 tundi 42 minutit

 

Балис Сруога. Лес богов

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 13 tundi 32 minutit

 

Autor viibis aastatel 1943-1945 vangina Stutthofi koonduslaagris. Mälestusteraamatus jutustab ta nendest aastatest, mis tal tuli veeta traataia taga.

 

Пранас Трейнис. Крест утенка

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 58 minutit

 

Джаннетт Уоллс. Замок из стекла

читает Мария Павлова

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 9 tundi 36 minutit

 

Jeannette Walls kasvas üles vanematega, kelle ideaalid ja põikpäine eristumissoov olid ühteaegu nii häda kui õnnistus. Nad elasid pikalt USA edelaosa kõrbelinnades nomaadielu ning suutsid end sel viisil ära elatada. Hiljem, kui raha otsa sai, koliti Lääne-Virginia kaevanduslinna, mis oli viimane koht, kuhu keegi neist oleks sattuda tahtnud. Hoolimata isa joomisest ja allakäigust ning perekonna üleüldisest toimimatusest suutis Jeannette sellest nõiaringist välja murda, kodust lahkuda ja luua endale täiesti uus, täiesti erinev elu. Kakskümmend aastat on ta oma juurtest vaikinud, ent nüüd on tema lugu kirjas, menukas ning peagi saamas ka suureks filmiks.

 

Саулюс Шальтянис. Ореховый хлеб

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 38 minutit

 

Маргарет Этвуд. Рассказ Служанки

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, kestus 12 tundi 18 minutit

 

Margaret Atwood (1939), tuntud ja tunnustatud kanada kirjanik, kujutab oma romaanis lähitulevikku. Ameerika Ühendriikidest on saanud Gileadi Vabariik. Raamatu peategelane on teenijanna, kes elab komandöri ja tema abikaasa majas väikeses magamistoas. Ta peab kandma punast rüüd ja valget tiibadega tanu, mis varjab näo. Tema ainus otstarve on lapsi ilmale kanda. Romaanist sai peatselt bestseller, seda on palju tõlgitud ja see on pälvinud mitmeid kirjandusauhindu. Romaani põhjal on tehtud ka menukas film.

 

 

Punktkirjas raamatud

 

Janno Põldma. Džuudopoisid

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köites, 224 lk.

 

Janno Põldma "Džuudopoisid" on eesti uuema lastekirjanduse klassikasse kuuluv teos (esmatrükk 1985), mis sisaldab 6 juttu Vilgumäe algkooli viienda klassi poiste elust ja tegemistest. Tuntuim neist juttudest on kahtlemata raamatu nimijutt, mille järgi on 1987. aastal tehtud ka samanimeline telelavastus. Aga lisaks väärikale võitluskunstile tegelevad Vilgumäe poisid veel fakiiritrikkide, filminäitlemise, tüdrukutega suhtlemise ja muu ajatult poistepärasega. Uustrükk sisaldab ka Janno Põldma ja Indrek Pertelsoni saatesõnu. Raamat sobib lugemiseks eeskätt keskmisele koolieale – aga miks ka mitte vanematele, kes oskavad hinnata autori humoorikat keelt ja ladusat kirjutamisviisi ning ehedalt kujutatud 1980-ndate Eesti aleviolustikku.

 

Leelo Tungal. Kama üks ja kama kaks

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 köites, 52 lk.

 

Leelo Tungla luulekogus "Kama üks ja kama kaks" on 45 humoorikat luuletust, mis pakuvad lugemislusti nii koolieelikutele kui ka esimeste klasside koolijütsidele.

 

 

E-raamatud

 

100 aastat kiilu all

Tallinn : Eesti Meremuuseum : 2018

1 CD, HTML-formaat, 387 KB

 

Eesti Vabariigi sünnist kuni sajanda aastapäevani viinud pöördeline sündmustik peegeldub ka meie laevade saatuses. Raamat "100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades" toob need haaravad ja erakordsed lood meie ette. Mõned nendest lugudest on tuttavad paljudele, teised jällegi vähem ning mõni laev seilab oma looga rambivalgusesse üldse esmakordselt. Iga aastat perioodil 1918–2017 tähistab raamatus üks laev, millega seoses on just sel aastal toimunud mingi märgiline sündmus. See võib olla laeva valmimise või hukkumise aasta, kuid ka Eesti lipu all üle ekvaatori sõitmine, Rootsist Ameerika Ühendriikidesse põgenemine või Tallinnast lähtuvate kruiisireiside alustamine Läänemerel. Meie keerulisest saatusest tingituna on ka laevade ahtrilipud erinevad, ent Eestiga ühendav lüli on alati olemas. Ajaloolised sündmused ei ole küsinud laeva tüüpi ning seega on Eesti lugude mitmekesises laevastikus nii reisilaevad, sõjalaevad, kaubalaevad, purjekad, aurikud, jõelaevad kui ka teised alused.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Portugal

režissöör-stsenarist Lauri Lagle, produtsendid Tiina Savi ja Ivo Felt

Tallinn : Film Distribution, 2018

1 DVD, 107 minutit

 

"Portugal" on sügav ja suma nagu suveöö, see on füüsiline kulg ja vaimne rännak, mille sihtmärgiks ei ole vaid geograafiline punkt maakeral. Karina ja Martin on vabaabielus elavad lapsevanemad, kelle omavahelises armastuses pole põhjust kahelda. Aga kui hing ihkab midagi veel, mingit seletamatut kõdi, saavad alguse sündmused, kus miski pole enam endine. See on lugu suurest igatsusest millegi järele, mida ei ole veel tundnud või mida võib-olla isegi ei eksisteeri.

 

Võta või jäta

režissöör ja stsenarist Liina Triškina-Vanhatalo, produtsent Ivo Felt

Tallinn : Film Distribution, 2018

1 DVD, 102 minutit

 

Ühel unisel laupäevahommikul saab 30-aastane ehitaja Erik jalustrabava uudise: endine tüdruksõber Moonika, keda mees pole pool aastat näinud, on just lapse sünnitanud. Tüdruku. Naine ise pole emaduseks valmis ja kui mees last endale ei taha, läheb tüdrukuke lapsendamisele. Võta või jäta!