Raamatututvustaja

Detsember 2018

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Jonas Avyžius. Talude tühjenemise aegu

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 29 tundi 38 minutit

 

Romaanis on palju niisugust, mis põhineb autori poolt isiklikult läbielatul. Ausameelses talumehes, maasse kiindunud Keršises on mitmeid jooni autori isast, ehkki viimane ei varjanud laudalakas partisani ega elanud läbi perekonnadraamat. Autor püüdis romaanile järge kirjutada tegelaste saatusest pärast sõda, ilmus isegi katkendeid, kuid hiljem ta loobus sellest. "Eepiline romaan on ulatuslik lõik elust, kuid mitte kogu elu," on ta öelnud.

 

Vladimir Beekman. Öölendurid

teksti esitanud Einar Kraut

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 13 minutit

 

Teise maailmasõja lõpul kaugele põhja rajatud pommituslennuki varjendist väljub igal neljapäeval salajasele pommituslennule LQ86. Sõja lõpust teadmatuses, jätkab lennuk oma öiseid lende veel aastaid hiljem ning ootab asjatult oma kutsungit ja koordinaate, kuhu heita pommid. Kuni ühel päeval kõlab kutsung taas...

 

Michael Crichton. "Andromeda"

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 38 minutit

 

Samal hommikul kell 9.59 startis Vandenbergi baasi rangelt salastatud angaari MSH-9 betoonväljakult reaktiivhelikopter K-4 ja võttis suuna itta, Arizona poole. Otsuse kohta tõusta just sellelt stardiplatsilt tegi major Manchek, kes ei tahtnud, et skafandrite vastu liigset uudishimu tuntaks. Sest helikopteris istus kolm meest – piloot ning kaks teadlast – ja kõigil neil oli läbipaistev plastmassist skafander seljas, nii et nad nägid välja nagu trullakad marsielanikud või, kui kasutada ühe angaaritehniku sõnu, "nagu õhupallid "Macy" paraadil". Kui helikopter selgesse hommikutaevasse tõusis, silmitsesid kaks reisijat teineteist. Üks neist oli Jeremy Stone, teine Charles Burton. Mõlemad olid paari tunni eest Vandenbergi jõudnud, Stone Stanfordist ja Burton Houstonist, Baylori Ülikoolist.

 

Lehte Hainsalu. Olla üheksavägine

teksti esitanud Tiina Kuningas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 59 minutit

 

See raamat räägib ühe inimese teekonnast Tartu mail eesti, vene, saksa, vene ja eesti ajas. Eluruum elulaadi kujundajana. Inimene ajas ja aeg inimeses. Armastus, perekond ja riik. Autor jälgib väikese Lehte kasvamist suureks ja suuremaks, tema siksakilist teed, mis ülaltvaadates osutub üsnagi sirgeks. Mällu kerkivad pildid ka mäletamiseelsest ajast, kui on vajadus neid vaadelda. Alati on olevik, mis jääbki kestma.

 

Diana Wynne Jones. Paljude radadega maja

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 57 minutit

 

Diana Wynne Jonesi romaan "Paljude radadega maja" (2008) on järg romaanile "Howli liikuv kindlus", mille põhjal tehti aastal 2004 tuntud animefilm. Selles kohtume uuesti Howli, Sophie ja Calciferiga, kes on High Norlandisse oma sõbrale printsess Hildale appi läinud. High Norland on suures hädas – kuningriigi raha kaob müstilisel viisil, lisaks tundub nii kuningat kui tema tütart ähvardavat hädaoht. Raamatu peategelaseks ja Howli ning Sophie abiliseks on kuninga raamatukoguhoidja Charmain, kes on saadetud oma võlurist vanaonu äraolekul tolle maja järele vaatama. Maja osutub keeruliseks ja mõnevõrra ohtlikuks, sest selles on painutatud nii aega kui ruumi. Majas olevast ainsast seesmisest uksest võib pääseda kuningalossi, koboldite koopasse, vannituppa, minevikku või kuhu iganes.

 

Jaak Juske. Lood unustatud Narvast

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 08 minutit

 

Jaak Juske neljas laiale lugejaskonnale suunatud raamat Eesti linnade kujunemisest ja ajaloost. Raamat sisaldab viit jalutuskäiku, mis algavad nüüdseks linnaruumist kadunud keskaegsetest linnaväravatest. Retked lõpevad narva lähikonnas asuvates ajalooliselt olulistes kohtades, sealhulgas Narva-Jõesuus. Eraldi jalutuskäik võtab kokku Narva vanalinna säilinud vanade hoonete lood.

 

Jaak Juske. Lood unustatud Pärnust

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 21 minutit

 

Jaak Juske populaarse sarja viies raamat viib lugejad neljale jalutuskäigule mööda ajaloolist Pärnut. Esimene jalutuskäik võtab kokku vanalinnas asuvad või kunagi asunud olulised hooned ja nendega seotud lood. Teine jalutuskäik algab kunagise Riia värava juurest, viies lõpuks Pätside perele kuulunud majani. Kolmas jalutuskäik juhatab uitajad Tallinna värava kaudu randa. Viimane, omaaegsest Vee väravast alguse saav jalutuskäik viib teisele poole jõge ning lõppeb seal, kus algab Pärnu linna lugu − kunagisse Vana-Pärnu asupaika.

 

Mór Jókai. Kuldaväärt mees

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 58 minutit

 

Mór Jókai ehk "Ungari Dumas'" romaane tunneb kogu Euroopa. Ka Eestis oli ta tõlgitavamaid välisautoreid, kelle teoste eestindusi ilmus poolesaja ringis. Tema ulatuslik looming, mille põhiosa moodustavad XIX saj. prantsuse romantismi laadis kirjutatud romaanid, on tänu romantilisele idealismile, ammendamatule fantaasiale ja fabuleerimisoskusele populaarne veel tänapäevalgi. "Kuldaväärt mees" esindab kirjaniku kõiki põhikvaliteete – on põneva sündmustikuga, väga värvikas, annab tunnistust erakordsest kujutlusvõimest ja samal ajal erksast loodusetajust.

 

Argo Kasela. Taevakirju

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 56 minutit

 

Mitu lendu ööpäevas on inimvõimete piir? Miks õhku tõustes ja maandudes võib tunduda, et meeskonnaliikmed magavad? Kuidas lahendada lennukis olukord, kus purjus seltskond tuleks "baarist" välja visata? Kui kahjulik on kiirgus lennukisalongis? Raamat heidab pilgu lennunduse köögipoolele ning vastab neile ja veel paljudele küsimustele. Pardapersonali töö seostub glamuuriga, kuid nagu kardinate taha piiludes selgub, on lennunduse argipäev uhkest elust kaugel. Tuhanded inimesed üle maailma võlgnevad oma elu salongiteenindajatele, kes on häda korral pannud reisijate nimel oma elu ohtu, kuid miskipärast ei räägita neist eriti. Igal pardateenindajal on oma unikaalne lugu. See raamat kirjeldab autori üht eluperioodi stjuuardina.

 

Sirpa Kähkönen. Graniitmees

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 28 minutit

 

Sirpa Kähköse romaan "Graniitmees" on lugu Soome noortest, kes 1920. aastatel salaja Nõukogude Liitu läksid. Nad loobusid oma kodumaast, nimest ja emakeelest. Nad uskusid, et ees ootab uus elu, tööinimeste paradiis, mille nemad ise üles ehitavad. Kuid utoopiad ei teostu ja maa, Stalini-aegne Nõukogude Liit, kuhu nad õhinal olid tulnud, ei võtnud neid omaks.

 

Juhan Liiv. Vari

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1976

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 43 minutit

 

Åsa Lind. Liivahundi lood

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 35 minutit

 

Liivahunt on Zakarina parim sõber, kes ilmub just siis, kui teda on kõige rohkem vaja. Ta teab maailmast absoluutselt kõike ja ta ei karda mitte kui midagi. Temaga on lõbus ja juhtub alati vahvaid seiklusi. Jah, Liivahunt on just sedasorti imeline kaaslane, keda me kõik vahel enda kõrvale vajame.

 

Åsa Lind. Veel lugusid Liivahundist

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 19 minutit

 

Ühel ilusal päeval, kui Zakarina rannas liiva sisse koobast kaevab, leiab ta sealt saladusliku ja haruldase looma. See on Liivahunt: sädelev ja liivakollane ja juba terve igaviku olemas olnud. Ükski küsimus pole liiga keeruline või siis liiga lihtne Liivahundi jaoks, kes oskab kõike seletada ja teab kõike. Näiteks seda, miks tuld ei tohi kunagi usaldada; kuidas mõtlemist harjutada; milleks on vaja halbu mälestusi alles hoida; mida saab teada sügislehti lugedes ja kuidas aru saada, kas keegi on sinu sõber või vaenlane.

 

Konrad Lorenz. Inimene leiab sõbra

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1977

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 53 minutit

 

Autor pühendab raamatu kõigile neile, kes armastavad ja mõistavad koeri ning kasse võrdselt. Konrad Lorenz sündis 1903. a. Viinis ortopeedi-kirurgi pojana. Juba lapsena tundis ta huvi loomade vastu ja pidas neid hiljem ise nii Viinis kui ka Doonau-äärses perekonna maamajas Altenbergis.

 

Üllar Luup. Jõuluvana Juhani päevaraamat

teksti esitanud Üllar Luup

Tallinn : Ü. Luup, 2018

1 CD : mp3 formaat, 2 tundi 07 minutit

 

Jõuluvana Juhan õpib Põdrakabja koolis, kus päkapikud õpetavad talle kõiksugu tarkusi. Ta saab näiteks teada, miks sõidab Jõuluvana põhjapõtrade ja saaniga, kuidas päkapikud piiluvad, kas lapsed on ikka head, kust tulevad kingitused ja millal kinkimise komme algas, mil moel sai Jõuluvana endale punase kuue ja koheva habeme, miks on Jõuluvana vahel vanaisa või naabrionu moodi ning mis Jõuluvanale endale kõige rohkem rõõmu teeb. Kõik need saladused on kirjas "Jõuluvana Juhani päevaraamatus".

 

Merete Mazzarella. Vanaemadest ja lastelastest

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 41 minutit

 

Julge ja sügavalt isiklik raamat muutunud peresuhetest, väärtushinnangutest ja vanavanemaks olemisest nüüdsel ajal, kui vahemaad on muutunud pikemaks – nii otseses kui ka kaudses mõttes. Autor lahkab teemat isiklikele kogemustele tuginedes. Tema elab Soomes, lapselapsed Amelia ja Jacob aga Ameerikas, kus elab ka nende teine vanaema. Autor mõtiskleb, et lapselapsi on tore saada, lapselaps on tore olla, aga mitte ainult ja mitte alati, eriti kui oma osa mängib ka see, et mustrisse kuuluvad ämm ja minia teisel pool ookeani. Armukadedus, eraldatus, kõrvalejäetus on tunded, millega tuleb iga päev silmitsi seista. Kirjutades mõistab autor, et temal on tarvis tugevaid juuri ja kohta, kuhu kuuluda. Taust ja juured on need, mida ta soovib edasi anda ka oma lapselastele. Nendest kirjutamine oli talle üks võimalus neid alles hoida ja endale lähemale tuua. Raamat on terane pilguheit tänapäeva maailma, kus lapselapsed kasvavad tihtipeale mitme kultuuri ja perekonna ristumiskohal,ning pakub mõtteainet, kuidas muutunud inimsuhetes toime tulla.

 

Katrin Pauts. Minu Muhumaa

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 06 minutit

 

Muhulaste erksate värvide lembus meenutab mulle lõunamaad. See on paralleel, milleni jõuan Muhut kirjeldades üha ja üha. Siin puudub põhjamaine kargus, siin ei ole midagi halli. Muhu rahvakultuur on Eestis üks omanäolisemaid ja tänaseni suurepäraselt säilinud aga tänu tugevale ringkaitsele. See pole tolmustesse muuseumieksponaatidesse tardunud, vaid elus, hingav ja võbelev kultuur. Kui lahkelt peaks üks väike kogukond omaks võtma võõrast? "Minu Muhumaa" räägib nii julmusest kui ka alalhoidmisest. Räägib, mis tunne on kasvada mandrilt saabunud sissetungija tütrena saarel, kus austus su vastu algab esivanematest ja oskustest-teadmistest, mida ainult põline muhulane saab oma lastele edasi anda. Olen olnud ajakirjanik Tartus ja Tallinnas, kirjutanud romaane, teinud telesaateid ja -seriaale. Aga Muhus see ei loe. Olen Muhumaal sündinud ja rohkem kui pool oma elust ka püsivalt elanud, aga seegi ei loe. Loeb pärand, mis on tähtsam kui sissekanne sünnitunnistusel. Muhus loeb, kas naine on võimeline endale ise rahvarõivad tikkima ja õigel viisil hapurokka valmistama. Ma ei ole. Ja see määrabki kõik. (Katrin Pauts)

 

Gunnar Press. Jäämurdja

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 12 minutit

 

6. veebruariks 1964 olnud eestlastel juba üle saja tuhande teleri. Tol keskpäeval mängisid need enam-vähem kõik korraga, ühel meelel koguneti ekraani ette isegi töökohtadel ja koolides. Kiiruisutaja Ants Antsoni olümpiasõit oli Eesti esimene telespordi suursündmus ja kuld kuulus meile. Nagu laulupeod, nii aitab ka selline ühisrõõm rahvuslust hoida.

 

Kustas Põldmaa. Kodumets

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 29 minutit

 

Henryk Sienkiewicz. Ristirüütlid

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 34 tundi 54 minutit

 

Romaani sündmustik areneb vanas Poolas ja Mazowszes, kuningas Wladyslaw Jagiello ajal, kuulsa Tannenbergi lahingu (1410) eelaastail. Teoses esitatakse rikkalik tegelaskond, kelle keskkujuks on vahva ja tugev poola aadlik Zbyszko Bogdaniecist, kes armub Mazowsze vürstinna õueneitsisse Danusiasse ning sooritab tema auks kangelastegusid.

 

Gertrud Talvik. Minu Lõuna-Aafrika vabariik

teksti esitanud Teele Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 35 minutit

 

Ma olin alati minekuvalmis. Ajasin mingi seletamatu "päris elu" jälgi nagu verekoer. See jaht viis mind peale keskkooli lõppu Lõuna-Aafrika vabariiki. Hakkasin Kaplinna ülikoolis biokeemiat ja hiina keelt õppima ning asusin oma arust maailma malaaria käest päästma. Viis aastat hiljem oli elu, mida ma enda meelest jahtisin, hoopis minu kinni püüdnud... Ma elasin riigis, kus must ja valge ei tee kokku halli, kus rass teeb inimese eest otsuseid, kus ei jagu elektrit ega vett ja kus president pole koolis käinud. Ma elasin kohas, kus kohtuvad India ja Atlandi ookean, rikkus ja puruvaesus ning kus minevik ja tulevik veavad väsimatult vägikaigast. Lõuna-Aafrika on mind lainetega rannale loopinud ja siis tagasi hoovusesse kiskunud. Ta on nagu elujanus nooruk, kes kahetseb teismeeas tehtud ulakusi ja peidab häbiga oma diskrimineerivaid tätoveeringuid. Ta on metsikult ilus ja vaba, tal on meeletult palju pakkuda, aga tal on ka oma varjuküljed. (Gertrud Talvik)

 

J. Randy Taraborrelli. Marilyn Monroe salajane elu

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 29 minutit

 

Kui Marilyn 1950. aastatel kuulsaks sai, räägiti maailmale, et ta ema on kas surnud või ei kuulu lihtsalt tema ellu. See polnud tõsi. Tegelikult kuulus Marilyni vaimuhaige ema suuresti näitlejanna maailma ja kulisside taga lahti hargnenud keeruline perekonnadünaamika võimaldab jutustada loo, mis on tänaseni rääkimata. Selles raamatus visandab autor üksikasjalikke ja sümpaatseid portreid naistest, kes näitlejanna elu väga oluliselt mõjutasid, kaasa arvatud ta ema, kasuema ja seaduslik hooldaja. Samuti paljastatakse esmakordselt Marilyni enda vaimuhaiguse ehmatav ulatus, tema isa ja poolvenna isik ja uut informatsiooni tema suhete kohta Kennedytega – Bobby, Jacki ja Pat Kennedy Lawfordiga.

 

Aleksei Tolstoi. Veidrikud

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1977

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 35 minutit

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Кай Аарелейд. Русская кровь

читает Мария Павлова

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi

 

"Русская кровь" on omapärane fragmentaarium elust lähimineviku Peterburis ja samas 21. sajandi eesti naise kiri kolmveerand sajandit tagasi elanud venelannast vaaremale. Loo minategelane satub mitmeks aastaks maale, mis ei kuulu kaugeltki tema lemmikute hulka, ja seisak seal ootamatult silmitsi iseenda perekonnalooga, mille on seni eelistanud maha vaikida. "Русская кровь" on lugu kohanemisest, mäletamisest ja unustamisest, aga ennekõike sellest, et veri tõmbab lõppude lõpuks ikka vere poole – kui ainult teaks, mis või kus see veri on.

 

Исабель Альенде. Японский любовник

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 30 minutit

 

1939. aastal saadavad vanemad väikese Alma sõja jalust ära Ameerikasse onu ja tädi juurde. Seal sõbruneb Alma jaapanlasest aedniku poja Ichimei Fukudaga ning alguse saab terve eluaja kestev armulugu. Ent saatuse keerdkäigud on etteaimamatud ja alati ei lähe kõik nii nagu loodetud. Aastakümneid hiljem elab Alma San Franciscos vanadekodus ja kohtub seal noore hooldusõe Irina Baziliga. Nii Irinat kui ka Alma pojapoega Sethi hämmeldavad Almale järjepidevalt saabuvad kirjad ja kingitused. Avastades samm-sammult Alma ja Ichimei ligi seitsekümmend aastat kestnud armastuse lugu, muutuvad nende suhted aina lähedasemaks. Kuid ka Irina minevikus on peidus sünge saladus, mis võib rikkuda veel algamata loo. Isabel Allende üle põlvkondade ja kontinentide ulatuv lugu räägib identiteedist, üksildusest, lunastusest ja ettearvamatust saatusest, ent ennekõike sõpruse ja armastuse võitmatust jõust.

 

Джеральд Даррелл. Золотые крыланы и розовые голуби

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 23 minutit

 

Mauritiusel elab palju unikaalseid, kuid ohustatud looma- ja linnuliike, teiste seas mauritiuse tuuletallaja, telfairi skink, guntheri geko ja roosa tuvi. Raamatu autor Gerald Durrell võttis ette ohtliku reisi Mauritiusele, et päästa väljasuremisohus linde-loomi – ta viis oma Jersey varjupaika mitmekesise loomakollektsiooni, kelle järglased kunagi Mauritiusele tagasi viiakse.

 

Витауте Жилинскайте. Как убить время

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 16 tundi 04 minutit

 

Григорий Канович. И нет рабам рая

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 31 minutit

 

Käesolev romaan jutustab sündmustest, mis toimuvad 1905.a. vene revolutsiooni eelõhtul, klassivõitluses oma koha valikust. Romaani keskmes on vandeadvokaadi Miron Dorski saatus, kes elab piinarikkalt üle lahtiütlemist oma rahvast. Tegevus toimub väikeses Leedu alevikus ja Vilniuses.

 

Григорий Канович. Слезы и молитвы дураков

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 52 minutit

 

Romaani sündmused toimuvad 19. ja 20. sajandi vahetusel. Keskseks teemaks on hüljatute ja õnnetute inimeste kaitsja traagiline kuju.

 

Майронис. Избранное

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 2 tundi 41 minutit

 

Донна Тартт. Тайная история

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 30 minutit

 

Romaan räägib loo klassikalise filoloogia üliõpilastest Uus-Inglismaal, kes metsas salajast rituaali taaselustades kogemata inimese ohverdavad ehk tänapäevasemalt öeldes lihtsalt tapavad. Peategelane Richard selles sündmuses ei osale, sest ta on kampavõtmiseks alles liiga uus, kuid temast saab juhtfiguur õnnetusest tõusnud probleemide lahendamisel. See on on ülikooliromaan, mis räägib pisut romantilisel moel noorte inimeste sõprusest ja selle proovilepanemisest.

 

Шатриeс Рагана. Иркина трагедия

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 35 minutit

 

Яак Юске. Забытый Таллинн

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 47 minutit

 

Haarav ülevaade Tallinna ajalooliste eeslinnade kujunemisest ja linnapildi muutumisest. Seitse jalutuskäiku, mis algavad keskaegsetest linnaväravatest, räägivad piirkonna ajaloost, hoonetest ja sündmustest. Põnev lugemine kõigile ajaloohuvilistele.

 

Рой Якобсен. Чудо-ребенок

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 02 minutit

 

Käes on Berliini müüri, president Kennedy ja Juri Gagarini kümnend. Finn elab emaga kahekesi kortermajas. Isa oli juba ammu nende juurest ära läinud, loonud uue pere, ja siis surnud. Kuid Finnil on veel vanaema, onud ja nõod, kelle seltsis tuleb igal aastal veeta jõuluõhtu. Ja Finnil on sõbrad, ning Tanja, tema esimene armastus. Elu kulgeb oma igapäevast kulgemist ja näitab aegamisi paranemise märke, seina pannakse tapeet, majja ilmub televiisor. Kuni ühel päeval saabub perekonda väike müstiline poolõde, ihuüksi, "tuumalaeng" väikses helesinises kohvris, ja pöörab kõik pea peale. Ema, kes on seni olnud Finni jaoks kindel kui kalju, näib ühtäkki vankuma löövat. See on lugu 1960ndate lapsepõlvest, kui laps olla oli ühelt poolt fantastiliselt tore, aga teisalt lausa eluohtlik.

 

Punktkirjas raamatud

 

Kersti Kivirüüt. Mäng mõisa peale

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

2 köites, 228 lk.

 

Sean O’Donnel on 35-aastane iiri õnneotsija, kes saatuse keerdkäikude tahtel elab 19. sajandi teise poole Tartus. Kogenud elukunstnik on suutnud ümber sõrme mässida nii kohaliku politseimeistri kui ka Balti aadli ja leidnud endale püsiva sissetuleku aadlisuguvõsade hämarate intriigide lahendamisel. Ainus, keda ta siinmail lõpuni mõista ei suuda, on maarahvas – eestlased. Ühel ilusal päeval saab Sean O’Donnel parun Blaubergilt ülesande leida vastus vanale perekonnasaladusele, millesse on segatud ka Ägli mõisa talupojad. Koos estofiilist sõbra Christian von Neffiga asutakse rännakule nii Liivimaa kui ka Eestimaa kubermangus, et lahendada Blaubergide suguvõsa mõistatus. Lahendus pole aga kaugeltki nii lihtne, kui loo alguses arvata võiks.

 

Ellen Niit. Onu Ööbik Öösorri tänavast

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

42 lk.

 

Ellen Niit on paarkümmend aastat tagasi kirjutanud nii: "Kui ma noor olin, tundsin ma ühte kena väikest asjameest, kelle nimi oli onu Ööbik. Ta elas meie lähedal ja ma nägin teda peaaegu iga päev. Ma kirjutasin temast isegi mõned väikesed jutud. Onu Ööbik oli mu poegade hea tuttav ja ma pean ütlema, et ta oli nendega ka õige sarnane. Küllap sellepärast on ta veel praegugi nii armas, kui ma ta peale mõtlen."

 

Markus Saksatamm. Banaan, jääpurikas ja hädaldaja kastan

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

92 lk.

 

Saage tuttavaks selle raamatu tegelastega: banaani, jääpurika ning hädaldaja kastani kõrval seikleb siin veel terve rodu vähem või rohkem kummalisi tegelasi, näiteks tähtis naba ning upsakas poogen. Kadi on hädas paha nööbiga, robotid peavad jõule, ninad korraldavad hoolimata nohusest hooajast kokkutuleku, vikerkaare värvid kipuvad vaidlema, kana tahab kolida Kanadasse, hunt aga hakata tihaseks.

 

Ilmar Tomusk. Triinu tomat

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

52 lk.

 

Triinu on viieaastane tüdruk, kellel on oma tuba, ema ja isa ning sõbrad Liisu ja Oliivia. Triinule meeldib basseinis sulistada, saunas higistada ja suvel vanaema juures käia. Kui ta on terve aasta olnud viieaastane, saab ta kuueseks ning otsustab hakata põllumeheks. Kui sa seda raamatut ei loe, ei saagi sa teada, mis sellest lõpuks välja tuleb.

 

Martin Widmark. Tuletõrjemõistatus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

47 lk.

 

Valleby muidu rahulikku elu hakkavad häirima kummalised tulekahjud. Pärast põlengute kustutamist selgub, et nende käigus on kadunud kahinnalisi esemeid. Lasse ja Maia murravad tükk aega pead, kuni lõpuks saabub selgus.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Suvi

lavastus: Arvo Kruusement, käsikiri: Paul-Eerik Rummo, peaoperaator Jüri Garšnek

kirjeldustõlk Kadrian Allika, kirjeldustõlke konsultant Sülvi Sarapuu

Tallinn : Kakora, 2018

1 DVD, 1 tund 27 minutit

 

Krutskimees Joosep Toots ja hädavares Jorh Adniel Kiir püüavad võita Raja Teele südant ja kätt, ent tujukas peretütar hoiab ise oma saatuse ohje. Armsaks saanud tegelaste rollides on taas "Kevade" osatäitjad. "Suves" kangastub humoorikas võtmes möödunud sajandi alguskümnendite elu ja olu, lüürilise alatooni annab kaunis loodus ja "Kevadest" tuttav muusika.