Raamatututvustaja

November 2018

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Maire Aunaste. Viis aastat peidus

teksti esitanud Heli Kaldas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 42 minutit

 

Äärmuslikult avameelne raamat Eesti ühe tuntuima telesaatejuhi elust Ameerika Ühendriikides. Mida tegelikult tähendab illegaalne elu, kui sul pole ametlikku elamis- ja tööluba? Kuidas tuleb igapäevase leiva hankimisega toime naine, kes oli kodumaal esimese suurusjärgu täht, kuid nüüd vaid nimeta ja näota esmaste inimõigusteta võõrtööline? "Pärast neid kogemusi tean, et enam pole midagi, mis suudaks mind alandada," ütleb autor ise.

 

Michael Connelly. Pimedam kui öö

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 14 minutit

 

Uurija Harry Bosch on ülepeakaela juhtumis, mis on tarretanud kogu kuulsustest hullunud Los Angelese: tuntud filmirežissööri süüdistatakse näitlejanna mõrvamises seksuaalvahekorra ajal ja tema surma lavastamises enesetapuna. Bosch on niihästi arreteerija kui ka peatunnistaja kohtuprotsessil, mis on Hollywoodi meedia pööraseks ajanud. Terry McCaleb seevastu naudib samal ajal endisest ametist erruminekut idüllilähedasel Catalina saarel, kui vana kolleegi visiit toob ta endise maailma tormates tagasi. See on mõrv, müstilise värvinguga mõrv, milliste lahendamisele ta oli oma kuulsusrikastel FBI-päevadel spetsialiseerunud. Juurdlus on hetkel ummikusse jooksnud ning šerifi ametkond palub McCalebit, et ta heidaks kiire pilgu mõrvajuhtumile ja vaataks, kas ta leiab midagi, mis neil on kahe silma vahele jäänud. Kuriteopaiga kirjelduse lugemine sunnib McCalebit otsima omapärase ellusuhtumisega mõrvarit, kel on maniakaalne kalduvus rituaalideks ja kättemaksuks. Kui tema terane pilk läheb üle täiskiirusel juurdluseks, hakkavad kaks kuritegu – mõrvatud üksiklane ja filmirežissööri juhtum – kummalisel kombel kokku langema. Üks jahmatav paljastus teise järel, sulavad need kokku üheks kohutavaks juhtumiks, sisaldades peaaegu kujuteldamatut sadismi. McCaleb usub, et ta on avastanud kõige hirmuäratavama tapja, kes iial tema vaatevälja on sattunud. Kuid tema uurijatöö haakub endise kolleegi Boschi liinidega ning kaks meest leiavad end täbarast olukorrast nende elu kõige kuulusrikkamas juurdluses... Niimoodi siis seal unelmate linnas elataksegi...

 

Michael Connelly. Sünkjas park

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 50 minutit

 

Aastal 1993 kadus Los Angeleses neiu Marie Gesto, keda viimati nähti supermarketist väljumas. Juhtumit asub uurima detektiiv Harry Bosch, kuid ei suuda seda kolmteist aastat lahendada. Neiu laipki jääb leidmata. Nüüd on Bosch lahendamata juhtumite osakonnas, kus ikka hoiab Gesto toimikut oma laual. Järsku helistab talle ringkonna prokurör: võigas mõrvar ihkab pääseda surmanuhtlusest, tunnistades üles üheksa tapmist, sealhulgas Marie Gesto surmamise. Siis pääseb aga kurjategija põgenema ja sellest saavad alguse meeletud kihutamised, tulistamised ja mõrvad.

 

Anders de la Motte. Suve lõpp

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 58 minutit

 

Ühel 1983. aasta hilissuvisel õhtul kaob viieaastane poiss koduõuest. Ainus jälg, mis poisist jääb, on tema king kõrvalasuval maisipõllul. Kuigi terve küla aitab lapse otsimisele kaasa, teda ei leita ning kuuldused ja kahtlustused on kiired levima. Kakskümmend aastat hiljem juhib poisi vanem õde Veronica Stockholmis grupiteraapiavestlust. Ootamatult liitub grupiga keegi noormees, kes räägib oma lapsepõlvest, mälestustest ühe poisi kadumise kohta. Tema jutt on hirmutavalt tuttav. Naine tunneb, et peab kodukohta tagasi pöörduma, et püüda leida vastust küsimusele, mida keegi enam ei soovi esitada. Mis tegelikult sel ammusel suveõhtul juhtus? See suvi ei ole veel praegugi lõppenud.

 

Hans Deichelmann. Ma nägin Königsbergi suremas

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 05 minutit

 

Hans Deichelmann, kodanikunimega Johann Schubert, sündis 1906. aastal Würzburgis. Peale arstiteaduskonna lõpetamist Würzburgi Ülikoolis asus ta 1937. aastal tööle Königsbergi Hügieeniinstituuti, Saksamaa kapituleerumise järel 1945. aastal jäi arsti ja patoloogina tööle Königsbergi Halastushaiglasse. "Ma nägin Königsbergi suremas" on arsti üksikasjalik päevaraamat ajast, kui nõukogude väed olid vallutanud nii Ida-Preisimaa kui selle pealinna Königsbergi (praegune Kaliningrad). Teine maailmasõda oli lõppenud ja kohalik tsiviilelanikkond, peamiselt naised, lapsed ja väeteenistuseks kõlbmatud mehed, lootsid venelaste valitsemise all oma eluga rahulikult edasi minna. Milline saatus neid sadu tuhandeid inimesi ees ootas ja kas nende ootused-lootused täitusid? Mõistetavatel põhjustel (Saksamaal ei söandata siiani avalikult tollest ajaloo perioodist tõtt rääkida), avaldas Johann Schubert oma mälestused esmakordselt 1949. aastal Hans Deichelmanni varjunime all järjejutuna Aacheni päevalehes "Aachener Nachrichten".

 

Heili Einasto. Rahel Olbrei

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 32 minutit

 

"Tagasivaates mõistame praegu eriti selgesti seda, mis oli küll kindel juba ka enne Rahel Olbrei lahkumist kodumaalt 1944: ta oli väga silmapaistev tantsulavastaja. Ja seda, kui suur võib olla tahtejõulise ja ennastületava loovisiksuse osa rahvusliku kunsti arengus. Eesti ballett, teatritants iseseisva väljendusjõulise kunstiharuna, oleks varem või hiljem niigi sündinud, kuid Rahel Olbreita poleks kujunemine olnud nii kiire ja põhimõtteline. Usutavasti oli Rahel Olbrei loominguvõime oma aja ja koha võimalustest tugevasti ees. Tema toonane sünteesitaotlus erinevate tantsukoolkondade vahel, tema veendumus, et teema ja sisu määravad plastiliste väljendusvahendite valiku, on nüüdisaja tantsuteatris kinnitust leidnud." (Lea Tormis)

 

Erna Ewert, Marga Pollmann, Hannelore Müller. Königsbergi naised 1945–1948

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 45 minutit

 

1945. a jaanuar – II maailmasõja lõpu algus. Jaanuarist kuni aprilli lõpuni vallutasid nõukogude väed kogu Ida-Preisimaa ning selle maa elanike jaoks algas vaikiv ajastu. Infosulg oli täielik. 1945.–1948. aastani ei olnud neil mingit teavet maailmas toimuvast, ei kella, kalendrit, raadiot, ajalehte. Niisamuti ei teatud vabas maailmas midagi nendest sadadest tuhandetest inimestest, kes olid oma endisele kodumaale suletud. Neist said lindpriid. Millist elu elasid need naised-lapsed-vanurid nende aastate jooksul, mil sõda oli küll lõppenud, kuid nende võitlus elu eest mitte? Raamatus on kirjas kolme naise autentsed mälestused idapreislaste elust endises Königsbergi, praeguses Kaliningradi linnas ja selle ümbruses aastatel 1945 kuni 1948: Erna Ewerti poolt tol perioodil juhuslikele paberitükikestele tehtud märkmed, Marga Pollmanni jutustus 1947. aastal, kohe peale Saksamaale jõudmist, ja Hannelore Mülleri meenutused 1995. aastal, juba 50 aasta möödudes tollest ajast. Naiste ja laste saatusi sõjajärgsel Ida-Preisimaal kirjeldavad märkmed äratavad küllap lugejas kaastunnet. Ometi ei ole tegu lihtsalt kannatanute kaeblemisega, vaid püüdega kolme naise ja ema saatuse kajastamise kaudu pisutki valgustada tänaseni pimeduse varjus olevat ajaloolõiku.

 

Kadri Hinrikus. Kui emad olid väikesed

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 07 minutit

 

Kas pole mõneti kummaline mõelda, et kõik emadki on olnud kord pisikesed tüdrukud ja kõik vanaemad ja vanavanaemad samuti? Ometi on see tõsi. Nad on jonninud, püksi pissinud, tähti õppinud ja klassis nurgas seisnud. Need lood siin raamatus jutustavadki kahe ema lapsepõlvest. Nad sündisid Eesti Vabariigis, läksid kooli, kui käis Teine maailmasõda, ja lõpetasid keskkooli kui nende maad nimetati Eesti Nõukogude Sotsialistlikuks Vabariigiks. See oli üks kirju aeg. Viie sõja-aasta jooksul nägid nad, kuidas kord olid võimul venelased, kord sakslased, siis jälle venelased, ning nad elasid läbi koledaid pommitamisi. Aga kõigele vaatamata olid nad nagu tüdrukud ikka – mängisid, õppisid ja viskasid õpetajatega nalja. Need on enamjaolt päriselt juhtunud lood, autori fantaasiat leidub siin vaid pisut.

 

Mari Jungstedt. Sel vaiksel ööl

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 07 minutit

 

Läheneb advendiaeg, tuultest piitsutatud Gotlandil sajab esimest lund. Ühel õhtul kaob teel tallist koju neljateistkümneaastane Fanny. Kui kriminaalkomissar Anders Knutas Fanny elu lähemalt uurima hakkab, joonistub pilt üksildasest tüdrukust, kelle õlul lasub liiga suur vastutus alkohoolikust ema ja eemaloleva isaga mõrase kodu eest. Ent salaja on Fanny kellegagi siiski kohtamas käinud. Kas tema kadumisel on seos allakäinud fotograafi Henry Dahlströmi tapmisega paar nädalat varem? Anders Knutas otsib visalt puutepunkte, teda sunnib tagant ka iga päevaga suurenev ajakirjanduse huvi. Üks ajakirjanikest on Johan Berg, kes on saabunud taas saarele sündmuste arengut jälgima.

 

Mari Jungstedt. Silmale nähtamatu

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 05 minutit

 

Õitsev varasuvi Visbys. Gotland seisab turismihooaja lävel. Olles iga-aastasel sõpradega veedetud suvepeol elukaaslasega tülitsenud, läheb Helena Hillerström koeraga välja. Udusel rannal kohtab naine kedagi. Ta leitakse jõhkralt mõrvatuna. Kui ka kolme väikese lapse ema Frida Lindh leitakse pärast kõrtsiõhtut samamoodi aluspüksid suhu topitult mõrvatuna, on kriminaalkomissar Anders Knutas veendunud, et tegu on sama kurjategijaga. Kellegagi, kes annab kindlasti uue löögi. Meedia pealetung on suur. Paanika võtab maad ja on halvamas kogu saart. Kas mõrvar valib juhuslikult või ettekavatsetult – ja kui lugu on nii, siis kes on järgmine ohver?

 

Mari Jungstedt. Sisering

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 06 minutit

 

Rahvusvaheline rühm noori arheolooge higistab Gotlandil viikingiaegse kindlustuse väljakaevamistel. Lõbus seltskond armastab ka ohtralt pidutseda, kuni üks nende seast, 21-aastane Martina Flochten, kaob. Tema alasti, verest tühjaks jooksnud laip leitakse peagi puu otsas rippumast ning tema vigastused viitavad rituaalmõrvale. Inspektor Knutas asub müsteeriumi lahti harutama, ent juba varsti hakkab sarnaste tunnustega tapetuid juurde tulema.

 

Jaak Juske. Lood unustatud Tallinnast

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 18 minutit

 

Haarav ülevaade Tallinna ajalooliste eeslinnade kujunemisest ja linnapildi muutumisest. Seitse jalutuskäiku, mis algavad keskaegsetest linnaväravatest, räägivad piirkonna ajaloost, hoonetest ja sündmustest. Põnev lugemine kõigile ajaloohuvilistele.

 

Jaak Juske. Lood unustatud Tallinnast. 2. Tallinna tööstus

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 56 minutit

 

Jaak Juske linnalugude sarja kolmas raamat annab hea ülevaate Tallinna tähtsamate ajalooliste jõujaamade, tehaste ja vabrikute sünniloost, käekäigust ja mõjust linnale. Paremaks orienteerumiseks linnaruumis on lood jaotatud rühmadesse ettevõtte praeguse või endise asukoha järgi.

 

Jaak Juske. Lood unustatud Tartust

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 16 minutit

 

Laiale lugejaskonnale suunatud raamat koosneb viiest jalutuskäigust ümber Tartu kunagise uhke linnamüüri, millest on praegu alles vaid riismed. Omaaegsetest suurematest linnaväravatest algavad retked vaatlevad linnaruumi kujunemist, tähtsamaid hooneid ja tänavaid nii vanalinnas kui ka linnamüürist väljaspool. Jalutuskäikude vahele on pikitud lugusid Tartu inimestest ja olulistest sündmustest.

 

Sirje Kiin. Pühendused. Mälestusi eesti kirjanikest

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 36 minutit

 

Sirje Kiini (snd 1949) mälestusteraamat on eeskätt pühendatud kirjanikele, kelle elu ja loomingut ta on uurinud aastaid: Marie Under, Kersti Merilaas, Ivar ja Astrid Ivask, Juhan Viiding. Ent elu on teda kokku viinud ka autoritega väljaspool Eestit: Arved Viirlaid, Urve Karuks, Juhan Kristjan Talve. 1980. aasta autentsed päevikumärkmed avavad ajaloolise 40 kirja sünniloo taustu. Milline oli Wellesto kirjandusrühmitus? Kes peitusid Sirje Sinilinnu, Ene Hölderlini või Max Harnooni varjunimede taga? Vastused leiad siit raamatust. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Andrus Kivirähk. Millest kõneleb vana taksojuht kuupaistel

teksti esitanud Heli Kaldas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 06 minutit

 

Andrus Kivirähki värske jutukogu toob lugejani 12 novelli ja monoloogi. Kaasa saab elada kolme paksu, pimeda hobuse, üksiku põie, "Loomingu" peatoimetajate, metsavendade, tulnukate heaks töötavate koduperenaiste ja veel paljude teiste olevuste imeväärsele ja õpetlikule saatusele.

 

Kogumik teravmeelseid tsitaate

teksti esitanud Helle Tiikmaa

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 27 minutit

 

Käesolev raamat on kogumik teravmeelseid ütlusi, vingeid naljatlusi, pentsikuid tähelepanekuid ning südamlikke tõde ja ilu puudutavaid mõtteavaldusi. Kuus aastat igava materjali väljapraakimise kogemust telemaastikel võimaldab autoritel tuua teieni selle seni tabamatuks jäänud püha graali: selle kopsaka, kasuliku, lõbusa ja tõepoolest väga hea tsitaadiraamatu.

 

Jüri Kolk. Naistepäev

teksti esitanud Heli Kaldas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 37 minutit

 

Jhumpa Lahiri. Murede mõistja

teksti esitanud Elviira Vool

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 40 minutit

 

Jhumpa Lahiri sündis 1967. a Londonis, kuhu tema bengali päritolu, Indias sündinud ja kasvanud vanemad olid elama asunud. Perekond rändas edasi Ameerika Ühendriikidesse, kui Jhumpa oli kolmeaastane. Lahiri õppis Bostoni ülikoolis, sai magistrikraadid inglise keeles ja loomingulises kirjutamises ning võrdlevas kirjandus- ja kunstiteaduses, doktorikraadi renessansiuuringutes. 1998. a ilmusid tema esimesed lühilood The New Yorkeris. 1999. a üheksast lühijutust koosnev kogumik "Murede mõistja", millega algas Jhumpa Lahiri kirjanduslik tähelend. Kogumik sai mitmeid auhindu, sealhulgas PEN/Hemingway, Addison Metcalfi ja The New Yorkeri aasta parima esikteose auhinnad ja lõpuks Pulitzeri preemia. Lahiri on võimeline oma lugejaid loo sisse viima oskusliku ja elegantse detailikäsitlusega, mis paneb lugeja sügavalt tunnetama tegelaste emotsionaalseid, füüsilisi ja vaimseid vajadusi. See emotsioonidel põhinev vestmiskunst avab eriliste kirjanduslike võteteta palju kihte. Lahiri stiil on üllatavalt realistlik ja lihtne. Vormiliselt napp, külvab autor ometi heldelt sügavalt inimlikke tähelepanekuid ja valusat tarkust.

 

Liza Marklund. Vabaduse hind

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 17 minutit

 

Lõuna-Stockholmis asuva lasteaia tagant leitakse noore naise surnukeha. Tegu on lühikese aja jooksul juba neljanda ohvriga, keda on rünnatud noaga selja tagant. Nii nagu teised mõrvatud naised, on temagi väikeste laste ema. Õhtulehe toimetuses usutakse, et naine on langenud sarimõrvari ohvriks, ja varsti on ka politsei sunnitud seda tunnistama. Pärast kolme aastat USAs on ajakirjanik Annika Bengtzon tagasi Stockholmi lehetoimetuses. Ta on ära leppinud oma abikaasa Thomasega, kes töötab justiitsministeeriumis. Thomas sõidab Nairobi konverentsile. Ringsõidul Somaalia piiri äärde röövitakse kõik seitse eri Euroopa riikidest pärit delegatsiooni liiget. Annika kistakse vägivaldsesse pantvangidraamasse. Röövijate nõudmised on teostamatud, ent läbirääkimistest keeldumise korral ähvardatakse vangid üksteise järel tappa. "Vabaduse hind" on romaan sellest, kuidas vana ja vaba maailm tõrjub uut, alles köidikutes vaevlevat maailma, sellest, kuidas suhted hääbuvad ja uued asemele tekivad, ja sellest, milline on Stockholmi eeslinnades ringi luurava kurjuse tegelik pale... Menuka Rootsi krimikirjaniku Liza Marklundi "Vabaduse hind" on üheksas ajakirjanik Annika Bengtzonist jutustav romaan.

 

Viktor Masing, Linda Poots. Tuhat tutvust tundrast kõrbeni

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 45 minutit

 

Kaisa Masso. Minu Portugal

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 47 minutit

 

Ma elan Portugalis väga tagasihoidlikku elu, kuid see tähendab vabadust. Mul on kodu ülikaunis ja luguderikkas Lissabonis, mis üllatab mind igal sammul ka kaheksandal siin veedetud aastal. Ma teenin oma igapäevast leiba sellega, mis mulle kõige rohkem meeldib – õpetan lastele filmi ja muusikat. Arusaamine, et olen siin õnnelik, ei saabunud suurejoonelise joovastuse, vaid tasase ja veidi argliku nendinguna. Peale kõige ilusa on see tähendanud ka näguripäevi, pisaraid, üksindust ja tohutut hirmude ületamist. Olen otsinud valgeid jõule Portugali mägedest, olnud seotud nii massiturismi kui ökokogukondadega, töötanud vabatahtlikuna Assoori saarte taludes ning praeguseks leidnud oma koha kino-, muusika- ja kultuurimaailmas. Liuglen siinse tunnetusliku tasandiga ühes rütmis. Mu südame on võitnud portugallaste ja päikese soojus, külalislahkus, ligimesearmastus ja mängulust. Vaimumaailm, mis väärtustab inimesi ja nendega veedetud aega. Hea toit, silmailu ja poeesia igas hetkes. Siin tunnen ennast nagu kodus. (Kaisa Masso)

 

Jaan Mikweldt. Kohtumine rotveileritega

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 54 minutit

 

Regina Roosirotil on mitu põhjust ülikool raamatukogutöö vastu vahetada ja uude linna kolida. Pärast seda, kui armastatud noormees teda pettis, ei taha Regina temaga isegi mitte juhuslikult kohtuda! Uues sihtkohas elab juba Regina vend Juhan, kes töötab keskkriminaalpolitseis ja meeldib väga Regina heale sõbratarile, kelle juures raamatukogus on juhtumisi saadaval ka vaba töökoht. Kõik klapib lausa suurepäraselt. Ent raamatuid armastaval Roosirotil pole kolides aimugi, et oma vennaga suheldes satub ta otse keerulise mõrvauurimise keskmesse.

 

Yeonmi Park. Ellu jääda

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 13 minutit

 

Raamat räägib kolmeteistkümneaastase Yeonmi Parki uskumatu tõsiloo sellest, kuidas ta eluga riskides Põhja-Koreast põgenes. Yeonmi kirjeldab jõhkrat elu repressiivse režiimi all, mis näljutas ja terroriseeris rahvast, räägib oma pere vaprast põgenemisest ja erakordsest teekonnast, mis päädis hulljulge öise rännakuga Gobi kõrbes ja sellele järgnenud kaua oodatud vabadusega. Lugu hämmastavast vastupidavusest, nii kehalisest kui ka vaimsest, on läinud hinge paljudele kogu maailmas.

 

Ketlin Priilinn. Enne kui on hilja

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 39 minutit

 

Kahe väikese lapse ema kaob ootamatult ja peagi leitakse ta jõhkralt mõrvatuna. Juhtumiga hakkab tegelema alles äsja ametisse asunud noor uurija Rebecca Lindeberg, kes ei suuda esiotsa leida ainsatki põhjust, miks pidanuks keegi sellele pereemale halba soovima. Tasapisi hakkavad aga ilmnema veidrad ja kõhedust tekitavad asjaolud ning Rebecca taluvuspiirid pannakse tõsiselt proovile...

 

Ketlin Priilinn. Kas keegi kuuleb mind?

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 29 minutit

 

Kui 17aastane Stefan ootamatult kaob, arvatakse esmalt, et poiss on lihtsalt jalga lasknud. Asjalood võtavad aga jahmatava pöörde, kui metsast leitakse sadistlikult mõrvatud poisi laip. Nooruke Rebecca Lindeberg ja tema kolleegid asuvad asja uurima, kuid seisavad peagi silmitsi järgmise elajaliku mõrvaga. Seekord on ohvriks Stefani isa. Kui ka pereema jäljetult kaob, algab paaniline võidujooks ajaga - kas nad jõuavad vähemalt naise päästa? Ja miks peaks keegi üldse tahtma hävitada seda pealtnäha täiesti tavalist perekonda?

 

Ketlin Priilinn. Kommionu

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 33 minutit

 

Tallinnas lähevad kaduma kaks teismelist tüdrukut. Ka viis päeva hiljem pole keegi neid näinud. Uurija Rebecca Lindebergil ja tema kolleegidel ei ole ühtki jälge või niidiotsa, millest lähtuda, kui juba kaob ka kolmas tüdruk, seekord Keilas, ning politseil on põhjust arvata, et kõik need kadumised on omavahel seotud…

 

Elli H. Radinger. Huntide tarkus

teksti esitanud Kädi Pupart

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 30 minutit

 

Armasta oma perekonda, hoolitse nende eest, kes on sinu hoolde usaldatud, ära anna kunagi alla ega loobu eales mängimast – sellised on huntide põhimõtted. Hundid hoolitsevad hellalt oma vanade ja haavatute eest, kasvatavad armastusega järeltulijaid ja suudavad mängides kõik unustada. Nad mõtlevad, unistavad, teevad plaane, suhtlevad üksteisega intelligentselt – ja on meiega sarnasemad kui ükski teine elusolend. Saksa mainekaim hundiuurija Elli H. Radinger jutustab põnevaid lugusid, mis tutvustavad meile huntide väärtusi, nagu perekonnaarmastus, usaldus, kannatlikkus, juhivõimed, tähelepanelikkus, oskus ümber käia lüüasaamiste või surmaga. Ta avaldab jahmatavaid ja seni teadmata fakte huntide elust ning näitab, et hundid oleksid paremad inimesed.

 

Reeli Reinaus. Suhkrust ja jahust

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 59 minutit

 

Kümnendasse klassi minnes saab Johanna endale uue klassiõe – ilusa, enesekindla ja natuke salapärase Mia, kelle sõprust ja tähelepanu ihkavad nii tüdrukud kui ka poisid. Johanna on meelitatud, kui Mia otsustab sõbruneda just temaga. Järgnevad ühised tormilised peod, ootamatused ja väikesed pahandusedki, aga see on alles algus. Ühel hetkel tuleb Mia tulutoova "äriplaani" peale, mis kahe tüdruku elu lõplikult segi paiskab.

 

Olev Remsu. Tapjad

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 26 minutit

 

Nad alustasid kõik võrdselt positsioonilt: dressid selga, ämbrid kätte – põlvkondade viisi Tartu Riikliku Ülikooli esimese kursuse tudengeid on alma mater’i juurest kohustuslikule saagivarumisele saadetud. Juba esimeste päevade, ka esimeste kartulivaomeetritega tõmbavad ühed end lahti, teised jäävad maha, kolmandad kalduvad kõrvale. Ja kellestki saab tapja. Olev Remsu romaan vaatleb noore naise kujunemislugu, taustaks 1960. aastate tudengielu.

 

Lucinda Riley. Pärliõde

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 40 minutit

 

CeCe D’Aplièse’il on kogu elu olnud tunne, et ta ei kuulu kusagile. Pärast seda, kui sureb tema isa, salapärane miljardär Pa Salt, on tal tunne, et tema elu on kokku varisemas. Meeleheitel otsustab ta põgeneda Inglismaalt ja selgitada välja, missugune oli tema minevik. Ainsate vihjetena on tal kaasas üks mustvalge foto ja rohkem kui sada aastat tagasi Austraalias elanud naise nimi. Teel Sydneysse teeb CeCe vahepeatuse paigas, kus ta on senini end kõige paremini tundnud: Tais, imekaunil Krabi rannal. Seal, seljakotireisijate hulgas, on ka saladuslik Ace, mees, kes on sama üksildane nagu ta ise ja kes varjab üht saladust. Sada aastat varem saab Kitty McBride võimaluse jõuka proua McCrombie seltsidaamina Austraaliasse reisida. Adelaide’is põimub tema saatus proua McCrombie perekonna omaga – naise sugulaste hulka kuuluvad ka tema kaksikutest õepojad: tormakas Drummond ja auahne Andrew, suure pärlitööstuse pärija. Viimaks Austraalia tolmustele lagendikele jõudnud, alustab CeCe otsinguid. Kuid miski temas tunneb ära selle piirkonna energia, ka tema loomingulisus tärkab taas ning CeCe hakkab uskuma, et see metsik hiigelsuur kontinent suudab talle pakkuda midagi sellist, mille olemasolusse ta oli usu kaotanud: tunnet, et ta kuulub kusagile.

 

Varvara Rjazantseva. Õndsad nutjad

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 04 minutit

 

Varvara Rjazantseva on Venemaal populaarne ja armastatud autor. Tema lugude kangelannad on tugeva iseloomuga naised, kelle ette saatus veeretab üha uusi katsumusi, kuid just nende ületamine teeb nad veel tugevamaks, paremaks ja eelkõige – puhtamaks. Neis jutustustes on palju elutarkust, kurbust, aga ka saatusemärke ja ennustuslikke unenägusid. Selleks, et unes nähtut tõsiselt võtta ja õigesti lahti mõtestada, tuleb aga korraks argipäevane "pikamaajooks" katkestada ja ringi vaadata...

 

Birk Rohelend. Sa pead suudlema Silvat

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 58 minutit

 

Ühel õhtul põhjustab ajakirjanik ja väikelapse ema Silva Stökel magamatusest peaaegu avarii. Teda jääb painama tunne, et naine, kellele ta oleks äärepealt otsa sõitnud, on tema lapsepõlvesõbranna Helena. Probleem on aga selles, et Helena kadus jäljetult kakskümmend aastat tagasi. Kui Silva asub sõbranna jälgi ajama, saab kiirelt selgeks, et tema kadumise lugu ei ole kaugeltki ainus õõvastav ja verine saladus, mida Omavere pealtnäha rahulik ja vaikne väikelinn endas peidab. "Sa pead suudlema Silvat" on mitmeplaaniline psühholoogiline kriminaalromaan, mis lisaks tavapärasele "kes seda tegi?" küsimusele uurib ka põhjuseid, miks sellised lood juhtuvad.

 

Karla Schefter. Inimese nimel

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 40 minutit

 

Tõsieluline lugu saksa operatsiooniõest Karla Schefteris, kes läks 1989. aastal Afganistani abistamaks sõjas kannatadasaanuid ja rajas seal suure vaevaga uue haigla. Naine suutis end sealses meestemaailmas maksma panna, teda kuulati vanematekogus, ta pidas läbirääkimisi mudžahiididega ja sõlmis häda sunnil kokkuleppeid isegi Talibaniga.

 

Tiit Sepa. Õnnelille pisarad

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 12 minutit

 

Alice on vaikne ja tagasihoidlik neiu, keda koolis kiusatakse ja keda alkohoolikust ema kodus terroriseerib. Lõpuks lahkub ema perekonna juurest. Kõigest hoolimata on Alices väga palju vaprust, sisemist tarkust ja inimlikkust, millest paljudel noortel vajaka jääb. Elu veeretab tema teele takistusi ja raskusi, kuid ta püüab nendega toime tulla nii hästi, kui suudab. Ainus kindel sõber ja tugi sel konarlikul eluteel on tema isa, kedagi teist ei suuda ta täielikult usaldada, sest elu on näidanud, et vahel võib isegi parim sõber alt vedada.

 

Nicholas Sparks. Päevaraamat

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 22 minutit

 

Teismelistena olid Allie ja Noah armunud, kuid neiu vanemad ei näinud noortel ühist tulevikku ja takistasid nende suhte arenemist. Neliteist aastat hiljem naaseb Noah Calhoun pärast Teist maailmasõda kodulinna ning asub vana istanduse maja taastama. Allie näeb ajaleheartiklit Noah ettevõtmist ja teab, et peab enne abiellumist veel kord Noah'ga kohtuma.

 

Balys Sruoga. Jumalate mets

teksti esitanud Gunnar Kilgas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 59 minutit

 

Autor viibis aastatel 1943-1945 vangina Stutthofi koonduslaagris. Mälestusteraamatus jutustab ta nendest aastatest, mis tal tuli veeta traataia taga.

 

Italo Svevo. Zeno südametunnistus

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 27 minutit

 

"Zeno südametunnistus" (1923) on Italo Svevo autobiograafiliste sugemetega romaan, mis tõi talle maailmakuulsuse. See on läbilõikeinimese pihtimus oma argielust, tema psüühika täpne ja meisterlik kirjeldus, mida iseloomustab autori eneseirooniline lähenemine.

 

S. K. Tremayne. Külmakaksikud

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 29 minutit

 

Üks Sarah' kaksiktütardest hukkub õnnetuses – kuid kas ta saab olla päris kindel selles, kumb neist? Aasta pärast seda, kui üks nende identsetest kaksiktütardest, Lydia, on õnnetult surma saanud, kolivad Angus ja Sarah Moorcraft väikesele Šoti saarele, mille Angus on oma vanaemalt pärinud. Nad loodavad seal oma kildudeks varisenud elu uuesti alustada. Kui aga nende ellujäänud tütar Kirstie hakkab väitma, et vanemad on eksinud ja hoopis tema on Lydia, seisavad Angus ja Sarah silmitsi järjekordse raske katsumusega. Talve lähenedes peab Angus saarelt ära sõitma ning Sarah jääb kõledale saarele omapäi koos tütrega, kelle küsitav identiteet toob ikka ja jälle esile painava küsimuse: mis tol saatuslikul päeval siis ikkagi juhtus?

 

C. J. Tudor. Kriidimees

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 15 minutit

 

1986. aastal on Eddie ja ta sõbrad inglise poisikesed, kes otsivad oma unises kodulinnakeses närvikõdi. Nad kasutavad salakeelena kriidijoonistusi – ainult neile mõistetavaid kriipsujukusid. Ent siis juhib üks saladuslik kriidikuju nad otsejoones tükeldatud laiba juurde – ja pärast seda muutub kõik. 2016. aastal on Ed täiskasvanu, kes usub, et on minevikuga rahu teinud. Siis aga jõuab ta postkasti kiri, milles pole muud peale ühe kriidikuju. Kui selgub, et ka tema sõbrad on saanud samasuguse teate, peavad nad seda kellegi totraks tembuks … kuni üks neist leitakse surnuna. Nüüd mõistab Eddie, et iseenda päästmise nimel peab ta lõpuks ometi välja selgitama, mis tol ammusel ajal ikkagi juhtus. Lugejat vaheldumisi minevikku ja tänapäeva juhtiv "Kriidimees" on stiilipuhas põnevusromaan, kus kõik tegelased on kui lihast ja luust, igal saladusel on ammendav lahenduskäik ja loo pöörded on ootamatud ka kõige terasemale lugejale.

 

Margus Vaher. Tee mehe südamesse

teksti esitanud Heli Kaldas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 53 minutit

 

Armastus on ainus alkeemiline element, mida tunnen. Raamatus kirjeldan nii sõnalisi kui mittesõnalisi vahendeid, kuidas käituda ja mida teha, et mees tunneks end suhtes tõeliselt armastatuna. Kui tahad suhtesse kvalitatiivset muutust tuua, siis saavutad selle kõige tõhusamalt isikliku eeskuju kaudu. Mehel on lihtsam avarduda naiseliku armastuse, empaatia ja õrnuse tunnetamise ning kogemise kaudu. Mees võtab vastu, naudib ja peegeldab seda omakorda tagasi enda armsamale. (Margus Vaher)

 

Eha Veem. Leskede klubi. Armulauamõrv

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 41 minutit

 

Leskede Klubi, ühe Eestimaa küla krapsakate pensionäride sõpruskonna vastu on saatus armuline olnud: lisaks bridžimängus teravdatud mõistusele ja suurepärasele tervisele veeretab elu nende päevadesse väljakutseid, mis erinevalt "Midsomeri mõrvade" järjekordse osa nautimisest diivanil nõuavad reaalset nutti ja julgust ja veidi seiklusvaimu. Laip kirikus, kadunud teismeline, vana piirivalvetorni väisav salapärane isik ja kõige krooniks haihtunud armulauakarikas.

 

Liisi Õunapuu. Le Rhino

teksti esitanud Heli Kaldas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 06 minutit

 

"Le Rhino" on koomilises võtmes kirjutatud lugu noorest naisest, kelle ta kallim ootamatult maha jätab, misjärel kogu naise maailm variseb põrmu. Üsnagi veidratel asjaoludel satub ta mõne aja pärast kohta nimega Le Rhino – harjumuspärasest sootuks teise keskkonda, omamoodi imedemaale, kus tema kaaslasteks saavad isikupärased ja värvikad tegelased. Koos jagatakse nii suuri kui ka väikeseid rõõme, aga ka muresid. Tänu uutele sõpradele hakkab muutuma peategelase senine mõtteviis, kuni muutub kogu tema suhtumine maailma, inimestesse, armastusse ja iseendasse – mõistagi positiivses suunas. Raamatut iseloomustavad mõnus huumor ja lustakas ning mänguline jutustamisstiil, tänu millele mõjub teos äärmiselt kaasakiskuvalt ja tujutõstvalt. Naerukohad on tagatud!

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Казис Борута. Деревянные чудеса. Мельница Балтарагиса

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 13 tundi 27 minutit

 

Esimene romaan kujutab rahva hulgast võrsunud kunstniku traagilist saatust. Teine romaan on muinasjutulaadne lugu möldrist ja tema kaunist tütrest, vaprast noormehest, kavalast kuradist ning hea ning kurja igavesest võitlusest.

 

Сергей Горский. Жёны Иоанна Грознаго

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2003

1 CD : mp3 formaat, 2 tundi 52 minutit

 

Наталия Домогатская. Сибирская любовь

читает Наталья Ямпольская

Хаапсалу : Хаапсалу Социальный Дом, 2017

1 CD : DAISY raamat, 34 tundi 16 minutit

 

Жак-Ив Кусто, Филипп Диоле. Жизнь и смерть кораллов

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi 20 minutit

 

Autor, üks veealuste uuringute pioneeridest, jutustab oma tähelepanekutest korallrahude, India ookeani ja Punase mere floora ja fauna kohta. Ta avab meile veealuse kuningriigi ilu ja näitab samas 20. sajandi tsivilisatsiooni hukutavat mõju merele.

 

Винцас Миколайтис-Путинас. В тени алтарей

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 29 tundi 22 minutit

 

Romaan peegeldab osaliselt autori elulugu, samas on elavalt maalitud pilt elust kodanlikus Leedus.

 

Григорий Озеров. Загадка великого князя Ольгерда (Альгирдаса)

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 5 tundi 39 minutit

 

Ajalooline jutustus räägib 14. sajandi Leedu suurvürsti Olgerdi ehk Algirdase elust. Autor on jutustuse kirjutamisel uurinud arhiivimaterjale ja tugineb ajaloolistele ürikutele.

 

Ник Хорнби. Мой мальчик

читает Эдуард Тее

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 37 minutit

 

Will on 36-aastane mees, kes pole pidanud päevagi oma elus tööd tegema. Tal pole mingeid muresid ja kellegi teise mured temasse ei puutu. Lapsi ta oma elu segama kohe kindlasti ei taha. Juhuslikult avastab ta koha, kuidas naistega kokku saada - üksikvanemate tugigrupid. Ühes sellises kohtabki Will Marcust, kõige vanemat kaheteistaastast maailmas, kel on kohanemisraskusi ja kelle ema haub enesetapuplaane. Nende teed ristuvad ning sündmuste käigus peavad mõlemad oma elutõed üle vaatama. Kumb neist kahest on siis rohkem poiss?

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Seltsimees laps

Kirjeldustõlk Kadrian Allika, teksti esitab Martin Allika

Amrion, 2018

1 DVD, 1 tund 38 minutit

 

"Seltsimees laps" on Eesti Vabariik 100 filmiprogrammi avafilm. On aasta 1950 Nõukogude Eestis ning stalinlik terroriaparaat töötab täistuuridel – kuueaastase Leelo silme all arreteeritakse tema koolidirektorist ema. "Kui sa oled hea laps, siis tulen ma varsti tagasi," on ema viimased sõnad, kui ta püssimeeste vahel ära viiakse. Leelo püüabki kõigest väest hästi käituda, aga ema ei tule ikka koju. Nii sugeneb lapse hinge hirm, et just tema on ema äraviimises süüdi. Mõistmatus aina süveneb, sest "heal" ja "halval" pole sellel segasel ajal justkui enam õiget tähendust. Miks on sinimustvalge ühtäkki keelatud? Kes on rahvavaenlane ja miks hirmus enkaveedeelane ümber nende kodu luusib? Kas pioneer olla on au- või häbiasi? Selles kummalises kahepalgelises maailmas püüab Leelo ema tagasituleku nimel olla võimalikult tubli, kuid satub üha uutesse sekeldustesse ning aina segasem näib seegi, mida hea laps olemine tegelikult tähendab. Režissöör Moonika Siimetsa esimene täispikk mängufilm põhineb armastatud kirjaniku Leelo Tungla autobiograafilistel romaanidel “Seltsimees laps ja suured inimesed” ja “Samet ja saepuru”. Paralleelselt filmiga valmib kirjanikul triloogia viimane osa ("Naisekäe puudutus"). Massistseenides osales ligi 1000 inimest üle Eesti. Filmivõtted toimusid Rägavere mõisas Lehtse vallas ja Muuga mõisas Laekveres.