Raamatututvustaja

September 2018

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Herbert Ernest Bates. Armastatud Lydia

teksti esitanud Tõnu Mikiver

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1981

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 59 minutit

 

Romaanis "Armastatud Lydia" käsitleb autor vaevu murdeeast välja jõudnud noorte tundeelamusi. Kuigi romaan ei ole otseselt autobiograafiline, kasutab kirjanik taustana oma sünnipaika, kirjeldades Northamptonshire'i maastikke ja tööstust.

 

Aimée Beekman. Kuradilill

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 30 minutit

 

Maimu Berg. Meie hingede võlad

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 11 minutit

 

Maimu Bergi (snd 1945) raamat koosneb kahest eraldiseisvast osast. Esimeses on juttu mitmetest kirjanikest, kellega autor kokku on puutunud, kuigi kaugeltki mitte kõigist. Räägitakse soome, saksa, vene ja eesti literaatidest. Raamatu teine osa peatub pikemalt sellel ühel, kellega elu raamatu autori mitmeks aastaks lähemalt ühte viis. See ei ole ainult meenutus, see on ka purunenud armastuse lugu. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Meelike E.-Villup. Hurmava Horvaatia embuses

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 16 minutit

 

Marta on tavaline abielunaine, kes otsib oma igapäevaellu päikest ja vaheldust. Reis Horvaatiasse raputab tema mõttemaailma korralikult ning lisaks päikese ja eksootiliste toitude nautimisele toob see reis kaasa veel hulgaliselt üllatusi, romantikat ning eneseleidmist. Aadria mere pärl Horvaatia pole Marta jaoks enam kunagi vaid üks paljudest sihtkohtadest.

 

Gustav Ernesaks. Nii ajaratas ringi käib

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 15 minutit

 

Gustav Ernesaksa mälestused ja meenutused kaasaegsetest muusikutest, kirjanikest ja kultuuriinimestest, kellega ta oma eluteel kohtus.

 

Indrek Hargla. Kolmevaimukivi

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 14 minutit

 

"Kolmevaimukivi" seikluslugude sündmused toimuvad erisugustes fantastilistes maailmades, kaugetes aegades, minevikus ja tulevikus. Kogumik "Kolmevaimukivi" esitab Indrek hargla uusi ulmejutte ning viimaste aastate kühiproosa paremikku, millest novell "Tammõküla viljakuivati" on võitnud ka Eesti ulmeauhinna. Lugeja kohtub siin mitmete tuntud ajalooliste tegelastega, nagu näiteks Lehola Lembitu, Albert Einstein, Gustav Naan ja Läti Hendrik ning üle tosina aasta astub üles ka Hargla üks kõige kuulsamaid kangelasi pan Grpowski. Selles mitmeküllases kogumikus on nii kriminaaljutte, seiklusi kaugetel planeetidel ja kosmoses kui ka õudusjutte Lõuna-Eesti saladuslikest paikadest. Kuidas sai Eesti oma esimese kuninga 13. sajandil? Mis on saverna Kolmevaimukivi mõistatus? Millised oli Albert Einsteini viimased sõnad? Kes ja miks tappis astrolaeva "Amundsen" IT-mehe? Millise nuhtluse tõmbas Tartu peale Tähetorni viirastusemasin? Kellega abiellus Raimond Valgre Hollywoodis?

 

Ene Hion. Armastab, ei armasta

teksti esitanud Heli Kaldas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 13 minutit

 

Ida-Virumaa ja Sillamäe rahvast on sotsioloogid palju uurinud, ometi tuleb nentida, et see kant ja sealsed inimesed on teistest väga erinevad, pigem võõrad kui tundmatud. Ene Hioni portreeraamat Sillamäe naistest räägib teist keelt – vaatamata sillamäelaste pool sajandit kestnud eraldatusele eesti ühiskonnast leiab lugeja üllatavalt palju sarnast ja ühist. See raamat võimaldab meil näha meie kaasmaalasi lähedalt, näost näkku. Autor nimetab aga raamatus kirja pandud 9 naise jutustusi eelkõige armastuslugudeks.

 

Nora Ikstena. Emapiim

teksti esitanud Maarja Mitt

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 05 minutit

 

Nora Ikstena romaan "Emapiim" on viimaste aegade üks enim kõneainet pakkunud läti romaan, mida kodumaal on müüdud ligi 20 000 eksemplari ja mis suures osas põhineb autori enda elulool. Romaan areneb kahe paralleelse jutustusena, üks neist 1969. aasta sündinud ja emaarmastuse puuduses üles kasvanud tütre lugu, teine 1944. aastal sündinud ema lugu, kes andeka günekoloogina ennast töö abil kõigest ümbritsevast ära lõikab. Kolmanda osapoolena tõuseb esile vanaema, kes püüab anda lapselapsele seda, mida ema lapsele anda ei suuda, "Emapiim" kannab lugeja läbi enam kui nelja aastakümne, keskendudes aastatele 1970.-1980. Lootusetu vastuhakk nõukogude süsteemile on tuntav igal romaani leheküljel. Petlikult lihtsas keeles kirja pandud jutustus tegeleb küsimustega vabadusest ja võimust, emadusest ja usust. Läti lugejad on öelnud, et "Emapiim" on tervendava mõjuga ja paneb oma eluraskustele vaatama uue pilguga. Romaani tõlkeõigused on müüdud 10 keelde. Nora Ikstena loomingust on seni eesti keeles ilmunud kaks romaani: "Elu pühitsus" Ita Saksa ja "Neitsi õpetus" Kalev Kalkuni tõlkes.

 

Diana Wynne Jones. Howli liikuv kindlus

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 54 minutit

 

"Howli liikuv kindlus" (1986) on briti kirjaniku Diane Wynne Jonesi romaan, millest on tehtud aastal 2004 animefilm. See purustas Jaapanis kassarekordeid, sai Oscari nominatsiooni parima animeeritud filmi kategoorias ja sellel on tuhandeid fänne üle maailma. Romaan ise on võitnud aastal 2000 Phoenixi auhinna. Peategelaseks on kübarategija vanim tütar Sophie, kelle Kõnnumaade Nõid vanaeideks moondab. Ehmunult oma kodust põgenev Sophie jõuab kurikuulsa võluri Howli juurde, kelle liikuvast lossist ta püüab ka peavarju leida. Nõidusest vabanemiseks peab Sophie hakkama saama võlur Howliga, sõlmima lepingu tuledeemon Calciferiga ja ka Kõnnumaade Nõiale endale vastu astuma. Seda tehes avastab ta, et nii võlur Howlis kui temas endas peitub palju rohkem, kui ta kunagi arvanud on.

 

Stanislaw Lem. Tagasitulek tähtede juurest

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 26 minutit

 

Poola kirjanik Stanislav Lem (sünd. 1921) on tähelepanuväärsemaid ja tuntumaid nimesid nüüdisaja filosoofilises fantastikas. Lemi loomingule on iseloomulik probleemide globaalsus, filosoofilise analüüsi vahedus, aga ka ulmekirjanduses harvaesinev meisterlikkus fantastilise keskkonna kujutamisel ja karakterite loomisel. Hoiatusromaan "Tagasitulek tähtede juurest" on "Solarise" kõrval üks populaarsemaid. Autor on siin valinud tsivilisatsiooni arengu ühe teoreetiliselt võimaliku variandi ja näitab heaoluühiskonda ning selle välise kesta all peituvat ummikut.

 

Nancy Mitford. Armastust otsimas

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 34 minutit

 

Nancy Mitford jutustab oma minategelase, mõistliku ja korraliku Fanny suu läbi oma perekonna, õdede ja vendade armulugudest, veidrustest, õnnetustest ja rõõmudest. Raamat pakub nauditavat lugemist kõigile, kes peavad lugu heast huumorist ning kellele meeldiks heita pilk nüüd juba peaaegu kadunud inglise maa-aadli igapäevasesse ellu.

 

Maggie O'Farrell. Esme Lennoxi kadumine

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 05 minutit

 

"Esme Lennoxi kadumine" on lummav lugu peresaladustest ning otsatust vabadusest, mille annab meile tõde. Šikk ja sõltumatu Iris Lockhart peab Edinburghis väärtrõivaste poodi (ning üritab vältida oma abielus kavaleri), kui ühel päeval saab ta jahmatava telefonikõne. Vanatädi Esme – kelle olemasolust ei olnud tal aimugi – lastakse välja Cauldstone’i haiglast, kus teda on üle kuuekümne aasta kinni hoitud. Irise vanaema Kitty on alati väitnud, et ta oli pere ainus laps. Ent Esme dokumendid tõendavad, et ta on Kitty õde. Esme palgeil tunneb Iris ära oma isa näojooned. Põimides meisterlikult kokku kolm jutustajahäält – Iris, Kitty ja Esme –, kirjutab Maggie O’Farrell lahti Esme traagilise ning painava puudumise põhjuse. Maggie O’Farrell (1972) on nüüdisaegse Iiri kirjanduse tuntumaid esindajaid. 2010. aastal pälvis ta raamatu "The Hand That First Held Mine" eest Costa romaaniauhinna.

 

Eeva Park. Minu kuninglikud kaelkirjakud

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 18 minutit

 

Eeva Park (snd 1950) jagab oma mälestusi kirjanikest, kellega ta on kohtunud, suhelnud ja lähedaseks saanud. Puutunud luuletajate, kirjanike ja tõlkijatega kokku juba varasest lapsepõlvest, on tal meeles vahetuid mälestusi eri põlvkondade esindajatest, keda nüüd ajas tagasi vaadates näib lahutavat terve igavik. Raamatust aimub ka põhjus, mis sellise mulje tekitab. Mõnusalt vahendatud ja helgena mõjuvatesse lugudesse lõikub taustalt Eesti 20. sajandi loomeinimeste saatus, ajaloo vapustuste ja 1950. aastate ideoloogilise tagakiusamise mõju. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Pierre de Coubertin

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1980

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 50 minutit

 

Uusaja olümpiamängude rajajast, prantsuse pedagoogist Pierre de Coubertinist kõnelev raamat koosneb kahest osast: V. Novoskoltsevi kirjutatud Coubertini biograafiast, milles käsitletakse suure spordiliikumise tegelase jõupingutusi olümpismi taaselustamisel, ja Coubertini enda kirjadest ja kõnedest ajavahemikul 1892-1929.

 

Ian Rankin. Sõlmed ja ristid

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 42 minutit

 

Edinburghi on vallanud õudus, sest kaks tütarlast on röövitud ja jõhkralt tapetud. Kadunud on juba ka kolmas tütarlaps ja politsei kardab kõige halvemat. Tapjat jahtivate politseinike seas on ka John Rebus, kes ei oska alguses aimatagi, et mõrtsuka saadetud sõlmeseotud paelad ja tikkudest ristid on just talle mõeldud. Siis aga saab üha selgemaks, et mõrvarit seob miski Rebusega ja et ohus on ka Rebuse enda tütar. "Sõlmed ja ristid" on ajaliselt esimene Rebuse romaan.

 

Romain Rolland. Jean-Christophe. 1. kd.

teksti esitanud Einar Kraut

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 26 tundi 25 minutit

 

Romaan-epopöa "Jean-Christophe" on Romain Rollandi (1866-1944) kirjanduslikuks peateoseks. Romaani esimene köide sisaldab raamatuid "Puhe", "Hommik", "Noormees" ja "Mäss" ning kujutab geniaalse saksa muusiku Jean-Christophe Kraffti elukäiku lapsepõlvest täisealiseks saamiseni. Esimese köite tegevus toimub Saksamaal, Reini-äärses väikelinnas 19. sajandi lõpul, kusjuures aga paljud üksikasjad ja olustikulised pildid lähenevad pigem 18. sajandi Saksamaa miljööle. Autor on põiminud Jean-Christophe'i ellu rohkesti fakte ja jooni Beethoveni elust. Jean-Christophe on titaanlik kuju, kes juba varasest noorusest peale on sunnitud pidama meeleheitlikku võitlust oma eluideaalide ja kunstitõe eest. Köite lõpuks jõuab see võitlus roiskuva ja kunstivaenuliku väikekodanliku keskkonna vastu terava konfliktini ja Jean-Christophe on sunnitud kodumaalt lahkuma.

 

Romain Rolland. Jean-Christophe. 2. kd.

teksti esitanud Einar Kraut

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 45 minutit

 

Romaan-epopöa "Jean-Christophe" on Romain Rollandi (1866-1944) kirjanduslikuks peateoseks. Romaani teine köide sisaldab kolm raamatut - "Laat väljakul", "Antoinette" ja "Majas". Üldjärjestuses romaani viies raamat "Laat väljakul" jutustab Jean-Christophe'i esimestest kokkupuudetest Pariisiga, prantsuse kunsti- ja vaimueluga. Kuues raamat "Antoinette" on teose üsna iseseisev haru - tagasivaade peategelase sõbra Olivier Jeannini noorusele ja perekonnaloole. Seitsmendas raamatus "Majas" jõuab Jean-Christophe lähemasse kontakti tõelise prantsuse rahvaga, ühtlasi kristalliseerub ja küpseb ta kunstnikuna.

 

Romain Rolland. Jean-Christophe. 3. kd.

teksti esitanud Einar Kraut

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1978

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 57 minutit

 

Romaan-epopöa "Jean-Christophe" on Romain Rollandi (1866-1944) kirjanduslikuks peateoseks. Kolmandas köites jõuab Jean-Christophe'i teekond lõpule. Ta kaotab oma sõbra Olivier', on sunnitud põgenema Prantsusmaalt nagu kunagi kodumaaltki ja asuma pagulasena Šveitsi. Üha kuhjuvate kannatuste koorma all on Christophe murdumas, kuid suudab end ometi uuesti leida. Pärast pikki kirjuid rännuaastaid toob saatus ta taas Pariisi. Kuid see pole enam endine tormakas ja põlev Christophe. Temasse on asunud leplikkuse, kannatlikkuse ja kaasinimeste mõistmise vaim. Küll endiselt rahuldamatuna, ent kibeduseta jätab ta maailmaga hüvasti.

 

Peeter Sauter. Põrsa paremad päevad

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 15 minutit

 

Peeter Sauter (snd 1962) kirjutab raamatus "Põrsa paremad päevad" kohtumistest vägagi erinevate tekstitegijatega. Korüfeedega kõrvuti vilksatavad algajad ja literaadid väljastpoolt Eestit. Läbivad teemad on – mida annab autorile kohtumine teiste kirjanikega ning kirjanikkond kui suur imaginaarne pseudopere. Peeter Sauter on omanäolisemaid eesti kirjanikke, kelle täpsed ja teinekord halastamatult selged kirjeldused inimestest neid otsekui röntgeniga läbi valgustavad. "Kirjanikud omavahel" on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. Huvitavad isiksused, kes on aegade jooksul omavahel põrkunud, armastanud, vihanud ja leppinud. Erakud ja suhtlejad, riigimehed ja katlakütjad, loojad ja nende muusad, kostitajad ja külalised, aga kõik ka kirjanikud, kelle sõna kõlab luules ja proosas.

 

Tiit Sepa. Kullakene

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 12 minutit

 

Synne, Hinno, Priit, Lauris ja teised satuvad maailma, mis on neile ühtaegu tuttav, kuid ka hirmuäratav ja võõras. Raamatus põimuvad joomise ja kainusega seotud elud. Koos hakatakse lahendama probleeme, mida tekitavad salaalkohol ja imelikud kadumised. Ka rööve ja vargusi kogetakse. Tuleb ette imelikke ja ohtlikke sündmusi ning abivajavate joodikute kantseldamist. Samas on romaanis ka lustlikke noote, kui kõneldakse Hinno ja Synne pereelust. Lapsed ning südamlikud ja abivalmis sõbrad on nende elu tähtis osa.

 

Leonid Slovin. Astrahani vaksal

teksti esitanud Gunnar Kilgas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1982

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 33 minutit

 

Raamatus esitatud üks pikem ja kolm lühemat jutustust on seotud ühise tegelase, militsionäär Denissoviga, kujutades tema arengut noorest miilitsakooli kursandist kogenud operatiivtöötajaks.

 

Emile Zola. Söekaevurid

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1980

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 55 minutit

 

Prantsuse kirjanduse klassiku Émile Zola (1840-1902) romaan kujutab halastamatu tõepäraga 1860-ndate aastate Põhja-Prantsusmaa kaevandustööliste ebainimlikke elu- ja töötingimusi ning nende tärkavat võitlust oma õiguste eest.

 

Piret Tali. Minu Pärnu

teksti esitanud Maarja Mitt

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 27 minutit

 

Minu Pärnusse kuuluvad supitirinad, lõunaooted, munapeekrid, kreemikoogikesed, pisut saksik kõnepruuk, pealelõunane tennis, orkestrimuusika... See linn on nii meelas hetäär vilkuvates festivalides kui ka siivas tante valges põlles, kodanliku kultuuri, Eesti riigi, Konstantin Pätsi ja skaudiliikumise häll. Ma ei teagi, kas minu Pärnu üldse on glamuurne kuurort. Kuurort kõlab sama naljakalt kui torukübar või puudritoos. Ma hulbin ebamäärases pärnakate kihis ja arvan end turistidest ja suvitajatest ülemaks. Kohalikuks, sest olen siin sündinud ja kasvanud. Tegelikult olen samasugune kui suvitajad -hooajaline. Minu suhe selle linnaga katkeb, kui "kogu maa on kaetud valge lumega". Alles siis olen ma täielikult teiste linnade päralt. Tõmme Pärnu poole algab siis, kui kevaditi taevas kõrgeks kisub ja merest tindikala hakatakse püüdma. Mind tõmbab nostalgia: lapsepõlv, ajalugu, maja kõnelevad palgid, Orto päikesekreem, Kuldne Trio... Minusuguseid on palju. Neid, kes ei suuda ega taha lahti lasta kirest selle sinirohelise linnakese vastu. (Piret Tali)

 

Kjell Westö. Väävelkollane taevas

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 57 minutit

 

Tuntud ja tunnustatud soome-rootsi kirjaniku Kjell Westö (snd 1961) romaani "Väävelkollane taevas" tegevustik hargneb päikselistest 1960. aastatest meie pimedasse aega. Lihtne Helsingi poiss tutvub maal suvitades jõukasse ja mõjukasse Rabelli suguvõssa kuuluva endavanuse Alexiga. Tänu sellele sõprusele saame lähema pilgu heita suguvõsale ja selle klantspinna all peituvatele saladustele. Poiss armub Alexi õesse Stellasse, nende suhted kestavad aastakümneid, ikka armastades ja tülitsedes, lahku minnes ja kokku saades, kui maailm samal ajal nende ümber muutub ja nende ellu sekkub. See eepiline Helsingi kirjeldus käsitleb põlvkondi, peresuhteid, armastust ja sõprust, kuid näitab ka kriitiliselt, kuidas klass ja keskkond, kust me tuleme, meid mõjutavad ning meie unistusi ja mälestusi kujundavad. Mõjutused tulevad ka meid ümbritsevast maailmast ning taevas, mis lapsepõlves oli süütult sinine, omandab kollakaid toone, millega tuleb õppida elama, ilma et kalgistuks. Romaan on tugevaks jätkuks Westö varasematele teostele, aga pinged ja värvid on veelgi jõulisemad.

 

Marcia Willett. Suvemaja

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 40 minutit

 

Matti ema hoidis mälestusesemeid ja fotosid poja lapsepõlvest väikeses kaunistatud karbis. Aga miski neis fotodes oli Mattis alati segadust tekitanud – kas seal oli ikka tõesti tema? Miks ta ei mäleta neid riideid? Neid mänguasju? Ja miks polnud fotodel tema õde Imogeni? Matt kasvas üles imeliku ja seletamatu tundega, et tema elus on midagi puudu. Matti õde Imogen elab loomaarstist abikaasa ja nende imearmsa väikese lapsega üürimajas. Lapsest saadik on talle meeldinud Suvemaja, Exmooris kauni ja iidse maja krundil asuv väike majake, ja nüüd tekib neil võimalus see ära osta. Aga Imogeni abielu satub ohtu, kui tema abikaasa keeldub sinna kolimast. Viimaks leidub just Suvemajas võti, mille abil tuleb päevavalgele kummaline ja traagiline saladus, mis on mõjutanud kogu Matti elu.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Уильям Сомерсет Моэм. Узорный покров

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 49 minutit

 

See on põnev psühholoogiline romaan heitlikest inimsaatustest, armastusest, inimlikust õnnest ja selle saavutamise erinevatest võimalustest. Sündmused arenevad eksootilises Hongkongis, kuhu inglise arst ja teadlane Walter Fane asub elama pärast abiellumist võluva, kuid kergemeelse Kittyga. Ületamatu jutustajana keskendab autor tähelepanu inimeste sisemaailmale. Ta võrdleb elu kireva looriga, mis varjab sügavamaid saladusi.

 

Николай Носов. Затейники

читает Максим Федоров

Helsinki : Celia, 2018

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 01 minutit

 

Анна Пастернак. Лара

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 53 minutit

 

Boriss Pasternaki maailmakuulsat romaani "Doktor Živago" on müüdud miljoneid eksemplare, kuid selle aluseks olnud armastuslugu ei ole kunagi täielikult avatud. Teose naistegelase Lara peamise prototüübi Olga Ivinskaja rolli Borissi elus on pidevalt pisendanud nii Pasternakkide perekond kui ka Borissi biograafid. Olgat on halvustatud ja tõrjutud, teda on nimetatud seiklushimuliseks võrgutajaks, saama peal väljas olnud naiseks, kes mängis Pasternaki ja tema raamatu loos ainult kõrvalosa. Stalin, kes Boriss Pasternakki eriliselt imetles, vastuolulist kirjanikku vangi ei pannud, ent kimbutas ja jälitas tema armastatut. Kaks korda mõisteti Olga Ivinskaja sunnitöölaagrisse. Talle esitati küsimusi teose kohta, mida Boriss parajasti kirjutas, ent naine keeldus armastatud meest reetmast. Teose naispeategelase Lara prototüübi Olga Ivinskaja ja Pasternaki kirgliku armastusloo toob nüüd perekonnaallikatele ja oma kaasaegsete intervjuudele tuginedes lugeja ette kuulsa poeedi sugulane, kirjanik Anna Pasternak.

 

Сара Уинман. Когда бог был кроликом

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 27 minutit

 

Inglise näitleja ja kirjaniku Sarah Winmani (sündinud 1964) esimene romaan jutustab vennast ja õest, lapsepõlvest ja suureks saamisest, sõpradest ja perekonnast, võidurõõmust ja kaotuskurbusest ning kõigest, mis sinna vahele jääb. Ennekõike aga jutustab see raamat armastusest igal võimalikul kujul. Romaani minajutustajaks on tüdruk nimega Elly, keda ümbritseb kirev galerii kummalisi sugulasi ja tuttavaid: vend, kes kuidagi ei suuda maailmas oma kohta leida; vanemad, kes teinekord otsustavad teha õige äkilisi kannapöördeid; võluv filmistaarist tädi; hakkaja, ajuti lausa üleloomulike võimetega sõbratar; öömajalised, kellest aastatega saavad peresõbrad. Kõik nad on kenad inimesed, kelle elu pole aga sugugi kerge – ei lapsepõlves ega täiskasvanueas, ei 1970. ega 1990. aastatel, ei Londonis, Cornwallis ega New Yorgis. Napis, humoorikas laadis kirjeldab Winman, kuidas sellise seltskonna suhterägastikes ellu jääda ja võib-olla koguni õnnelikuks saada.

 

Кауи Харт Хеммингс. Потомки

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 46 minutit

 

Perekond King on jõudnud faasi, kus tuleb hakata elu põhiväärtuseid kõvasti ümber hindama. Matthew Kingi tütred - 10-aastane Scottie ja 17-aastane mässumeelne Alex - toovad mehele hulgaliselt halle juuksekarvu. Olukorra teeb raskemaks asjaolu, et laste karismaatiline ema, igal hetkel põnevust otsinud Joanie lamab pärast rasket mootorpaadiõnnetust koomas, ilma et arstid talle mingisugust elulootust annaksid. Matt kutsub kokku sugulased ja lähedased sõbrad, et nad saaksid Joaniega hüvasti jätta. Niigi raske olukorra muudab veelgi hullemaks avastus, et on üks inimene, kellele ta pole veel abikaasa seisundist teada andnud - nimelt mehele, kellel oli tema naisega kuum armuafäär ... Olles sunnitud oma elus palju ümber hindama ning "varulapsevanema" staatusest täieõiguslikuks perekonnapeaks tõusma, asub Matt koos tütardega teele, et otsida üles abikaasa armuke. Sellest kujuneb mälestusväärne rännak, mille kestel saab selgeks, millise suuna nad elu teelahkmel lõpuks valivad.

 

Punktkirjas raamatud

 

René Goscinny. Väikese Nicolas' vahetunnid

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

126 lk.

 

Väikese Nicolas’ teises raamatus saame muu hulgas teada, mis juhtub siis, kui Nicolas’le kingitakse pimedas helendav kell ja vinge fotoaparaat, kuidas Nicolas oma klassivendadega kunstimuuseumis ekskursioonil ja arsti juures läbivaatusel käib ning millega lõpevad õpetajale kingituse ostmine ja jalgpallimatš teise kooli poistega. Veidi üleannetu ja liigutavalt naiivne Nicolas, tema ema-isa, õpetajad ja vahvad klassivennad on juba kuus aastakümmet olnud prantsuse laste ja nende vanemate suured lemmikud.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Klassikokkutulek. 2. Pulmad ja matused

Tallinn : Tespi, 2018

1 DVD, 1 tund 28 min

 

Mustast huumorist pakatav järjefilm toob kinodesse tagasi kolm kooliaegset sõpra, kes on otsustanud korraldada ägeda poissmeesteõhtu, aga satuvad ootamatult hoopis matustele. Unustamatust klassikokkutulekust on omajagu aega möödas ja lustlike sõprade elus puhuvad uued tuuled. Kuum rokkstaar Toomas on lõpuks otsustanud naise võtta, Mardi abielus on suured jamad ning Andres on naissoole sõja kuulutanud ja hakanud põhimõtteliseks poissmeheks. Kuigi tujukad mehepojad on keskeakriisiga leppinud, kestab kirgede torm elumere lainetel endise hooga. Jultunud komöödia oma tuntud headuses koos armastatud Eesti näitlejatega räägib elust enesest ja enamastki veel.

 

Rohelised kassid

kirjeldustõlk Jan Samotny

Eesti : Leo Production : 2017

1 DVD, 1 tund 45 min

 

Kaks vana pätti Markus (Tõnu Kark) ja Eduard (Sergei Makovetski), kes on enamuse oma elust trellide taga veetnud, saavad lõppude lõpuks vabadusse. Maailm on muutunud aga meeste pikaaegsed unistused ja plaanid sunnivad neid kiiresti kohanema. Kuid kõik nendega toimuv, uus reaalsus, takistused ja absurdselt koomilised situatsioonid millesse nad satuvad, pööravad nende illusioonid pea peale. Neid pole kellelegi vaja, nad "rikuvad pildi ära" ning ei kohane ühiskonna normidega. Nad on üleliigsed.

 

Tegi pätti. 5. Prostitutsiooni fenomen ühiskonnas

kirjeldustõlk: Krista Fatkin, kirjeldustõlke konsultant: Kairi Kivitar

Tallinn : Kuriteoennetuse Sihtasutus, 2007

1 DVD, 24 minutit