Raamatututvustaja

Aprill 2018

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Aragon. Aurelien

teksti esitanud Einar Kraut

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1980

1 CD : DAISY raamat, 27 tundi 39 minutit

 

Stella Arbenina. Terrori käest vabadusse

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 03 minutit

 

Kes on see Eesti kodakondsuse saanud maailmakuulus näitlejanna, kellel perekond ei lubanud lavakarjääri alustada, aga kes teenis ära nii Stanislavski kui ka Meierholdi kiidusõnad ja kes on mänginud Murnau lavastatud filmis? Kes käis läbi Vene keisririigi koorekihiga ja kelle suguvõsa on saanud alguse William Vallutaja ajal? Kelle abikaasa perele kuulus Kumna mõis, mille Eesti riik neilt ilma kompensatsioonita ära võttis? See oli paruness Stella Meyendorff (1884-1976), Peterburis sündinud inglanna, kelle neiupõlvenimi oli Whishaw ja lavanimi Arbenina, intelligentne ja emotsionaalne naine, kes mängis 1920. aastate algul Revali lavalaudadel üle 100 peaosa. Ta laulis Vene revolutsioonikaoses oma Peterburi kodus "Madama Butterfly" aariaid, et mitte hulluda, kui akna all käis tulistamine. Sõda lahutas ta oma lastest, nii et ta ei teadnud midagi nende saatusest, saates Paul Pinna neid otsima. 1929. aastal avaldatud mälestustes kirjeldab ta privilegeeritud elu Peterburis, sõja- ja revolutsioonikeerist Venemaal, mis ta endasse tõmbas, kui Nõukogude komissar neljateistkümne püssimehe valve all ta vanglasse sõidutas, nii et inimesed tänaval teda vaadates risti ette lõid ja pead paljastasid. See on emotsionaalne lugu võitlusest lähedaste ellujäämise nimel, armastusest teatri vastu, põgenemisest ja endale näitlejana nime tegemisest nii Eestis kui ka mujal Euroopas.

 

Ray Bradbury. Võilillevein

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 52 minutit

 

Ameerika kirjanik Ray Bradbury (1920) on eesti lugejale tuntud kui ulmeromaanide autor. Käesolev teos erineb kirjaniku muust loomingust, kuivõrd tegu on realistliku ja lüürilise koega lapsepõlveromaaniga. Ent rääkides kaheteistkümneaastase poisi suvest Illinoisi väikelinnas Greentownis, loob autor justkui terve inimelu mudeli ja pöördub seeläbi ikkagi täiskasvanud lugeja poole. Kuldkollane võilillevein on tal kui kõige ilusa, meeldiva ja elus allesjääva sümbol

 

Heinrich Böll. Grupipilt daamiga

teksti esitanud Aksel Küngas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1994

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 59 minutit

 

Sõjajärgse saksa kirjanduse suurkuju Heinrich Bölli (1917-1985) romaan on jutustus ühe naise eluteest Saksamaa sündmus- ja saatusrohketel aastakümnetel. Sõjapäevil kaotab Leni Gruyten-Pfeiffer kõik oma lähedased – isa, ema, venna; kolmepäevase abielu järel ka mehe, kes langeb rindel. Lühiajaline õnn tuleb Leni juurde armastusega vene ohvitserist sõjavang Borisi vastu, aga ka Boris hukkub, kuid Lenile jääb temast poeg Lev. Loomupärane hingepuhtus ja omakasupüüdmatus jätavad Leni ja Levi ka 1960-ndate "saksa majandusime" üleüldise heaolu poole tormamise ajal omamoodi kõrvalseisjateks, aga seda enam tõusevad autori poolt eriti rõhutatult esile nende igiinimlikud hingelised väärtused, mis kõrgemal kõigest materiaalsest ja ajalikust. Teos tõi autorile 1972. aastal Nobeli kirjandusauhinna.

 

Lee Child. Tõmbetraat

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 58 minutit

 

Lee Childi kriminaalromaanide kangelane, erruläinud sõjaväepolitseinik Jack Reacher satub "Tõmbetraadis" kokku kõige ohtlikuma ja halastamatuma vastasega, kellega tal on tulnud tegemist teha. Samas ootavad teda ees ka üllatavad kohtumised ammu kadunud tuttavatega ja ülimalt jõulised lembetunded. Mööda Ühendriike ringi uitav Reacher viibib parajasti Floridas, kui teda tuleb otsima üks eradetektiiv. Ent Reacher ei anna talle endast teada ja sellest saab alguse sündmuste jada, mis viib mitme inimese surmani. Tekkinud olukorra põhjused on aga peidus kauges minevikus ehk Vietnami sõjas.

 

John Galsworthy. Üle piiri

teksti esitanud Gunnar Kilgas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1982

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 50 minutit

 

Tundlik ja musikaalne tütarlaps Gyp Winton abiellub vastu isa tahtmist rootsi viiulikunstniku Gustav Fiorseniga, võlutuna selle mängust ning jumaldusest. Kuid Gyp avastab varsti, et ta ei armasta Fiorsenit, ja mehe nõrk iseloom ning ohjeldamatud eluviisid muudavad kooselu masendavaks. Uhkusest katsub Gyp taluda kõik vaikides, aga kui Fiorsen muutub lausa väljakannatamtuks, läheb ta ühes lapsega tagasi isa juurde. Varsti tutvub Gyp lähemalt seni ainult juhuslikult kohatud noore õigusteadlase Bryan Summerhayga, ja mõlemad armuvad kirglikult. Et Gyp uhkuse tõttu keeldub nõudmast abielulahutust, alustavad nad legaliseerimata kooselu, mis, olgugi väljaspool seltskonda, võimaldab neile täiuslikku õnne. Kuid mõne aasta pärast tekivad Gypil kahtlused Bryani ustavuses. Järgneb konflikt, ja erutuse tõttu ettevaatamatult ratsutades saab noormees õnnetult surma. Takistatud enesetapmiskatses, haigustub Gyp raskesti, peale paranemist aga otsustab pühenduda heategevusele.

 

Kadri Hinrikus. Et head haldjad sind hoiaksid

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 20 minutit

 

Tuule ja Uku on 8-aastased kaksikud. Nende ema on surnud ning laste arvates heaks haldjaks muutunud. Kaksikute isa õlul on mõlema vanema roll ning kohustus perele leiba teenida. Seepärast ei ole tal kodu jaoks kuigi palju aega ning õde-venda peavad tihti iseseisvalt hakkama saama. Vahel õnnestub see üsna hästi, vahel tuleb ette ootamatuid äpardusi ja seiklusi. Mõned neist on päris naljakad. Oma osa selles on ka isal, kes iga päevaga üha lahedamaks lapsevanemaks muutub.

 

Gertrud Hirschi. Mudrad : sinu käte jooga

teksti esitanud Marje Muruste

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 29 minutit

 

Mudrad – naljatledes nimetatud ka ka "sõrme jõupunktid" – on käte ja sõrmede jooga asendid. Neid võib praktiseerida istudes, lamades, seistes või jalutades, igal ajal ja igas paigas. Tuntud Ðveitsi joogaõpetaja ja raamatu "Jooga alused kõigile" autor Gertrud Hirschi, kes on omandanud selle idamaise tervenduskunsti põlvest põlve edasiantud teadmised, näitab, kuidas lihtsad käetehnikad võivad taastada sinu isiklikke energiavarusid ja parandada elukvaliteeti. Kasuta neid tervendusþeste, et tulla toime igapäevase stressi, raskete olukordade ja frustratsiooniga. Raamatust õpid järgmist:

Kuidas rakendada neid lihtsaid harjutusi, et ennetada haigusi ning toetada tervenemist füüsiliste ja emotsionaalsete probleemide korral;

Kuidas kasutada mudrasid, et edendada oma vaimset arengut;

Kuidas intensiivistada hingamisharjutuste, afirmatsioonide, visualisatsioonide, ravimtaimede, toitumise, muusika ja värvide mõju. Raamatus on ka hulgaliselt kogu keha mudrasid ja muid tehnikaid, mis aitavad võimendada meditatsiooni ja joogaharjutusi.

 

Katrin Johanson. Hundirada

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 41 minutit

 

"Hundirada" on lugu sellest, kuivõrd juhib meie elukulgu päritolu ja kui vaba on inimene ise oma elu üle otsustama. Paari aasta eest leseks jäänud Teppo on saanud talviseks ajaks tööotsa järve saarel. Ühel päeval haagib end Teppole sappa bravuurikas naine koos väikese lapsega. Üle öö muutunud ilmaolud on järgmiseks hommikuks tagasitee külla ära lõiganud ja Teppo on saanud endale vastu tahtmist uue perekonna. Kui naine ühel ööl kaob, jääb võõras veidralt tõsiste silmadega Sasha Teppo hooleks. Mida vanemaks Sasha saab, seda enam kerkivad üles küsimused tema päritolu kohta: kes ta on, kus on ta juured ja kes oli ta ema, see kummaline naine, kelles pulbitses ühteaegu nii meeletu elutahe kui ka raevukas enesehävituslikkus. Kui välja ilmub Gregor, ema kunagine kallim ja sõber, hakkab Sasha üha enam aimama, kuivõrd eriskummalist päritolu ta tegelikult on.

 

Katrina Kalda. Maa, kus puudel pole varju

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 46 minutit

 

Kolm naist – Marie, tema ema Astrid ja vanaema Sabine – elavad koos Tasandikul, kuhu nad on pagendatud neile teadmata põhjusel. Nende elu on hall ja armetu. Kõigi teiste Tasandiku elanike kombel rassivad nad päevast päeva ümbertöötlemistehastes, varustades esmatarbekaupadega Linna, kus elujärg on parem, aga vabadust vaevalt et rohkem. Ühel päeval otsustab Astrid koos tütrega ületada Linna ja Tasandikku lahutava eikellegimaa, et jõuda tagasi Marie' isa juurde. "Maa, kus puudel pole varju" on sisendusjõuline düstoopia, mis äratab lugejas korraga nii vastikust kui ka imetlust, mõjub eemaletõukavalt, aga samas poeetiliselt ja võluvalt.

 

Reet Kudu. Isatütred

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 39 minutit

 

Reet Kudu kümnes romaan "Isatütred" toob välja nii autori kui ka paljude tema kaasaegsete ühe suure eluprobleemi – ustavate isade ustavad tütred jäid nõukogude süsteemi hammasrataste ehk tsensuuri vahele, sest sinna jäi igaüks, kes ei tahtnud olla üksnes inimmutrike tohutus sotsrealistlikus masinavärgis. Kahjuks räsivad neid vastuhakkajaid moraalituse hammasrattad tänaseni. See on lugu spordilegendist Kalev Tammepojast ja tema tütrest Katariinast, kes tahab pühendada isa sajandale juubelile maalinäitust, aga ta ei saa maalida isa ehitatud suvemajas Lõuna-Eestis, kust vennapoeg on ta riided ja näitusevisandid remondi ettekäändel välja visanud, vaid rahvusvaheliselt tuntud kunstnik peab seda tegema võhivõõras suvilas Ida-Virumaal. Just sealt algab Katariina uus lugu, mis võiks ehk ka teistele isatütardele anda jõudu, sest kunagi pole liiga hilja...

 

David Lagercrantz. Mees, kes otsis oma varju

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 11 minutit

 

Järg Stieg Larssoni "Millenniumi" sarjale. Lisbeth Salander kannab karistust Flodberga naistevanglas, kus ta tunneb end võrdlemisi turvaliselt ja teeb kõik selleks, et vältida konflikte teiste kinnipeetavatega. Flodberga on aga vangla, mis on langenud täielikult vangide kontrolli alla. Kui Lisbeth kaitseb üht noort Bangladeshist pärit naist, satub ta kohe vastamisi vangla mitteametliku juhi Benitoga. Vanglasse tuleb Lisbethile külla Holger Palmgren, kelle käsutusse jõudnud dokumendid heidavad uut valgust naisele lapsepõlves räigelt liiga teinud sotsiaalsüsteemile. Seejärel palub Lisbeth Mikael Blomkvisti abi väikese taustauuringu läbiviimiseks. Ta palub Mikaelil aidata kontrollida Leo Mannheimeri, ühe Stockholmi pealtnäha maineka börsimaakleri tegevust. Kuidas on edukas noormees seotud Lisbethi minevikuga? Ja kuidas saab Lisbeth hakkama vanglas, kus vastasseis Benito ja tema kambaga muutub päev-päevalt üha plahvatusohtlikumaks? Nagu ikka, seisab ta ebaõiglusele otsustavalt vastu ning selgitab välja tõe. Ükskõik mis hinnaga. David Lagercrantzi kirja pandud viies raamat Millenniumi-sarjast on ülipõnev lugu, mis kõneleb riigipoolsest ülekohtust ja mineviku varjudest Lisbethi lapsepõlves.

 

Hyeonseo Lee, David John. Seitsme nimega tüdruk

teksti esitanud Sirje Treiman

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 34 minutit

 

Põhja-Koreas üles kasvanud lapsena oli Hyeonseo Lee üks miljonitest salatseva ja jõhkra kommunistliku reþiimi kätte lõksu langenud inimestest. Tema kodu Hiina piiri ääres andis talle veidi aimu maailmast, mis jäi Erakliku Kuningriigi vanglapiiridest välja. Kui 1990. aastatel tabas maad näljahäda, hakkas ta kahtlema, küsimusi esitama ja taipama, et teda on terve elu ajupestud. Võttes arvesse repressioone, vaesust ja nälga, mille tunnistajaks ta oli, ei saanud tema kodumaa kindlasti olla "parim planeedil", nagu talle oli kogu aeg räägitud. Seitsmeteistaastasena otsustas ta Põhja-Koreast põgeneda. Kaksteist aastat hiljem naasis ta ulja missiooniga taas Põhja-Korea piirile, et aidata oma emal ja vennal põgeneda Lõuna-Koreasse ühel kõige vaevarikkamal, kulukamal ja ohtlikumal teekonnal, mida on võimalik ette kujutada. See on ainulaadne lugu mitte üksnes Hyeonseo põgenemisest pimedusest valgusse, vaid ka tema täiskasvanuks saamisest, haridusest ja kindlameelsusest, mille ta eneses leidis, et ehitada oma elu uuesti üles – mitte üks, vaid kaks korda – kõigepealt Hiinas ja seejärel Lõuna-Koreas.

 

Douglas Lindsay. Surnute laul

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 07 minutit

 

Kaksteist aastat tagasi kaob Ðotimaalt Eestisse puhkusereisile tulnud John Baden ühel ööl hotellinumbris kaaslanna kõrvalt voodist. Mõne aja pärast leitakse Peipsi kaldalt tema surnukeha. Ja nüüd ilmub Tartus politseisse mees, kes väidab, et temagi on John Baden ja et teda hoiti kõik need aasta vangis soode ja metsade taga ühes talus. Juhtumiga hakkab tegelema endisest luurajast detektiivinspektor Ben Westphall, kelle vaikne elu Põhja-Ðotimaa väikelinna politseiuurijana muutub vägagi pingeliseks ja keeruliseks, sest surnuks peetu elluärkamine kaugel Eestis käivitab peagi mõrvade sarja tema kodumaal ning lisaks hakkab tunduma, et olemas on mitte ainult kaks John Badenit, vaid kahestuma kipuvad ka mitu teist selle julma ja komplitseeritud looga seotud inimest.

 

Hilary Mantel. Wolf Hall

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 31 tundi 23 minutit

 

"Lukusta Cromwell hommikul sügavasse vangikongi," ütleb Thomas More, "ja kui sa siis õhtul tagasi tuled, istub ta lõokeeli süües pehmetel patjadel ning kõik vangivalvurid on talle raha võlgu." 1520ndate aastate Inglismaa on katastroofi veerel. Kui kuningas sureb meessoost pärijata, võib kodusõda riigi hävitada. Henry VIII tahab kakskümmend aastat kestnud abielu tühistada ja kosida naiseks Anne Boleyni, kuid paavst ja suurem osa Euroopast on selle vastu. Võitlus kuninga vabaduse nimel hukutab tema nõuniku, säravalt targa kardinal Wolsey ning jätab Inglismaa võimuvaakumisse ja ummikseisu. Seda ummikut asub lahti harutama Thomas Cromwell – jõhkra sepa poeg, poliitgeenius, altkäemaksuandja, türann ja võluv isiksus, kes on võimu juurde jõudes rikkunud kõiki jäiga ühiskonna seadusi ja on valmis rikkuma veel rohkemaid. Ta surub alla isiklikud mured – oma noore perekonna ja armastatud eestkostja Wolsey kaotuse – ning rajab endale osavalt teed õukonnas, kus inimene on inimesele hunt. Vastandades end parlamendile, poliitilisele klikile ja paavstivõimule, on ta valmis Inglismaad iseenda ja Henry soovi järgi ümber kujundama. Hilary Mantel maalib oma ainulaadses stiilis pildi poolvalmis ühiskonnast muutuste keerises, kus inimesed kirglikult ja vapralt võitlevad või lepivad oma saatusega. Tegelaste- ja sündmusterohke "Wolf Hall" toob meie silme ette ajastu, mil isiklikke ja poliitilisi saatusi eraldab vaid õhkõrn vahe ning kus eduga kaasneb piiramatu võimu, kuid üksainus eksisamm tähendab surma.

 

André Maurois. Kolm Dumas'd

teksti esitanud Einar Kraut

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1981

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 45 minutit

 

Jo Nesb¸. Punarind

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 54 minutit

 

Bill Clintoni visiidil Oslosse näeb turvameeskonda kuuluv politseiuurija Harry Hole keelatud kohas relvaga meest ja teeb mida vaja. Juhtumi tõttu tuleb tal jätta vana kabinet ja võtta vastu ametikõrgendus. Uues töökohas näeb Harry aga paberit, mis puudutab palgamõrvarite seas hinnatud vintpüssi salakaubavedu. Kui mõne aja pärast selgub, et kangialuses mõrvatud mehe ja smugeldatud relva vaheline seos ulatub II ilmasõja aega ja SS-mundrit kandnud norra vabatahtlikeni, on ta kindel, et keegi on võtnud kohtumõistmise oma kätesse. 2004. aastal hääletati Norra raamatukaupmeeste ja Norra raamatuklubide liikmete poolt romaan "Punarind" Norra läbi aegade parimaks kriminaalromaaniks.

 

Valentine Nõlvak. Ellujääja

teksti esitanud Anna-Liisa Kurve

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2017

1 CD : DAISY raamat, 32 tundi 06 minutit

 

Nende mälestuste kirjapanija on sündinud 1914. aastal Pihkvas riigiametniku perekonnas. Pärast punaste võimuletulekut Venemaal põgenes perekond Eestisse. Valentine on alles nelja-aastane, kui ta ema jääb haigeks ja sureb. Isa abiellub uuesti, mõne aja pärast haigestub temagi raskesti ja varsti jäävad pere kolm last ka ilma isata. Mõneks ajaks satuvad nad võõrasema meelevalla alla, peagi lahkub aga elust ka võõrasema ning saatus pillutab õed-vennad mööda ilma laiali. Valentine elutee viib ta Saksi ja hiljem Muraste lastekodusse, sealt edasi Tallinna kooli, tallu kasulapseks, uuesti lastekodusse ja siis Saku majanduskooli. Pärast kooli lõpetamist algab iseseisev elu – töötamine ja tööotsingud nii maal kui linnas. Tööpuudus on suur, ajad on rasked, eriti varata ja sugulasteta noore inimese jaoks. Kuid Valentine on ellujääja – ta on lahtiste töökätega, erksa loomingulise vaimuga, vankumatu õiglustundega ja söakas, paiguti suisa hulljulge. See aitab tal alati edasi minna, hoolimata kõigist ränkadest katsumustest. Elujulgus, leidlikkus, töökus ja õiglane meel on talle toeks nii Siberi vangilaagris, kuhu ta valekaebuse põhjal satub, kui ka pärast Siberist tagasitulekut; Eestis tuleb ju jälle nullist alustada, 1950. aastad on aga teadagi karm aeg, veel palju karmim kui Valentine noorusajal.

 

Ene Pajula. Kuldne aeg

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 58 minutit

 

Viiskümmend viis aastat ETV eetris olnud Aktuaalse kaamera saadet on tõenäoliselt vaadanud või sellest vähemalt kuulnud kõik eestlased. See on olnud oluline uudistesaade nii tavainimeste, igat masti poliitikute kui ka omaaegse EKP Keskkomitee asjameeste jaoks. Kuidas mäletab toimetuse elu ja saate tegemist tollase ideoloogilise surve all. Ene Pajula, kes töötas AK-s aastail 1974–1985, mil seda toimetasid omaaegsed nimekad ajakirjanikud Märt Müür, Heimar Lenk, Reinud Nurk, Sikk ja Hanson, Toomas Uba, Ruth Karemäe, Andres Vihalem ja paljud teised ning kus oma televisioonikarjääri alustasid Maire Aunaste ja Urmas Ott. Raamatu pealkirja Kuldne aeg võib tõlgendada mitmeti. Ühelt poolt on meile kõigile antud üksainuke noorusaeg nagu üksainuke elugi, mida tuleb sõltumata headest või halbadest aegadest elada nii hästi kui vähegi võimalik. Ja noorus on ikka kuldne. Teisalt võib seda pealkirja tõlgendada ka iroonilises võtmes – valik on vaba.

 

Heiki Pärdi. Eesti argielu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 01 minutit

 

Raamat räägib sellest, kuidas eestlased viimase 150 aastaga keskaegsetest talupoegadest moodsateks eurooplasteks on muutunud. Uus aeg ja moodne maailm panid meid kella järgi elama, õpetasid privaatsust ja muutsid individualistlikumaks. Mõnigi asi sai siin harjumuseks üpris hiljuti: sanitaartopograafide 1920. aastail tehtud uuringud kinnitasid, et üldiselt elati vanal viisil ega teatud muuhulgas suurt midagi uuest hügieenist. Nägu ja ihu pesti kord nädalas, nagu see oli olnud talurahvale omane mujalgi Euroopas. Oma elamist puhastati veelgi harvem. Isegi põgus pilguheit kinnitab, et 20. sajand on eestlaste elu ja olemist põhjalikult muutnud.

 

Kustas Põldmaa. Koduvetel

teksti esitanud Ene Suuder

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 12 minutit

 

Vanema põlvkonna suur loodusetutvustaja Kustas Põldmaa (1897-1977) jutustab oma raamatus "Koduvetel" suure meeleliigutusega noorpõlve kalastusretkedest Õisu järvel. Osava sule ja haarava sõnaga on ta meie loodusele juurde võitnud palju sõpru ning enesele hulgaliselt austajaid.

 

Kustas Põldmaa. Nurmelt ja niidult

teksti esitanud Ene Suuder

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 26 minutit

 

Käesolevasse teosesse on talletatud pildikesed nurmedest ja niitudest. Autori motoks on: "Igatseda alati seda, mis on ilus ja väärtuslik, tuleb kasuks endale, kaasinimestele ja kodumaale. Elu on kohustus ja tegutsemine on suur rõõm." Olgu see motoks ka kõigile loodusearmastajatele ja lillenuusutajatele.

 

Kathy Reichs. Juba surnud

teksti esitanud Mari Tikan

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 58 minutit

 

Nii Edgari saanud kirjanikud kui rahvusvaheliselt tunnustatud kohtumeditsiini eksperdid on avaldanud sarnaseid arvamusi: Kathy Reichs ja tema raamat "Juba surnud" on midagi harukordset. Juhtub harva, et debüütromaan äratab sellist huvi. Hea jutustamisoskusega Kathy Reichs jutustab oma kangelanna doktor Temperance Brennani suu läbi oma lugu. Ta veedab oma päevad lahanguruumis, kohtus, kriminoloogialaboris ja matmispaikades koos politseinikega. Raamat on asjatundlikult ja samal ajal kirglikult kirjutatud, kuid sügavat õudust tekitav. See tõstab Reichsi otsekohe kriminaalromaanide autorite esiridadesse.

 

Arkadi ja Boriss Strugatski. Tagasitulek. Raske on olla jumal

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 12 minutit

 

Ilmar Tomusk. Seiklused paralleelmaailmas

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 18 minutit

 

Rändurid on juba mitu korda käinud minevikus ja muutnud ajalugu. Nüüd on kvantfüüsika seaduste järgi ajas ja ruumis liikuvatel noortel lennukas plaan minna aastasse 1914, et ära hoida atentaat Austria troonipärijale Franz Ferdinandile ja sellega koos Esimene maailmasõda. Algavad rändajate uued pöörased seiklused. Mängu tuleb Heisenbergi määramatuse printsiip, mis viib nad ootamatult paralleelmaailma, kus Eesti on endiselt okupeeritud. Seal kohtuvad rändajad nii oma teisikute kui ka mitme kuulsusega, kelle kaasabil hakatakse paralleel-Eesti kurba ajalugu muutma.

 

Tiia Toomet. Maailma keskpunkt

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 18 minutit

 

Ükskord, kui lugesin üle oma vanu jutte, hakkas mind häirima, et kõik need on kirjutatud minavormis. Justnagu oleksid need minu enda elust. Tegelikult ei ole ju. Või vähemasti mitte päriselt. Päriselu on nagu katkematu vool, mida on võimatu sõnadesse panna. Et teha elust jutt, tuleb kõigepealt voolust midagi välja õngitseda ja hakata seejärel uurima, mis see on, mille kätte said. Panna paberile esimene lause ja lasta see lahti. Seejärel hakkab tekst ennast juba ise kirjutama, pead vaid hoolitsema, et jõuaksid talle järele joosta. (Tiia Toomet)

 

Eet Tuule. Keset ilu ja valu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 22 minutit

 

"Keset ilu ja valu: elust 1960. aastate Eestis" on järg Eet Tuule autobiograafiliste sugemetega raamatule "Poisike rukkis. Elu sõjajärgses Eestis lapsepilguga". Poisikesest noormeheks sirgunud Priidu elu oli 1950. aastate keskelt kuni 1960ndate lõpuni küllaltki keeruline. Poliitvangist isa tõttu jäid Priidu eluteel paljud uksed suletuks. Lisaks olmemuredele tuli noormehel seljatada teda tabanud raske haigus. Tänu südamlikule arstile, oma tahtejõule ja võimalikult palju looduses viibimisele sai Priit sellega hakkama. Üha süvenev huvi looduse vastu pakkus talle võrratuid elamusi, kujundades temast arvestatava amatöörornitoloogi. Olles korduvalt sunnitud elu- ja töökohta vahetama, tutvus ta paljude huvitavate inimestega. Hiljem koges Priit ka armastuse võlu ja valu. Paljud raamatus kirjeldatud sündmused on reaalselt aset leidnud, ent esineb ka väljamõeldut, sealjuures toonast olustikku võimalikult täpselt kirjeldades.

 

Mihkel Ulman, Kati Saara Vatmann. Röövlirahnu Martin

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 04 minutit

 

10-aastane Martin kolib koos emaga uude elukohta. Poisil ei ole seal aga sõpru ning ta veedab palju aega üksi Röövlirahnul. Kuna Martin satub sageli kõikvõimalikesse pahandustesse, paneb ema talle viimase koolipäeva hommikul enne suvevaheajale minekut südamele, et poiss ennast korralikult üleval peaks. Aga jälle läheb kõik valesti. Nimelt on kooli direktoril tütar Marta, kes Martinile väga meeldib. Kuid Marta meeldib ka Kevinile, kel on uhke roller ja kallid tossud. Poiste vägikaikavedu lõpeb Martini jaoks ema koolikutsumisega. Viimases hädas tuleb poisile appi riukalik võlurkass Nitram. Algavad uued ja põnevad seiklused.

 

Patrick White. Inimeste puu

teksti esitanud Einar Kraut

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 26 tundi 01 minutit

 

Austraalia kirjanik Patrick White kujutab oma romaanis kahe inimese, mehe ja naise elukäiku, püüdes tabada selle kaudu elu kogu tema mitmekesisuses. Autori eesmärgiks on avastada tavalise taga ebatavalist, jõuda lähemale inimloomuse sügavustele, mis on mõistatuseks inimesele endalegi.

 

Tõnu Õnnepalu. Valede kataloog. Inglise aed

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 15 minutit

 

Aga igaühel on mingi eesmärk. Kes tahab saada rikkaks, kes surra, kes leida armastuse, kes mingitki tööd, kes elab päevast päeva, sest küll iga päev muretseb ise enda eest. Võib-olla tuleb homme katastroof. Võib-olla õnnestub kellelgi lõpuks internet kokku lasta. Võib-olla tuleb suur vihm või suur põud, suur külm või suur kuum, veeuputus või veepuudus. Aga mis me sinna teha saame? Täna peab reisija saama lennukisse, piloot oma kohale, stjuuardid ja stjuardessid on juba ametis, kakssada, kolmsada inimest on valmis tõusma taevasse, midagi eriti tundmata, mõeldes millelegi hoopis muule. DHL-i kuller peab leidma õige aadressi ja paki kätte andma, india mees, kes töötab meie küla postkontoris, peab lõunatunnini veel kaks tundi ootama. Poolakas Konrad peab lammutama ja ehitama, kuni õhtu kätte jõuab. Kuninganna peab valitsema, kuni jõuab surm. Maailm peab kestma nii kaua, kuni Jumal temast ära tüdineb. Teist valikut pole. Kas kellelgi on?

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Голос женщины : женская поэзия Финляндии

читает Дарина Катсудас

Helsinki : Celia, 2017

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 13 minutit

 

Туула Карьялайнен. Туве Янссон

читает Дарина Катсудас

Helsinki : Celia, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 05 minutit

 

Tove Jansson (1914-2001) on üks armastatumaid soomerootsi kunstnikke ja kirjanikke. Selle biograafia pealkiri põhineb tema eksliibrise tekstil. Töö ja armastus olid Tovele elus kõige tähtsamad. Ja just selles järjekorras. Tove elu ja kunst olid omavahel tihedalt põimunud. Ta kirjutas ja maalis omaenese elu ning leidis materjali lähiümbrusest: sõpradest, saartest, reisidest, ka isiklikest kogemustest. Tema elutöö on hiiglaslik. Tegelikult peaks sellest rääkima mitmuses, sest ta tegi ära mitme inimese töö nii muinasjuttude looja, illustraatori, maalikunstniku, kirjaniku, lavastaja, dramaturgi, luuletaja, poliitiliste karikatuuride joonistaja kui ka koomiksikunstnikuna. Tema sünnist möödus 2014. aastal sada aastat.

 

Яан Кросс. Раквереский роман. Уход профессора Мартенса

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 24 tundi 18 minutit

 

Raamatu "Раквереский роман" põhiline sündmustik toimub 18. sajandil Rakveres. Peategelase isikliku elu sündmuste taustal tõuseb keskse süþeelise teljena esile Rakvere linna läbi sajandite kestnud võitlus oma linnaõiguste eest. "Уход профессора Мартенса" on ajalooline romaan tuntud Vene diplomaadi ja õigusteadlase Friedrich Martensi elukäigust. Kajastamist leiavad ka ühiskondlik-poliitilised sündmused 19. sajandi lõpukümnendeil ja 20. sajandi algul kuni professor Martensi surmani 1909. aastal.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Ema

reþissöör Kadri Kõusaar, stsenaristid Leana Jalukse ja Al Wallcat, produtsent Aet Laigu

Tallinn : Meteoriit, 2016

1 DVD, 1 tund 29 minutit

 

Kadri Kõusaare trillerlik lugu sellest, milleni võib viia aastatepikkune enesepettus, täitumata unistused ja armastuse puudus. Väikelinna toimekas koduperenaine (Tiina Mälberg) hoolitseb ennastsalgavalt salapärase tulistamise tagajärjel koomasse langenud täiskasvanud poja Lauri (Siim Maaten) eest, keda külastavad talle endises elus lähedal olnud inimesed ja kohalik politseikonstaabel (Jaan Pehk), kes nende seast kurjategijat otsib. Voodi ääres käivad pihtimas lisaks emale ja isale (Andres Tabun) Lauri kinnisvaraärimehest sõber Andres (Jaak Prints), pruut Riin (Rea Lest), koolidirektorist ülemus Aarne (Andres Noormets), kooliõpilane Kimberly (Getter Meresmaa), isa jahikaaslane (Margus Mikomägi) ja hullumaja patsient Liina (Katrin Kalma). Igaühel neist on Lauriga seotud oma saladus, millele jälile jõudmine pole provintsi politseiniku jaoks aga sugugi lihtne. Lahenduse võtmeks paistab olevat jäljetult kadunud suurem summa raha, mille Lauri enne õnnetust oma pangaarvelt välja on võtnud.

 

Must alpinist

reþissöör Urmas Eero Liiv, stsenaarium Urmas Eero Liiv, produtsent Anneli Ahven

Tallinn : Kopli Kinokompanii : 2016

1 DVD, 1 tund 30 minutit

 

Nõukogude ajal reaalselt aset leidnud sündmustel põhinev õudussugemetega noortefilm eesti tudengite talvematkagrupist, mis satub Siberis hirmujudinaid tekitavate sündmuste keskele. Matkal oma kaaslastes pettunud ebapopulaarne grupijuht Olle jääb retke viimasel päeval mägedes kadunuks. Temaga rivaalitsenud vabameelse ja seiklusi hindava Eero juhtimisel laskuvad matkajad abi otsimiseks mägede jalamil asuvasse burjaatide külla. Vallandub kummaline ja terve mõistuse vastane sündmusteahel, mida näib dirigeerivat kadunud Olle. Võõral maal ja võõra rahva hulgas tuleb lahendada ülesanne, mida matkajad esialgu ei taha, kuid hiljem enam ei oska lahendada.