Raamatututvustaja

November 2017

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

James Aldridge. Diplomaat

teksti esitanud Tõnu Mikiver

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1984

1 CD : DAISY raamat, 40 tundi 30 minutit

 

Romaanis käsitletakse imperialistliku diplomaatia sepitsusi, eeskätt Inglismaa välispoliitika reaktsioonilist osa Kesk-Idas.

 

James Aldridge. Relvade pilge

teksti esitanud Tõnu Mikiver

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1984

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 17 minutit

 

James Aldridge'i romaan, mis kujutab endast "Diplomaadi" järge. Tegevus toimub kakskümmend viis aastat hiljem ja on seotud kurdide probleemiga Kesk-Idas.

 

Maimu Berg. Hitler Mustjalas

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 50 minutit

 

Tuntud ja tunnustatud eesti kirjaniku Maimu Bergi novellikogu "Hitler Mustjalas" on vaimukas ja haarav raamat ning koondab lisaks niminovellile lugusid, nagu "Stalin Tallinnas", "Hauptwachtmeister Ludwiki järglased", "Jaunart Jauram", kus teiste tegelaste hulgas on ka reaalsed ajaloolised isikud, näiteks Jossif Stalin ja Angela Merkel. Novellid on kirjutatud maimubergilikus veidi iroonilises stiilis, millele lisandub detailitäpsus ja olustikukirjelduste lausa meeleline aistitavus. Suurepärane teos neile lugejatele, kes hindavad head küpset eesti eesti kirjandust.

 

Jim Corbett. Inimesesööjad

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 45 minutit

 

India loodusuurija ja jahimehe Jim Corbetti asjatundlikud kirjutised India omapärasest loodusest keskenduvad inimsööjatest kiskjatega seotud ohtudele. Lugejat paelub autori humaansusest ja loodusearmastusest kantud jutustamislaad: teose populaarsust tõstavad suure kaaselamisega kirjeldatud vahetud muljed sündmuskohtadelt.

 

Marje Ernits. Lenda, lenda, lepalind

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 35 minutit

 

Üks tüdruk Liisa Mäesild sündis täpselt Teise maailmasõja viimasel päeval ja kasvas üles vaikses Eesti maakohas, vanas mõisas, kuhu uus võim oli rajanud metsamajandi. Metsaülema tütrena õppis ta varakult austama füüsilist tööd ja jälgima loodust, tal jätkus seejuures pilku ka inimeste ning elunähtuste jaoks. Liisal tuli alustada sealt, kus tema vanemate lootused ja unistused kustusid. Autobiograafiliste sugemetega teos annab huvipakkuva sissevaate sõjajärgsesse olustikku, loob mõjusa pildi viiekümnendate aastate surutise õhkkonnast, mis kipub uute põlvkondade jaoks jääma unustatuks.

 

Winston Graham. Poldark. Kolmas raamat, Jeremy Poldark

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 26 minutit

 

Winston Grahami "Poldarki" sarja kolmandas raamatus leinavad Ross ja Demelza kurgutõppe surnud tütart. Tundub, nagu oleks Julia kaotus tekitanud nende vahele lõhe, mida kumbki ei suuda ületada. Just sel raskel ajal tuleb Rossil astuda kohtu ette süüdistatuna rahva mässule õhutamises ja madalikule jooksnud laeva rüüstamises ning teda ähvardab sunnitöö või koguni poomissurm. Demelza ei saa seda käed rüpes pealt vaadata, vaid asub isepäi niite tõmbama. Lisaks tõstavad pead Poldarkide vanad vihamehed Warlegganid, kellel õnnestub osta Rossi kaevanduse Wheal Leisure’i aktsiaid. Sel süngel aja leiab aga aset ka üht-teist lootusrikast ning sekka koguni koomilist. "Jeremy Poldark” on Winston Grahami 12-osalise ajalooliste romaanide sarja kolmas raamat. Raamatute põhjal on valminud populaarne BBC teleseriaal. Kirjastuses Varrak on ilmunud ka "Poldarki” sarja esimesed osad "Ross Poldark" ja "Demelza".

 

Bernard Kangro. Keeristuli

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 18 minutit

 

Käesoleva teosega jõuab lõpule autori Tartu-tsükkel, mis algas romaaniga "Jäälätted" (1958). "Keeristule" sündmustik jätkub sealt, kuhu see jäi peatuma "Mustas raamatus", s.o 1944. a kevadel, ja lõpeb sama aasta sügisega – venelaste uue sissetungiga ja Tartu veelkordse hävitamisega. Seda sünget ja rasket aega meie rahva elus aitab leevendada autorile omane laad tõusta ajast üle kuni tänapäevani välja ning näha kaugemale ja sügavamale.

 

Bernard Kangro. Kivisild

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 30 minutit

 

"Kivisild" on kirjaniku Tartu-tetraloogia realistlikema taustaga osa, milles rööbiti romaani sündmustikuga jookseb autori tänapäevne päevik. Selles jälgime romaani enda kirjutamise käiku, autori mälestusi ja mõtisklusi ning kommentaare käsitletava ainestiku kohta. Selles on värvikaid, maalilisi sügisepilte, on ka eleegilisi mõttearenguid kolmekümnendate aastate Tartu üliõpilasnoorsoo nüüdsest "viiekümnendate aastate väsimusest" ja silmapiiril kummitavast loojangust koos Styxi kallastega, mis oma meeleoludelt on lähedased Jaan Pagulase mõtteavaldustele "Tulimullas". Kuigi "Kivisilla" tagapõhi on poliitiline, ei tüki poliitilised ja ajaloolised sündmused domineerima, vaid lõikavad telegrammilise napisõnalisusega ähvardavalt ja dramaatiliselt tegelaste igapäevasesse ellu, tekitades neis rahutust ja muutumisi. Romaani käsitlus ei ole sealjuures reportaažilik, vaid see püsib kunstiküpse ilukirjandusliku vormi raames. Sündmuste kirjeldustesse on põimitud ka mõningaid anekdoote ning neis peegeldub ilmekalt kogu too tragikoomika ja jandilisus, mis iseloomustab kommunistide esimest okupatsiooni.

 

Bernard Kangro. Must raamat

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 34 minutit

 

Kuuludes autori tuntud Tartu-tsüklisse ja moodustades järje romaanile "Kivisild", käsitleb "Must raamat" saksa okupatsiooni aega. Vene esimesest okupatsioonist vabanemise ja sõjaga kaasas käivad mullistused, peatselt algav uue suurriigi surve ja pettumus selle omakasupüüdlikust poliitikast, uuesti lähenev oht, sõda ja maalt põgenemine moodustavad romaani välise tausta, millel näeme arvuka tegelaskonna saatust. Järjest masendavamana kerkib seniste eluvormide muutumise ja hävingu teema, vana Tartu paratamatu kadumine senisel kujul.

 

Hille Karm. Heli Lääts. Armastusega

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 06 minutit

 

Armastatud lauljanna Heli Läätse mälestusteraamat sündis Hille Karmi vestluste põhjal Heli Läätsega. Seda teost võiks oma faktikülluse poolest nimetada ka dokumentaalromaaniks, kuna tähelepanu keskpunktis on nii Heli enda elu kui ka aeg, sündmused, inimesed ja ajastud. Ning kuigi "ei me ette tea, mis elu meil tuua võib", võib end samas ka turgutada mõttega, et "valsist saab kaugeisse aastaisse sild, kus naeru on palju ja nukrust vaid kild". Pikka aega paljudele iidoliks olnud laulja Heli Läätse mälestusteraamatu lehekülgedel avanevad mõnedki suured saladused, siin on õnne ja armastust, kurbust ja naeru, ilu ja muusikat, põnevust ja seiklusi.

 

Lars Kepler. Küülikukütt

teksti esitanud Tiina Kütt

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 03 minutit

 

Me ei tea kunagi ette, mis saatusel meie jaoks varuks on... Põrgulikult põnevate krimiromaanide poolest tuntud Lars Kepler kruvib tuure juurde: Joona Linna-sarja kuues raamat viib Skandinaavia krimi uuele tasandile. Rootsi välisminister tapetakse oma Djursholmi kodus, kuid avalikkuse ees vaikitakse juhtunu maha. Liikvel on külmavereline kurjategija, keda kahtlustatakse ka sidemetes terroristidega, ja järgmine mõrv ei lase end kaua oodata. Kaitsepolitsei on sunnitud roimari peatamiseks appi kutsuma endise komissari Joona Linna, kes on viimased kaks aastat trellide taga veetnud. Joonale tehakse pakkumine, millest ta ei saa keelduda. Nii saab alguse pöörane tagaajamine – kuid kes jahib tegelikult keda? "Küülikukütt" oli 2016. aastal nii Rootsis kui ka Norras aasta menukaim krimiromaan.

 

Tommi Kinnunen. Peraküla

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 52 minutit

 

"Peraküla" on Soome kirjaniku Tommi Kinnuse teine romaan, mis koosneb kahest omavahel põimuvast loost. Esimese algusest leiame pimeda tüdruku Helena, kelle perekond saadab ta 1950. aastatel Helsingisse erikooli. Teine lugu laotub lahti nelikümmend aastat hiljem, mil Helena vennapoeg Tuomas kolib samuti pealinna, et seal õnne leida. Õnnega on teatavasti keerulised lood ning lõpuks loebki see, kuidas säilitada eluraskuste keskel oma hääl.

 

Armas Luige. Eesti tuletornid

teksti esitanud Aksel Küngas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 05 minutit

 

Raamatus antakse ülevaade tuletornidest ja nende ajaloost kaugest minevikust alates. Eesti tuletornide kirjeldus algab XVI sajandist ja ulatub kaasaega. Tuuakse huvitavaid andmeid meie ranniku sadamatest, päästejaamadest ja merendusala inimestest. Raamat pakub huvi laiale lugejaskonnale, eriti aga merendus- ja ajaloohuvilistele.

 

Robert Mawson. Laatsaruslaps

teksti esitanud Kai Vare

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 30 minutit

 

Kaks väikest tüdrukut satuvad ränga liiklusõnnetuse ohvriks. Pärast kolme lootusetut kuud on väikesest Frankie'st saanud üksnes kuuenda korruse neljandas palatis lamav koomaseisundis olend, tema vend Ben on saanud ränga psühhotrauma. Frankie eksisteerimise pikendamine võib kahjustada Beni, kes üha sügavamalt oma ärevate emotsioonide sisemaailma tõmbub. Ent siis, kui kõik lootused näivad kustuvat, heidetakse neile päästenöör: Heywoodid kuulevad Ameerikas tegutsevast eksperimentaalkliinikust, kus hiilgava neuroloogi Elizabeth Chase'i juhtimisel rakendadakse uuenduslikke ravivõtteid. Lizzie Chase teab, mis tähendab olla pimedusse suletud noor inimene, ja just see innustab teda teadvusetu eksisteerimise ja unustuse piirialal tegutsema. Kuid tema töö tähendab suurt vastutust ja ränka riski, sest tal tuleb ennast tunnustatud meditsiinipraktika kammitsatest vabaks rebida. Ameerikasse jõudnud, leiavad Heywoodid, et Lizzie kliinik on seaduse, massiteabevahendite, inimõiguste aktivistide ja mõjukate meditsiiniringkondade piiramisrõngasse sattunud. Sügav, põhjalik ja jõuline "Laatsaruslaps" on tavatu lugu lootusest ja meeleheitest, lunastusest ja taassünnist. Inimpürgimuste ja tervistamise ülistajana kerkib see iseäralik, köitev ja unustamatu teos meie aja romaanide hulgast tähelepanuväärselt esile.

 

Aleksandr Muranov. Maakera loodusjõudude kütkes

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi

 

Raamatus jutustatakse köitvalt paljudest ebatavalistest loodusnähtustest ja protsessidest õhus, vees ning meie planeedi sees. Juttu on keeristormidest, õhu elektrilistest nähtustest, kummalistest sadudest ja üleujutustest, maavärinatest, vulkaanipursetest jpm. Tõestisündinud lugudele kaugemast ja lähiminevikust antakse populaarses käsitluses teaduslik põhjendus.

 

Helmi Mäelo. Päevast päeva

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 51 minutit

 

See on eestlaste kultuurielu ja ühiskondlikku tegevust päevaraamatu kujul jälgiv teos, oma laadilt vaheldusrikas, paljudesse sektoritesse ulatuv, mitmeid ajanähtusi haarav. Aga selles ei puudu ka eaka, seejuures väga vitaalse ning liikuva autori enese hingeeluliste küsimuste tõstatamine – samade probleemide ja mõtete käsitlemine, mis iga inimest varem või hiljem paratamatult puudutab. Elu on huvitav ning rikas, tõdeb autor oma raamatus, kuid päevade sündmused kaovad kiiresti nagu liiv sõrmede vahelt, kui neid hoolsalt ei jälgi. Helmi Mäelo jälgib neid.

 

Helmi Mäelo. Sammud edasi

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 54 minutit

 

See on järg mälestusteosele "Võõrsil", jätkudes sealt, kuhu eelmise raamatu käsitlus peatuma jäi, kuni aastani 1973, kujunedes seega üheks meie kõige värskemaks memuaarteoseks. Raamatus käsitletakse muuhulgas ka Eesti Päevade muljeid Kanadas ja järgnevat reisi Ameerika mandril. Inimeste hulk, kellega autor oma rännakutel ja tööl on kokku puutunud, tõuseb ligi poole tuhandeni. Aga autor ei möödu ka ei oma loominguprobleemidest ega meie üldistest põletavatest päevaküsimustest ühenduses kodumaa ja kolmanda sugupõlvega võõrsil.

 

Timo Parvela. Pate jalgpalliraamat

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 1 tundi 40 minutit

 

Pate tahab kokku panna oma jalgpallivõistkonna. Mängukaaslasteks üritab ta värvata Messit, Ronaldot ja Zlatanit, ehkki nendega on üsna keeruline ühendust saada. Õnneks leiab Pate uusi sõpru, kelle abiga saaks ehk isegi võistkonna kokku. Aga kas kolmejalgne koer, üheksakümneaastane naabrimees Eino ja pargis pudeleid korjav onu annavad ikka jalgpallivõistkonna mõõdu välja? Ella ja sõprade raamatusarjast ning "Pate päevaraamatust" tuttav Pate seikleb juba teises päris oma raamatus.

 

Aino Pervik. Presidendilood

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 28 minutit

 

Ühel päeval valiti meie raamatu peategelane terve riigi presidendiks. Ega ta nii väga ei rõõmustanudki oma uue ameti üle. Presidenditöö on teadagi väga ränk. Mitte keegi ei ole kunagi rahul sellega, mida president teeb. Pealegi pidi ta nüüd oma kodunt presidendilossi kolima. Kuid parata polnud midagi.

 

Helju Pets. Rünkrasked pilved

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 23 minutit

 

Egle abielu Uudega on sumbunud üsna rõõmutuks ning ka tööl, Paadinina koolis, on meeleolu uue direktori taktikepi all üsna kummaline. Nii mõjubki koolitusreisil kohatud sarmikas Rolf talle kui pahvakas värsket õhku ning rutakas armusuhe tekib nagu iseenesest. Kas sellest saab aga Egle uue õnne algus, on enam kui kahtlane. "Rünkrasked pilved" on järg varem ilmunud raamatutele "Õnneõiteta sirelid" ja "Ussikuninganna Egle".

 

Sharon Sala. Perekonnapatud

teksti esitanud Sirje Treiman

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 56 minutit

 

Selja tagant tulistatud argpüksliku lasuga tapetud Stanton Youngblood jõuab enne surma jätta vihje tapja kohta: ta kirjutab oma verega sõna Wayne. Tema lesele tähendab see sõna palju. Leigh Youngblood oli kunagi Leigh Wayne, kuid hülgas oma rikka perekonna enam kui kolmekümne aasta eest Stantonisse armudes ja Wayne'id ei ole sellist reetmist talle andeks andnud. Nüüd annab ta avalikult lubaduse välja uurida, milline tema õdedest või vendadest näib arvavat, et suudab raha ja mõjuvõimuga mõrva kinni mätsida.

 

Simon Sebag Montefiore. Romanovid

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 36 tundi 03 minutit

 

Romanovid olid uusaja kõige edukam dünastia, kelle võimu alla kuulus ligi kuuendik kogu planeedi maismaast. Kuidas suutis üks perekond muuta sõjast laastatud vürstiriigi maailma suurimaks impeeriumiks? Ja kuidas nad selle kõik kaotasid? Montefiore "Romanovid" on inimlik lugu tsaaridest ja tsaarinnadest, kellest mõnda oli õnnistatud geniaalsuse, teist hullumeelsusega, ent keda kõiki innustas püha isevalitsuse idee ja keiserlikud ambitsioonid. Montefiore haarav kroonika toob päevavalgele loo piiramatust võimust ja armutust impeeriumi ehitamisest, millele heitsid varju paleeintriigid, perekonnasisene võimuvõitlus, seksuaalne lodevus ja pöörane ekstravagantsus ning mille tegelaskujudeks on mitmesugused seiklejad, kurtisaanid, revolutsionäärid ja poeedid – Ivan Julmast kuni Lev Tolstoini ja kuninganna Victoriast Vladimir Leninini. Hea kirjandusliku sulejooksuga kirjutatud ja uutele arhiiviuurimustele toetuv "Romanovid" on haarav lugu triumfist ja tragöödiast, armastusest ja surmast, üldistusjõuline uurimus võimust ja tabav portree impeeriumist, mis tänaseni määratleb Venemaa olemust.

 

Elin Toona Gottschalk. Pagulusse

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 27 minutit

 

Nii nagu paljudest eestlastest, said ka Liki ja Elin Toonast ning Ella Ennost 1944. aastal paadipõgenikud. Mälestusteraamatus "Pagulusse. Lugu elust, sõjast ja rahust" räägib Elin Toona oma lapsepõlvest Haapsalus, teekonnast üle mere, jõudmisest Saksamaale, sõja viimasest hirmsast aastast Saksamaal kesk pommitamisi ja ohte ning hilisemast pagulaselust Inglismaal, tehes ränka tööd ning võideldes vaesusega. Niisamuti on juttu ka Elini ema südikusest perekonna juhtimisel läbi sõjakeerise ja vanaema vankumatust armastusest ja hoolest, mis rängas lapsepõlves Elinile alati toeks oli. See on karm ja aus, samas südamlik ja liigutav lugu neist rasketest aastatest, teise põlvkonna pagulaste probleemidest võõrsil ja lõpuks põgusamalt ka koju tagasi jõudmisest hulk aastaid hiljem, vabas Eestis.

 

Jüri Tuulik. Leu

teksti esitanud Uno Kaupmees

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1986

1 CD : DAISY raamat, 4tundi 14 min

 

David Weiss. Alasti tulin ma

teksti esitanud Tõnu Mikiver

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1982

1 CD : DAISY raamat, 28 tundi 31 minutit

 

David Weissi biograafiline romaan ühest suurimast prantsuse skulptorist läbi aegade - Auguste Rodinist.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Виктор Астафьев. Царь-рыба

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 50 minutit

 

Nimeka vene nõukogude kirjaniku teos, mille tegevuspaigaks on iidsed Siberi taigametsad, käsitleb inimese ja looduse tänapäeval järjest keerukamaks muutuvat vahekorda. Raamatust jääb kõlama hoiatus inimesele, hoolimatule "looduse kuningale", kes oma arutu tegutsemisega õõnestab ise oma olemasolu põhialuseid.

 

Джон Голсуорси. Цвет яблони

читает Тамара Дементьева

Хаапсалу : Хаапсалу Социальный Дом, 2017

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 05 minutit

 

Аллан Кардек. Бытие

читает Ольга Алексютина

Таллинн : Добровольные дикторы Северо-Эстонского общества слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 22 minutit

 

Франсиско Кандидо Хавьер и Вальдо Вьейра через дух Андрэ Луиса. Секс и судьба

читает Ольга Алексютина

Таллинн : Добровольные дикторы Северо-Эстонского общества слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 08 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Ilmar Tomusk. Inglid kuuendas b-s

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

2 köidet, 222 lk.

 

Kõik selle raamatu kaante vahel olevad lood ei ole päriselt juhtunud. Õigupoolest on paljud neist küll päriselt juhtunud, kuid vahest natukene teistmoodi, kui Ilmar Tomusk on kirja pannud. Mis saab väiksest Jürgenist, kes ei oska esimesse klassi minnes isegi oma nime kirjutada? Kuidas läheb perel, kus isa on kaotanud töö ning pank tahab nende korteri müüki panna? Mismoodi lõpeb terve klassitäie lastega merehätta jäänud laevaloksu merereis? Mis juhtub tüseda ärahellitatud memmepojaga pärast seda, kui ema on ostnud talle hamstri? Jne. Inimeste kõrval tegutsevad raamatus ka putukas, paar neljajalgset ja õige mitu tiivulist tegelast. Viimastele mõeldes huvitas autorit kõige rohkem küsimus, kas kuuendas b-s õpivad tõepoolest mõned päris ehtsad inglid?