Raamatututvustaja

September 2017

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

E. R. Braithwaite. Armastatud õpetajale

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 21 minutit

 

Guajaana kaasaegse kirjaniku, diplomaadi ning ühiskonnategelase esimene, autobiograafilisel materjalil põhinev ning suure menu osaliseks saanud romaan jutustab elust pärastsõjaaegsel Inglismaal, kus minakangelane, teadusliku kraadiga elektroonikainsener, oma nahavärvuse tõttu erialast tööd leidmata pidi leppima õpetajakohaga Londoni n.-ö. vaestelinnaosa ühes mõnevõrra erilise kuulsusega koolis. Tööst seal, õpetajaameti raskustest ja rõõmudest kirjutab autor oma vahetute kogemuste põhjal.

 

Marina Elbasaar. Slummidiplomaadid

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 48 minutit

 

Kogumik humoorikatest ja nostalgilistest lühilugudest, mis jutustavad eestlanna Hella ja venelanna Alla sõprusest, lapsepõlvest Nõukogude Liidus, noorusest ning karjäärist. "Slummidiplomaatide" tegevus toimub peamiselt Tallinnas ja Brüsselis, aga ka mujal. Detailirohke ja emotsionaalne raamat kirjeldab naljavõtmes ametnikuelu ministeeriumis, Eesti liitumist Euroopa Liidu ja NATOga ning peategelaste hilisemat tööd neis organisatsioonides.

 

Robert Galbraith. Kus on kurja kodu

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 22 minutit

 

Kui Robin Ellacott avab talle saadetud salapärase paki ja avastab sellest oma õuduseks mahalõigatud naisejala, siis pole tema boss, eradetektiiv Cormoran Strike kuigivõrd üllatunud, küll aga väga murelik. Strike’ile tuleb minevikust meelde neli inimest, kes võiksid süüdlastena kõne alla tulla – ja Strike teab, et igaüks neist on võimeline panema toime kirjeldamatult võikaid kuritegusid. Kuna politsei pöörab tähelepanu ainult ühele kahtlusalusele, kes aga Strike’i arvates ei saaks kuidagi olla see õige, võtavad tema ja Robin juhtumi lahendamise enda peale ja tungivad ülejäänud kolme mehe kuritegeliku maailma varjatud koleduste keskele. Ent aset leiavad juba järgmised roimad ja aeg loo lahendamiseks hakkab otsa saama. "Kus on kurja kodu" on kuratlikult nutikas mõrvamüsteerium, mis lugejat korduvalt üllatab. Samas on see ka haarav lugu, mis paneb kaasa elama kahele sümpaatsele peategelasele, kel tuleb nii era- kui tööelus suuri otsuseid langetada.

 

Ann Granger. Surnu vees

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 59 minutit

 

On ajaloo kõige vihmasem talv, jõulude lähenedes tõusevad jõed üle kallaste ja talunike põllud jäävad sügava vee alla. Weston St Ambrose'i külas nähakse, kuidas jões triivib allavoolu noore tüdruku surnukeha, ja kui see erakliku kirjaniku maja juures maabumissilla alla kinni jääb, taipab kirjanik kohkudes, et ta tunneb seda jõhkra mõrva ohvrit Tegemist on Eesti lugejale hästi tuntud Ann Grangeri krimisarja "Campell ja Carter lahendavad mõrvalugu" viimase raamatuga.

 

Sophie Hannah. Agatha Christie monogrammimõrvad

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 54 minutit

 

"Monogrammimõrvad" on täiesti uus raamat, mille peategelaseks armastatud detektiiv Hercule Poirot. Hercule Poirot' rahulikku õhtusööki ühes Londoni kohvikus segab noor daam, kes usaldab talle oma hirmu peatselt langeda mõrva ohvriks. Ta on väga kartlik, kuid palub Poirot'd oma tapjat mitte otsida ega karistada. Kui tema on surnud, teatab naine, saab õiglus viimaks jalule seatud. Hiljem samal õhtul kuuleb Poirot, et ühes uhkes Londoni hotellis on tapetud kolm külalist, kusjuures igaühe suust leiti mansetinööp. Kas see saab kuidagi olla seotud hirmunud naisega? Kuni Poirot püüab mõistatuse lahendamiseks oma tähelepanekuid kuidagi kokku sobitada, valmistub mõrvar taas tapmiseks. Esimese romaani ilmumisest saadik 1920. aastal on kogu maailmas müüdud rohkem kui kaks miljardit Agatha Christie teost. Esimest korda on tema pärandi hoidjad andnud oma õnnistuse täiesti uue romaani sünnile, mille peategelane on Dame Agatha kõige armastatum kangelane Hercule Poirot.

 

Ain Kalmus. Kadunud saar

teksti esitanud Hans Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 53 minutit

 

Need on Ain Kalmuse noorusmälestused ta kodusaarest. Perekonna traditsioone vaadeldes kirjeldab autor Hiiumaa lõunaranniku asustamist ja igapäevast elu. Autori kujunemisaastad selles kadunud ajas ja miljöös, ta katkestatud koolipõlv ja siirdumine madrusena merele viivad lugeja üldsusele seni vähetuntud valdkonda - vaimulikku seminari ja sealt vabakoguduslikule tegevusväljale noore vaimulikuna ja ajalehe toimetajana. Autor ei unusta väliste olude kirjelduse kõrval sisevaatlusi ja isiksuse kujunemise analüüsi. Mälestused ulatuvad 1930-ndate aastate algupooleni, mil autor siirdub Ameerikasse. Raamatule järgnevad "Ajastute vahetusel", "Päästa meid ära kurjast" ja "Meil pole jäädavat linna".

 

Lars Kepler. Stalker

teksti esitanud Tiina Kütt

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 38 minutit

 

Kui lambid põlevad, võib stalker sind õuest näha, aga kui tuli on kustunud, ei näe sa stalkerit, kes on juba toas. Pane uks lukku ja tõmba kardinad ette - põnevike meister Lars Kepler on tagasi uue bestselleriga. Riigi kriminaalpolitseisse saadetakse videoklipp. Keegi on seisnud aias ja filminud salaja läbi akna üht naist. Järgmisel päeval leitakse naise surnukeha, mida katavad elajalikud noahaavad. Politseini jõuab uus video, aga sealset naist ei ole võimalik tuvastada, aeg saab enne otsa. Laiba leidnud abikaasa on nii šokeeritud, et koristab kogu maja ära ja tõstab surnukeha voodisse. Ta võis näha midagi olulist, aga on nii šokis, et politsei ei saa teda üle kuulata. Psühhiaater Erik Maria Bark kutsutakse meest hüpnotiseerima, aga see, mida too sügavas transis räägib, sunnib Erikut politseile valetama.

 

Kuldsed ajatud lood

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 52 minutit

 

Pärimuslikust hoovusest kantud vanade ja uuemate metafoorsete lugude toime inimesele pole lõpuni seletatav. Nad mõjutavad meid oma kummalise väega ning osutavad hinges uinuvale tõele, aidates leida sisemist rahu. Just sellepärast kasutatakse seesuguseid lugusid psühhoteraapias ja hingeabis. Need lood on nagu seemned, mis soodsas pinnases idanevad ja vilja kannavad.

 

Tuomas Kyrö. Kõike head, Toriseja!

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 52 minutit

 

Ise tehtud on alati kõige paremini tehtud. Olgu kodu, püksid või kirst. Romaan "Kõike head, Toriseja!" räägib padusoomlaslikest põhiväärtustest, elust, surmast ja paneelmajade ehitamisest. Toriseja on otsustanud kirjutada endale ise järelehüüde, sest kes teine tunneks paremini tema elu ja tegemisi. Hauakivigi olgu aegsasti valmis, kui kord juba odavalt saab. Testamendis võtab toriseja kokku oma materiaalse ja vaimse pärandi, mida on ei rohkem ega vähem kui terve põlvkonna jagu. Toriseja tahab ise otsustada, kes saab maja, kes Vord Eskorti ja kummale miniale jääb kumb perenaise ehetest. Samal ajal heidab vana mees pilgu ka tagasi minevikku, asjade algusesse, sünnile ja lapsepõlve. Elule tagasi vaadates tuleb torisejal tunnistada, et temagi on teinud elus mõne vea. Ühe või kaks, oleneb, kuidas lugeda.

 

Camilla Läckberg. Sohilaps

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 25 minutit

 

Kui palju me õieti oma vanematest teame? Millised minevikusaladused võivad selgitada tänapäeval juhtunut? Nende küsimustega peab maadlema Erica, kui taipab, et tema ema suhtles teise maailmasõja ajal sama seltskonnaga, kellega on seotud ka üks vanem mees, kes leitakse mõrvatult oma kodust Fjällbackas. Erica hakkab lugema ema päevikuid ja avastab, et Elsy elus oli olnud kohutavaid sündmusi. Dramaatilisi, kurbi üleelamisi, mis selgitavad, miks ta oli võimetu oma tütardega lähedaseks saama. Kuid palju küsimärke jääb alles. Mis see oli, mis siis ellu ärkas, kui Erica mõni kuu varem tapetud meest külastas? Kes oli valmis selle nimel tapma, et tõde mineviku kohta välja ei tuleks? Ehkki Erica peaks tegelikult kirjutama oma uut raamatut, ei saa ta teisiti, kui hakkab asja lähemalt uurima. Ja kuigi Patrik on just alustanud isapuhkust, kaasatakse emagi juurdlusesse.

 

Anita Moorjani. Minu imelise tervenemise lugu

teksti esitanud Anna-Liisa Kurve

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2017

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 52 minutit

 

Tõsielulistel sündmustel põhinevas raamatus kirjeldab Anita Moorjani, kuidas tema keha hakkas pärast neli aastat kestnud võitlust vähiga kurnatult üles ütlema. Pahaloomuline haigus oli vallutanud kogu organismi. Samal ajal kui Anita elunditalitlus lakkas, jõudis naine erakordsesse surmalähedasse seisundisse, milles mõistis enda tõelist väärtust ja oma haiguse tegelikku põhjust. Uuesti teadvusele tulles avastas Anita, et tema tervislik seisund oli hakanud kiiresti paranema, ning paari nädala pärast kirjutati ta haiglast välja... ja tema kehas polnud enam jälgegi vähist! Anita meenutab raamatus oma Hongkongis veedetud lapsepõlve, väljakutseid karjääri rajamisel ja oma tõelise armastuse leidmist; samuti seda, kuidas ta jõudis lõpuks haiglavoodisse, kus trotsis kõiki meditsiinialaseid teadmisi. Traditsioonilisest hindu perest pärit Anita oli tüdrukupõlves sageli kultuuriliste ja usuliste tavade pillutada. Tänu teispoolsuses kogetule jõudis naine äratundmiseni, et temas endas on vägi tervenemiseks... ja et universum kätkeb selliseid imesid, mida ta poleks iial osanud ettegi kujutada. Raamatus "Minu imelise tervenemise lugu" jutustab Anita avameelselt sellest, mida ta õppis oma haiguse, tervenemise, hirmude, armastuse ja igas inimeses leiduva võrratu olevuse kohta. Enne vähidiagnoosi töötas Anita Moorjani aastaid ärimaailmas. Tema imepärane ja liigutav surmalähedane kogemus muutis täielikult naise ellusuhtumist. Tema praegust tööd mõjutab teispoolsuses leitud mõistmise sügavus.

 

Helmi Mäelo. Elutegevuses

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 57 minutit

 

Järg raamatule "Talutütar". Uus köide mälestusi Helmi Mäelolt viib meid iseseisvusaja aatelise tegevuse kihavasse ellu. Palju tähelepanu saavutanud lapse- ja koolipõlve kujutava mälestusteose "Talutütar" järel on see nagu uus aste eesti ühiskonna üldkujutuses. Siin esitatakse seda sugupõlve, kes oma parimail eluaastail vaba kodumaa ülesehitustöösse andus ning keda autor ühtlasi peab eesti rahva jätkuvuse ahelas selle kõige õnnelikumaks osaks. Teose portreedegalerii on lai ning kuna mälestusteose sündmuspaigaks on peamiselt Tartu, siis saab see paljumeenutatud linn veel otsekui ühe uue omapärase valgustuse. Raamatule järgnevad "Võõrsil", "Sammud edasi" ja "Päevast päeva".

 

Osho. Raamat lastest

teksti esitanud Linda Katariina Krents

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 03 minutit

 

Vaata lapse silmadesse – midagi sügavamat pole olemas. Lapse silmad on nagu põhjatu sügavik. Osho Lastele on omane ehe vabadus. Nad on rõõmsameelsed, mängulised ja loomu poolest loovad. Kuid kasvatamise käigus surutakse neid omadusi maha, et lapsed oleksid sõnakuulelikud ning sobituksid võimalikult hästi ühiskonda. Ja kuigi iga vanemate põlvkond kinnitab, et nemad ei tee oma lastega samu vigu, mis tehti nendega, sunnivad nad paratamatult lastele peale puudusi ja piiranguid, mille nad ise pärisid oma vanematelt. See raamat kutsub üles "laste vabastusliikumisele", et purustada vanad käitumismustrid ja panna lastega suhtlemisele uus alus. See on teejuht täiskasvanutele, et nad teadvustaksid, kui palju nende käitumine lapsi mõjutab. Me õpime, millal laste eest hoolitseda ja neid kaitsta ning millal lasta neil omaette tegutseda, et nad oskaksid elust rõõmu tunda ja saavutaksid oma kõrgeima potentsiaali.

 

B. A. Paris. Suletud uste taga

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 18 minutit

 

Kõik teavad mõnd sellist paari nagu Jack ja Grace. Jack on hea välimusega ja jõukas, Grace sarmikas ja väljapeetud. Tahes-tahtmata hakkavad nad teile meeldima. Te tahaksite Grace´i paremini tundma õppida. Aga see pole lihtne. Sest taipate, et nad ei ole hetkegi lahus. Mõni peab seda kindlasti tõeliseks armastuseks. Teises jälle tekitab küsimusi, miks Grace iial telefonile ei vasta. Ega käi lõunatamas ilma Jackita. Ja miks on ühe toa akende ees trellid. Mõnikord on täiuslik abielu täiuslik vale. "Suletud uste taga" on Prantsuse-Iiri taustaga B. A. Parise esimene romaan, mida on ilmumisest saadik saatnud suur rahvusvaheline menu – raamatut on tõlgitud juba 33 keelde. B. A. Paris kasvas üles Inglismaal ja kolis seejärel Prantsusmaale. Koos abikaasaga elavad nad endiselt seal ja neil on viis tütart.

 

Märt Raud. Kaks suurt

teksti esitanud Helle-Reet Helenurm

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1992

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 15 minutit

 

Teos jutustab kahest Eesti suurmehest, nende eluteest ja riigimehetegevusest Eesti Vabariigi loomisel ja korraldamisel. Jaan Tõnisson ja Konstantin Päts olid poliitilised vastased. Esimene oli aatemees, ideede andja, poliitiline võitleja, kes ei pooldanud kompromisse; teine pragmaatik, tasa ja targu tegutseja, kes oli valmis koostööks ka teisitimõtlejatega. Mõlemad olid aga terava mõistusega, andekad poliitikud, jõulised isiksused, kes ei põrganud tagasi kuitahes suurte raskuste ees. Tutvudes Tõnissoni ja Pätsi elukäiguga, saab lugeja ka ülevaate tolleaegsetest ajaloosündmustest Eestis.

 

Mart Sander. Litsid. Teine raamat. Naiste sõda

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 12 minutit

 

Mart Sanderi menuromaani teine osa algab saatusliku 1941. aastaga ning lõpeb aastal 1942, mil vahepeal kergendust toonud Saksa okupatsioon oma tõelist nägu hakkas näitama. Alapealkiri "Naiste sõda" võtab reaalsed mõõtmed, kui väike eliitbordell saab tunda kiirelt vahelduvate võõrvõimude terrorit. Taas kord ristuvad "Proua Kuke kanala" daamide elud mitmete ajalooliste suurkujude eksiteedega.

 

Holly Seddon. Püüa mitte hingata

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 41 minutit

 

Alex Dale on omadega puntras. Ennasthävitav elustiil on talle maksma läinud abielu ja ajakirjanikukarjääri. Talle on jäänud vaid harjumused: hommikune jooksmine, kuni keha valutab, siis mõni tund hajevil tööd, kuni minevik temast võitu saab ja teda põhja veab. Iga päev on justkui vee peal kõndimine ja iga öö nagu uppumine. Aga siis avastab Alex artikli jaoks intervjuusid tehes Amy Stevensoni. Amy Stevensoni, kes oli kuni hetkeni, kui ta pärast armutut kallaletungi teadvusetuna leiti, üks täiesti tavaline väikelinnas elav tüdruk. Amy Stevensoni, kes on maailmast unustatuna viisteist aastat koomas olnud. Amy Stevensoni, kes – arstide teadmata – on oma keha vang, teadvusel, ent halvatud, ning kes elab uuesti läbi mineviku sündmusi. Peagi kuuluvad Alexi päevakavasse ka haiglakülastused ning seejärel rünnaku algsete kahtlusaluste küsitlemine. Aga portreeloost saab ajakirjaniku kinnisidee. Kuidas lahendada kuritegu, kui ainus tunnistaja pääses küll eluga, kuid ei saa ütlusi jagada? Suutmata loobuda kujuteldamatu tõe paljastamisest, taipab Alex, et ta ei aja taga vaid head lugu – ta otsib lunastust. "Püüa mitte hingata", mis põikab olevikust minevikku ja tagasi olevikku, avaneb kiht kihi haaval, kuni paljastub verd tarretav lõpplahendus. Tulemuseks on jäägitult kaasahaarav tempokas põnevik ammu maha vaikitud saladustest ja segasest tõest.

 

Curtis Sittenfeld. Väärt mees

teksti esitanud Maarja Mitt

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 34 minutit

 

New York Timesi menuautori Curtis Sittenfeldi sulest ilmunud "Uhkuse ja eelarvamuse" tänapäevases stiilis ümberjutustus on ühtaegu nii austusavaldus Jane Austenile kui ka julge kirjanduslik eksperiment. Soe ja samas vaimukas "Väärt mees", mis käsitleb soo-, klassi-, armastuse- ja pereprobleeme, on kahekümne esimese sajandi särav, vallatu ja hõrk perekonnalugu. Seesugused Bennetid ja härra Darcy on ühtviisi tuttavlikud ja tundmatud: Liz on ligi neljakümneaastane ajakirjanik, kes elab New Yorgis, nagu ka tema joogatreenerist vanem õde Jane. Isa äkilise haigestumise tõttu sõidavad õed lapsepõlvelinna Cincinnatisse vanematele appi – ja avastavad, et nende suur kodumaja Tudor on lagunemas ning ka perekonna enda käekäik pole kiita. Noorimad õed Kitty ja Lydia on liialt ametis CrossFiti treeningute ja paleodieediga, et tööle minna. Keskmine õde Mary valmistub kolmanda magistrikraadi saamiseks ega tõsta jalgagi oma toast, välja arvatud teisipäevaõhtuti, kuid oma salapärastest käikudest ta rääkida ei taha. Proua Bennet mõtleb ainult sellest, kuidas tütred mehele panna. Mängu tuleb kena uustulnukast arst Chip Bingley, kes on hiljuti osalenud tõsielusarjas "Väärt mees". Neljanda juuli grillipeol heidab Chip Jane’ile silma. Chipi neurokirurgist sõber Fitzwilliam Darcy aga jätab endast Lizile halva mulje. Esmamulje võib aga siiski petlikuks osutuda.

 

Irving Stone. Meremees sadulas

teksti esitanud Helle-Reet Helenurm

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 06 minutit

 

See on lugu Jack Londonist, jutustatud tema enda sõnadega, ainult talle omase jäljendamatu koloriidi, iseloomu ja dramatismiga. Seal, kus Jack räägib enesest, ei suudaks ükski biograaf ütelda paremini. "Meremees sadulas" rajaneb Londoni viiekümne avaldatud raamatu ja kahesaja tuhande kirja, mustandkäsikirjade, dokumentide ja päevikute materjalil. See on jutustus sellest, kuidas ta töötas, armastas ja võitles.

 

Valja Stýblová. Skalpell, palun

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1990

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 44 minutit

 

Tšehhi kirjaniku Valja Styblová (s. 1922) oma kodumaal laia publikumenu pälvinud lühiromaan arstide elust ja tööst. Teose peategelaseks on edukas neurokirurg, sündmuste keskmes ühele lapsele sooritatav ajuoperatsioon. Kriitikud on eriti rõhutanud romaani huvitavat miljööd ning hästi vahendatud arstitüüpe.

 

Tiia Toomet. Vanaduse võlud

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 13 minutit

 

Tõepoolest, hea on vana olla! Lapsed on suureks kasvatatud, eluase olemas, asju ülearugi. Ei pea enam muretsema nii palju oma välimuse pärast, võid käia riides lihtsamalt ja mugavamalt, loobuda kõrgetest kontsadest, moehilpudest, pole tarvis lakkamatult igasugust träni juurde osta. Enamgi veel, nüüd lõpuks tohid olla avalikult egoistlik, mõelda rohkem iseendale ja oma soovidele.

 

Ilmar Tõnisson. Suupilliõpik

teksti esitanud Airi Räim

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2017

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 32 minutit

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Джеральд Даррелл. Моя семья и другие звери

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 34 minutit

 

Autor kirjeldab raamatus oma lapsepõlve imeilusal Korfu saarel. Gerald, tema ema, kaks venda ja õde satuvad paljudesse kentsakatesse olukordadesse: lõunasöögile saabub skorpion oma saja pojaga, pastoriproua auks korraldatud teeõhtu muutub koerapulmaks jne. Lisaks loomadele tutvub lugeja loodusuurijast arst Theodoresega, kassisõbrast Belgia konsuliga, vanaprouaga, kes kõneleb lilledega, kreeklase Spiroga, keda Gerry taltsad harakad muudkui narrivad.

 

Федор Достоевский. Братья Карамазовы

читает Марина Хаккарайнен

Helsinki : Celia, 2005

1 CD : DAISY raamat, 45 tundi 50 minutit

 

Romaani sündmustik areneb väikeses linnas, mille läheduses asetseb kuulus klooster. Vanal, kaks korda lesestunud Feodor Karamazovil on kolm poega: esimesest abielust Dmitri ning teisest Ivan ja Aleksei; peale nende elab ta juures kokana ta vallaspoeg Smerdjakov. Kaks vanemat venda vihkavad oma vastikut, liiderlikku isa, sest nad tunnevad endis temalt päritud kalduvusi, kuna noorem vend Aleksei on astunud kloostrisse, et surmata endas "karamazovluse" idusid, isekust ja nautlemishimu.

 

Анна-Лена Лаурен. У них что-то с головой, у этих русских

читает Наталья Макаренко

Helsinki : Celia, 2016

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 33 minutit

 

Лев Толстой. Юность

читает Семен Ярмолинец

Москва : Медиакнига, 2003

1 CD : mp3 formaat, 7 tundi

Raamatut ei saa tellida mittetagastatavana.

 

Punktkirjas raamatud

 

Astrid Lindgren. Madlike

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

2 köidet,  230 lk.

 

Kuulsa rootsi kirjaniku Astrid Lindgreni jutustus, värvikas lapsepõlvelugu vilkast seitsmeaastasest tüdrukust, kes oma rahutu vaimuga tihti uskumatutesse seiklustesse satub. Näiteks müüb ta pisiõe Liisbeti "türklasekoerast orjakaupmehele" viie ööri eest maha, aga tuleb sellestki puhtalt välja.

 

Валерий Медведев. Баранкин, будь человеком!

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

2 köidet, 234 lk.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Sangarid

Tallinn : Taska Film, 2017

1 DVD, 90 minutit

 

Hoogne seikluskomöödia "Sangarid" viib meid 80ndatesse aastatesse. Kolm Eesti kutti põgenevad Nõukogude Liidust välismaale, et vabas maailmas elada just nii šeffi elu nagu nähtud telesarjades "Miami Vice", "Knight Rider" ja "Santa Barbara". Sõbrad võetakse svenssonitemaal vastu kui tõelised kangelased, kes murdsid läbi raudse eesriide. Kui aga meediakära vaibub, avastavad meie sangarid, et neist on saanud tavalised tülikad sisserändajad. Äraelamiseks tuleb hakata tegema midagi nii nõmedat nagu… töö! Poisid pole siiski loomult allaandjad ja üritavad uute pööraste plaanidegai läänemaailmas läbi lüüa. Nüüd aga lähevad asjad hoopis hulluks! "Sangarid" on uus film samadelt tüüpidelt, kes aasta tagasi tõid meieni komöödiahiti "Klassikokkutulek". "Sangarite” peaosades on Märt Pius ("1944”, "Nullpunkt”), Karl-Andreas Kalmet ("1944”) ja Veiko Porkanen ("Must alpinist"). Filmis astuvad üles veel Henrik Kalmet, Ott Sepp, Marika Barabanštšikova, Tõnu Kark, Andres Dvinjaninov, Esko Salminen ja paljud teised. Filmi lavastas Jaak Kilmi ("Disko ja tuumasõda", "Sigade revolutsioon"), originaalstsenaariumi kirjutas Martin Algus ("Klassikokkutulek") ja produtseeris Taska Film ("Klassikokkutulek", "1944"). Filmi operaator on Aigars Sērmukšs, kunstnik Katrin Sipelgas, kostüümikunstnik Anu Lensment ja monteerija Tambet Tasuja. Inspireerituna omast ajastust on käesoleva filmi sisu, sündmused ja tegelased väljamõeldis. Kokkulangevused filmi ja reaalsete isikute, nimede või sündmustega on juhuslikud.