Raamatututvustaja

Märts 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Kai Aareleid. Salaelud

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 44 minutit

 

"Salaelud" sisaldab aastatel 2010-2018 kirjutatud novelle ja miniatuure, osa on varem avaldatud ajakirjanduses, suurem osa seni avaldamata. Täpses ja tihedas naiselikus käekirjas käsitleb autor oma proosaloomingus läbivaid teemasid, nagu mälu, juured, reetmine, kaotusvalu ning habras joon tõeluse ja väljamõeldise vahel.

 

Margaret Atwood. Nõiasigidik

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 59 minutit

 

Makeshivegi teatrifestivali kunstiline juht Felix on tippvormis. Tal on plaanis tuua lavale Shakespeare’i "Torm" ja teha seda nii, nagu keegi kunagi varem pole teinud. Lisaks aule ja kuulsusele, mis lavastus talle tooma peaks, loodab ta tüki abil ka oma hingehaavu ravida. Olukord võtab aga ootamatu pöörde, kui Felix reedetakse. Üleelamistest räsituna elab Felix kõrvalises paigas, kus teda kummitavad mälestused nii armastatud tütrest kui ka kättemaksust. Kaksteist aastat hiljem saab Felix oma võimaluse ja kättemaksuplaan hakkab kuju võtma kohaliku vangla seinte vahel, kus mees vangidele teatritunde annab. Kui kõik hästi läheb, õnnestub Felixil vaenlane võita ja taas jalule tõusta. Aga elul – ja veelgi enam teatril – on kombeks üllatada. Shakespeare’i "Tormi" ainetel loodud "Nõiasigidik" on lugu kättemaksust, uutest võimalustest ja petlikest illusioonidest.

 

Katarina Baer. Nad olid natsid

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 49 minutit

 

20. sajandi koidikul ei olnud batisakslastest Baeride suguvõsal põhjust kahelda ilusas tulevikus. Esimene maailmasõda andis elule aga hoopis teise suuna ning natsi-Saksamaa tõus sidus endaga nii vanemate kui ka laste saatused. "Nad olid natsid" on Soome tunnustatud ajakirjaniku Katarina Baeri vanavanemate lugu. Dramaatiliste ajaloosündmuste käigus said neist Natsionaalsotsialistliku Saksa Tööpartei liikmed ‒ aatelised ja aktiivsed natsid. Katarina Baer (snd 1969) on ajalehe Helsingin Sanomat kultuuritoimetuse juhata, kes on töötanud aastaid ka lehe majandustoimetaja ja Berliini kirjasaatjana. Raamatut kirjutama ajendas teda püüdlus saada selgust, mis pani heast perest pärit Gerhard ja Ortrud Baeri osalema mutrikestena ühes 20. sajandi kurikuulsaimas ja hukatuslikumas liikumises. Miks nad hakkasid natsideks? Kas nad olid süüdi sõjaaegsetes inimsusevastastes kuritegudes? Milline oli nende lähiring ja lapsepõlv? Pere arhiivist pärit kirjad ja fotod pakuvad Eesti lugejale ka ajalooliselt huvitavat sissevaadet 19.‒20. sajandi Liivimaa baltisakslaste elukorraldusse. "Nad olid natsid" klaarib haaravalt, hingekriipivalt ja inimlikult ühe perekonna minevikku, mille üle järeltulevad sugupõlved ei saa ise otsustada, kuid mille pitserit neil kanda tuleb. Raamat on ääretult ajakohane ka tänase Euroopa kultuuriliste kokkupõrgete ja lahknevuste taustal.

 

Lee Child. Lõõmav Echo

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 56 minutit

 

Jack Reacher, endine USA sõjaväepolitseinik, on nutikas sell, eraklik ja karm tegelane. Olles just seljataha jätnud ühe ebameeldiva olukorra, peatab ta maanteel esimese läheneva auto. Talle ei lähe korda, mis auto see on, või kes sellega sõidab. Talle küüdi pakkujaks osutub aga ilus, noor ja rikas naine, kes teatab talle üsna pea pärast seda, kui Jack on tema Cadillaci istunud, et tema tütart jälgitakse. Lisaks arvab ta, et tema jõhker vangis istuv mees tapab ta tõenäoliselt kohe, kui ta vabadusse pääseb. Kuigi Jack saab aru, et need küsimused teda kuidagi ei puuduta, sõidab ta ometi naisega kaasa rantšosse ning üritab aru saada, mis toimub.

 

Lutz Dettmann. Ja meie kohal vaid sinine taevas

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 28 tundi 59 minutit

 

Eesti aastal 1946. Noor eestlanna Anu arreteeritakse NKVD poolt, tema baltisakslasest sõber Christoph pääseb põgenema Rootsi. Noor naine aga mõistetakse süüdi ja saadetakse Gulag-i. Eesti aastal 2006. Noor eestlanna Irja uurib oma perekonna minevikku. Tema soov on murda oma ema poolt senini rangelt järgitud vaikimise müüri ning saada vastust oma tõelise isa kohta. Viimaks hakkabki ema rääkima ning saladused tulevad päevavalgele. Lugu ülekohtust, kehvadest elutingimustest, stalinistlikust terrorist ja surmast, aga ka inimeste solidaarsusest, julgusest ja nende lootustest. Suure armastuse lugu. Lutz Dettmann jutustab selles raamatus edasi Anu Lina ja Christoph Scheerenbergi lugu, mis ilmus 2012. aastal Saksamaal ja 2013. aastal Eestis pealkirja all "Anu".

 

Gerald Durrell. Püüa mulle koolobus

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 30 minutit

 

Mida teha, kui šimpansid alustavad toas padjasõda või ülipaks mammi istub papagoi laiaks? Või kui näiteks emasorangutang naudib arstimist ja hoolitsust niivõrd, et hakkab rasedust teesklema selleks, et doktorit ikka ja jälle enda juurde meelitada? Need on vaid mõned mured, mida Gerald Durrellil tuli lahendada pärast oma loomaaia asutamist Jersey saarel. Ja nagu ikka, räägib ka see raamat loomapüüdmisretkedest maakera põnevatesse paikadesse: Lääne-Aafrikasse kauni ja kireva pärdiku - koolobuse ning Mehhikosse teporingode ja amatsoonpapagoide järele.

 

Liz Fenwick. Tõusuvesi

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 04 minutit

 

Kahe õe lugu saab alguse 1943. aastal sõjaaegses Cornwallis. Reetmine viib Adele ja Amelia teed igaveseks lahku. Aastakümned hiljem on selle kergemeelse teo tagajärgi ikka veel tunda. Ent kui palju aega on vaja, et minevik jõuaks õdedele uuesti järele? "Tõusuvesi" viib lugejad imekaunile Cornwalli rannikule, mis on tulvil salapära ja mõistatusi.

 

Winston Graham. Poldark. Kuues raamat. Neli luike

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi

 

"Poldarki" sarja lugejad on nautinud häirimatut õnne, mis valitseb neile armsaks saanud Rossi ja Demelza suhetes. Paraku koguneb selle abielu kohale pilvi, kui Prantsusmaalt sõjavangist päästetud noor mereväeohvitser Demelzasse meeletult armub. Prantsusmaa-retke järel sõjakangelaseks kerkinud Rossil tuleb isikliku elu murede kõrval maadelda George’i süveneva vaenulikkusega: vana Agatha surmaeelsed sõnad on tekitanud tolles piinavaid kahtlusi. Naabritevahelised pinged süvenevad, kui Ross otsustab lõpuks ikkagi kandideerida alamkotta, ohustades George’i parlamendiliikmekohta. Nende intriigide taustal hargnevad teised, niisama põnevad. Mida teeb George’i kahtluste hajutamiseks Elizabeth? Kuidas läheb teineteisest lahutatud Morwennal ja Drake’il? Mis juhtub Osborne’ide majas, kui sinna saabub abiliseks Morwenna noorim õde Rowella? Kuidas võitleb saatana kiusatustega Emma Tregirlsisse armunud Sam? Mismoodi saavad erineva elustiili põhjustatud raskustest üle Caroline ja Dwight? Neli jõekäärus ujuvat luike esindavad melanhoolse Rossi silmis nelja naist, kellega tal on tulnud viimasel ajal ühel või teisel moel kokku puutuda.

 

Kadri Hinrikus. Sõna vägi on suurem kui sõjavägi

teksti esitanud Ulvi Maiste

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 52 minutit

 

Vanasõnade vorm ja sisu võivad ajaga muutuda. Tekkides või käibelt kadudes ning paikkonniti või rahvusvaheliselt levides ütlevad need alati midagi olulist inimeste mõtteilma ja olustiku kohta, jagavad väge ja tarkust. Selle raamatu lugudes seiklevad kõrvuti noored ja vanad, emad-isad-lapsed, kuningannad, poemüüjad, kunstnikud, õpetajad. Iga uus päev annab meile kõigile võimaluse natuke targemaks saada.

 

Ruth Hogan. Kaotatud asjade hoidja

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 59 minutit

 

Anthony Peardew on kaotatud asjade hoidja. Poole oma elust on ta kogunud kaotatud asju – esemeid, mida inimesed on käest pillanud, kogemata valesse kohta pannud või maha unustanud. Nii püüab ta heastada aastate eest kallile inimesele antud lubaduse murdmist. Nüüd, olles jõudmas oma elu lõpusirgele, hakkab Anthony muretsema, et pole suutnud oma ülesannet täita ja asju nende omanikega uuesti kokku viia. Ta pärandab oma maja koos kõigi selles peituvate aaretega enda assistendile Laurale, et naine saaks jätkata tema pooleli jäänud tööd. Kuid Kaotatud Asjade Hoidja viimase soovi täitmise ettenägematud tagajärjed toovad endaga kaasa kõige ootamatumaid kohtumisi ja avastusi… "Kaotatud asjade hoidja", helge ja lootustandev, tõeline hea tuju raamat, jõudis 2017. aastal ajalehe Sunday Times enammüünud raamatute esikümnesse. Raamat on tõlgitud 27 keelde.

 

Stanislaw Lem. Solaris. Eeden

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 18 minutit

 

Poola kirjaniku Stanislaw Lemi (sünd. 1921) kaks ulmeromaani. Romaan "Solaris" on pühendatud inimeste kohtumisele Maast erineva mõistusliku eluvormiga. Romaani "Eeden" tegelased satuvad tähelaeva avarii järel Eedeni-nimelisele planeedile, kus nad kohtuvad mõistuslike olevustega. Inimestele on nende olevuste elu mõistmatu. See viib kokkupõrkeni...

 

Doris Lessing. Vanglad, milles me vabatahtlikult elame

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 50 minutit

 

"Vanglad, milles me vabatahtlikult elame" koosneb nobelist Doris Lessingi viiest 1985. aastal CBC raadios peetud loengust. Ta arutleb üksikisiku vabaduse üle maailmas, kus inimeselt oodatakse pigem solidaarsust ja grupi arvamusele allumist kui iseseisvat mõtlemist ja omaalgatust ning kus vohavad kriitikavabalt omandatud uskumused, mis muudavad inimese ajuloputusele eriti vastuvõtlikuks. Autor vihjab haaravas arutluses positiivsetele lahendustele ja räägib üksikisiku võimalustest säilitada kaine ja kriitiline mõtlemine.

 

Henri Lhote. Tassili freskode otsinguil

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1975

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 27 minutit

 

Alles see oli, kui maailma alustalasid raputas sensatsiooniline sündmus: põuase Sahaara südames leiti palju aastatuhandeid tagasi tehtud kaljujoonised. Palav ja kuiv kliima oli säilitanud meie kaugete esivanemate hindamatud teosed. See leid kummutas senised ettekujutused suure kõrbe igavesest asustamatusest. Kaljujooniste kopeerijate ekspeditsiooni tööst, avastajate võrreldamatust leidmisrõõmust jutustab selles raamatus tuntud prantsuse teadlane professor Henri Lhote.

 

Leonid Mletšin. KGB kirjutamata ajalugu

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 57 minutit

 

Võimust kaugel olevad inimesed ei oska isegi kahtlustada, et suure poliitika aluseks on täiuslikkuseni välja arendatud intriigid ning et isegi õilsad eesmärgid saavutatakse üsnagi alatute vahenditega. Mõnikord saame intriigi tõelise tähenduse teada alles aja möödudes. Mõnikord aga jääbki kõik saladuseks. Mitte ainult augustiputš, vaid ka palju muud, mis juhtus 1991. aastal, kätkeb endas ikka veel hulka saladusi ja mõistatusi. Just see aasta määras Venemaa saatuse. Võtmerolli mängis neis traagilistes sündmustes Riikliku Julgeoleku Komitee, kus toimus meeleheitlik ning avalikkuse silme eest varjatud võitlus tšekistide ametkonna ja riigi tuleviku nimel. Raamat räägib 1991. aastal Lubjankal ja kogu Venemaal arenenud sündmustest, tuginedes eelkõige varem avalikustamata dokumentidele ja sündmustes vahetult osalenute, esmajärjekorras KGB tippametnike, tunnistustele.

 

Ain Parmas. Minu Kambodža

teksti esitanud Mart Piirimees

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 41 minutit

 

Mida aeg edasi, seda enam sain aru, et tuleb minna. Mõistsin, et stabiilsus on mu elus muutunud asjaks iseeneses – nii leidsin endas julguse üksluisest mugavustsoonist pea ees vette hüpata. Tegime elu- ja teekaaslasega kümmekond ebaratsionaalset otsust, loobusime headest töökohtadest ja osalusest kasumlikus äris, mahutasime vara seljakottidesse ning sõitsime Kambodžasse. Nägime agressiivseid suurlinnu, valge liiva ja sinirohelise veega ümbritsetud palmisaari, järvedel-jõgedel ujuvaid külasid ning mägidžunglites metsavaime kummardavaid vähemushõime. Käisime kohtades, mida ei ole isegi kaardil, ja tunnistasime vaatepilte, mida esiti uskuda ei tahtnud. Muutusime hullumeelses liikluses rolleriga teed otsides või üürikodu olmega maadeldes pooleldi kohalikuks. Õpetasime kloostrikoolis inglise keelt ning otsisime khmeeride jälgi praegusest Vietnamist. Nägime uskumatut vaesust, aga ka uskumatut elujaatust, edasipüüdlikkust ja leplikkust. Nii muutiski see maa pöördumatult meie vaatenurka elule. (Ain Parmas)

 

Bookey Peek. Kogu kodutee

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 01 minutit

 

Richard ja Bookey Peek ei kavatsenud sugugi tüügassiga lapsendada, kuid see juhtus sellegipoolest. Stone Hills, nende kodu Zimbabwes on tõeline loomade varjupaik ning tüügassead said seal täieõiguslikeks asukateks, nagu ka paljud teised loomad ja linnud. Tegu on raamatuga, mis meeldib kindlasti kõigile Aafrika looduse huvilistele ja neile, kellele meeldisid Kobie Krügeri raamatud. Mõlemad käesoleva raamatu autorid on elukutselised safarigiidid. Pärast idüllilist lapsepõlve Bvumba mägedes ja kümmet maailmas ringi reisides veedetud aastat sai Bookeyst jurist, kes jättis aga selle elukutse suurima rõõmuga, et tagasi looduse keskele kolida. 2003. aastal võitis ta maineka Aafrika reisiraamatu võistluse. Richard Peek sündis ja kasvas Zimbabwes. Ta töötas 14 aastat rahvusparkides ja looduskaitseametis esmalt ulukijälgija ja hiljem ökoloogina. Seejärel sai temast Riikliku Loodusloomuuserumi kuraator. Kahe Agfa fotoauhinna võitja Richardi töid on avaldatud paljudes raamatutes ja ajakirjades.

 

Sirje Presnal. Ikkagi inimene

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 39 minutit

 

"Vigala Sassi iseloomustamiseks on tuhandeid võimalusi. Nad kõik võivad olla õiged. Kuid saab ka lühidalt kokku võtta: Vigala Sass oli haruldane kombinatsioon kaasa saadud ning väljaarendatud ülitundlikkusest, määratust töövõimest, tahte- ja sihikindlusest ning kompromissitust aususest. Just need omadused tegid kesiste edueeldustega lastekodupoisist Suure Teadmamehe. Kui raamatu tarvis Sassi sõprade-lähedastega kohtusin, panin tähele, et üks mõte kordus punase niidina intervjuust intervjuusse. Millised iganes olid mälestused, ükskõik kui kõrgelt hinnati Sassi selgeltnägemisvõimeid, loodustunnetust, inimeste lugemise oskust, teadustööd või isegi sportlikke saavutusi, enamjaolt sai jutuajamine kokku võetud mõttega: Sass oli kahtlemata eriline ja erakordne inimene, kuid siiski ainult inimene. Haavatav, oma veidruste ja vigadega ja mõnikord ekslik. Just sellepärast on raamatul ka selline pealkiri – "Ikkagi inimene"."

 

Monika Rahuoja-Vidman. Hunt lambanahas

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 19 minutit

 

Annika sõitis üksinda Kreetale puhkama ja... kadus jäljetult. Teda otsiti. Päevadest said nädalad, siis kuud, kuid teda ei leitud. Siis tuli tema – poiss, kelle ta oli reetnud. Just tema leidis Annika ja mitmedki saladused said paljastatud.

 

Elin Toona. Mihkel, muuseas

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 49 minutit

 

Elin Toona romaani "Mihkel, muuseas" keskmes on eesti pagulaste elu 1970. aastate Londonis, põgusate tagasivaadetega nende Eestist põgenemisele ja kohanemisele uuel asukohamaal. Tegevus vältab umbes aasta ning algab peategelase kirjanik Mihkel Laasma sünnipäevapeoga, mis on ühtlasi ka tema abikaasa peied. Boheemlikus miljöös toimuvad üsna tragikoomilised sündmused, mille tulemusena ennast analüüsivale Mihklile tundub kogu eelnev elu olevat elatud justkui muuseas. Järgnev reis koos saatusekaaslastest sõpradega Mandri-Euroopasse ja lähem tutvus Ameerikas üles kasvanud eesti noormehe Valteriga on nagu road-story, mis jätkub erootiliste ahvatlustega Kreekas ning kulgeb läbi Itaalia ja pahelise Amsterdami ning päädib tagasi Londonisse jõudmisega. Ühtlasi on see reis Mihkli jaoks ka eneseleidmise tee. Romaanis on hästi tabatud ajastu mentaliteeti, kohatised aimatavad autobiograafilised seigad on läbi tunnetatud ning tulemuseks on tugeva positiivse laenguga vaimukas ja liigutavgi teos eesti pagulaste ehedast elust.

 

Juri Tõnjanov. Kühlja

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1975

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 56 minutit

 

Romaan on pühendatud baltisaksa päritolu Wilhelm Küchelbecker’i (1797-1846) elule, kes oli Aleksandr Puškini lütseumikaaslane, poeet ja dekabrist.

 

Rein Veidemann. Piimaring

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 43 minutit

 

"Piimaringis" näeme 18-aastast, kommunismiusku Andreas Wiiki 1965. aasta suvel "astumas ellu". Pärast ebaõnnestunud katset pääseda õppima Tartu ülikooli, ootab noorukit ees sõjaväeteenistus Nõukogude armees. Enne seda sõidab Andreas autojuhina mõned nädalad Pärnu ümbruses piimaringi, avastades end olukorras, kus teda sunnitakse lunastama oletatava isa pattusid. "Elluastumist" kroonib hoopis kokkupõrge mineviku varjudega. Piimaringil kohatavatest inimestest saavad killud Andrease enesepeegeldusest. Pool sajandit hiljem vana mehena piimaringile naastes tõdeb Andreas, kuidas mõni unistus on määratudki jääma üksnes unistuseks. Elu liivakellas niriseb aeg vaid allapoole. "Piimaring" on kolmas ja viimane raamat Rein Veidemanni autobiograafiliste sugemetega romaanitriloogiast "Wiik" (eelmised kaks: "Lastekodu", 2003 ja "Tund enne igavikku", 2012).

 

Triinu Viilukas. Minu Viin

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 45 minutit

 

Kohvikud keset tänavat. Viini šnitsel sidruniga. Roosad kastaniõied, pargid ja "tupsupuu". Hofburgi majesteetlik arhitektuur ja Stephansdomi katedraali gootika. Tõllad vanalinna tänavatel, hobustel kakakotid saba all. Puitistmetega punavalged trammid. Käesuudlused ja ballid. Akadeemilised tiitlid. Kristlik kultuuriruum ja vana hea saksa keel. Kui erinev Tallinnast 1700 kilomeetri kaugusel Austrias olla saab? Minu sõprus Viiniga – suurlinnaga, mis on parajalt väike, et olla Eesti moodi, ja piisavalt suur, et olla täiesti teistmoodi – on kestnud 17 aastat. Mul on kakskeelne poeg, õpetan ülikoolis eesti keelt ja mu kirglik hobi on muusika. Olen Viini filharmoonikute lummuses, kuigi ise klassikat ei mängi. Viin on justkui peene käega skulptor, mis paljude kohtumiste ja kultuuriseikade kaudu mulle mõned omadused lisanud ja mõned ära võtnud, voolinud mind oma näo järgi, puudutanud veidi siit, veidi sealt. Vahel ärritanud, vahel paitanud, aga kokkuvõttes teinud minust rohkem eestlase, kui ma eales olnud olen. (Triinu Viilukas)

 

Saale Väester. Enesetapja päevaraamat

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 38 minutit

 

Inga usub kindlalt, et on oma elus kõik õigesti teinud. Väikesest külakesest pärit neiu on lõpetanud ülikooli kiitusega, leidnud asjaliku töökoha ja tal on ka igati esinduslik meessõber. Mida enamat võikski ta soovida? Kuid millegipärast tekivad tal uneprobleemid ning üha kangemad unerohutabletid ei suuda teda aidata. Ühel saatuslikul õhtul võtab üleväsimusest kurnatud Inga surmava uinutidoosi. Aga noor naine leitakse õigel ajal ja kiirabil õnnestub tema elu päästa. Pärast haiglas veedetud nädalaid kirjutatakse Inga lõpuks välja ja ta peab pöörduma tagasi reaalsusesse. Ta arvab, et ta läheb tagasi oma ideaalsesse ellu, kuid nii see ei ole. Ta avastab, et tema enesetapukatse tõttu suhtutakse temasse kui pidalitõbisesse, kellest tuleb iga hinna eest eemale hoida. Kuidas edasi elada? Kuidas tulla toime teiste hukkamõistuga? Ja miks Inga end üldse tappa üritas?

 

Mati Õun, Hanno Ojalo. 101 Eesti lahingut

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 50 minutit

 

Viimase tuhande aasta jooksul on Eestil ja eestlastel olnud vähe rahuperioode, kus puudus vajadus võidelda. Kaotusi on olnud võitudest rohkem ja iseseisvust oleme saanud vähem maitsta kui iket. Sõjaajaloolased Mati Õun ja Hanno Ojalo on toonud meie ajaloost välja 101 kõige olulisemat ja iseloomulikumat lahingut. Teos algab kirjeldusega Yngvari lahingust aastal 600 ning jõuab välja 20. sajandisse, sest märkimisväärse osa teosest moodustavad käsitlused I maailmasõja, Vabadussõja ning II maailmasõja lahingutest.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Михаил Булгаков. Роковые яйца. Собачье сердце

читает Роман Киселев

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 3 tundi 13 minutit

 

Александр Бушков. Волчья стая

читает Юрий Заборовский

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 01 minutit

 

Жюль Верн. Жангада

читает Мария Карпович

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 17 tundi 30 minutit

 

Вали Гафуров. Роман, написанный иглой

читает А. Потоцкий

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2015

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 21 minutit

 

Джеральд Даррелл. Зоопарк в моем багаже

читает Леонид Мозговой

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 44 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Erika Salumäe. Triinu lood. 1. osa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

99 lk.

 

Tumedate lokkis juuste ja tõmmu nahaga kõhn Triinu oli tüdruk, kes ei püsinud pudeliski. Ta elas ühes Eestimaa lastekodus. Teda võlus ja haaras kõik! Metsad, aasad, järved, ojad. Karja- ja marjamaad. Lagunenud kuurid ja kõikvõimalikud keelatud tsoonid. Lastekodus oli palju reegleid ning lapsed pidid kõike koos tegema. Triinu tahtis joosta iseseisvalt ringi, noppida lilli, hõisata ja karjuda kõva häälega ning vahel lihtsalt seisatada ja vaadata, kuidas järvevesi sillerdab ja linnud puuokstel siristavad. Nagu mitmed teised lastekodulapsed unistas väike, peagi seitsmeaastane Triinu oma emast ja isast, oma kodust ja oma perekonnast. Sinu käes ongi nüüd Triinu lood sellest, kas ja kuidas tema unistused täitusid. ,,Et saavutada elus oma eesmärke ja täituksid unistused, tuleb nendesse uskuda ja olla töökas, õpihimuline ning järjekindel,” on sõnum, mida päikseline Erika Salumäe oma esimese lasteraamatuga soovib edasi anda. Armastatud endine jalgrattur Erika Salumäe on mitmekordne olümpiavõitja, maailmameister, universaadi võitja ning püstitanud 15 maailmarekordit. Järelikult oskab ta unistusi täita ja teab, mida selleks vaja on. Need oskused on ta ka oma raamatutegelasele Triinule edasi andnud. Triinu lugude esimene raamat on nüüd teie kõigi ees, et julgelt oma eesmärkide poole püüdlema innustada.

 

Erika Salumäe. Triinu lood. 2. osa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köites, 210 lk.

 

Kasuperesse võetud Triinu elab väikelinnas ja saab peagi üheteistaastaseks. Seekordses raamatus viib ta meid aastasse 1973. Koduakendest välja vaadates paistab Triinule kaunis männimets. Tüdruk armastab seda metsa ja männipuid. Kui ta üle tee laiuvasse männimetsa astub, on tüdrukul tihti selline tunne, nagu astuks teise maailma. Männikate meeskonda kuuluvate sõpradega koos leiab Triinu ennast varsti võistlustules, kus tuleb Kasekate meeskonna poistega mõõtu võtta. Olümpiavõitja Erika Salumäe teises lasteraamatus jätkuvad põikpäise Triinu sekeldused nii kodus kui koolis. Tüdruku visadus ja järjekindlus toob aga seegi kord talle edu mitmetes tegemistes.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

November

režissöör, stsenarist Rainer Sarnet, operaator Mart Taniel, produtsent Katrin Kissa, kirjeldustõlke autor Krista Fatkin, kirjeldustõlk Krista Fatkin, konsultant Sülvi Sarapuu

Tallinn : Kakora, 2018

1 DVD, 1 tund 55 minutit

 

"November" on fantaasiafilm, mis põhineb Andrus Kivirähki armastatud romaanil “Rehepapp ehk November”. Lavastaja Rainer Sarneti käe all valminud "Novembrit" võib kirjeldada kui muinasjutufilmi täiskasvanutele, kus saavad kokku must huumor ja romantiline armastus. Filmi tegevus toimub paganlikus Eesti külas, kus ahned ja juhmid külaelanikud pistavad rinda nii Katku, Vanapagana kui krattidega. Loo peategelane on noor talutüdruk Liina (Rea Lest), kes on lootusetult armunud külapoiss Hansu (Jörgen Liik). Hansule on aga silma jäänud hoopis imekaunis mõisapreili (Jette Loona Hermanis). Lisaks nõuab Liina isa (Arvo Kukumägi), et neiu läheks naiseks ropu suuvärgiga Endlile (Sepa Tom).