Raamatututvustaja

Veebruar 2019

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

M. C. Beaton. Surm valentinipäeval

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 30 minutit

 

Šotimaa maakohtades levib kulutulena hämmastav uudis: mägismaa kuulsaim poissmees, politseiseersant Hamish Macbeth kavatseb lõpuks abielluda! Tema värskeimat konstaablit ja rõõska tulevast Josie McSweeni imetleb terve Lochdubh. Ehkki kohalikud peavad tütarlast väga heaks partiiks, on Hamishil tõsisemat sorti pulmaeelsed vaprusevärinad... Sest lõppude lõpuks tulevad need pulmad ju üldse ainult sellepärast, et naaberkülas tapeti üks kaunis naine.

 

Francis Chichester. Üksinda ümber maailma

teksti esitanud Helga Dorožkin

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1975

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 04 minutit

 

Raamat kirjeldab entusiastist purjesportlase 1966/67. aasta julget sooloretke kipaka jahiga ümber maailma, ainsaks vahesadamaks Sidney.

 

Ann Cleeves. Punased luud

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 07 minutit

 

Kui ühel Shetlandi väikesaarel vana naine pealtnäha traagilise õnnetuse käigus maha lastakse, kutsutakse mõistatust lahendama detektiiv Jimmy Perez. Aher maastik ja mere lagedus on sünnitanud saarel karme ja salalikke inimesi. Saareelanikke uurides ja küsitledes leiab Jimmy kaks perekonda, keda on mitme põlvkonna vältel ajendanud tegutsema kadedus, ahnus ja kibestumus. Järgneb veel üks mõrv ning sel ajal, kui kevadeilm saare klaustrofoobiat tekitavasse uttu mähib, peab Jimmy vanu saladusi üles kaevama, et mõrvar taas ei ründaks. "Punased luud" on Ann Cleevesi Shetlandi sarja kolmas raamat.

 

Darja Dontsova. Luiskaja tädi majake

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 24 minutit

 

Elu on tõesti imeline! Eriti harrastusdetektiiv Daša Vassiljeva elu... Leinates oma sõbratari ootamatult surnud tütart Polinat, läks Daša surnukuuri kadunukest ära võtma, ent kuulis seal enda jahmatuseks, et neiu... jõudis vahepeal ellu ärgata. Selgus, et Polja oli olnud lihtsalt koomas. Nuta või naera. Või siis vastupidi... Ent pärast juhtus kohutav lugu: Polina sai ikkagi surma, kihutades autoga vastu posti. Daša asus otsekohe mõrtsukat otsima, sest enne seda jõuti Polinat tulistada ja ta auto õhku lasta. Miilitsa arvates olid need aga kõigest harvaesinevad kokkusattumused...

 

Darja Dontsova. Onu Freudi unenägu

teksti esitanud Everin Häggblom

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 14 minutit

 

Daša Vassiljeva otsustas veidi tervist parandada ja tellis endale toa San Valentinos asuvas ravilas. Tütar sokutas talle kaasa lisakoormuse kääbussea Rogeri näol, kelle Daša pidi jaamas notsu omanikule Lenale üle andma. Kogu rongisõidu ajal tüütas Dašat temaga välimuselt sarnane daam, kes oli pealegi tema täielik nimekaim. Lena Dašale jaama vastu ei tulnud ja Roger jäigi Daša kandekotti. Bartolono jaamas istus Daša nimekaim uhkesse limusiini ja kihutas minema. Dašale oli järele saadetud palju tagasihoidlikum auto. Teel jäi Daša tukkuma ja kui ta virgus, oli ta mägedest ümbritsetud maja ees. Ta oli sattunud kummalisse kohta, mille peremees – psühhoterapeut Boriss Epohhov tegeles kurjategijate ümberkasvatamisega. Daša, nagu teisedki ümberkasvatatavad, pidi siit välja pääsema alles kolme aasta pärast ja sedagi üksnes pärast patukahetsust. Põgenemine oli võimatu – ühel pool mäed ja metsad, teisel pool meri. Kuid asjaarmastajast eradetektiiv ei kavatsenud alla anda, ta on ju ise võimeline keda tahes ümber kasvatama! Hoia end, Epohhov!

 

Darja Dontsova. Tikk-kontsadel Quasimodo

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 44 minutit

 

Jevlampia Romanova lendab sedapuhku hakatuseks Taimaale, et siis kodumaale naasnuna taas mõnele laibale komistada...

 

Ann Granger. Kurja juur

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 01 minutit

 

Ann Grangeri "Kurja juure" tegevus toimub Weston Saint Ambrose’i piirkonna Cotswoldi külas, kus inspektor Jess Campbell ja vaneminspektor Ian Carter lahendavad oma viiendat mõrvajuhtumit. Kui Cotswoldi metsast leitakse maha lastud mees, paistab see enesetapuna. Aga esialgne mulje võib olla petlik ja õige pea taipavad politseinikud, et selle juhtumi taga on palju enamat. Tunnistajate ütlused ei klapi ning kui Ian Carter ja Jess Campbell asja põhjalikumalt käsile võtavad, selgub, et selles tihedalt põimunud külakogukonnas oli surnud mees mitmes mõttes pinnuks silmas. Kuigi kasuõde oli teda sageli rahahädast välja aidanud – vastu oma abikaasa tahtmist –, olid aina suurenevad rahamured ohvri meeleheitele ajanud. Seda juhtumit üha rohkem lahti harutades paljastavad Ian ja Jess kogu pettuse ning hästi varjatud vimma, mis neid mõrvarini juhatab.

 

Åsa Hellberg. Väike maailm

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 15 minutit

 

Kui tahad endale reisikaaslast, tuleb minna kellegi kannul, kes suundub Arlanda lennuväljale, mõtleb 70-aastane leskproua Elsa. Ta järgneb umbropsu välja valitud inimesele ja nii satub ta erinevatesse kohtadesse ning saab üha uusi sõpru. Isabella, endine filmitäht, keda kauni välimuse tõttu tänaval endiselt ära tuntakse, ei tea, mida oma eluga peale hakata. Ta Inglismaal elav värvikas sõbranna Carina on hiljuti maha jäetud. Carina maailm on kokku varisenud ja ta otsustab Inglise maakohas koos sõbrannaga midagi põnevat ette võtta. Juhuslikult või ehk saatuse tahtel satub nende juurde ka Elsa. Üheskoos püütakse leida oma ellu uusi sihte ja imestatakse selle üle, kuhu elu nad toonud on. Tempokas stiilis ja küpses eas peategelastega romaanis "Väike maailm" leidub sooja huumorit, armastust, seksi, sõprust ja inimesi, kes julgevad otsustavaid samme teha.

 

Ene Hion. Südamete murdumise maja

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 48 minutit

 

See on üks neist raamatutest, mille kohta on raske öelda, mis see täpselt on. Nagu koera saba põnts vana maja põrandal. Nagu lugu, mida tuntakse ühe maja eluna nii, nagu see on ammu olnud ja ometi tundmatu. Kokku korjatud killud, milles on mitu ajastut, millest kogu aeg keegi lahkub, keegi jääb, mõni tuleb asemele, mõni vaatab pealt. Homme teevad nad seda jälle! Kronoloogiat, statistikat, sotsioloogiat ja muud uurivat selles raamatus ei ole. On subjektiivsed pildid, mida omavahel seob vaid üks maja – Vana Raadiomaja. Raamatu tegelased on raadiomaja rahvas – eesti kultuuri-, tehnika- ja propagandategelased, heliloojad, kirjanikud, interpreedid. Terve Eesti muusika on voolanud läbi Raadiomaja. Praktiliselt kõik eesti näitlejad on Raadiomajja toonud oma hääle. Ringhäälingus sündisid ERSO, estraadiorkester, ansamblid ja kutseline segakoor. Raadio kaudu on tuntuks saanud eesti mitme põlvkonna publitsistid, reporterid, dramaturgid, teadlased ja poliitikud. Siin on käinud ideoloogiate võitlus, vaimu ja võimu igavene vastuolu. Selles raamatus jagavad need, kes on olnud Raadiomaja hingekirjas, mida nad seal on kogenud: vapustusi, murdumisi, kordaminekuid, kaastunnet, halastamatust. Neid, raamatu tegelasi, puudutab isiklikult see, kuidas põntsuvad vana Raadiomaja põrandad…

 

Aliis Jõe. ... kes pole kunagi söönud homaari

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 10 minutit

 

Keskealine Aliis on Prantsusmaalt koju tagasi tulnud ja oma elu uutesse rööbastesse juhtinud. Kuid ühel hetkel tuleb tal naasta lapsepõlvekoju – väikeasulasse, mida ta pole üle kahekümne aasta külastanud. Otsekui virvatulukesed meelitavad mälestused ta ohtlikule alale, kus peitub nii varjatud tundeid, aegunud kuritegusid kui ka võimalus leida tõeline armastus. Kõike seda muidugi siis, kui tal õnnestub toime tulla ootamatult kaela langenud elukoormaga. Müstikahõnguline, romantiline ja humoorikas "... kes pole kunagi söönud homaari" on mõtteline järg Aliis Jõe 2017. aastal ilmunud teosele "Viimane laev". Aliis Jõe on telerežissöör Elo Seliranna pseudonüüm.

 

Bernard Kangro. Igatsetud maa

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 18 minutit

 

Bernard Kangro (1910–1994) esikromaani (a-st 1949) sündmused leiavad aset autori kodusel Võrumaal XIX sajandi lõpukümnendil. Romaani kõiki keskseid tegelasi – endist külarätsepat Margus Päiva, kes on pruudi kaasavaraga talu ostnud, raamatuhuvilist vaeslapsest karjapoissi Jass Siilivaske (mõlemad on aastakümneid tagasi halastamatult vitstega pekstud ja kodust välja aetud ning Siberisse saadetud maameeste pojapojad), endist soldatit ja nüüd talusulast Vidrikut, pikalt ametis olnud vallakirjutajat Teoviili, poolearulist vallasanti ja luuletajat Jukupoega (kelle ilmne eeskuju on autorile olnud Juhan Liiv) – ühendab igatsus oma maa, priiuse ja vaimuvalguse järele.

 

Bernard Kangro. Kuma taevarannal

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 23 minutit

 

Romaani tegevus toimub segastel 1905. a. revolutsioonipäevadel Eesti maapiirkondades, hõlmates rahutusi ja mõisate põletamist ning hilisemaid karistusaktsioone.

 

Eduard von Keyserling. Lained

teksti esitanud Anne Rekkaro

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 08 minutit

 

Eestiga tihedalt seotud kuulsast Keyserlingide aadlisuguvõsast on võrsunud hulk väljapaistvaid inimesi. Raikküla Keyserlingide järglased käivad tänini Eestis orientalistikaseminare korraldamas. Selle suguvõsa andekas esindaja Eduard von Keyserling (1855-1918) sündis Kuramaal, õppis Tartu Ülikoolis õigusteadust, filosoofiat ja kunstiajalugu ning tegutses seejärel vabakutselise kirjanikuna Viinis ja Münchenis. Tema looming sai Saksamaal hästi tuntuks ja on kahel korral (1922 ja 1933) kogutud teostena välja antud. Nobeli laureaat Thomas Mann nimetas teda virtuoosiks ning kõrvutas niisuguste nimekate kirjanikega nagu Fontane, Turgenev ja Bang. "Laineid" peetakse Keyserlingi tippteoseks. Romaani tegelased - kaunis krahvinna Doralice, tema kunstnikust mees Hans ja naabruses suvitav kindralipere - saavad ainsa suvega vapustavaid elamusi, nende vahel tekivad ja arenevad keerulised armusuhted. Kui see raamat ilmus, tervitas kriitika teda sõnadega: "See on elu ise, pulbitsev elu, mitte literatuur!"

 

Mae Lender. Minu Hiiumaa

teksti esitanud Reelika Kasemägi

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 06 minutit

 

Kord astunud Käina mees mööda teed ja leidnud surnud varese. Mees pistnud varese tasku ja sõnanud: "Ähk läheb tarvis...". Ähk läheb tarvis, mõtlesid ka Hiiumaal Soonlepa talukohas varem elanud kokkuhoidlikud inimesed, kes kõike ise valmistasid, kogusid, korjasid ja tänu kellele võiks siin kas või oma muuseumi teha. Ähk läheb tarvis, mõtles üks mees ja otsustas ehitada veidra isemajandava keramaja. Seesama mees mõtles, et naistki võib tarvis minna, ja nii jõudsin tema tuules mina mandrilt Hiiumaale. Nüüd mõtleme koos, et ähk läheb siinsesse kõrvalisse saarenurka tarvis kultuurielu – Soonlepa mõisalauta jõuavad muusika, teater ja ühepäevakohvikud. Ähk läheb meid tarvis, mõtlevad hiidlased, see täiesti oma nägu rahvakild, kelle visadus, töökus ning naljalembus on teada ja tuntud. Kui ääremaastumine hoogustub, kui kivilinna kutsuvad tuled meelitavad, kui ühendus mandriga on alailma heitlik – kui kaua suudavad hiidlased uskuda, et neid tarvis läheb? Nad teevad end aga jonnakalt suure maa inimestele kuuldavaks ega lase oma olemasolu unustada. See mulle nende juures meeldibki. (Mae Lender)

 

Adik Levin. Abielu diabeediga

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 49 minutit

 

Raamatus "Abielu diabeediga" jagab dr Levin enda kui staažika diabeetiku kogemust. 21 aastat kooselu selle haigusega on ärgitanud teda pidevalt uutele väljakutsetele, et saavutada enda jaoks parim tulemus. Väga aus ja isiklik lugu, aga samas ka üldinimlik, õpetlik ja toetav raamat nii diabeedihaigele kui tema lähedastele. Samuti on see hariv ja mõtlemapanev raamat oma tervisest ja iseendast lugupidavale lugejale.

 

Ardi Liives. Jutt Julius Ütsist, Mariast, vedurivilest ja nullpäevast

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1976

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi

 

Rosa Liksom. Koloneliproua

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 05 minutit

 

"Koloneliproua" on ühe öö jooksul jutustatud lugu, sisemonoloog, mis laieneb oma ajastu läbilõikeks. See on lugu sõjaks valmistuvast Soomest, kus elatakse Nõukogude Liidu ja Natsi-Saksamaa vahel ning ollakse kõvasti kaldu viimase poole, kuni sõjaline liit laguneb. See on ka lugu ühest teisest liidust – põrgulikust abielust. See on lugu võimust, võimu haaramisest ja sellele alistumisest: abielus, äsja iseseisvunud riigis ja Euroopas. Soome iseseisvuse juubeliaastaks on Rosa Liksom välja toonud luukered ühe rahva kapist, kapi alt, pealt ja tagant. Oma eelmise romaaniga "Kupee nr 6" võitis ta Soomes Finlandia kirjandusauhinna.

 

Susan Mallery. Kui me leidsime kodu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 20 minutit

 

Elu on mõeldud nautimiseks, aga seda pole lihtne teha, kui sul pole perekonda, kui väljavaated on nigelad ja minevik selline, millest ei tahaks parema meelega rääkida. Sellele vaatamata ei oska Callie Smith midagi arvata, kuuldes, et tal on vend ja õde: Malcolm, kes on kasvanud üles armastuse, rikkuse ja privileegide keskel, ja kaheteistkümneaastane tänavalaps Keira. Calliele ei meeldinud üksi olla, aga see oli vähemalt turvaline. Ärevusele vaatamata kolib ta siiski õe-venna ja vanaisa juurde Washingtoni järve kaldal asuvasse suurde uhkesse majja, lootes, et võib-olla on see hoopis uue elu algus. Kuid uue elu alustamine võib olla keeruline. Callie ja Keira klapivad omavahel, aga uus jõukas elustiil on neile võõras, nii et Malcolm tunneb end omaenda kodus kõrvalejäetuna. Malcolm on arendanud väikesest Seattle’i kataloogifirmast gurmeesöökide netihiiglase, kuid ei oska panna õdesid end turvaliselt tundma. Perekonnaks saamine eeldab kannatlikkust, huumorisoont, pisut veini ja suurel hulgal armastust. Aga armastus pole Malcolmi tugev külg… kuni ilus barista õpetab talle, et avatud südames on sarnaselt perekonna õhtusöögilauaga alati kohta veel ühele.

 

Valdur Mikita. Eesti looduse kannatuste aastad

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 06 minutit

 

See on ühe põlvkonna manifest Eesti metsale. Loodan, et midagi nii sünget ei ole enam tulevikus vaja Eesti loodusest kirjutada. Eestis on rikkumata metsi alles 2%, rikkumata soid umbes 5%. XX sajand hävitas Eesti looduse. Mis põhjustas sellise katastroofi, mida me praegu rahvana sügavalt läbi elame? See raamat on läänemeresoomlase viimane karje uue maailmakorra künnisel. Minu meelest peaksime tegema kahte asja – säilitama indiaanlase väärikuse ja minema oma kavatsustes lõpuni.

 

Liane Moriarty. Suured väikesed valed

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 18 minutit

 

Romaan ohtlikest pisivaledest, mida räägitakse selleks, et lihtsalt ellu jääda. Mõrv... traagiline õnnetus... või lihtsalt halvasti käituvad lapsevanemad? Igal juhul on kindel, et keegi on surnud. "Suured väikesed valed" jälgib kolme pealtnäha ideaalse pereema – Madeline’i, Celeste’i ja Jane’i – elu ja tegemisi. Madeline on naine, kellega tuleb arvestada. Ta on naljakas, salvav ja kirglik; ta mäletab kõike ja ei andesta kellelegi. Celeste, kelle jahmatav ilu püüab pilke, maksab täiuslikkuse illusiooni eest kõrget hinda. Linnakese uus elanik, üksikema Jane, on nii noor, et teda peetakse ekslikult lapsehoidjaks. Tema minevik on salapärane ja täis kurbust. Need kolm naist on oma elu erinevatel teelahkmetel, kuid lahendus saabub ühes ja samas šokeerivas kohas. Eksmehed ja uued naised, emad ja tütred, laste probleemid koolis ning palju väikeseid omavahelisi intriige ja valesid viivad tegelased olukorda, millel on saatuslik lõpp.

 

Ketlin Priilinn. Jenny Dahlgren

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 35 minutit

 

Järve äärest leitakse surnuks pussitatud noor naine. Keegi ei näi temast puudust tundvat, ka ei leia politsei surnukeha juurest ühtegi dokumenti. Tüdruku taskus on vaid üks hõbedane medaljon, millele on graveeritud rootsipärane nimi. Uurija Rebecca Lindeberg on sünnituspuhkusel, kuid ei suuda vastu panna soovile oma kolleege paeluva juhtumi lahendamisel aidata. Ühtäkki oli tal tekkinud tunne, nagu oleks ta jälle tööl, nagu oleks ta taas veel keegi peale selle ülimalt üksildase tulevase ema, kes viimased kuud polnud inimestega õieti rääkinudki.

 

Heli Reichardt. Siinpool linnuteed. II osa

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 42 minutit

 

Heli Reichardti raamatu "Siinpool Linnuteed" esimene osa lõppes kõige põnevamal hetkel − sõna otseses mõttes pommiplahvatusega. Romaani teises osas vaadeldakse, mis sai tegelastest edasi, ent − nagu varemgi − heidetakse ka tagasipilke minevikku. Olulisel kohal on endiselt inimsuhted kogu oma keerukuses − valus ja võlus −, aga esiplaanile tõusevad ka küsimused usust ehk teisisõnu küsimused inimese suhetest jumalaga. Kas tänapäeva mammonakeskses elus ongi jumalal või usul mingit kohta? Või peab inimene jumalata maailmas ise hakkama saama? Raamatusse ilmub ka uusi tegelasi, kes annavad usuküsimustele veel ühe vaatenurga: kas nn sensitiivid ongi pelgalt šarlatanid või oskavad nad tõesti inimesi aidata? Raamat hõlmab elu − eriti elu Eestis − kogu selle kirevuses ja pakub arutlusainet kõigile, kes püüavad seda mõtestada ja vaigistada sõdu, mis toimuvad ennekõike inimeses endas.

 

Ruth Rendell. Pimedad nurgatagused

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 13 minutit

 

"Pimedad nurgatagused" on inglise nüüdisaegse krimikirjanduse suurkuju Ruth Rendelli (1930–2015) viimane teos. Kui Carl Martini isa sureb, pärib poeg maja rikkas ja trendikas Londoni linnajaos. Aga noor algaja kirjanik vajab siiski raha, seega üürib ta ülakorruse korteri esimesele soovijale, loomaarsti assistendile Dermot McKinnonile. See oli Carli esimene saatuslik viga. Teine viga oli hoida alles isa pentsik kollektsioon homöopaatilisi arstimeid, kaasa arvatud tervisele ohtlikud dieeditabletid, mida ta müüb kaaluga kimpus olevale näitlejannale, kes seeläbi sureb. Tabletimüügist teadlik Dermot haarab kinni võimalusest ja hakkab Carlilt välja pressima, keeldudes talle üüri maksmast. Moraalselt ahistatud ja pidevas hirmus elav Carl kaotab pinna jalge alt ja vajub üha sügavamale lootusetusse, suutmata vastu astuda saatanlikule vaenlasele.

 

Mauri Sariola. Laia tee seadus

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1974

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 01 minutit

 

Advokaat Matti Viima on rahalistes raskustes. Hommikul kontorisse saabudes õnnestub tal ka sekretäri solvata – tundub, et päev algab halvasti. Seejärel saabub tema juurde majandusdirektor Patamaa, kes soovib advokaadi abi väga delikaatse isikliku probleemi lahendamisel. Patamaal on linnas kaks sõbrannat, kellele ta on armastuskirju kirjutanud. Nüüd on ta aga sattunud väljapressimise ohvriks ja ei soovi, et kirjade sisu ta kodumaakonnas avalikuks tuleks.

 

Wilbur Smith. Seitsmes papüürusrull. 2. raamat

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2019

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 58 minutit

 

Põnev, ajalooliste sugemetega seiklusromaan tänapäeva Aafrikast.

 

Ursula ja Wolfgang Ullrich. Džungel tulevikuta?

teksti esitanud Helle-Reet Helenurm

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1974

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 24 minutit

 

Dresdeni loomaaia direktor ja tema abikaasa õppisid reisil Kagu-Aasiasse, Tseiloni ja Nepaali džunglitesse tundma metsikute elevantide, ninasarvikute, vesipühvlite jt. loomade eluviise. Pidev viibimine loomade keskel, püsivus ja kannatlikkus võimaldasid autoritel võita džunglielanike usalduse ja jälgida ning pildistada neid kõige erinevamates olukordades. Tutvuti ka kohaliku rahva kultuuri, usukommete ja igapäevase eluga.

 

Delphine de Vigan. Ustavussidemed

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 05 minutit

 

Romaanis ristuvad nelja inimese saatused. Kaheteistkümneaastane Theo on pärit lahutatud perekonnast; terane poiss on targem kui tema hooldusõigust jagavad vanemad. Püüdes mõista oma vaenutsevaid vanemaid, on ta murdumas lojaalsuskonfliktis ning leiab enda jaoks ainsa väljapääsu pidevas alkoholipruukimises. Theo ustav sõber Mathis on selles tema lahutamatu kaaslane ja tagantõhutaja. Hélène on õpetaja, keda isa lapsepõlves ahistas. Nüüd on Hélène mures Theo pärast, kellega on ilmselgelt midagi korrast ära. Õpetajale tundub üha enam, et Theo sõber ja tema perekond kujutavad poisile ohtu. Lõpuks Cécile, Mathise ema, kes poiste sõprust heaks ei kiida ja samas näeb, kuidas tema enda perekonnaelu üha enam soovitud rajalt kõrvale kaldub. Romaani läbiv teema on ustavus. Ustavussidemed loovad perekonna ja seovad pereliikmed üksteisega. Kui vanemad ei käitu vastutustundlikult, peavad lapsed üha enam vanemate rolli üle võtma. Mathis on alles laps, aga ta on seatud raskete valikute ette: jääda lojaalseks oma perekonnale või lähtuda sõbra huvidest. Delphine de Vigan (snd 1966) on Prantsuse väärtkirjanduse tunnustatud autor. Tema teoste tegelased ja nende käitumine ei ole sageli tavaarusaamadele vastuvõetavad, kuid talle on omane sügav moraalne vastutustunne, ausus iseenda ja austus oma lugejate vastu.

 

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Йонас Авижюс. Хамелеоновы цвета

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 18 tundi 17 minutit

 

Kunstnik ja aeg, kunstiloomingu olemus, kunstniku isiksus ja moraalipõhimõtted - need küsimused panevad mõtisklema, kahtlema ja mõnikord pikemalt arutlema.

 

Ингмар Бергман. Латерна магика

читает Алексей Горпинченко

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 17 minutit

 

Kuulsa rootsi teatri- ja filmirežissööri Ingmar Bergmani (s. 1918) mälestusraamat (1987). Ennast ja teisi säästmata kujutab autor selles oma elukäiku, lapsepõlve ja noorust, tööd filmis ja teatris, suhteid naistega, kohtumisi filmikunsti suurkujudega, oma eksiiliaastaid ja kojutulekut. Lõpuks ring sulgub, jääb taas lapsepõlv, isa ja ema...

 

Витаутас Бубнис. Час судьбы

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2013

1 CD : mp3 formaat, 20 tundi 38 minutit

 

Антанас Венуолис. Перепутья

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 17 minutit

 

Ajalooline romaan jutustab leedulaste võitlusest ristirüütlitega.

 

Антанас Венуолис. Тайна озера Платяляй

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 49 minutit

 

Рубен Давид Гонсалес Гальего. Черным по белому

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2003

1 CD : mp3 formaat, 4 tundi 11 minutit

 

Moskvas sündinud kirjanik sai Madriidis elades omal nahal tunda sõnade "kommunistlik moraal" tähendust ja sellest räägib ka tema autobiograafiline romaan.

 

Повилас Диргела, Пятрас Диргела. Шалфейная гора

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 11 tundi 16 minutit

 

Romaani peategelane on skulptor, kes proovib läbi mitmeid erinevaid erialasid, enne kui leiab oma kutsumuse kunstis.

 

Петр Дмитриев. "Солдат Берии"

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2003

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 08 minutit

 

Raamatu autor teenis alates 1951. aastast Siseministeeriumi vägedes, mis valvas eriti ohtlikke poliitilisi kurjategijaid. Oma teenistusaja jooksul käis ta läbi tee orjalikust süsteemile allumisest kuni selle hukkamõistmiseni.

 

Раймондас Кашаускас. Цена доброты

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 24 minutit

 

Биргит Лаханн. Существовать и мыслить сквозь эпохи!

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 3 tundi 52 minutit

 

Юстинас Марцинкявичюс. Трилогия

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 50 minutit

 

Мейрин Митчелл. Эль-Кано

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 31 minutit

 

Esimese ümbermaailmareisi sooritas ekspeditsioon Fernao de Magalhaesi juhtimisel, kes tapeti Filipiinidel. Pärast tema surma juhtis ekspeditsiooni kapten Juan Sebastian El Cano. Raamatu autor on uurinud arhiivimaterjale ja muid allikaid ning on elavalt kirjeldanud El Cano elu ning reisi ümber maakera.

 

Дженди Нельсон. Я подарю тебе солнце

читает Мария Павлова

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2019

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 04 minutit

 

"Me kõik kulgesime vääramatul kokkupõrkekursil. Võib-olla on mõned inimesed lihtsalt loodud olema ühes ja samas jutus." Alguses on Jude ja tema kaksikvend Noah lahutamatud; nad on NoahjaJude. Noah joonistab pidevalt ja on kõrvuni omapärasesse naabripoissi armunud, põrgulikult söakas Jude aga kannab tulipunast huulepulka, hüppab kaljudelt vette ja räägib nende mõlema eest. Mõni aasta hiljem on kaksikud ühe õnnetu sündmuse tõttu tundmatuseni muutunud ja teineteisele võõraks jäänud, aga kuigi kumbki selle üle ei rõõmusta, ei oska nad astuda sammu, mis nad jälle ühendaks. Algusaastatest jutustab Noah, hilisematest Jude, ent kummalgi on rääkida vaid pool lugu ja kui nad leiavad taas tee teineteiseni, saavad nad võimaluse oma maailm uueks luua.

 

Витаутас Петкявичюс. Последний век покаяния

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 29 tundi 24 minutit

 

Raamatus uuritakse mõnede elulugude taustal vene-leedu sidemete aluseid ja tausta.

 

Юозас Пожера. Рыбы не знают своих детей

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2016

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 08 minutit

 

Romaanis tõstab autor üles probleemi inimese psühholoogilisest kontaktivõimest, kui ta on jäänud silmast silma Loodusega. Raamatu tegelasteks on kaks meest, kes on sattunud sügavale taigasse. Üks neist on looduse poolt lüüasaanud algaja, teine – kogenud taigaelanik. Antud situatsioonis ilmnevad nende moraaliprintsiibid, hinge tugevus, sotsiaalsed seisukohad.

 

Витаутас Сириос-Гира. Рай красного дерева

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2014

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 23 minutit

 

Паулюс Ширвис. Приду я тихой ночью

читает Евгений Бочаров

Vilnius : Lietuvos aklųjų biblioteka, 2017

1 CD : mp3 formaat, 1 tund 55 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Conrad Ferdinand Meyer. Angela Borgia

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

2 köites, 252 lk.

 

Angela Borgia on lugu noorest neiust, kes tahtmatult põhjustab kuriteo – noorel mehel torgatakse silmad välja. See toob kaasa teise roima – noormees ühineb vandenõuga valitseja, oma venna vastu. Eluajaks vangi mõistetud nooruk armastab Angelat ja Angela teda. Ent üks on vang ja teist tahetakse panna mehele majanduslikel kaalutlustel. Kuid armastus võidab kõik. Ei takista vandenõud ega trellid. Sihvakas käharpäine neiu ja pimedaks torgatud mees leiavad teineteist keskaegse Itaalia kireva ja sündmusrikka elu taustal.

 

Tõnu Õnnepalu. Klaasveranda

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019

87 lk.

 

XX sajand, selle lootusrikas koidik, aasta 1910, von Grünewaldtide Orrisaare (Esna) mõisa klaasverandal. Kõik on alles nii, nagu ikka on olnud, kõik uus on alles õhus, kõik alles loodavad sellest kõigest midagi, eriti muidugi noored, nagu Freifraulein Lisi von G. Tema elu peab tingimata tulema hoopis teistsugune kui see, mida elavad tema ema ja isa! Ja tulebki. Ainult muidugi ei oska preili von G. seal verandal oma aednikupoisist unistades arvatagi, kui teistsugune see tuleb. Tema elu, ja kõigi nende inimeste, kes selle sajandi läbi peavad tegema. Ta elab 103-aastaseks. Ta saab näha kõige selle kadu. Olla õnnelik? Jah, kindlasti. Kindlaminigi kui Neo, tema vanim poeg, ainus, kes sõjast eluga pääseb, ja kes oskab sellest kõigest tunda veel vaid väsimust.