Raamatututvustaja

Oktoober 2018

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Ingmar Bergman. Perekonnatriloogia

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi

 

Tunnustatud Rootsi filmi- ja teatrilavastaja ning kirjaniku Ingmar Bergmani (14.07.1918 – 30.07.2007) perekonnasaaga koosneb kolmest romaanist. "Hea tahe" on autori isa ja ema kohtumise ja keerulise armastuse lugu aastaist 1909-1918, kuni Ingmar Bergmani enda sünnini. "Pühapäevalapsed" kujutab 1926. aasta suve, nähtuna 8-aastase Ingmari (ehk Pu) silmade läbi. Teose kandvaks teljeks on suhted isaga ja hiline lepituseotsimine. "Erakõneluste" peategelane on ema ja põhiteemaks tema heitlemised väljapääsmatus armastuskolmnurgas.

 

Simon Clark. Trifiidide öö

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 42 minutit

 

"Trifiidide öö" on ulmekirjanduse absoluutsesse klassikasse kuuluva ning Eesti lugejalegi hästi tuttava John Wyndhami teose "Trifiidide päev" järg, mille autoriks on Simon Clarke. "Trifiidide päeva" sündmustest on möödunud 25 aastat. Maailma vallutanud lihasöövatest ja kõndivatest taimedest – trifiididest – ohutule kaugusele, Suurbritannia lõunarannikule Wighti saarele rajatud koloonia elab rahulikult oma elu, kuni ühel päeval mattub maailm ootamatult pilkasse pimedusse. "Trifiidide päevast" tuntud peakangelase Bill Maseni nüüdseks täiskasvanud poeg David Masen on piloot, kelle ülesandeks saab tõusta lendu ja uurida välja pimeduse põhjus. Lend lõpeb aga ootamatustega, mis viivad ta pikale reisile ookeani taha. Sealt leiab ta eest teisigi kolooniaid, mis aga alati ei ole sugugi rahumeelselt meelestatud. Ka aina raevukamatel lihasöövatel taimedel trifiididel on inimestele omajagu ebameeldivaid üllatusi varuks. Kas inimesed matavad lõpuks sõjakirve ja astuvad üksmeelselt ühise vaenlase vastu? Kas hea võidab kurja? Ja kas trifiididele üldse on võimalik vastu hakata?

 

Winston Graham. Poldark. Viies raamat, Must kuu

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 54 minutit

 

Warlegganitele sünnib - pärast seda, kui Elizabeth just kuuvarjutuse ajal trepil kukub – enneaegsena poeg, kes saab nimeks Valentine. Poldarkide peres valitseb pärast eelmise raamatu tormilisi, äärepealt lahkuminekuga päädinud sündmusi pilvitu õnn ning Demelza saab maha tütar Clowance'iga. Kahe suure maja vahel valitseb paraku endiselt vaen, millel on määratud teravneda, kui sinna kanti ilmuvad tööd otsima Demelza metodistidest vennad Sam ja Drake ning viimasel sugeneb sõprus Elizabethi sugulase, Trenwithi Geoffrey Charlesi kasvatajannaks kutsutud Morwenna Chynowethiga. Agatha Poldarki ja George Warleggani pikaajaline vimm jõuab haripunkti ning George teab, et on andnud vastasele hävitava löögi, aga ometi on Agathal rauas veel üks kuul. Rahu pole ka maailma asjades. Inglismaa on sõjas, mille lõppu pole näha, sest Prantsuse väed on allutanud endale peaaegu kogu Euroopa ja Inglismaal, kes ei soovi alla vanduda, tuleb kas võidelda või surra. Dwight Enys on Prantsusmaal vangis ning kui Cornwallis paguluses viibivad Prantsuse aristokraadid hakkavad ette valmistama kuningriiklaste dessanti, et Bourbonid jälle võimule aidata, otsustab Ross sõita sõprusest ja tänutundest aetuna nendega kaasa, et proovida Dwight vabastada.

 

Diana Wynne Jones. Kindlus õhus

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi

 

"Kindlus õhus" (1990) on järg romaanile "Howli liikuv kindlus", mille põhjal tehti aastal 2004 tuntud animefilm. Selles kohtume uuesti nii Howli, Sophie, Calciferi, Lettie, prints Justini, printsess Valeria kui võlur Sulimaniga. Äsja on lõppenud sõda, millest Ingary on väljunud võidukana. Kuninglik Võlur Howl hoiatab kuningaperet, et printsess Valeriat ähvardab hädaoht, ning kaob salapärasel viisil koos oma perekonna ja liikuva kindlusega. Samal ajal aga elab kaugel Rashpuhti Sultanaadis unistajast vaibamüüja Abdullah. Tema armastatu röövitakse, ja selgub, et sama hädaoht, mis ähvardab printsess Valeriat, ähvardab ka neid. Eelmise raamatu tegelased hakkavad sündmustikku sekkuma esmapilgul varjatult, mitmed neist ka võimsatest jõududest äranõiutult, kuni selgub, mis neid kõiki mõjutanud on.

 

Andrus Kivirähk. Tilda ja tolmuingel

teksti esitanud Maarja Mitt

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 33 minutit

 

Vahel juhtub, et me unustame. Unustame tähtsaid asju. Selliseid, mida oleks tarvis tingimata mäletada. Siis tulevadki meile appi väikesed tolmuinglid. Nad on nähtamatud, nii nagu ka tolm ise. Ja nemad mäletavad kõike, sest tolm on alati olemas olnud ega kao kunagi kuhugi. Üks säärane tolmuingel lendab sisse ka Tilda aknast.

 

Kati Murutar. Projektilaps Pärnust

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 59 minutit

 

Mis teeb inimesest kõike-jõuda-tahtva rabeleja? Kuidas sellise inimese elutee on alanud? Kati Murutar kaevus oma suure talu pidamise kõrvalt mälu sügavamatesse soppidesse. Sealt ilmus hoolikalt unustatud lugusid, mis jahmatasid ka kirjanikku ennast. Nii näiteks tavatses ta ema, üksikvanemast tohtriproua, viia patsientidelt meeleheaks saadud assortiikarbid müüki turuputkasse, kuni ühest karbist välja ilmunud tänukaart ja rahatäht tõid paksu pahanduse. Õhtuti unistas ema "siit pääsemisest" ja hoidis sidet välismaale-mehele-agentuuridega. Ka selles nõukafarsis said tüdrukud orgasme ja maalisid, õppisid suitsetama ja tantsisid, hoidsid emadele pöialt, et neil ometi kord järgmise mehega õnne oleks. Olid koolikiusamised ja kompleksid, intriigid ja sõprused. Kõige selle all oli aga teadmine, et oled ema "projektilaps": sinu ilmaletuleku eesmärk oli päitseisse saada mees, keda sina alati igatsema ja häbenema jäid, sinu isa. Võib-olla isapingete maandamiseks saigi keerlema lükatud see peadpööritav tubli lapse karussell balletikool-kunstiring-laulukoor-näitestuudio. Või olid need lihtsalt "töödiku geenid"?

 

Linn Ullmann. Rahutud

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 37 minutit

 

Näha, mäletada, mõista. Kõik sõltub sellest, kus sa seisad. Kui ta esimest korda Hammarsi tuli, ei olnud ta veel aastanegi ega teadnud midagi suurest ja vapustavast armastusest, mis ta sinna oli toonud. Õieti oli armastusi kolm. Isa ja tütar istuvad, makk kahe vahel. Nad olid kavatsenud oma ühises raamatus dokumenteerida vananemist. Aga kui nad lõpuks tööle hakkavad, on vanadus isa kätte saanud, nii et vestlused on katkendlikud ja ettearvamatud. "Rahutud" on mänglev, sondeeriv ja þanriülene romaan lapsest, kes tahab iga hinna eest täiskasvanuks saada, ja vanematest, kes tahaksid pigem lapseks jääda, ning mälestustest, unustamisest ja paljudest lugudest, mis moodustavadki elu.

 

Kaari Utrio. Tuulepistrik

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 25 tundi 39 minutit

 

Euroopa aastal 1066. Viikingite aeg on läbi, võimas Bütsantsi riik vangub, Itaalia keeb, sõda ja vägivald on argipäev. Õde-venda Aure ja Lyy lahkuvad Soomest õnne otsima. Kunagi on nende teed ristunud kuulsa viikingi Olaf Tuulepistriku omaga. Ainus kohtumine nõuab veritasu. Viikingist on vahepeal saanud Sinetra krahv Olaf Falco, Itaalia normannide väejuht. Kuid ta peab surema, olgu tapjaks sangari mõõk või naise nuga. Kaari Utrio haarav romaan sõjast, kohusest ja armastusest keskaja julmas maailmas hoiab lugejat põnevil viimse hetkeni.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Джо Беверли. Счастье под запретом

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2016

1 CD : mp3 formaat, 10 tundi 22 minutit

 

Татьяна Гармаш-Роффе. Вторая путеводная звезда

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2018

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 08 minutit

 

Джеральд Даррелл. Птицы, звери и родственники

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 44 minutit

 

Raamat kirjeldab huvitavaid juhtumeid elust Korfu saarel, kus tulevase kirjaniku pere veetis enne Teist maailmasõda mitu suve. Teismelise poisi pilgu läbi tutvustatakse lugejale Korfu saare lokkavat loodust, mereasukaid ja maismaaloomi, selle pere omapäraseid külalisi.

 

Джеральд Даррелл. Сад богов

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 26 minutit

 

Raamat kirjeldab huvitavaid juhtumeid elust Korfu saarel, kus tulevase kirjaniku ja looduseuurija pere veetis enne Teist maailmasõda mitu suve. Teismelise poisi pilgu läbi tutvustatakse lugejale mitmesuguseid elusolendeid: putukaid, liblikaid, mereloomi akvaariumides, vigastatud linde, vaskusse jt. Lisaks käib nende peres palju huvitavaid külalisi, igaüks oma harjumuste ja karakteriga.

 

Мэри Хиггинс Кларк. Позволь называть тебя милой

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2018

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 22 minutit

 

Николай Леонов, Алексей Макеев. Надежней кляпа только пуля

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2017

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 40 minutit

 

Элизабет Лоуэлл. Дождь в пустыне

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2017

1 CD : mp3 formaat, 6 tundi 45 minutit

 

Александра Маринина. Смерть ради смерти

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2017

1 CD : mp3 formaat, 9 tundi 10 minutit

 

Даниэла Стил. Похищенный

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2017

1 CD : mp3 formaat, 8 tundi 21 minutit

 

Татьяна Устинова. Где-то на краю света. Сразу после сотворения мира

читает Кристина Кокина

Riga : LNerB, 2017

1 CD : mp3 formaat, 14 tundi 32 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Ruvim Fraerman. Metsik koer Dingo, ehk, Jutustus esimesest armastusest

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

2 köites, 256 lk.

 

Autoril on õnnestunud luua võluva teismelise tütarlapse kuju kogu tema murdeea keerukuses ja esimese tõelise tunde dramaatilisuses. Jutustus on poeetiline, täis elufilosoofiat ja kõlbelisuse probleeme.

 

Olev Remsu. Liiviküla, ehk, Lifljandia

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

2 köites, 224 lk.

 

2008. aasta suvel koos Tiit Pruuliga tehtud pikk rongireis viis Olev Remsu läbi kogu Siberi lõpuks Vaikse ookeani äärde. Reisi tõeliseks sihtkohaks oli eestlastest väljarändajate küla, kus reisimeestel õnnestus kohtuda ka selle viimaste eestlastest asukatega. Reisikiri on kirjanik Olev Remsu üks meelisþanre, mille eest on lugeja talle ka rohket tunnustust jaganud. Reisimehena on tal kannatlikkust ning võimet trotsida kõikvõimalikke teekonnaraskusi, samas oskust lävida erinevate inimestega, kirjanikuna terast silma märkamaks võõrsil uut ja iseloomulikku. Tähelepanu väärivad on tema situatsioonikoomilised olukorrad, ta omapärane huumor ja muhedus.

 

Gianni Rodari. Cipollino seiklused

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

3 köites, 321 lk.

 

Sibulapoiss Cipollino elab maailmas, mida valitsevad kurjad puuviljad vürst Sidruni ning rüütel Tomati juhtimisel. Cipollino isa mõistetakse tühise asja eest eluks ajaks vangi ning ta avaldab soovi, et poeg läheks laia maailma tarkust õppima. Oma teekonnal kohtab Cipollino mitmeid värvikaid tegelasi ja hakkab mõtisklema, kuidas saaks vürst Sidruni ebaõiglasele valitsemisele lõpu teha.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Viimne reliikvia

kirjeldustõlk Kadrian Allika, kirjeldustõlke konsultant Jakob Rosin

Tallinn : Kakora, 2018

1 DVD, 1 tund 30 minutit

 

Liivimaa, 16. sajand. Noor rüütel Hans von Risbieter saab isalt päranduseks reliikvialaeka Püha Brigitta säilmetega, mida ihaldab enda valdusse saada klooster. Risbieter on nõus loovutama reliikvia, kui saab naiseks abtissi ingelliku õetütre Agnes von Mönnikhuseni. Agnese süda tuksub aga robinhoodlikule vabale mehele Gabrielile, kes astub vapralt välja vabaduse ja õigluse eest. Romantiliste seikluste varjus on ridade vahele põimitud eestlaste vabadusvõitluse prahvatav vimm. Ajaloolise dekoratsiooni vormis ja varjus on legendaarne seiklusfilm suutnud kõnetada paljusid põlvkondi.

 

Puhastus

kirjeldustõlke autorid Mart Aas ja Kristel Leesmend, kirjeldustõlk Kristel Leesmend, kirjeldustõlke konsultant Sülvi Sarapuu

Tallinn : Kakora, 2014

1 DVD, 2 tundi 05 minutit

 

Noorel prostituudil Zaral õnnestub põgeneda teda orjastanud vene maffia käest. Jälitajad tihedalt kannul, peidab ta end üksikusse talumajja oma ainsa eesti sugulase Aliide juurde. Kahe naise lugu ulatub aastakümnete taha ja hõlmab saatuslikku armastust ja armukadedust, viha ja vägivalda, sõda ja küüditamist, reetmist ja surma. Ebainimlikud olud võimendavad ebainimlikku käitumist, kinnisideid ja vihkamist. Kuigi aeg on nüüd teine, ei ole vägivald kadunud, see on ainult muutnud oma nägu.