Raamatututvustaja

Juuni 2018

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Chris Colfer. Muinasjutumaa

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 26 minutit

 

Kaheteistaastased kaksikud Alex ja Conner elavad oma emaga, kes käib tööl ja lapsed peavad pikalt omaette olema. Kaksikute elus on alati muinasjutud tähtsad olnud, neid on ette loetud ja lapsed on nendega koos kasvanud. Nüüdki, tundes puudust täiskasvanute seltsist, otsivad nad tuge just muinasjuttudest. Ja muinasjutud võtavad nad vastu – avasüli ja viisil, mida nad isegi ei osanud oodata. Järsku on muinasjutumaailm ka nende maailm ning sealsed asukad reaalsed olevused, kellega neil on võimalik lähemalt tutvust teha. Raamat avaneb ja lugejad saavad koos Alexi ja Conneriga seiklema minna...

 

Blake Crouch. Wayward Pines. I osa

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 46 minutit

 

USA salateenistuse agent Ethan Burke satub Idaho osariiki Wayward Pinesi – omamoodi kolkaparadiisi – kahe föderaalagendi otsinguil, kellest üks oli kunagi tema partner. Kohe linna jõudmisel teeb ta autoavarii. Kui ta haiglas teadvusele tuleb ning tema dokumendid ja isiklikud asjad on kadunud, hakkab ta kahtlustama, et Wayward Pinesis pole mitte miski, nagu pealtnäha paistab. Kuid sama võib öelda ka Ethan Burke’i kohta. Miks ta ei saa oma perekonnaga ega üldse välismaailmaga ühendust võtta? Miks keegi ei usu, kes ta on? Ja mispärast ümbritseb linna elektritara? Kas selleks, et elanikud sees püsiksid? Või selleks, et midagi väljas hoida? Mida lähemale Ethan tõele jõuab, seda hapramaks muutub tema olukord ning seda selgemini ta taipab, et ta ei pruugi Wayward Pinesist elusana pääseda. Mõistuse kaotamisest õudsem on üksnes taipamine, et sinu mõistus on ikkagi korras...

 

Blake Crouch. Wayward Pines. II osa

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 03 minutit

 

Wayward Pinesi linna ümbritseb elektritara, mida omakorda katab okastraat. Lisaks hoiavad snaiprid tara lakkamatu, ööpäevaringse järelvalve all. Kõik 461 asukat ärkasid linnas pärast ränka õnnetust. Igas elumajas, kontoris ja kaupluses peituvad kaamerad. Linlastele dikteeritakse, kus töötada. Kus elada. Kellega abielluda. On neid, kes usuvad, et nad on surnud ja viibivad hauataguses elus. Teised arvavad, et nad on sattunud eksperimentaalvanglasse. Kõik hellitavad lootust lahkuda, aga neid väheseid, kes tõesti katset teevad, ootab ees hirmus üllatus. Ethan Burke on väljas käinud. Ta on šerif ja üks vähestest, kes teab tõde – Wayward Pines pole tavaline linn. Teisele poole tara jääb maailm, mille õudused ületavad ka kõige palavikulisemad fantaasiad.

 

María Dueñas. Õmblejanna Madriidist

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 51 minutit

 

On 1936. aasta. Mood nõuab lainelisi soenguid, pärlikeesid ja pitsiga sigarette, viltuseid kübaraid, siidsatääni ja naiselikku vööjoont. Madriid on ärev ja ebakindel. Marokos valmistuvad sõjaväelased kukutama Hispaania vabariigi seaduslikku valitsust. Õmblejanna Sira on suurte illusioonide tiivul sattunud kodusest Madriidi agulist Marokosse, kus pulbitseb rahvusvaheline suurilmaelu. Selle sära kustub aga isiklike saatuselöökide ja ajaloo keerdkäikude mõjul ning Sira leiab end võõral maal täiesti üksi. Parseldajast pansionipidaja abiga paneb ta püsti kontinendi glamuurseima moeateljee, valutades samal ajal südant sõjast räsitud kodumaa saatuse pärast. 2009. aastal ilmunud romaanist on saanud Hispaania viimaste aastate suurim menuk, mida on tõlgitud enam kui 25 keelde. Raamatu põhjal on valminud ka ülipopulaarne teleseriaal.

 

Michael Haag. Durrellid Korful

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 01 minutit

 

Durrellide perekonnale on andnud surematuse Gerald Durrelli raamat "Minu pere ja muud loomad" ja ITV poolt selle põhjal loodud teleseriaal "Durrellid". Aga mis elu elasid Durrellid tegelikult? Miks nad üldse Korfule läksid ja mis sai neist pärast saarelt lahkumist? Durrellide perekonna tegelik lugu on niisama üllatav ja köitev kui Gerry raamatud, ja Michael Haag, kes perekonnaga isiklikult kokku puutus, sobib seda ideaalselt jutustama. Ta võtab seejuures aluseks päevikud, kirjavahetuse ja avaldamata autobiograafilised katked. "Durrellid Korful" kirjeldab perekonna elu Indias ning neid kõigepealt Inglismaale ja seejärel Kreekasse viinud kriisi. Selles on juttu ehedatest tegelaskujudest, kellega nad Korful kohtusid – bioloog Theodores, taksojuht Spiro Halikiopoulos ja sunnitööline Kostis –, ja Ameerika kirjaniku Henry Milleri külaskäigust. Haag kirjeldab lugejale ka seda, kuidas Durrellid Korfult lahkusid, unustamata Margo ja Larry viimasel hetkel aset leidnud sõja jalust pagemist. Pikk ja põhjalik epiloog annab ülevaate Larry kujunemisest maailmakuulsaks romaanikirjanikuks ja sellest, kuidas Gerryst sai loodusteadlane ja ohustatud liikide kaitsja. Juttu tuleb ka ülejäänud perekonna, nende sõprade ja muude loomade käekäigust.

 

Pille Hanni. Ma armastasin kiskjat

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 07 minutit

 

Pille Hanni on olnud viimaste aastakümnete kuulsaim naisvang, istudes Harkus naistevanglas ligi kaksteist aastat. Tema süü, mille eest talle isegi nõukogude oludes tavatult range kohtuotsus määrati, seisnes selles, et ta armastas oma meest. Mees aga ostus kiskjaks – perverdiks ja sarimõrvariks, keda siiani mäletatakse kui Nõmme inimsööjat ning kelle hirmus elas 80ndate alguses terve Tallinn. Autor püstitab küsimuse: kui kaugele võib naine armastades minna, kuidas muututakse armastuse ohvriks. Oma elulugu asus Pille kirjutama 24aastasena, olles eeluurimise all ning jätkas seda halastamatu avameelsusega kõik vangla-aastad. Ladusa sulega kirja pandud autobiograafias tunneb eesti lugeja ära omaaegseid sündmusi, tegelasi ja kohti.

 

Kazuo Ishiguro. Päeva riismed

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 50 minutit

 

Jaapanis sündinud, kuid Inglismaal üles kasvanud ja hariduse saanud Kazuo Ishiguro (s.1954) on nüüdseks inglise kirjanik, kes näeb Inglismaal ja inglastes nii mõndagi, mida nemad ise ehk alati tähele ei pane. Seda tõendab ka romaan "Päeva riismed" – ühe suursuguse maja ülemteenri meenutused iseendast ja oma elukäigust. Romaanis on kurbust ja huumorit, irooniat ja südamesoojust – nagu elus endaski.

 

Andrus Kasemaa. Minu viimane raamat

teksti esitanud Mart Piirimees

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 28 minutit

 

Igatsuste neem. Üksilduse saar. Armastus pudelipostiga. Andrus Kasemaa uus romaan algab armastusjanuse minategelase õnneliku leiuga saarerannast – pudelipostiga leitud kiri Sigridilt, Rootsi tütarlapselt. See vallandab terve fantaasiaküllaste mälupiltide ahela, viib peategelase tagasi ajas rändama, meenutama oma keerulisi kooliaastaid, igavusega täidetud ülikooliperioodi ja mässumeelest kantud sõjaväeteenistust, mis päädib vaimuhaiglas. Kas Sigrid on hullusest piinatud mõistuse sünnitis või on hoopis kõik peategelase meenutatu väljamõeldis Sigridi lõbustamiseks, see jääb juba lugeja enda otsustada. "Minu viimane raamat" on luuletajana tuntust kogunud Andrus Kasemaa teine romaan, esimene, "Leskede kadunud maailm" ilmus Varrakus 2012. aastal.

 

Kaja Keil. Elu maitsed

teksti esitanud Marje Muruste

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 33 minutit

 

Raamatu autor Kaja Keil puutus esimest korda ajurveedaga kokku üle kahekümne aasta tagasi. Tema kui ajurveeda nõustaja ja juhendaja kohta on sageli öeldud, et ta on tõeline inspireerija. Kaja Keil: "Elukestev õpe ja pikaajalised kogemused veedaliku elustiili praktiseerimisel tavaelus annavad mulle julguse inimesi jätkuvalt inspireerida − elama loodusega kooskõlas."

 

Eva Koff. Sinine mägi

teksti esitanud Tiina Kuningas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 48 minutit

 

Eva Koffi romaanis "Sinine mägi" põimuvad 20. sajandi lõpu- ja alguskümnendid: 90ndad – peategelase, meditsiinitudengi Liisi üliõpilaspõlv, 20ndad – tema vanaema Elfi noorusaeg, Esimese ilmasõja eelne aeg – vanavanatädi Adele noorusaastad. Kolm noort naist ja nende sõbrad-lähedased eluperioodil, mil tuleb langetada olulisi valikuid ja leida oma tee. Aga milline ka ei oleks aeg, millistel väljadel ka ei peetaks suuremad lahingud, kuhu ka ei oleks jõudnud teadus, ja mida ka ei suudaks arstid inimese ravimisel, inimese hing oma põhiolemuselt on sama – igatseb õnne, armastust ja lähedust. Eva Koff (snd 1973) on kirjutanud mitmeid näidendeid ja lasteraamatuid. "Sinine mägi" on tema esimene tomaan. teos pälvis Eesti Kirjanike Liidu 2017. aasta romaanivõistlusel teise koha.

 

Heli Künnapas. Naine, kes ei nuta, saab rikkaks

teksti esitanud Anu Tromm

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2018

1 CD : DAISY raamat, 1 tundi 57 minutit

 

Paar aastat tagasi Pärnu-Jaagupi lähedusse koos abikaasaga maamaja ostnud Ave avastab äkitselt, et on oma kahe poja ning üha kasvava majapidamisega üksi jäänud. Naise linnast pärit abikaasa Martin on ema õhutusel vanemate koju tagasi kolinud. Kange naine aga on otsustanud lootusetuna näivast olukorrast üksi välja rabeleda ning lastele jätkuvalt maal elamise rõõme pakkuda. Pideva keerulise rahalise olukorra ja muude hädade tipuks lõpetab auto Avega koostöö. Nii satub naine kohaliku mehhaaniku Robini juurde. Esialgu ülbe ja üleolevana tunduv mees näitab aja jooksul ka oma teist külge, kuid Robinilgi on omad varjud ja haavad minevikust. Kuidas naine, kes ei nuta, selle kõige keskel rikkaks saab, loe juba raamatust.

 

Hilary Mantel. Aeg äratada surnud

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 20 minutit

 

"Kui viskad mu pojale Thomasele viltuse pilgu, kougib ta sul silmad peast. Kui paned talle jala ette, raiub ta selle maha," ütleb Walter Cromwell 1500. aastal. "Aga kui sa temaga nugade peale ei lähe, on ta tõeline härrasmees. Valmis igaühele klaasikest välja tegema." 1535. aastaks on sepa poeg Thomas Cromwell tagasihoidlikust sünnikodust kaugele jõudnud: ta on Henry VIII peaminister ning tema õnn on tõusuteel nagu ka Henry teisel naisel Anne Boleynil, kelle pärast Henry on Roomaga riidu läinud ja oma kiriku asutanud. Paraku saadavad Henry teod Inglismaa ohtlikku isolatsiooni, pealegi ei täida Anne lubadust sünnitada poeg, kes kindlustaks Tudorite vereliini. Kui Henry läheb Wolf Halli, märkab Cromwell, kuidas ta armub tasasesse ilmetusse Jane Seymouri. Minister mõistab, et kaalul ei ole mitte üksnes kuninga nauding, vaid terve riigi julgeolek. Rajades teed läbi õukonna seksuaalpoliitika ja keelepeksu mürgiaurude, peab ta sepitsema "tõe", mis rahuldaks Henryt ja kindlustaks tema enda karjääri. Ei minister ega kuningas pääse Anne´i viimsete päevade verisest teatrist puhtalt ega puutumatult. Romaanis "Aeg äratada surnud", mis on Man Bookeri auhinnaga pärjatud teose "Wolf Hall" järg, uurib Hilary Mantel Inglismaa ajaloo üht kõige salapärasemat ja hirmuäratavamat episoodi: Anne Boleyni hävingut. See romaan on kui kõnelev pilt, hulljulge nägemus Tudorite Inglismaast, mis heidab valgust tänapäeva maailmale. See on oma võimete tipul oleva suure kirjaniku teos.

 

Donald McCaig. Ruthi teekond

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 45 minutit

 

Enne Tarat, enne Scarlettit ja Rhetti, enne sõda, mis lõhestas rahvuse, oli olemas Mammy. Tunnustatud kirjaniku Donald McCaigi menuk, mille on autoriseerinud Margaret Mitchelli pärandvara hoidjad, elustab suurepäraselt ühe armastatud kirjandustegelase. Saint-Domingue’i saarel, Prantsuse asumaal, kus möllab revolutsioonituli, jääb ühes mõttetus rünnakus ellu üksainus inimene – ilus väike mustanahaline tüdruk nimega Ruth. Kapten Augustin Fornier viib lapse oma koju ja näeb rõõmuga, et ta naine Solange kiindub temasse silmapilk. Ruthist saab Solange’i kaaslane, lohutaja ja ori, ta põgeneb koos perekonnaga saarelt kihavasse Ameerika sadamalinna Savannah’sse. Seal on ta Solange’i tütre Elleni Mammy ja pärast seda, kui Ellen abiellub lihvimatu iirlasega ning läheb elama Tara puuvillaistandusse, saab Ruthist uue tüdrukutepõlvkonna, O’Harade Mammy. Paljude autasudega premeeritud kirjaniku Donald McCaigi kätes hakkab Ruthi jõuline lugu kõlama omaenda häälega. Ta kogeb armastust, abielu, lapse sündi ja kirjeldamatut kaotusvalu, seda kujutatakse paralleelselt Ameerika kujunemisega, kui noor riik liigub edasi lõhestatud hinge ja verise saatusega. Kaasakiskuv romaan tugevusest, südamemurdumisest ja igikestvast tahtejõust on iseseisev lugu, kuid heidab ka uut valgust Margaret Mitchelli kaua vastu pidanud klassikalisele teosele.

 

Vladimir Mezentsev. Imed looduses

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1974

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 12 minutit

 

Minu elu ja armastus. Eesti rahva elulood. 2. köide

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 31 tundi 16 minutit

 

Ajalugu kõneleb meiega kord suurte sündmuste kaudu ja valjult, sagedamini aga väikeste lugude vahendusel ja vaikselt. Meil igaühel on oma väike ajalugu meid siduva kollektiivse ajaloo sees. Me mäletame aega lugude kaudu. Teame oma perekondade ja eellaste elust niivõrd, kui seda on meile jutustatud. Võime kujutleda eelmiste põlvkondade mälestusi kui lugude ketti, mis algab ajaloo sügavikust ja ulatub kaugesse tulevikku. Järgmised lülid lisavad oma meenutusega meie järeltulijad. Nende kaante vahele kogutud Eesti inimeste elulood on valdavalt saadetud 2015. aastal välja kuulutatud eluloovõistlusele "Eesti Vabariik 100. Minu elu ja armastus".

 

Lembe Mõttus. Minu Okeaania

teksti esitanud Anna Kristin Peterson

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 24 minutit

 

Kaks noort naist jätavad oma lapsed ja mehed Eestisse tagalat kindlustama, panevad kokku hullumeelse plaani, pakivad kaasa veidike viina (et mitte haigeks jääda) ja lähevad seekord... Kui neid üldse Austraaliast kaugemale lastakse? Teisel pool tolliseiklusi ootab uus maailm. Paapua Uus-Guinea, Saalomoni saared ja Vanuatu. Hõimuelu, džunglikülad, krokodillimehed, inimsööjad, päästevestideta lootsikud, mudasse uppuvad bussid... Ellujäämisel on abiks üks korralik kookosekooretäis kavat ja huumoriprisma. (Lembe Mõttus)

 

Riikka Pelo. Meie igapäevane elu

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 45 minutit

 

"Meie igapäevase elu" keskmes on üks märkimisväärsemaid vene luuletajaid, Marina Tsvetajeva, ja tema tütar Alja. See on hingekriipiv portree perest, mille hävitas Stalini terror. Kirglik ja kummaliselt lummav lugu inimlikkusest, armastusest ja kirjutamise vältimatusest. Romaan võitis 2013. aastal Soome tähtsaima, Finlandia kirjandusauhinna.

 

Justin Petrone. Peegelmees

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 32 minutit

 

Peegelmees on mees, kes märkab maailma ja peegeldab seda, vahel valusalt ja siiralt, vahel naljakate nurkade alt. Kuidas elada edasi, kui su abielu jõuab lahutuseni? Mismoodi suhtuda arstidesse, mustlastesse ja paastulaagritesse, kui su sees kasvab kurjus? Kas oled oma või võõras? Mitu passi su lastel on? Miks peab säutsuma ja jagama? Mida teha, kui su lastel on igav? Kes on Leonid Blablaa-Brežnev? Kus sind kohata võib, kas Tinderis? Kuidas leida tasakaal nõiajookide ja magusahimu vahel? Mida öelda Arvo Pärdile? Mida vastata Fred Jüssile? Kas pahandada Jaan Tätte peale? ...ja kämpimisest, kelgutamisest, suusatamisest, sorkimisest. Eesti eelmise presidendi närimiskummist ja Eesti uue presidendi julgest tüdrukusoengust. Oma eksnaisega inertsist edasi tuuridel käimisest. Ning tähtsast valikust: kus elada?... Sellest kõigest kirjutab teile peegelmees Petrone.

 

Sarah Pinborough. Peidus pilgu taga

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 13 minutit

 

Louise: Sellest ajast peale, kui ta abikaasa minema läks, on pojast saanud kogu Louise’i maailm ja ta peab neid mõlemaid üleval poole kohaga tööl käies. Aga kõik see muutub, kui tema teele tuleb… David: Noor, edukas ja võluv – Louise ei suuda uskuda, et niisuguse mehe pilk üldse pikemalt temal peatub, rääkimata siis sellest, et ta suudaks meest kütkestada. Kuid kõigele tõmmatakse järsku pidurit, kui Louise kohtab tema abikaasat… Adele: Kaunis, elegantne ja armas – Louise’i uus sõbranna tundub igati täiuslik. Samal ajal kui sellest laitmatust paarist saab talle kinnisidee ja teda mässitakse nende abielu keerulisse võrku, tahavad mõlemad omakorda temaga lähedaseks saada. Aga alles siis, kui ta neid mõlemaid tundma õpib, hakkab ta nägema pragusid… Kas David on ikka mees, kelleks ta teda pidas, ja kas Adele on nii haavatav, kui paistab? Mis kohutavaid saladusi nad mõlemad õieti varjavad ja kui kaugele on nad võimelised minema, et neid endale hoida?

 

Philip Pullman. Põrmu raamat. Esimene osa. La Belle Sauvage

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 14 minutit

 

Malcolm oli kõrtsmiku poeg ja ainuke laps … Tal oli üsnagi palju sõpru, ent meelsamini mängis ta üksipäini oma daemoni Astaga kanuus, mille küljele oli Malcolm maalinud nime La Belle Sauvage. Malcolm Polstead elab Thamesi kaldal asuvas pubis küllaltki turvalist ja õnnelikku, ehkki sündmustevaest elu. Aga ühel paduvihmasel talvel lähevad omavahel raksu mõjuvõimsad jõud, ning kui ilma raev haripunkti tõuseb, lagunevad koost kõik Malcolmi elu tugisambad. Kuna Malcolmi hoolde jääb Lyra-nimeline lapsuke, on ta sunnitud ette võtma oma elu suurima vägitüki ja asuma ohtlikule teekonnale, mis muudab teda ja Lyrat igaveseks.

 

Rein Põder. Tagasivaatepeeglis

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 33 minutit

 

Kirjanik Rein Põder on tuntud ennekõike romaanikirjanikuna. Tema uus teos on aga mälestusteraamat, samas sissevaade ta romaanide tekkelugudesse. Sekka ka meenutuspilte rohketelt reisidelt, olgu siis itta või läände, seljakotiga või kohvriga. Tähtsad on talle kaasteelised, kohtumised mitmete oluliste inimestega. Läbi isiklike kohtumiste ja argiste sündmuste kirjeldamise avab autor meile mitmeid huvitavaid kultuuriinimesi, teiste seas leiavad käsitlemist Lennart Meri, Bernard Kangro, Raimond Kolk, Paul Haavaoks, Friedebert Tuglas, Arnold Ravel, Bruno Oja, Oskar Kruus, Mati Unt, Valdo Pant ja Vilma Jürisalu. Abielu tunnustatud ooperitähe Mare Jõgevaga teeb raamatute kõrval talle lähedaseks ka muusikamaailma. Läbivaks teemaks ongi autori suhe raamatuga, lugejale avaneb ühe maailma avardumise ja samas kirjanikuks kujunemise lugu, ühteaegu faktitihe ja poeetiline raamatutele elatud elu peegeldus. Kaaluka osa moodustavad raamatus Eesti ja muu maailma kirjanike teoste käsitlused. Vaatluse alla on võetud muuhulgas Jevgeni Jevtušenko, William Golding, José Saramago, Jaan Kross, Lennart Meri ja muidugi Tammsaare. „Tagasivaatepeeglis“ on kultuurilooline mõtisklus sellest, kuidas elus põimuvad inimeste ja raamatute lood.

 

Anne Birkefeldt Ragde. Andestada saab alati

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 40 minutit

 

"Andestada saab alati" on Neshovi-saaga neljas raamat, järg romaanidele "Berliini paplid", "Erakvähid" ja "Rohelised aasad" (e k 2008). Vahepeal on möödunud kolm aastat ajast, kui Torunn Neshovilt lahkus ja oma kelgukoerakasvatajast kallima Christeri juurde Oslo lähedale metsa kolis. Erlend ja Raasuke elavad Kopenhaagenis luksuslikku elu ja on oma sõbrannadest paariga saanud kolm last. Margido on taas leidnud Jumala, ent on sunnitud möönma, et matuseäris puhuvad uued tuuled ja tema on ajale jalgu jäänud. Torunn on juba üle neljakümne ning hakkab lõpuks taipama, et tolle rakendijuhist seelikukütiga ei saa tal olla ühist tulevikku. Kuid ta ei ole päris kindel, mida oma eluga peale hakata. Kas talle antakse andeks, et ta tookord Neshovi perekonda alt vedas?

 

Lionel Shriver. Me peame rääkima Kevinist

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 04 minutit

 

See kaasahaarav romaan läheneb loo keskmes olevale tragöödiale – tapatalgutele keskkoolis – tapja ema vaatevinklist. Eva juurdleb oma poja isale kirjutatud kirjades selle üle, et äärmiselt raske iseloomuga poja emaks olemine tekitab temas vastumeelsust. Sedamööda, kuidas meie ees avanevad probleemid Eva perekonnas, ligineme ootamatule haripunktile, mis peidab endas hingetuks võtvaid üllatusi ning ränga hinnaga tulnud lunastust. Eva näol on raamatu autor loonud jutustaja, kes on liigutav ja kurb, samal ajal aga ka naljakas ja mõtlemapanev.

 

Lev Skrjagin. Mereõnnetuste jälgedes

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1975

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 16 minutit

 

Erik Tohvri. Sõbrad ja hallikirju koerake

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 41 minutit

 

Küllap tahaks iga inimene, et elu kulgeks rahulikus rütmis, ilma järskude kurvide ja muutusteta. Paraku alati ja kõigil see ei õnnestu – ja tavaliselt just mingi elumuutuse korral rändab mõte kõigepealt minevikku, tuues sealt esile palju niisugust, mis juba ajalukku peaks kuuluma. Olev ja Ervin olid noorpõlves töökaaslased ja lahutamatud sõbrad, aga nende eluteed hakkasid ühtäkki mitmeti erinevalt kulgema. Mehed jäid teineteisele võõraks, kuni aastakümnete pärast ootamatult kohtusid – mõlemad juba teist korda abielus ja täiesti erinevat elu elanud. See kohtumine tõi jällegi mõlemale põhjuse minevikku meenutada, möödunu üle järele mõelda ja nentida, et elu on olnud hallivõitu, aga ometi ka huvitavalt kirjulaiguline nagu Olevi koerake Muki, kelle mees on endale vanaduspäevil seltsiliseks võtnud. Nende elust läbi käinud naised ja suhted nendega on üks teemasid, millest kumbki meestest üle ega ümber ei saa – isegi siis mitte, kui juba paarkümmend aastat pensionil oldud. Sisust sõltuvalt on romaan omalaadse hakitud kompositsiooniga, mis on ajaliselt mitte-kronoloogiliselt ritta lükitud.

 

Linn Ullmann. Õnnistatud laps

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 53 minutit

 

Poolõed Erika, Laura ja Molly veetsid kunagi kõik suved koos isa Isakiga kaunil Läänemere saarel Hammarsöl. Tüdrukud sõlmisid teiste suvitajatega muutlikke ja etteaimamatuid suhteid. Ühel suvel juhtus saarel aga midagi hirmsat. See jäi õdede viimaseks suveks Hammarsöl. Alles veerand sajandit hiljem pöörduvad nad saarele tagasi. "Õnnistatud laps" viib lugeja süütunde ja lepituse, mälestuse ja unustuse vahelistele pingeväljadele, kus aimub toorest sensuaalsust ja vägivalda. Erinevad elukäigud keerutatakse kokku hapraks koosluseks, kus igaüks võib tõrjutuks või väljatõugatuks osutuda.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Джон Грогэн. Марли и мы

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 27 minutit

 

Tõsieluline lugu noorest abielupaarist, kes alustab kooselu, ning suurest, tobedast, parandamatust, aga armsast koerast, kes muutis kogu nende elu ja aitas nende perekonda kujundada. See pole vaid ühe koera ega koeraga pere lugu, vaid lugu inimestest ja loomast, kellel on ühine elutee selle juurde kuuluva kurbuse ja rõõmuga, helgete ja nukrate hetkedega.

 

Энтони Дорр. Весь невидимый нам свет

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 02 minutit

 

See on lummav ja tundeküllane, vastandlikkust ja salapära tulvil lugu kahest noorest inimesest, prantsuse neiust Marie-Laure LeBlancist ja saksa noormehest Werner Pfennigist, kelle viivad kokku teise maailmasõja keerdkäigud. Marie-Laure, Pariisi Loodusloomuuseumi pealukksepa tütar, kaotab lapseeas nägemisvõime, ent õpib tänu isa kannatlikkusele ja puust linnamakettidele eluga iseseisvalt toime tulema. Sõja puhkedes on nii isa kui ka tütar sunnitud põgenema väikesesse Saint-Malo linnakesse, et seal tüdruku veidrikust vanaonult peavarju paluda. Werner on orvuks jäänud teadus- ja tehnikahuviline poiss, keda paeluvad eelkõige raadiod. Sõja hakul astub ta Hitlerjugendi ridadesse ning tema arukus ja tehniline taip ei jää juhendajatel märkamata. Peatselt tehakse talle kui andekale raadioside-asjatundjale ülesandeks välja selgitada vastupanuliikumise tugipunktid ja nõnda satubki mööda sõjatandrit ringi rändav Werner lõpuks Prantsusmaale Saint-Malosse. Romaan on 2015. aasta Pulitzeri ilukirjanduse preemia võitja.