Raamatututvustaja

Mai 2018

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Soomekeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Dan Brown. Päritolu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 50 minutit

 

Bilbao, Hispaania. Harvardi ülikooli sümboloogia ja religiooniikonograafia professor Robert Langdon saabub Bilbao ülimoodsasse Guggenheimi muuseumi, et osaleda suursündmusel – "teaduse nägu igaveseks muutva" avastuse esitlusel. Õhtu korraldaja on neljakümneaastane miljardär ja futurist Edmond Kirsch, kelle jahmatavad kõrgtehnoloogilised leiutised ja julged ennustused on ta üle maailma tuntuks teinud. Kirsch, kes oli kakskümmend aastat tagasi üks Langdoni esimesi õpilasi Harvardis, kavatseb avalikustada jahmatava läbimurde, mis annab vastuse inimkonna eksistentsi kahele fundamentaalsele küsimusele. Ürituse algul satub Langdon koos veel mitmesaja külalisega täiesti erakordse esitluse lummusse ning professor mõistab, et see kujuneb hoopis vastuolulisemaks, kui ta oskas aimata. Kuid ülima hoolega kavandatud õhtu paiskub äkki kaosesse ja Kirschi hindamatu väärtusega avastust ähvardab igaveseks kaotsiminek. Ähvardava ohuga silmitsi seistes on Langdon sunnitud meeleheitlikult Bilbaost põgenema. Koos temaga on muuseumi elegantne direktor Ambra Vidal, kes töötas koos Edmondiga provokatiivse ürituse korraldamisel. Nad põgenevad Barcelonasse, et alustada ohtlikku teekonda mõistatusliku salasõna leidmiseks, mis avaks Kirschi saladuse. Peidetud ajaloo ja usuäärmusluse hämarates koridorides loovides peavad Langdon ja Vidal hoiduma piinatud vaenlasest, kelle kõiketeadev vägi paistab tulevat Madridi kuningalossist... ja kes ei peatu Edmond Kirschi vaigistamise nimel millegi ees. Teekonnal, mida valgustavad moodne kunst ja mõistatuslikud sümbolid, avastavad Langdon ja Vidal vihjeid, mis viivad neid lõpuks silmitsi Kirschi šokeeriva avastusega... ja hingetuks võtva tõega, mis on olnud inimkonnale nii kaua kättesaamatu.

 

Bill Bryson. Ülestähendusi väikeselt saarelt

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 16 minutit

 

Bill Bryson kirjutas raamatu "Ülestähendusi väikeselt saarelt: ameeriklane Suurbritannias" 1995. aastal, vahetult enne naasmist Ameerika Ühendriikidesse, kust ta pärit on, otsustades enne lahkumist talle enam kui kakskümmend aastat koduks olnud riigis hüvastijäturingreisi teha. Tänaseks on raamatut müüdud enam kui miljon eksemplari, seda on tõlgitud paljudesse keeltesse ja 2003. aastal valisid raadiojaama BBC 4 kuulajad selle Inglismaad kõige paremini iseloomustavaks raamatuks. Bryson alustab oma teekonda sealtsamast Doverist, kus ta 1973. aastal esimest korda Suurbritannia pinnale astus; põikab oma retkel läbi Holloway vaimuhaiglast, kus ta kunagi oma naisega kohtus; külastab paljusid erinevaid piirkondi ja jõuab viimaks välja Šotimaa kirdepoolsesse tippu. Ta liigub bussi ja rongiga ühest pubist ja linnast teise, naerab nii oma teel kogetu kui ka iseenda üle ja juhib talle omase, sageli lõikava sarkasmiga tähelepanu sellele, mida britid ise märgata ei oska, ei taha või ei viitsi. 2003. aastal pöördus Bryson tagasi Ühendkuningriiki ja sai 2015. aastal Briti kodakondsuse. Sellele eelnenud ringsõidust mööda Suurbritanniat sündis reisiraamat "The Road to Little Dribbling", mida võib lugeda raamatu "Ülestähendusi väikeselt saarelt" järjeks. Britid ise nimetavad Brysonit oma rahvuslikuks aardeks.

 

Paolo Cognetti. Kaheksa mäge

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 56 minutit

 

Mägi pole vaid lumi, kaljud, tipud, jõed, järved ja karjamaad. Mägi on eluviis. Sammhaaval minek, vaikus, aeg ja mõõt. Paolo Cognetti teab seda hästi, asetades jõulise romaani tegevuspaiga ühe mäetipu ja küla vahele. See on lugu poiste, hiljem meeste sõprusest, kes on liiga erinevad, et milleski sarnaneda. Seikluslik ja vaimne rännak, milles põgenemisi ja katseid tagasi tulla, pidev püüd leida tee teineteiseni. See on lummav ja täiskasvanulik lugu, mis uurib juhuslikke, aga kaljukindlaid sõprussuhteid, võimalust õppida ja otsida oma kohta maailmas.

 

Kathryn Croft. Kaotatud tütar

teksti esitanud Sirje Treiman

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 47 minutit

 

Kaheksateist aastat tagasi rööviti Simone Porteri kuuekuune tütar Helena. Simone ja tema abikaasa Matt on aegamisi oma kildudeks purunenud elu üles ehitanud, aga valu lapse kaotuse pärast pole neid iialgi jätnud. Siis ilmub nagu välk selgest taevast noor naine Grace ja ütleb Simone´ile, et tal on varastatud lapse kohta infot. Aga kes on Grace – ja kas Simone saab teda usaldada? Kui Grace ise kaob, mässitakse Simone oma tütre ja tema asukoha kohta eluliselt tähtsaid vihjeid omava naise meeleheitlikku otsingusse. Tasapisi liigub Simone tõele lähemale, aga see viib ta ohtlikule ja muret tekitavale territooriumile. Simone kaotas oma lapse. Mille ta kaotab, püüdes teda leida?

 

Johan-Mark Elsing. Loomaparadiis Aafrikas

teksti esitanud Gunnar Kilgas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1982

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi

 

Teos annab ülevaate Lõuna-Aafrikas Transvaalis asuvast Krügeri rahvuspargist, maailma ühest suuremast ja liigirikkamast loomade reservaadist.

 

Bernhard Grzimek, Michael Grzimek. Serengeti ei tohi surra

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 43 minutit

 

Serengeti rahvuspark asutati 1940. aastal 1 450 000 ha suurusel territooriumil savannikaitsealana, millele 1950. aastal lisandus Ngorongoro kraatri vulkaaniline massiiv (780 000 ha).

 

Jørn Lier Horst. Jahipenid

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 27 minutit

 

Seitseteist aastat tagasi juhtis William Wisting Norra kõige kõmulisema kriminaalasja, noore naise Cecilia Linde mõrva uurimist. Nüüd väidab üks advokaat, et tol ajal süüdistuse esitamisel kasutatud tõendid olid fabritseeritud ja vale mees mõisteti süüdi. Seega on tegelik kurjategija endiselt vabaduses. Wisting kõrvaldatakse töölt ja meedia haistab vere lõhna. Wisting, kes on harjunud kurjategijaid taga ajama, leiab end nüüd ise tagaaetava ja süüdistatava rollis. Et välja selgitada, mis tegelikult juhtus, ja oma nimi puhtaks pesta, peab ta ise läbi viima salajase uurimise, milles teda toetab tema ajakirjanikust tütar Line. Kui ammuse juhtumiga sarnastel asjaoludel kaob järjekordne noor naine, siis tundub juba paljudele, et Wisting ongi süüdi ja tema võimalused tõde päevavalgele tuua muutuvad üha ähmasemaks. Jørn Lier Horst (1970) on Norra noorema põlvkonna tuntumaid kriminaalkirjanikke. "Jahipenid" võitis 2012. aastal Norra kriminaalkirjanduse Rivertoni auhinna, 2013. aastal Põhjamaade kriminaalkirjanduse auhinna Klaasist Võti ja 2014. aastal Rootsi kriminaalkirjanduse akadeemia parima tõlketeose auhinna.

 

Teet Kallas. Corrida

teksti esitanud Tõnu Mikiver

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1981

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 38 minutit

 

Romaani kolm peategelast on asetatud ebatavalisse, kohati tragikoomilisse situatsiooni. Romaanis leidub rohkesti ulmelisi lehekülgi, mis aitavad rõhutada teose põhitooni, mitme olulise eluväärtuse jaatamist.

 

Teet Kallas. Eiseni tänav

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1980

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 29 minutit

 

Viljaka prosaisti Teet Kallase romaan keskendub keskea künnisel inimeste probleemidele. Läbi peategelase otsingute ja eksirännakute näeme mosaiikset galeriid teda ümbritsevatest kaasaegsetest.

 

Otto von Kotzebue. Reis ümber maailma aastail 1823-1826

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 25 minutit

 

Vello Lattik. Kuus head inimest

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1981

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 50 minutit

 

Romaani sündmustik leiab aset maal. Autor on võtnud vaatluse alla maaelu aktuaalseid probleeme, mida on analüüsitud peamiselt karakterite kaudu, inimeste erinevate ellusuhtumiste ja seisukohtade kokkupõrgete kaudu. Konkreetse probleemistikuga seonduvad üldisemad arutlused põllumehest ja tema tööst, inimeste endaksjäämisest või muutumisest muutuvas elus.

 

William Somerset Maugham. Ühe kirjaniku päevaraamat

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 23 minutit

 

Te hoiate käes päevikut, mida W. Somerset Maugham pidas rohkem kui poole sajandi, täpsemalt 52 aasta jooksul (1892-1944), kirjutades sinna märkmeid reisidelt, juhuslikult kuuldud lugusid, huvitavaid karaktereid, mõtteid, tähelepanekuid jpm. Millised lood, pildikesed, karakterid, millised kirjeldused! Lugu järgneb loole, üks säravam kui teine! Paljudest said kuulsad Maughami novellid, mõnedest isegi romaanid, enamus aga jäigi siia, nende kaante vahele. Kahjuks... Selle pika aja jooksul arenes kaheksateistkümneaastane häbelik Londoni meditsiiniüliõpilane oma kuulsuse tipul olevaks kogu maailmas tunnustatud kirjandusklassikuks. Ühe kirjaniku päevaraamat annab lugejale võimaluse heita vaimustavalt teravmeelse pilgu mitte ainult maestro vaimse maailma kujunemisse, loomingulisse protsessi ja isiklikku ellu, vaid ka muutustele, mis langesid osaks kahest maailmasõjast räsitud Euroopa kirjandus- ja kultuurielule. Viimane sissekanne päevaraamatus on aastast 1944, suur meister on saanud just 70-aastaseks, ja see on liialdamatult suurmeisterlik! Ja tänaseks on ka sellest sissekandest möödunud täpselt seitsekümmend aastat.

 

Harold W. McCormick, Tom Allen, William E. Young. Varjud meres

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1981

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 57 minutit

 

Ameerika teadlaste populaarne raamat haidest ja raidest ning nende eluviisidest.

 

Minu elu ja armastus. Eesti rahva elulood. 1. köide

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 29 tundi

 

Ajalugu kõneleb meiega kord suurte sündmuste kaudu ja valjult, sagedamini aga väikeste lugude vahendusel ja vaikselt. Meil igaühel on oma väike ajalugu meid siduva kollektiivse ajaloo sees. Me mäletame aega lugude kaudu. Teame oma perekondade ja eellaste elust niivõrd, kui seda on meile jutustatud. Võime kujutleda eelmiste põlvkondade mälestusi kui lugude ketti, mis algab ajaloo sügavikust ja ulatub kaugesse tulevikku. Järgmised lülid lisavad oma meenutusega meie järeltulijad. Nende kaante vahele kogutud Eesti inimeste elulood on valdavalt saadetud 2015. aastal välja kuulutatud eluloovõistlusele "Eesti Vabariik 100. Minu elu ja armastus".

 

Kate Morton. Unustatud aed. 1. osa

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 44 minutit

 

Väike tüdruk satub kummalistel asjaoludel üksinda Inglismaalt Austraaliasse sõitvale laevale. Sihtpunktis võtab kaastundlik sadamaülem ta oma perre ja kasvatab üles. Kui Nell saab kahekümne üheseks, avaldab kasuisa saladuse: ta ei olegi nende laps. Neiu maailm variseb kokku ja kogu elu püüab ta saada jälile oma sünnipärale. Kate Morton jätab lugeja õhku ahmides ootama, pannes jutuotsa käest ühel sajandil, ühel mandril, et võtta see üles teisel ning naasta siis ajarändurina endisesse kohta, ammusesse aega, näitamaks tegelaste saatusekanga korduvaid mustreid ja nende käitumise hämaraid tagamaid ning pakub lugejale nii samastumisvõimalusi kui ka põnevust.

 

Kate Morton. Unustatud aed. 2. osa

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 56 minutit

 

Üksi lapsena Austraaliasse sõitvale laevale sattunud Nell jõuab juba eaka naisena oma tõelist peret otsides Inglismaale Cornwalli. Paraku on ta sunnitud edukalt alanud otsingud ja kunagises Blackhursti mõisas ostetud salapärase Kaljumajakese sinnapaika jätma, sest peab Austraalias üles kasvatama tema hoolde jäetud tütretütre Cassandra. Nelli surma järel pärib omaenda rohkete kaotusvaludega maadlev Cassandra ootamatult Kaljumajakese ja vanaema märkmed ning sõidab Inglismaale, et jätkata mõistatuse lahendamist. Ühest ajastust ja tegevuspaigast teise kandudes jagab Kate Morton lugejale infokillukesi, millest hakkab pikkamööda kujunema tervikpilt armastusest ja vihkamisest, kurjusest ja õilsusest, kuni ühe suguvõsa saatusekanga lõngad saavad lõpuks kokku põimitud.

 

Eeva Park. Naeru õpilane

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 01 minutit

 

"Naeru õpilases" järgib autor oma tegelaskuju püüdu vabaneda vanemate verepärandist, mis kord on juba purustanud ta lapsemaailma (romaan "Tolm ja tuul", 1992). Nii perekonnas kui maailmas on ühtmoodi haiglaslikku hullust, inimesed on samavõrra iseenda kui süsteemi vangid, ning õnnemiraaž on alati puudutuse kaugusel.

 

Anne Birkefeldt Ragde. Rohelised aasad

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 23 minutit

 

Pärast vanaperenaise surma jäi Neshovi põlistalu vanima perepoja Tori vastutada. Tervise kaotanud Tor aga teeb meeleheitehoos enesetapu. Need triloogia kahes eelenvas raamatus toimunud sündmused sunnivad Tori tütart Torunni, suguvõsa ainsat järeltulijat, talupidamist enda õlgadele võtma. Kogemusteta linnatüdrukule käib suure talu pidamine siiski üle jõu. Torunni onud, Neshovi perepojad, ei tunne talu käekäigu vastu huvi ja käivad seal vaid külalistena. Vastutuskoormast pinges Torunn murdub, kui Kopenhaagenist saabub onu Erlend lõbusa seltskonnaga, et tutvustada suurejoonelist plaani ehitada endale uhke suvekodu. Torunni ootamatu kadumine Neshovilt muudab kogu sealset elu ja kõik taluga seotud inimesed, kellega lugejad tutvusid "Berliini paplites" ja "Erakvähkides", astuvad uude aega.

 

Bogomil Rajnov. Pole midagi paremat halvast ilmast

teksti esitanud Jüri Karindi

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1980

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 17 minutit

 

Nimeka bulgaaria kirjaniku Bogomil Rajnovi (sünd. 1919) kriminaalromaan salaluure tegevusest.

 

Ian Ranklin. Must märkmik

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 38 minutit

 

Edinburghis tegutsev politseiuurija John Rebus on isepäine politseinik, kes ei taha kuidagi etteantud raamidesse mahtuda. Ta juhindub eelkõige oma kogemustest ja sisetundest ning peab üksildast ja meeleheitlikku võitlust kurjusega. Lohutust leiab ta viskist ja rokkmuusikast. Romaani tegevus vallandub, kui Rebuse kolleeg Brian leitakse tema lemmikrestorani tagant koomas. Ainsaks juhtlõngaks on politseiniku sõbratari teade, et Brianil oli must märkmik, kuhu ta pani kirja teda huvitavad infokillud. Rebus avastab sealt viite ühele viie aasta tagusele põlengule ning hakkab seda uuesti uurima, sest selle juhtniidid viivad Morris Gerald Caffertyni, meheni, kes saab Rebuse jaoks kurjuse kehastuseks.

 

Reeli Reinaus. Kuidas mu isa endale uue naise sai

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 06 minutit

 

12-aastane Kaisa elab koos isa Steni ja retriiver Frediga. Kaisa ema suri siis, kui tüdruk oli veel väike, kuid ühel päeval teatab isa, et ta kavatseb uuesti abielluda. Naist aga veel ei ole ja nüüd järgneb rida soovitusi ja koomilisi vahejuhtumeid õige naisekandidaadi otsimisel...

 

Ruth Rendell. Pruutneitsi

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 19 minutit

 

Romaani peategelane Philip on igati normaalne ja kena inimene, kes elab koos ema ja õega. Oma naiseideaali on ta loonud nümf Flora järgi, keda kujutav skulptuur kaunistab perekonna aeda. Kui Philipi õde abiellub, tutvub Philip ühe tema pruutneitsiga, Sentaga, kes on Flora kujuga vapustavalt sarnane. Nende armulugu võtab aga peagi sünge pöörde, kui Senta soovib, et nad mõlemad tapaksid kellegi oma armastuse tõestamiseks.

 

Lucinda Riley. Seitse õde. Maia lugu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 11 minutit

 

Maia D'Aplièse ja tema viis õde kogunevad lapsepõlvekoju Atlantisesse, üksildases paigas asuvasse muinasjutulisse lossi Genfi järve kaldal, sest nende palavalt armastatud isa – salapärane miljonär, keda õed kutsuvad Pa Saltiks – on surnud. Pa Salt lapsendas nii Maia kui tema õed ajal, mil nood olid alles päris pisikesed. Nüüd, kui isa surm on neid taas kokku toonud, satuvad nad vihjele, mis võib reeta nende tõelise päritolu. See uus teadmine lennutab Maia üle ookeani Brasiiliasse Rio de Janeirosse, laguneva härrastemaja juurde, kust ta hakkab koguma mosaiigitükikesi, millest panna kokku oma lugu. Kaheksakümmend aastat tagasi, 1927. aastal, kui Rios valitseb kuldne ajastu, tahab Izabela Bonifacio isa oma tütre iga hinna eest aristokraadile mehele panna. Arhitekt Heitor da Silva Costa alustab samal ajal tööd kujuga, millele ta soovib anda nimeks Lunastaja Kristus, ning sõidab Pariisi, et leida skulptor, kes ta visiooni ellu viiks. Kirglik Izabela unistab aga maailmas ringi reisimisest ja veenab oma isa, et too lubaks tal enne abiellumist arhitekti ja tema perega Euroopasse sõita. Paul Landowski ateljees ja Montparnasse'i peadpööritavates ja elust pakatavates kohvikutes kohtub ta edasipüüdliku noore skulptori Laurent Brouilly'ga ja mõistab, et tema elu pole enam kunagi endine.

 

Nikola Scott. Minu ema vari

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 06 minutit

 

Haarav romaan kaduma läinud lapsest, ema saladusest ja ühest kuldsest suvest. On aasta 1958 ja Londonis elav Elizabeth Holloway saadetakse suveks Hartlandi Shaw perekonna ilusasse jõukasse maamõisa Sussexi rannikul. Armsa ja kogenematu Elizabethi silmis kehastavad Shaw’d moodsa ja kalli elustiili tippu ja võõrustajad kohtlevad teda kui ühte endi hulgast. Ent kui Elizabeth armub, ei hoiata keegi, et tema unistused on ohtlikult naiivsed. Nelikümmend aastat hiljem leiab Elizabethi tütar Addie oma ukselävelt võõra naise, kes väidab end olevat ta kaksikõde. Esialgu keeldub Addie seda uskumast – kuni ta armastatud isa tunnistab, et tema sündimisega seotud asjaolud pole päris sellised, nagu naine on senini uskunud. See avastus paneb Addie kahtlema kõiges, mida ta arvab teadvat tollest säravast, kuid probleemsest naisest, kes oli ta ema. Ja kui reis viib nad tagasi Elizabethi minevikku, tõmbavad Addie ja ta uus õde Phoebe katte erakordselt loolt, mis räägib nende ema saladusest, kaotsiläinud lapsest ja kuldsest suvest, mis muutis kõike.

 

Juri Senkevitš. Papüürusalusega üle Atlandi

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 41 minutit

 

Seda raamatut lugedes on võimalik purjetada papüüruslodja pardal üle karmi Atlandi, rühkida läbi purgaa ja rüsijää Antarktikasse, ronida alpinistiköie otsas maailma kõrgeima mäe tippu jpm. Kindlasti õpib lugeja paremini tundma ookeani saladusi.

 

Isaac Bashevis Singer. Šoša

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 53 minutit

 

Singeri autobiograafiliste sugemetega romaan räägib elust juudi getos, aga ka väljaspool seda 1930-ndate aastate Varssavis, kus liigub hulgaliselt värvikaid kujusid. Sündmustiku teljeks on minategelase Aaroni Greidingeri saatuslik kiindumus alaarenenud naabritüdrukusse Šošasse, millest ei saa tulla midagi head. Pealegi lasub kõige kohal surma vari, sest Saksamaal võimule tulnud Hitler ähvardab hävitada kõik Poola juudid. "Šošat" on peetud Singeri parimaks romaaniks.

 

Ilmar Tomusk. Kriminaalne pangapresident

teksti esitanud Kristian Põldma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 34 minutit

 

Piia ja Mati ehk kunagised väiksed kriminalistid Kribu ja Krabu on suureks kasvanud, kriminaalsete automatkajate juhtumist on möödas kümme aastat. Mõlemad on lõpetanud ülikooli ja teevad tööd, millest nad lapsena unistasid. Piia on kohtuekspertiisi instituudis DNA- ja sõrmejäljeekspert, Mati on kriminaalpolitseinik. Kullarööv keskpangas viib nad taas kokku. Kuna Kribu ja Krabu on tagasi, tuleb loomulikult mängu ka kaugel Šotimaal elav Paul, sest keegi ei suuda panga arvutivõrku tunginud kurjategijaid paremini tabada kui tema. Kui seni aitasid kuritegusid lahendada Kribu ja Krabu julgus, internet ja erinevad tehnilised vidinad, siis nüüd läheb kriminalistidel kurjamite tabamiseks lisaks nutikusele vaja kõige uuemaid teadussaavutusi.

 

Ilmar Tomusk. Universumi saladused

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 28 minutit

 

Rändajad sooritavad kvanthüppe meie ajaarvamise algusesse, et päästa mees, kes nende arvates süütult hukati. Alguses teevad nad juhutöid ning peavad ellujäämiseks karjaseametit, kuid peagi õpivad nad selgeks mitu uut keelt ning hakkavad keelteoskusega raha teenima. Pika otsimise peale õnnestub neil üles leida prohvet Johannes, kellele maitsevad kuumas õlis küpsetatud rohutirtsud. Kokku saadakse ka Lõpmatult Targa Matemaatikuga, kes avaldab neile saladusi nii universumi kui ka rändajate endi kohta. Koju saabudes aga selgub, et seal on toimunud midagi enneolematut…

 

Leelo Tungal. Naisekäe puudutus, ehk, Seltsimees laps ja isa

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 37 minutit

 

Kauaoodatud kolmas osa triloogias, mille eelmised osad olid "Seltsimees laps ja suured inimesed" ning "Samet ja saepuru ehk Seltsimees laps ja kirjatähed". Väike Leelo ootab isaga endiselt ema koju ja vaatleb suurte inimeste elu oma pilguga, kuid lõpuks ometi on midagi muutumas.

 

Eduard Vilde. Külmale maale

teksti esitanud Kaarel Toom

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 03 minutit

 

1896. a. ilmus Eduard Vilde romaan "Külmale maale", mis eesti kirjanduses senitundmatul kombel käsitles külaelu. Esmakordselt paljastati selles teoses kapitalismi ühiskondlikke vastuolusid ja näidati, et inimese saatust kujundavad sotsiaalsed olud ning vahekorrad. Romaani peategelaseks on noor pops Väljaotsa Jaan, kes haiguse tõttu satub väljapääsmatult raskesse seisukorda oma ema ning õdede-vendade toitmisel. Moraalse löögi annab Jaanile Virgu peremees, kes koos urjadnikuga tuleb Väljaotsa saunast varastatud kraami otsima, sest vaesed on peremehe silmis ka vargad ning viimased sulid. Jaan võib uhkelt ja väljakutsuvalt neile otsa vaadata, sest tema on küll vaene, aga äärmiselt aus. "Külmale maale" on Vilde üks õnnestunumaid ning täiuslikumaid teoseid. Siin on kujundirikkaid kirjeldusi, on psühholoogiliselt põhjendatud ja usutavad karakterid, on ehtsat vildelikku rahvakeelt. Seetõttu on "Külmale maale" saanud väga populaarseks.

 

Boris Volodarski. KGB mürgitehas

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 42 minutit

 

2006. aasta novembri lõpus raputas maailma endise FSB (Venemaa julgeolekuteenistus ja KGB järeltulija) alampolkovniku jõhker mõrv Londonis. Mõrv oli kõige kurikuulsam Vene luureteenistuse välismaal sooritatud kuritegu rohkem kui kolme aastakümne jooksul. Autor Boriss Volodarski, kes konsulteeris juurdluse ajal Londoni Metropolipolitseid ja on endiselt Litvinenko lesega lähedane tuttav, on endine Venemaa sõjaväeluure ohvitser ja rahvusvaheline ekspert erioperatsioonide alal. Tema jutustus näitab, et juba 1917. aastast – alates Leninist ja Tšekaast, mis oli KGB eelkäija – on Vene eriteenistused regulaarselt korraldanud individuaalselt planeeritud mürgitamisoperatsioone üle terve maailma, et hävitada Kremli vaenlasi. Autor tõestab, et Litvinenko mürgitamine on vaid üks episood reas mõrvadest, mis jätkuvad kuni tänapäevani. Ta on dokumenteerinud üle 20 juhtumi, mille käigus Vene võimud kasutasid režiimi vastaste mõrvamiseks mürki, sealhulgas võõrriikide juhtide kõrvaldamiseks. Mõned neist tapmistest või tapmiskatsetest on üldtuntud, teised avalikustatakse siin esmakordselt, näiteks Vladimir Stepanovitš Nesterovitši, Ignati Dzewalkowski ja parun Wrangeli juhtumid. Volodarskil on unikaalne isiklik seotus peaaegu kõigi 20 juhtumiga alates Nõukogude ülejooksiku Nikolai Hohlovi mürgitamisest radioaktiivse talliumiga Frankfurdis 1957. aasta septembris kuni Bulgaaria dissidendi Georgi Markovi kurikuulsa "vihmavarjumõrvani" Londonis 1978. aastal. Nii tavalugejale kui luureekspertidele suurt huvi pakkuv raamat esitab mitmeid ajaloolisi juhtumeid esmakordselt ja varustab lugeja võtmetähtsusega operatsioonide detailsete ja hästi dokumenteeritud taustaga.Boriss Volodarski uuring KGB mürgitehase kohta põhineb ta enda professionaalsetel teadmistel ja kogemustel, mida toetavad dokumendid ning endise raudse eesriide mõlemal poolel olnud luureohvitseride ja analüütikute informatsioonil põhinevad arvamused. Tema kirjeldust toetavad ümberlükkamatud tõendid nende kohta, kes võtsid Venemaa enamliku revolutsiooni järel osa ja korraldasid seda laadi operatsioone.

 

Soomekeelsed heliraamatud

 

Dale Carnegie. Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa

lukija Riitta-Anneli Forss

Helsinki : Celia, 1984

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 46 minutit

 

Meie muutuvas maailmas muutuvad päev-päevalt keerulisemaks ka inimsuhted. Et nendega edukalt toime tulla, vajavadki inimesed teatavaid lihtsaid juhiseid, mille järgi saaks elama hakata kohe ja siinsamas. Dale Carnegie ajale vastu pidanud raamat inimestele just selliseid inimpsüühika eripäraga arvestavaid "nõkse" õpetabki. Rida lihtsaid nõuandeid – kasutage neid, ja teil õnnestub kõik.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Андрей Иванов. Путешествие Ханумана на Лолланд

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 46 minutit

 

Kuidas Euroopas illegaalina ellu jääda ja mitte hulluks minna? Mida kõike ei tee indialane Hanuman, et jõuda Lollandi saarele – Taani Ibizale, "sinna, kus poolpaljad tüdrukud siuglevad basseinides kui viigrid, kus ecstasy kukub suhu nagu meteoor ookeani lõugade vahele, kus on muusika ja möll"! Ta müütab prügikastist pärit toitu, murrab lahti telefonikoode, esineb vene maffiamehena ning vabastab varjupaigataotlejate laagri kavalaid ja pätilikke asukaid nende säästudest. Ent pettes osavalt teisi, lendab Hanuman koos eestivenelasest sõbra Jevgeniga samuti ühtelugu orki, ning tundub, et teekond Lollandile ei lõpe iial...

 

Юрий Сенкевич, Александр Шумилов. Их позвал горизонт

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 37 minutit

 

Франсиско Кандидо Хавьер и Вальдо Вьейра. И продолжается жизнь

читает Ольга Алексютина

Таллинн : Добровольные дикторы Северо-Эстонского общества слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 11 minutit

 

Яак Юске. Хроника забытой Нарвы

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 32 minutit

 

Raamat sisaldab viit jalutuskäiku, mis algavad tänaseks linnaruumist kadunud keskaegsetest linnaväravatest. Retked lõpevad Narva lähikonnas asuvates ajalooliselt olulistes kohtades, sh Narva-Jõesuus. Eraldi jalutuskäik võtab kokku Narva vanalinna säilinud vanade hoonete lood. Juttu tuleb ka legendidest ja piirilinna saatust mõjutanud inimestest.

 

Punktkirjas raamatud

 

René Goscinny. Väike Nicolas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

2 köidet, 166 lk.

 

"Väike Nicolas" on üks armastatumaid prantsuse lasteraamatusarju, kus lisaks veidi üleannetule ja liigutavalt naiivsele Nicolas'le, tema vanematele ja õpetajatele askeldavad Nicolas' vahvad klassivennad – paks Alceste, kes sööb kogu aeg, tugev Eudes, kes armastab kaaslastele vastu nina anda, Geoffroy, kelle rikas isa ostab talle kõik, mida ta tahab, Clotaire, kes on klassis viimane, ning Agnan, kes on õpetaja pailaps ja keda keegi ei eriti ei armasta. Väikese Nicolas' esimeses raamatus tuleb muu hulgas juttu sellest, kui pööraseks võib minna ühe klassipildi tegemine, kuidas lõpeb päev, mil kooli külastab minister, mida arvavad ema ja isa, kui Nicolas toob koju koera, mis juhtub siis, kui Nicolas ja Alceste otsustavad proovida suitsetamist ja teevad koolist poppi, ning miks Nicolas solvub ja otsustab kodunt minema minna.