Raamatututvustaja

Märts 2018

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Puuteraamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Samuel Bjørk. Öökull

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 20 minutit

 

Sandefjordi rikkaim laevaomanik lamab surivoodil. Tema vanem poeg pärib hiigelvaranduse tingimusel, et perekonda ei satu võõrast verd. Poeg ei tohi abielluda kellegagi, kellel on juba lapsed, aga tema väljavalitul on kaheaastane poeg ja nelja-aastane tütar. Lapsed saadetakse ära ja noored pannakse vaikselt paari, aga abielu jääb lühikeseks ja lõpeb süngetel asjaoludel. Mitu aastat hiljem pöörduvad õde ja vend koju tagasi. Kui metsast leitakse tapetuna noor naine, kes lebab linnusulgedel kummalises asendis, ümbritsetud küünalde pentagrammist, lill suus, näeb nii mõnigi seost minevikuga. Uurijad Holger Munch ja Mia Krüger ei ole valmis kurjuseks, millega juhtum neid kokku viib.

 

Ann Cleeves. Valged ööd

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 17 minutit

 

Shetlandil on valged ööd. Too aeg aastas, kus linnud laulavad ka keskööl ja päike ei lähegi looja. Kunstnik Bella Sinclair korraldab kõrvalises Biddista rannikukülas peo, et oma uut kunstiteost tutvustada. Järgmisel päeval leitakse piirkonnast surnukeha, pea jämedast köiest silmuses. Laibale lähemale astunud, märkab Shetlandi uurija Jimmi Perez irvitavat klounimaski. Esimese hooga paistab poodu olevat klassikaline enesetapja. Perez tunneb ohvri ära – see on mälukaotusega võõras, kes oli eelmisel päeval toimunud peol häiriva stseeni korraldanud. Varsti mõistab Perez, et surm ei ole siiski saabunud poodu enda meeleheitliku teo tagajärjel, vaid otsida tuleb külmaverelist ja kaalutlevat mõrvarit. Kuid väike Biddista küla on otsustanud jätta oma saladused enda teada. Siis aga leitakse veel üks laip... Perez mõistab, et ta peab jõudma lahenduseni enne, kui veel keegi elu kaotab. Kuid käes on meeletu suvi, mil öö ja päev sulavad kokku ja miski pole päris nii nagu paistab. "Valged ööd" kuulub Ann Cleevesi "Shetlandi" sarja, kirjastuselt Varrak on varem ilmunud sarja esimene osa "Ronkmust". Raamatute põhjal on valminud populaarne BBC telesari "Shetland". Cleeves on avaldanud üle veerandsaja romaani, mida on müüdud üle miljoni eksemplari.

 

Sarah Crossan. Üks

teksti esitanud Doris Tislar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 28 minutit

 

Grace ja Tippi on vöökohast kokku kasvanud Siiami kaksikud, kes on oma eluspüsimise eest kuusteist aastat võidelnud. Nad jagavad teineteisega kõike ja on teineteise jaoks kõik. Nad ei suuda lahusolekut ette kujutadagi. Nende jaoks oleks see tõeline tragöödia. Kui tüdrukute perekond ei saa enam lubada kallist koduõpet, tuleb Tippil ja Grace’il astuda päris maailma ja saada hakkama päris koolis. See on maailm, kus piilutakse nurga tagant ja sosistatakse selja taga. Aga kool toob kaasa muudki, näiteks võimaluse leida uusi sõpru ja ehk armastustki. Sarah Crossani poeetiline lugu räägib identiteedist, armastusest ja sellest, mida tegelikult tähendab kokkukuulumine oma hingesugulasega. Autor pälvis romaani eest 2016. aastal maailma ühe olulisema laste- ja noortekirjanduse auhinna Carnegie medali.

 

A. J. Finn. Naine aknal

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 54 minutit

 

Anna Fox elab tubast elu, ta vaatab palju vanu filme, tellib interneti kaudu poest toitu ja veini ning vaatleb igavusest läbi fotoaparaadi objektiivi naabrite elu. Tal on agorafoobia ja reeglina ta väljas ei käi. Ühel päeval jääb ta teiste elu piilumisega vahele ning tutvub vastasmajas elava naisega. Pisut hiljem näeb ta aga midagi sellist, millest käivitub tempokas ja mitmete ootamatute pööretega lugu, mis vaid alguses sarnaneb Hitchcocki "Tagaaknaga".

 

Karen Joy Fowler. Jane Austeni raamatuklubi

teksti esitanud Tiina Kuningas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 31 minutit

 

Californias Central Valleys saavad kokku viis naist ja üks mees, et arutleda Jane Austeni romaanide üle. Selle kuue kuu jooksul, mil nad kohtuvad, pannakse proovile abielud, algavad armulood, ebasobivad olukorrad muutuvad sobivaiks ja sünnib armastus. Pühendunud Austeni lugejatele valmistavad rõõmu romaani põimitud Austeni-kajastused, aga paljud lugejad võivad nautida lihtsalt kujutlust ja häält, mis hoolimata kahe sajandi pikkusest distantsist ühendavad kahte suurt ebamaise olustikukomöödia kirjanikku. See on romaan, mille Jane Austen oleks kindlasti kirjutanud, kui ta elanuks kahekümne esimese sajandi Californias.

 

Helmut Hanke. Mehed, mered, tekiplangud

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1983

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 59 minutit

 

Saksa Demokraatliku Vabariigi kirjanik Helmut Hanke tutvustab käesolevas laiemale lugejaskonnale mõeldud raamatus meresõidu kuue tuhande aastast ajalugu. Teos on kirjutatud populaarteaduslikus vormis ja sisaldab palju faktilist materjali. Autor manab lugeja silmade ette pildikesi antiik- ja keskaja merelahinguist, laevurite elust ja tööst galeeridel, kiiretel klipritel ja kaasaegsetel kaugsõidulaevadel. Lugeja saab põgusa ülevaate laevaehituse arengust vaaraode päevist kuni käesoleva ajani. Tähtis koht raamatus kuulub meresõidu tulevikuprobleemidele, marksistlik-leninistlikule mereseilamisele ja eriti allvee-kaubalaevanduse arengule.

 

Paula Hawkins. Vete sügavusse

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 49 minutit

 

Vaga vesi, sügav põhi… Läbi linnakese kulgevast jõest leitakse üksikema surnukeha. Vaid mõne kuu eest tabas samasugune saatus ka süütut noort neidu. Nad pole sugugi ainsad naised, kes on kadunud vete sügavusse. Nende surmad häirivad jõe rahu ja uhuvad pinnale saladused, mida tumedad vood ei suuda enam endas hoida. Emata ja sõpradeta jääb maha 15-aastane tüdruk, kelle eest tuleb hoolitsema ema õde, heidutav võõras, kes on olude sunnil tagasi kohas, kuhu on kord vandunud mitte kunagi enam tulla. Samasuguse oskusega kruttida pinget ja mõista iniminstinkte, mis köitis miljoneid lugejaid debüütpõnevikus "Tüdruk rongis", jätkab Paula Hawkins ka oma uues pinevas ja pööreterohkes trilleris, mis toetub tunnete ja mälu petlikkusele. Mis saab siis, kui mineviku hävitavad varjud ähvardavad üha selgemini olevikku tungida?

 

Sergei Ivtšenko. Kiinapuu mõistatused

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1982

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 15 minutit

 

Selle raamatu lehekülgedel tutvub lugeja eeskätt meie kodumaa metsade ja aedade põliselanikega, kohtab aga ka tulnukaid, kes on meie maal leidnud endale uue hoolitseva ja tänuliku kodu. Autor loodab, et teil on huvitav tutvuda puude omapärase maailma elu ja iseärasusi uuriva haarava teaduse – dendroloogia saavutustega, külastada botaanikuid, metsa- ja aiandusteadlasi, kuulda hüpoteese, jutustusi, legende puude ja põõsaste päritolust, rännuteedest, omadustest.

 

Mika Keränen. Fantoomrattur

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 30 minutit

 

Ühel sügisõhtul Tartus varastatakse Mari ema käekott ja tuleb välja, et süüdi on osav varas, kes kihutab linnas ringi jalgrattaga. Mari kutsub kokku salaselts Rampsu ning uus seiklus algab. Autor Mika Keränen (sünd. 1973) on Tartus elav soomlane, kes kirjutab eesti keeles laste seiklusjutte. "Fantoomrattur" on tema üheksas lastekrimka, mis jutustab Tartus Supilinnas tegutseva laste salaühingu seiklustest.

 

Zenon Kosidowski. Piiblilood

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1989

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 26 minutit

 

Poola esseisti ja luuletaja Zenon Kosidowski (1898-1978) 1963. aasta ilmunud "Piiblilugude" uus väljaanne, mis võimaldab lugejal tutvuda Piibliga, ammendamatu ajaloodokumendi ja rahvaloomingu varamuga. Vana Testamendi tähtsamate lõikude ümberjutustus vaheldub huvipakkuvate kommentaaridega ajaloo, arheoloogia, keele- ja kirjandusteaduse vallast.

 

Ira Lember. Elukutse ohver

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 10 minutit

 

Tunnustatud, edukas ja erakordselt menukas krimikirjanik Nordon Rosenberg sõidab pärast oma teise abikaasa õnnetut surma Saksamaale, külla oma esimesele abikaasale, keda ta pole näinud kakskümmend viis aastat. Nordoni rinnas peituvad suured lootused, sest ka Luise on jäänud üksikuks ja Nordon on lugenud tema kirjadest välja vihjeid edaspidise ühise elu kohta. Kõige rohkem ootab aga Nordon kohtumist nende ühise pojaga, kelle olemasolust tal veel poole aasta eest aimugi polnud. Kuidas see kõik õnnestub ja kas tema ootused täituvad? Nädalase reisi ajal juhtub nii mõndagi, millesse Nordon Rosenberg on lausa sunnitud sekkuma. Pealegi kohtub ta Saksamaal vägagi värvikate isiksustega, kellest igaühel on oma lugu talle jutustada, nii et igav tal küll ei hakka. Loodetavasti ka mitte lugejal... Järg romaanile "Hea kasvatusega mees" (2016), aga muidugi loetav ka iseseisvalt.

 

Ene Mihkelson. Ahasveeruse uni

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 55 minutit

 

Romaani peategelaseks on umbes 1944. aastal sündinud naine, kes püüab iseseisvuse taastanud Eestis, 1990. aastate teisel poolel leida nõukogude aja arhiividest infot oma vanemate saatuse kohta pärast Teist maailmasõda. Tema isa Meinhard ja ema Vilma läksid pärast maailmasõda repressioonide hirmus metsa, isa hukkus segastel asjaoludel ja ema tuli hiljem metsast välja, kuid ei hakanud enam tütart kasvatama. Naine kasvab esmalt sugulaste juures, siis internaatkoolis. Vanemate käekäigu avanemise looga paralleelselt kulgeb peategelase mõistatusliku unehaiguse lugu, milles unenäod vahelduvad tegelikult toimunuga.

 

Kálman Mikszáth. Must linn

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1979

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 41 minutit

 

"Musta linna" aluseks on Görgey-nimelise ungari aadlisuguvõsa pärimus.

 

Kalle Muuli, Helen Sulg. Reketiga tüdruk

teksti esitanud Virge Tiik

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 14 minutit

 

"Sellest mängust saab alguse ränk haigus, mis vaevab mind pikki aastaid ja vajutab pitseri kogu mu karjäärile. Sellest mängust saab alguse ka mu rännak Jumala juurde, kelle poole ma lõpuks abipalvetes pöördun. Selle mänguga lõpeb minu lapsepõlv." Nii kirjeldab Eesti kõigi aegade edukaim tennisist Kaia Kanepi oma elulooraamatus üht oma karjääri pöördepunkti, mis muutis kogu ta elu. Meie kauaaegne esitennisist jutustab elulooraamatus esmakordselt raskest haigusest, mis teda aastaid vaevas, kuid millest ta pole seni tihanud rääkida mitte kellelegi, isegi mitte oma kõige lähedasematele inimestele, sest pidas seda nii piinlikuks. Sama ausalt ja avameelselt räägib Kaia Kanepi raamatus ka oma keerulistest isiklikest suhetest treeneritega ja dramaatilistest treenerite vahetustest. Raamatus on kasutatud Kaia Kanepi päevikuid aastatest 1995-2012.

 

Laszló Németh. Ängistus

teksti esitanud Ellen Alaküla

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1980

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 20 minutit

 

Romaani peategelane Nelli on ebatavaline karakter, midagi kreeka müütide Artemise taolist, kes on sunnitud mängima osa, millest ta ise jääb pealtvaatajaks. Nelli teeb kõik, mis tema võimuses, et abielu oleks enam-vähem talutav, aga see, mis tegelikult sünnib, on sedavõrd vastuolus tema kinnise, endassetõmbunud loomusega, et tema esialgne kannatlikkus asendub järk-järgult kärsituse, siis aga vihkamisega, mis viib paratamatu katastroofini. Nelli silmadega on nähtud ühiskonda, keskkonda, inimesi, tervet ajavaimu. Romaan on tõlgitud paljudesse Euroopa keeltesse ja tema järgi on Ungaris vändatud film.

 

Anne Birkefeldt Ragde. Erakvähid

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 09 minutit

 

Järg raamatule "Berliini paplid". Torunn Breiseth, romaani "Erakvähid" üks peategelasi, on kolmekümne seitsme aastane ja saab esimest korda kokku oma isapoolsete sugulastega, kui ta vanaema sureb. Isa Tor peab suguvõsa põlistalu Kesk-Norras Trondheimi külje all. Ta on vanim kolmest vennast ja ainuke, kellel on järeltulija. Äkki on Torunnist saanud talupärija. Ta seisab suure eluvaliku ees. Keskmine vend Margido, kes peab väikest matusebürood Trondheimis, sipleb Jumalasse usu, kõhkluste ja pealetükkiva lesknaise vahel. Noorim vend Erlend, tunnustatud aknadekoraator Kopenhaagenis, seisab samuti tähtsate eluvalikute ees, mis on küll hoopis teist laadi kui Torunnil. "Erakvähid" on kaasakiskuv romaan, kus triloogia esimeses osas "Berliini paplites" lugejale tuttavaks saanud tegelaste elu pööratakse pea peale. Nad annavad endast parima, kuid kas veresidemetest ja heast tahtest piisab, et suguvõsa liita? Raamatule järgnevad "Rohelised aasad" ja "Andestada saab alati".

 

Heli Reichardt. Siinpool linnuteed

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 37 minutit

 

Keegi ei sünni tühjale kohale: meie ees on läinud esivanemad, meie taga tulevad järeltulijad. Elust, mida iga inimene siin maa peal elab, jäävad nii nähtamatud kui ka nähtavad jäljed, mis omavahel peente niitidena põimuvad. Romaani "Siinpool Linnuteed" tegevus toimub siin ja praegu: Tallinnas, kus peategelane Lilli elab, ühes linnaäärses vanadekodus, kus ta töötab, ning Läänemaa tühjenevas rannakülas, kus ta pärib oma onult Saueaugu talu. Kõik on turvaliselt tavapärane, kuni naise ellu murravad sisse sündmused, mis panevad ta valikute ette – ikka lootuses, et parim on alles ees.

 

Rein Sikk. Minu Virumaa

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 40 minutit

 

Üks poiss, üks vanne, üks maa. Virumaal on kõik suurem, kirglikum ja vägevam kui mujal Eestis. Virumaa on Eesti mudel nii heas kui ka halvas. Virumaa on Eesti kontsentraat, mis väetatud nii põlisrahva higi ja vere kui ka külaliste kirglikkusega. Kui Ameerikas oli Metsik Lääs, siis Eestis on meie oma Metsik Ida. Vaid tugevad teevad siin ilma. Kirjutan, kuis ma pealinna vurlest virulaseks muutusin, mida selle teadmisega peale hakkasin. Kuis püüdsin Virumaa palgejooni kujundada, elu elamisväärsemaks muuta, Virumaad vingemaks tuunida. Viru säru, Viru vanne, Viru vägevad, Viru regi, aga ka punklaulupidu, emakeeleausammas, slaavi müstika, Kalevipoegade uputus, kainete kaevurite kuju, Kadrina saun ja Rakvere kuulsad jõulukuused -kõik see ongi kokku minu Virumaa, subjektiivne Viru ajalugu läbi viimase kolmandiksajandi. Kirglik, uskumatu, enneolematu ja pärasttulematu. (Rein Sikk)

 

Toomas Sulling. Südamega südamest

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 57 minutit

 

"Kui saaks ikka doktor Sullingu juurde!" Selliste õhkamiste läbi jõudis meditsiinidoktori professor Toomas Sullingu nimi selle raamatu keeletoimetajani, kes 1970. aastate lõpus, kui Toomas Sulling juba Tartus suuri tegusid tegi, oli Võrumaa koolilaps. Toomas Sullingust räägiti siis peaaegu nagu Jaak Joalast. Ühine on neil ka see, et mõlema kuulsus ulatus üle kogu Nõukogude Liidu. Toomas Sulling kirjutas Nõukogude Liidu esimese doktoritöö koronarograafia teemal. Sullingu ülikoolikaaslane ja kolleeg Jaak Maaroos ütleb, et kahtlemata on Toomas Sulling Eesti üks silmapaistvamaid ja tuntumaid arstiteadlasi-kirurge, kes tänu teadusuuringutele ja suurepärastele ravitulemustele on arvukatel rahvusvahelistel foorumitel pälvinud suure tunnustuse ning toonud tähelepanu ja kuulsust kogu Eesti meditsiinile. Toomas Sulling on üks Eesti koronaarkirurgia loojaid, kes poole sajandi jooksul opereeris 4000 haiget, tehes neile šunteerimislõikuse ehk pannes ateroskleroosist kahjustatud arterite asemele uued veresooned. Umbes pooled operatsioonid tegi ta töötaval südamel ja pooled kunstliku vereringega, kui inimese süda pannakse seisma. Kumb meetod on parem ja millal, sellest on raamatus juttu. Samuti sellest, mis pilt arstile avaneb, kui inimene südamehaigusega tema juurde satub. Ja millised valikud arstidel on ning mida võiks teada patsient. Toomas Sulling kirjutab ka sellest, milline oli tema tee arstiteaduskonna kirurgiahuvilisest tudengist Eesti tippkirurgiks ja milliseid kohati anekdootlikke takistusi tuli sel teel ületada.

 

Eeva Tikka. Tundruhunt

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1982

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 33 minutit

 

Eeva Tikka, soome noorema põlvkonna kirjaniku romaanide tegelasteks on peamiselt naised argioludes. Autor annab pisiasjade ja igapäevase elu askelduste kaudu psühholoogiliselt huvitava pildi sellest, mis on tänapäeva keskmise soomlase sees ja ümber.

 

Ilmar Tomusk. Algaja ajaränduri seiklused

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 18 minutit

 

Kaheksanda klassi tüdrukud Anette ja Mariliis on enda arust ainsad normaalsed inimesed maailmas. Kõige nõmedamad on klassikaaslased, kõige vastikum asi on õppimine ning kõige jälgim õppeaine on füüsika. Ühel kõledal novembriõhtul leiab aga pirtsakate neidude silme all aset õnnetus, mis muudab nende maailma täielikult. Tüdrukutest saavad rändurid, keda ei takista ei aeg ega ruum. Nad saavad võime muuta minevikku, mistõttu muutub ka olevik ja tulevik. Ajalugu on korduvalt näidanud, et see, mida veel eile peeti fantaasiaks, võib juba täna olla teadus. See raamat on neile, kellele meeldib fantaasia ja kes ei karda teadust.

 

Mark Twain. Elu Mississippil

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 25 minutit

 

"Elu Mississippil" on ühtaegu killuke võimsa jõe romantilist ajalugu, Mark Twaini mälestused oma noorpõlvest aurulaevadel, kogumik vaimukaid ja sageli anekdootlikke lugusid ning pildikesi jõe-äärsest elust. See on toormaterjal, mille põhjal autor kirjutas ühe oma kuulsamatest romaanidest, "Huckleberry Finni". Aga samas ka suurepärane dokument Ameerika jõudsa kasvu ajast ning liigutav mälestuspilt selle ajastu hiilgusest.

 

Toomas Vint. Avalikult abielust

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 29 minutit

 

Loovinimestest abielupaar, naine kunstnik ja mees kirjanik, kutsutakse TV-saatesse "Avalikult abielust" rääkima oma 43-aastasest kooselust. Siit saab alguse kuuekümnendate põlvkonna lugu, kus autorit huvitavad eelkõige vastuolulised hingeseisundid ja kahe tugeva isiksuse kooselu peenemad nüansid ning seda kõike vaadeldakse idabloki ajalooliselt keeruliste aegade taustal. TV-saade, kus on vanapaari räägituga meelevaldselt ringi käidud, tekitab peategelastes pingeid ja konflikte. Vanad haavad kistakse lahti ja ühtäkki pole miski enam endine ...

 

Andrea Wulf. Looduse leiutamine. II

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 08 minutit

 

Andrea Wulfi rohkelt auhindu võitnud teose teine osa keskendub Humboldti Venemaa-ekspeditsioonile ja hilisemale elukäigule. Palju tähelepanu pöörab autor sellele, kuidas Humboldti tõekspidamised ja avastused mõjutasid teisi silmapaistvaid loodusteadlasi. Alexander von Humboldt (1769-1859) sündis ajal, kui inimeste püüdlused olid suunatud looduse allutamisele - maad võideti metsiku looduse käest ja pandi inimese teenistusse, metsi raiuti seninägematu kiirusega ning maavarasid kasutati ulatuslikumalt kui kunagi varem. Humboldt oli väsimatu rändur ja vaatleja, kes oma tähelepanekuid looduse seaduspärasuste ja inimtegevuse tagajärgede kohta arvukate teadustööde ja raamatute vahendusel kogu maailmaga jagas. Oma eluajal saavutas ta sedavõrd suure kuulsuse, et ajaloolased peavad teda tolleaegse Euroopa üheks kõige kuulsamaks inimeseks üldse. Lühivisiidiga Tartu ülikooli 1829. aasta kevadel suutis ta ka siinset teaduselu korralikult ergutada.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Самуэль Беккет. Мечты о женщинах, красивых и так себе

читает С. Щипицин

Санкт-Петербург : СПбГБСС, 2017

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 19 minutit

Raamatut ei saa tellida mittetagastatavana.

 

Иосиф Бродский. Мрамор

читает С. Щипицин

Санкт-Петербург : СПбГБСС, 2017

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi

Raamatut ei saa tellida mittetagastatavana.

 

Андре Моруа. Рассказы

читает М. Локшин

Санкт-Петербург : СПбГБСС, 2017

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 12 minutit

Raamatut ei saa tellida mittetagastatavana.

 

Максим Осипов. Человек эпохи Возрождения

читает С. Щипицин

Санкт-Петербург : СПбГБСС, 2016

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 47 minutit

Raamatut ei saa tellida mittetagastatavana.

 

Семь новых чудес света

Санкт-Петербург : СПбГБСС, 2017

1 CD : DAISY raamat, 56 minutit

 

Лин Ульман. Благословенное дитя

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 54 minutit

 

Poolõed Erika, Laura ja Molly veetsid kunagi kõik suved koos isaga kaunil Läänemere saarel Hammarsöl. Tüdrukud sõlmisid teiste suvitajatega muutlikke ja etteaimamatuid suhteid. Ühel suvel juhtus saarel aga midagi hirmsat. See jäi õdede viimaseks suveks Hammarsöl. Alles veerand sajandit hiljem pöörduvad nad saarele tagasi. Õnnistatud laps viib lugeja süütunde ja lepituse, mälestuse ja unustuse vahelistele pingeväljadele, kus aimub toorest sensuaalsust ja vägivalda. Erinevad elukäigud keerutatakse kokku hapraks koosluseks, kus igaüks võib tõrjutuks või väljatõugatuks osutuda.

 

Туве Янссон. Новеллы для взрослых

читает М. Локшин

Санкт-Петербург : СПбГБСС, 2017

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 24 minutit

Raamatut ei saa tellida mittetagastatavana.

 

Punktkirjas raamatud

 

Mika Keränen. Fantoomrattur

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

2 köites, 225 lk.

 

Ühel sügisõhtul Tartus varastatakse Mari ema käekott ja tuleb välja, et süüdi on osav varas, kes kihutab linnas ringi jalgrattaga. Mari kutsub kokku salaselts Rampsu ning uus seiklus algab. Autor Mika Keränen (sünd. 1973) on Tartus elav soomlane, kes kirjutab eesti keeles laste seiklusjutte. "Fantoomrattur" on tema üheksas lastekrimka, mis jutustab Tartus Supilinnas tegutseva laste salaühingu seiklustest.

 

Puuetega inimeste eluolu Eestis : ÜRO puuetega inimeste õiguste konventsiooni täitmise variraport

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

3 köites, 302 lk.

 

Puuteraamatud

 

XII noorte tantsupidu "Mina jään" 30. juuni - 2. juuli 2017 : teeme võimatu võimalikuks "Mina näen" : XII noorte tantsupeo esitlus nägemispuudega inimestele

kirjeldustõlkijad: Kärt Mikli, Tarmo Tiisler

Tallinn : Tantsupeomuuseum, 2017

30 l.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Röövlirahnu Martin

stsenarist Mihkel Ulman, režissöör René Vilbre, kirjeldustõlke koostaja: Krista Fatkin, kirjeldustõlke konsultant: Kairi Kivitar

Tallinn : Parunid &Vonid, 2005

1 DVD, 1 tund 15 minutit

 

10-aastane Martin on emaga uude elukohta kolinud. Siin ei ole poisil sõpru ja ta veedab aega üksi Röövlirahnul. Viimasel koolipäeval paneb ema Maris Martinile südamele, et ta vähemalt täna ühtki pahandust ei teeks. Ometi läheb kõik jälle valesti. Kooli direktoril Rolandil on nimelt tütar Marta, kes meeldib Martinile, aga ka Kevinile, kellel on uhke roller ja kallid tossud. Poiste rivaalitsemine lõpeb Martini jaoks ema koolikutsumisega. Viimases hädas tuleb poisile appi riukalik võlurkass Nitram, ühes temaga aga ka uued seiklused.

 

XII noorte laulu- ja tantsupidu "Mina jään" 30. juuni - 2. juuli 2017

režissöörid: Ülle Õun, Margit Ossipova, Ruti Murusalu, Rait-Roland Veskemaa

kirjeldustõlge: Kärt Mikli

Tallinn : Kakora : 2017

1 DVD, 2 tundi 13 minutit