Raamatututvustaja

Veebruar 2018

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Vahur Afanasjev. Serafima ja Bogdan

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 26 tundi 12 minutit

 

Vahur Afanasjevi (1979) saagalik romaan "Serafima ja Bogdan" jälgib Peipsiveere külaelu arengut teise maailmasõja lõpust Nõukogude Liidu kokkuvarisemiseni. Etnograafiliselt tõetruul taustal rullub lahti ühtaegu traagiline ja koomiline lugu põlvkonnast põlvkonda kestvast kättemaksust. Romaani keskne teema on vastutuse võtmine enda elu eest. Peipsiveere vanausulised, kes elasid jumala hirmus ja armus, kaotavad nõukogude võimu ajal moraalse pinna. Paljude jaoks saabub maailma lõpp. Värvikate külainimeste elufilosoofia avamine põimub kriminaalfilmilikult köitva tegevustikuga, vanatestamentlik õõv rahvaliku huumoriga, dokumentaalsus maagilise realismiga. Teose käsikiri saavutas Eesti Kirjanike Liidu 2017. aasta romaanivõistlusel esikoha.

 

Julie Buxbaum. Ütle mulle kolme asja

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 41 minutit

 

Mis siis, kui inimene, keda vajad kõige rohkem, on keegi, keda sa pole veel kohanud? Jessiega on kõik valesti. Vähemalt nii tundub talle esimesel nädalal uues heidutavas Los Angelese Wood Valley erakoolis. Tema ema surmast on möödunud vaevu kaks aastat, ning kuna tema isa abiellus naisega, kellega kohtus internetis, pidi Jessie kolima riigi teise otsa. Just siis, kui ta mõtleb kimada tagasi Chicagosse, saabub talle e-kiri kelleltki, kes nimetab end Keegi/Eikeegiks ja kes pakub talle abi Wood Valley keskkooli pöörasustes navigeerimisel. Kas see on pettus? Lõks? Pimedas usus – või täielikus meeleheites – hakkab Jessie KE-le lootma ja KE-st saab kiiresti tema eluliin ja lähim liitlane. Muidugi tahab Jessie KE-ga näost näkku kohtuda. Aga võib-olla on mõned mõistatused parem lahendamata jätta?

 

Ann Cleeves. Ronkmust

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 31 minutit

 

Briti krimikirjanike ühingu 2006. aasta parima kriminaalromaani auhinna Kuldne pistoda võitja. On külm jaanuarihommik ja Shetlandi katab paks lumekord. Kodu poole rühkiva Fran Hunteri pilk langeb ergavale värvilaigule külmunud maapinnal, mille kohal tiirlevad rongad. See on Frani teismelise naabritüdruku Catherine Rossi laip. Fran hakkab kisendama, kuid rongad jätkavad surmatantsu. Vaikse saare elanikud näitavad näpuga erakliku Magnus Taiti suunas. Kui aga politseiuurija Jimmy Perez ja tema ametivennad maismaalt otsustavad juurdluse avada, langeb kahtluste vari tervele kogukonnale. "Ronkmust" on Ann Cleevesi "Shetlandi" sarja esimene romaan. Raamatute põhjal on valminud populaarne BBC telesari "Shetland". Cleevesilt on ilmunud üle veerandsaja romaani, mida on müüdud üle miljoni eksemplari.

 

Tammy Cohen. Paha-paha tüdruk

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 59 minutit

 

Sa näed oma töökaaslasi iga päev. Aga mis on see, mida sa nendes ei näe? Amira, Sarah, Paula, Ewan ja Charlie on aastaid koos töötanud – nad teavad, millist kohvi keegi neist eelistab, kelle isiklik elu on üks suur sasipundar, kes ei saa laste pärast öösiti magada. Kuid nende mugav kontorirutiin lüüakse segi, kui saabub uus agressiivne ülemus… Korraga muutub õhustik kõhedaks. Kes salamisi teisi vihkab? Keda piinab minevik? Kes on suuteline mõrvaks?

 

William Faulkner. Hälin ja raev

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 57 minutit

 

"Hälin ja raev" (1929) oli Faulkneri neljas romaan, mis saavutas suure müügiedu alles kaks aastat pärast esmailmumist. Romaani tegevus leiab aset väljamõeldud Yoknapatawpha maakonnas. Lugu on jaotatud neljaks osaks: esimese osa minategelaseks on vaimse puudega mees Benjy Compson; teises osas figureerib tema vend, depressioonis tudeng Quentin Compson; kolmanda osa jutustab kolmas ja äärmiselt õela iseloomuga vend Jason Compson; neljandas ja viimases osas minategelane puudub, kuid tähelepanu koondub perekonna mustanahalisele teenijannale Dilseyle. Oma legendaarses romaanis jutustab kirjanik rikkaliku, ent pisut sünge loo traditsioonilisest Mississippi perekonnast, mille iga tegelane astub lugeja ette äärmiselt elulise ja tõepärase karakterina.

 

Gabriel García Márquez. Kadunud aja meri

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 21 minutit

 

Winston Graham. Poldark. Neljas raamat. Warleggan

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 11 minutit

 

Kui eduka Wheal Leisure’i kaevanduse aktsiad kipuvad üha enam Warlegganite kätte libisema, otsustab Ross oma osaluse maha müüa ja täielikult Wheal Grace’ile pühenduda. Paraku läheb tollel kaevandusel nii viletsasti, et Rossil ei õnnestu isegi pangalt võetud laenu intresside jaoks piisavat summat kokku koguda. Nagu oleks sellest veel vähe, kaotab Wheal Grace’is aset leidnud varingus mitu inimest elu. Suutmata kaevandust kauem käigus hoida, plaanib Ross selle sulgeda. Õnnetuseks on tema laenu vekslid läinud Warlegganite kätte, kel pole mõtteski tema maksetähtaega pikendada. Siis otsustab Rossi ellu naasta Elizabeth ning ka Rossi ja Demelza abielu ähvardab kokku variseda. Kui fortuuna oma palge uuesti nende poole pöörab, näib olevat juba liiga hilja, et midagi päästa.

 

Manfred Höfer. Saksa keisrid ja kuningad

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 45 minutit

 

Üle 1000 aasta Saksamaa ajalugu, esitatuna kuningate ja keisrite elulugude kaudu. Raamat algab aastaga 911, mil sakslased esimest korda valisid kuninga, kirjeldab kõiki Saksa riigi ja Saksa Rahvuse Püha Rooma riigi valitsejaid ning lõpeb aastaga 1918, mil kukutati viimane keiser Wilhelm II. Iga kuninga ja keisri kohta on toodud ülevaade isikuomadustest, eraelust, poliitilistest ja sõjalistest saavutustest ja nurjumistest ning tegevusest riigipeana.

 

Aliis Jõe. Viimane laev

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 51 minutit

 

Üksikemana poja ülikooliküpseks kasvatanud Aliis otsustab vahetada hooldushaigla õe ameti koristajakoha vastu Rootsis, et nii oma lapse arstiõpinguid toetada. Aastaid kitsastes oludes virelenud Aliis on ammu kaotanud usu, et elu talle põnevust ja armastust võiks pakkuda. Kuid laevasõit sihtkohta osutub ootamatult seiklusrikkaks. Kui luksusliku restorani klient kalaluu alla neelab ja teda lämbumisoht ähvardab, suudab üksnes Aliisi kiire ja otsustav sekkumine vana mehe surmasuust päästa. Pööraselt rikas ja mõistatuslik vanahärra kutsub Aliisi oma erihooldajaks ning Rootsi haigla asemel satub naine tööle Prantsusmaa villasse. Üle pikkade aastate on tal aega vaadata tagasi lapsepõlve, mil ta kasvas üles väikeses alevikus, ning otsida lepitust oma vanematega, kas või mõtetes. Samal ajal püüab Aliisi poeg Mathias toime tulla iseseisva eluga Tartus ja üha enam vaevavad teda küsimused oma isa ja vanavanemate kohta, kellest ema talle pea midagi rääkinud pole. "Viimane laev" on eluterve huumoriga kirjutatud südamlik lugu naisest, kes avastab üllatuslikult, et küps iga võib olla mitmes mõttes märksa värvikirevam kui noorus.

 

Maarja Kangro. Klaaslaps

teksti esitanud Eva Püssa

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 36 minutit

 

"Kangro teos on lõhkekeha, mis plahvatades raputab segamini kõik, mida puudutab. Siin purunevad riigipiirid, piirid isikliku ja avaliku vahel, ühte sulavad emotsionaalsed läbielamised, kirjandusklatš, mõtisklused sünni ja surma absurdsuse üle, Ukraina sõda, abitu vanamutt haiglapalatis, Harta 12, pooleli jäänud kirjandusresidentuur. Kangro nihilistlikus ja traumaatilises maailmas omandavad uudistehuvilisele lugejale tuttavad kohad ja sündmused hoopis uue kuju ja tähenduse," kirjutab Aro Velmet. Maarja Kangro kolleeg lisab: "Aeg-ajalt, mitte just tihti, loositakse välja täiesti ebatõenäolisi juhtumisi, mil tühi ise valib välja ühe inimese ja vaatab talle otse silma. Sageli hakkavad valitud persoonid oma silmi peitma, vaatavad mujale, teevad ennast väikeseks või teesklevad lausa, et juhtunut pole olemas. Dokumentaalromaani "Klaaslaps" autor Maarja Kangro jõllitab visalt vastu ega pilguta silma. Üks on kindel – külmaks see raamat ei jäta."

 

Evelin Mikker, Lembitu Mikker. Epu

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 20 minutit

 

See raamat on väikesest krutskeid täis maatüdrukust Epust, kes elas Viljandimaal talus 80-ndatel. Lõbusad ja vahvad lood viivad Su maailma, kus kõik on võimalik ja vembud juba otsa ei lõpe. Igasse juttu on peidetud ka väike tarkusetera.

 

Ulf Nilsson. Vanaema raha

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 20 minutit

 

Mida mõtleb väike poiss, kui vanaema ei tunne teda ühel heal päeval ära? Kui ta peab kaasa minema, et vanaema saaks kogu oma raha pangast ära tuua? Ja kuhu raha peita? Kuidas seda kaitsta? Igaks juhuks on peategelasel kummipaelast ja traadist tehtud vibu käepärast, nool laskevalmis. Ehkki "Vanaema raha" räägib tõsisest, lapse jaoks isegi hirmutavast situatsioonist, tehakse seda südamlikult, kerge huumoriga.

 

Eeva Park. Lemmikloomade paradiis

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 23 minutit

 

"Võitlus elu ja surma peale. Kui sihid, sihi otse südamesse. Aga mingist armastusest ei rääkinud me mitte kunagi." "Lemmikloomade paradiis" üllatab isegi Eeva Pargi loomingut hästi tundvat lugejat. See on haarav põimromaan tulvil laetud lähedusi, nooruse värskust ja kogemuse küpsust. (Doris Kareva)

 

Anna Pasternak. Lara

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 44 minutit

 

Boriss Pasternaki maailmakuulsat romaani "Doktor Živago" on müüdud miljoneid eksemplare, kuid selle aluseks olnud armastuslugu ei ole kunagi täielikult avatud. Teose naistegelase Lara peamise prototüübi Olga Ivinskaja rolli Borissi elus on pidevalt pisendanud nii Pasternakkide perekond kui ka Borissi biograafid. Olgat on halvustatud ja tõrjutud, teda on nimetatud seiklushimuliseks võrgutajaks, saama peal väljas olnud naiseks, kes mängis Pasternaki ja tema raamatu loos ainult kõrvalosa. Stalin, kes Boriss Pasternakki eriliselt imetles, vastuolulist kirjanikku vangi ei pannud, ent kimbutas ja jälitas tema armastatut. Kaks korda mõisteti Olga Ivinskaja sunnitöölaagrisse. Talle esitati küsimusi teose kohta, mida Boriss parajasti kirjutas, ent naine keeldus armastatud meest reetmast. Teose naispeategelase Lara prototüübi Olga Ivinskaja ja Pasternaki kirgliku armastusloo toob nüüd perekonnaallikatele ja oma kaasaegsete intervjuudele tuginedes lugeja ette kuulsa poeedi sugulane, kirjanik Anna Pasternak.

 

Katrin Pauts. Politseiniku tütar

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 17 minutit

 

Mõnikord on kummitused lihast ja verest… Oma töös ja eraelus pettunud ajakirjanik Eva sõidab hingerahu otsima vanematekoju Saaremaale vaiksesse Tuulegi rannakülla. Evat ajendab soov välja selgitada, mis õieti juhtus aastaid tagasi tema perekonnaga. Miks lahkusid teineteise järel elust nii tema politseinikust isa kui ka koduperenaisest ema? Eva aimab, et kuidagi on see seotud külakeses elanud kolme tütarlapsega, kellest kaks jäid kadunuks ja üks leiti mõrvatuna. Kas keegi siiski teab, mis tüdrukutega tookord juhtus? Eva veenab kodusaarele naasma ka Inglismaale kolinud venna Andrease, kellega koos asutakse lahendama ema hüvastijätukirja saladust ja püütakse välja selgitada, miks külarahvas nende kunagist kodu nii väga kardab. Tonte ei hakka aga päevavalgele tulema üksnes minevikust. Peagi hakkab Eva aimama, et miski pole tegelikult nii, nagu ta oli arvanud. Hoolikalt ehitatud fassaad mõraneb, inimesed Eva ümber paljastavad oma tõelise näo. Sünge vari libiseb taas üle Tuulegi ja mõnelgi külaelanikul tuleb vanade pattude eest kõrget hinda maksta.

 

Katrin Pauts. Tulekandja

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 30 minutit

 

Pimedatel maanteedel hukkuvad üksteise järel noored naised. Kui esmapilgul tundub, et tegu on lihtsalt traagiliste liiklusõnnetustega, siis asjaolu, et kõik auto alla jäänud naisterahvad olid punapäised ning et õnnetuspaikades käib leinaküünlaid süütamas üks ja sama salapärane võõras, ei saa olla pelk kokkusattumus. Seda seaduspära uurima asunud ajakirjanik kaob aga jäljetult. Eva Niimand, kes on lugejale varasemast tuttav Katrin Pautsi raamatust "Politseiniku tütar", töötab jällegi uudistereporterina. Eva ja tema uus kolleeg Gabriel otsustavad välja selgitada, mis kadunud ajakirjanikuga juhtus. Niidiotsad viivad väikesesse külakesse Muhumaal, mis varjab endas aga suurt saladust. Selle juured ulatuvad kohakese ajalukku ja on seotud iidse ohvrikiviga. Kurjus, mis vahepeal varjusurmas suikus, on taas pead tõstnud...

 

Aino Pervik. Kaetud lauad

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1980

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 47 minutit

 

Romaani peategelane on äsja ülikooli lõpetanud filoloog, kes suunatakse oma esimesse töökohta. Raamatus jälgitakse tema kohanemist uue keskkonnaga ning keerulisevõitu isiklikke suhteid.

 

Hendrik Relve. Vahtral on sünnipäev sügisel

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1982

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 42 minutit

 

Autor on kõrgharidusega metsamees, kes rahvastiku linnastumise tendentsis näeb inimese loodusest võõrdumise ohtu. Lugudega kaheteistkümnest Eesti metsades kasvavast puust tahab ta lugejas huvi äratada looduse jälgimise ja sellest saadava esteetilise naudingu vastu. Lugudesse on põimitud rohkesti rahvapärimusi ja bioloogia-alast teavet. Raamat on mõeldud eeskätt noorsoole.

 

Ane Riel. Vaik

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi

 

Haarderite perekond elab rahumeelset elu väikesel saarel ja armastusest ses peres puudu ei ole. Aga mis saab siis, kui leebet meest tabab üks kaotus teise järel ja viimaks mõtegi kaotusest talumatuks muutub? Võibolla põgeneb ta kõige eest. Võibolla otsustab ta tappa omaenda ema. Surnuks kuulutada oma laps. Lasta hääbuda oma naisel. Võibolla vajub ta asjadesse, millest loobuda ei suuda. Võibolla. Ja kuidas kasvab armastatud laps pahupidi maailmas, kus hea on halb ja õige on vale, kus pimedus on valgus ja surnud on elavad? Laps, kes ei tohi võõrastega rääkida. Ja kes ei kahtlegi, et isa hoiab teda vanas konteineris peidus puhtast armastusest. "Vaik" on kaunis lugu õrnusest, armastusest ja ustavusest. Ning see on kohutav lugu kaotushirmust, kinnihoidmisest, kokkuvarisemisest, paranoiast ja tahtmatust julmusest. Ane Riel (s 1971) debüteeris romaanikirjanikuna raamatuga "Liseleje lihunik" (2013). "Vaik" valiti 2016. aastal Taani parimaks põnevusromaaniks ja samal aastal võitis teos Põhjamaade kriminaalkirjanduse auhinna Klaasist Võti.

 

Simon Sebag Montefiore. Verev keskpäevataevas

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 57 minutit

 

Raamatute "Romanovid" ja "Jeruusalemm" autorilt on Moskva triloogia raames ilmunud romaanid "Sašenka" ja "Ühel talveööl". Triloogia kolmanda romaani tegevus toimub Teise maailmasõja ajal Stalingradi lähedal palavas stepis, kus toimuvad 20. sajandi viimased suuremad ratsaväelahingud. Benja Golden, kes on Gulagis vangina kuritegude eest, mida ta pole teinud, ühineb kasakatest ja kurjategijatest moodustatud karistuspataljoniga, et võidelda sakslaste vastu. Temast saab ratsaväelane ning ühel 1942. aasta juulikuu palaval päeval saadetakse tema ja ta kaaslased enesetapumissioonile vaenlase tagalasse – aga kas nende seas on reetur? Ainus, keda Benja tõesti usaldada saab, on tema hobune Hõbesokk, aga armu pole tal sõjas kusagilt loota. Kümne päeva jooksul avanevad meie silme ees Benja sõda Lõuna-Venemaa steppides, Stalini sepitsused Kremlis, äge tundelahvatus Benja ja itaallannast meditsiiniõe vahel, Stalini tütre ja Nõukogude sõjakorrespondendi armulugu – see on rabav lugu kirest, vaprusest ja ellujäämisest, kus reetmist võib alatasa oodata, surm on vaid südametukse kaugusel ning armastus, olgugi põgus, pakub ainsat lunastust tapatalgutest.

 

Arthur D. Howden Smith. Portobello kuld

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 18 minutit

 

Robert Louis Stevensoni "Aarete saare" autoriseeritud eellugu. Populaarne ameerika seikluskirjanik Arthur D. Howden Smith kirjutas 1923. aastal eelloo Jim Hawkinsi, doktor Livesey ja skvaier Trelawney seiklustele Aarete saarel, loo sellest, kuidas kapten Flinti varandus üldse saarele jõudis. Et saada luba Stevensoni tegelaste kasutamiseks, pöördus Smith kirjaniku kasupoja ja kirjandusliku pärandi haldaja Lloyd Osbourne’i poole, kellele Robert Louis Stevenson 1881. aastal "Aarete saare" ju õieti kirjutaski. Osbourne’ile meeldis Smithi "Portobello kuld" väga ning ta andis lahkesti loa nimetada romaani "Aarete saare" ametlikuks eellooks. Nüüd saab ka eesti lugeja esmakordselt teada, kust oli õieti pärit saarele maetud varandus – inkade kullakangid, Hispaania dubloonid, Inglise ginid, Prantsuse luidoorid, Portugali moidoorid ja Veneetsia tsekiinid –, mille Ben Gunn üles leidis ja piraatide eest ära peitis. Kohtume uuesti ka värvika mereröövlite seltskonnaga, kuhu kuuluvad ühe jalaga laevakokk John Silver, õudusjudinaid tekitav pime piraat Pew, pootsman Billy Bones, nooruke Darby McGraw ja loomulikult ka hirmuäratav kapten Flint ise, keda kartis ka legendaarne Edward Teach ehk Musthabe. Lisaks neile on selles merelahinguid, piraatide veriseid arveteõiendamisi ja seikluslikku aardejahti täis põnevas romaanis veel ohtralt uusi ja värvikaid tegelasi nagu džentelmen-piraat Andrew Murray, Põhja-Ameerika karusnahakütt Peter Corlaer, piraatide poolt röövitud Šoti jakobiitide järeltulija, nooruke Robert Ormerod ja hispaanlaste teenistuses olev Iiri kolonel O’Donnell oma imekauni tütre Moiraga, kes samuti piraadilaevale satuvad.

 

John Steinbeck. Vihakobarad

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 25 tundi 48 minutit

 

Kui nüüdisaegse nimekaima ameerika kirjaniku, Nobeli preemia laureaadi John Steinbecki romaan "Vihakobarad" lugejateni jõudis, sattusid ameerika rahamagnaadid ärevusse. Ühendriikide tunnustatuim kirjanik oli oma romaanis väga veenvalt ning jõuliselt näidanud, kuidas põllumajandusse tunginud monopolistlik kapital farmereid laostab, sundides neid isaisade kodudest lahkuma. Suurplantaatorid meelitavad neid petlike lubadustega Kaliforniasse, kus köigile tööd ei jätku ja sellegi töö eest, mida üksikuil õnnestub leida, uskumatult madalat palka makstakse. Edumeelsed kriitikud ja kirjanikud nimetavad "Vihakobaraid" parimaks romaaniks, mis Ühendriikides kunagi kirjutatud; "Vihakobaraist" ilmub järjest suuretiraažilisi uustrükke, seda tõlgitakse paljudesse keeltesse. Senati uurimiskomisjon, kes romaanis esitatud süüdistuse õigsuses peab selgusele jõudma, on sunnitud tunnistama, et üldist nördimust tekitanud seigad pole välja mõeldud. Sedasama tuleb Kalifornia kuberneril möönda. Põhjusi ärevuseks oli rohkem kui küllalt. Romaani lihtsais tegelastes näeb Steinbeck esmajoones inimesi, suuremeelseid, kangelaslikke tööinimesi, keda ta armastab ja kellele ta kaasa tunneb. Nende elutingimustest, taotlustest, mõttemaailmast, muredest ja vähestest rõõmudest joonistab ta nii elavaid ning veenvaid pilte, et need lugejale kauaks mällu sööbivad.

 

Roy Strider. Himaalaja jutud

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 49 minutit

 

"Himaalaja jutud" on ühtaegu vaimukas ja kurb reisikiri elust maailma katusel – Himaalaja piirkonnas, kus Hiina poolt okupeeritud Tiibetis kaovad inimesed; kus lendavad tuulehobused, plahvatavad pommid ja hävivad kultuurid; aga kus seikleb ka kentsakaid rändureid ja peetakse Tiibeti olümpiamänge. Eluterve sarkasmiga kirjeldatud seiklustest võtavad teiste seas osa popkunstnik Kiwa ja üks Eesti riigikogu liige, kel tuleb rinda pista rohelise tšilli ja kohaliku riietumiskultuuriga.

 

Susanna Suvi. Nurrulandi lood

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 33 minutit

 

Nurruland on kasside maa, kus toimetavad Pahanduste Paula, kassikaksikud Kriips ja Triibik, korrapidaja Kriuks, rotibande ninamees Ruff, Õhtune Õnneämblik, kärbes Pirr ja paljud teised toredad tegelased. Midagi on alati avastada, õppida, kaitsta ja üle nuusutada. Kui vahel juhtubki nii, et sinu küljes ripub palju pahandusi ja sa ei suuda nende alt iseennast üles leida, siis ära heida meelt. Pahanduste Paula leiab iseenda üles üsna kummalisel moel. Ja lõpuks päästab just tema julgus ja arukus Nurrulandi. Nurrulandi lugusid läbivad juhtumised väärtustavad sõprust, abivalmidust, julgust, teadmisi, arukust ja paljusid muid elus olulisi väärtusi. Illustratsioonid on valminud nö vana lasteraamatu stiilis, joonistatuna ehtsale paberile päris värvidega ja pintslitega. Käsitsi joonistatud piltides on rohkem isiklikku lähenemist ja soojust. Loodetavasti kogeb seda ka raamatu lugeja.

 

Anatoli Varšavski. Pärlikee

teksti esitanud Ellu Puudist

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1981

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 57 minutit

 

Autor kirjeldab mitmeid ülemaailmse kuulsuse omandanud silmapaistvaid kultuurimälestisi, nagu Prantsusmaa ja Hispaania kiviaegsed koopamaalid, Abu-Simbeli templid Alam-Nuubias, Pärsia muistse pealinna Persepolise varemed, Kartaago kaubalinn Põhja-Aafrikas, Angkori ehitusmälestised Kagu-Aasias, Veneetsia, Petrodvoretsi lossid ja iidse Novgorodi aarded. Kõigist neist jutustab autor noorele lugejale huvitavalt ja haaravalt. Seejuures on autor seadnud esikohale kultuurimälestiste kaitsmise idee, võitluse kultuurimälestiste säilitamiseks järeltulevatele põlvedele. Raamat keskmisele ja vanemale koolieale.

 

Peter Wohlleben. Loomade hingeelu

teksti esitanud Merle Saulep

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 32 minutit

 

Hoolitsevad oravad, truult armastavad rongad, kaastundlikud metshiired, leinavad hirvelehmad – kas need tunded polegi mitte ainult inimeste jaoks? Kirglik metsnik ja menukas looduskirjanik Peter Wohlleben räägib loomariigi senitundmatust tahust. Uusimate teaduslike uuringute ja illustratiivsete lugude varal viib ta lugeja maailma, mis on seni üsna tundmatu: metsa ja koduloomade keeruka käitumise, nende emotsionaalse ja teadliku elu maailma. Ning näitab, et loomad seisavad meile lähemal kui aimatagi oskasime.

 

Andrea Wulf. Looduse leiutamine. I

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 22 minutit

 

Alexander von Humboldt (1769–1859) sündis ajal, kui inimeste püüdlused olid suunatud looduse allutamisele – maad võideti metsiku looduse käest ja pandi inimese teenistusse, metsi raiuti seninägematu kiirusega ning maavarasid kasutati ulatuslikumalt kui kunagi varem. Humboldt oli väsimatu rändur ja vaatleja, kes oma tähelepanekuid looduse seaduspärasuste ja inimtegevuse tagajärgede kohta arvukate teadustööde ja raamatute vahendusel kogu maailmaga jagas. Oma eluajal saavutas ta sedavõrd suure kuulsuse, et ajaloolased peavad teda tolleaegse Euroopa üheks kõige kuulsamaks inimeseks üldse. Lühivisiidiga Tartu ülikooli 1829. aasta kevadel suutis ta ka siinset teaduselu korralikult ergutada. Andrea Wulfi rohkelt auhindu võitnud teose esimene osa annab särava ülevaate Humboldti noorusest, kujunemisest ja esimesest suurest ekspeditsioonist Lõuna-Ameerikasse.

 

Rosamund Young. Lehmade salajane elu

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 34 minutit

 

Kite’s Nesti farmis uitavad lehmad (ning lambad, kanad ja sead) vabalt ringi. Nad otsustavad ise, kuidas järglasi kasvatada, mida süüa ja kus magada. Kui lehmad saavad rahus oma lehmaelu elada, tuleb nähtavale iga looma isikupära, mis on neil kõigil erinev – nagu inimestelgi. Fat Hat eelistab naistele mehi. Chippy Minton keeldub poriste jalgadega voodisse minemast ning ilmub alati enne magamaminekut lauta sugemisrituaalile. Jake’il on pahe – ta hingab Land Roveri väljalasketorust süsinikdioksiidiaure. Gemima tervitab kõiki inimesi tigeda pearaputusega ning on metsikult iseseisev. See raamat on hell ja südantsoojendav kroonika, millest selgub, et lehmad armastavad, mängivad, kiinduvad ja loovad sõprussuhteid, mis kestavad elu lõpuni. Nad hoiavad üksteise lapsi, leiutavad mänge, peavad vimma ja leinavad. Enamik meist ei tea, et midagi sellist on võimalik, sest tänapäeva põllumajanduses ei ole ruumi loomade loomuliku elukorraldusega arvestamisele. Rosamund Youngi võluvas raamatus näeme lehma täiesti uues valguses.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Мейв Бинчи. Хрустальное озеро

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2018

1 CD : DAISY raamat, 25 tundi

 

Noor naine, keda ängistab armastuseta abielu ja aleviku sumbunud õhkkond, lahkub kodunt, et leida oma elu suur armastus. Arusaamatuse tõttu peab tema perekond teda surnuks ning taas teineteiseni jõudmiseks tuleb emal ja tütrel läbi käia raske tee.

 

Punktkirjas raamatud

 

Sophokles. Kuningas Oidipus

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

2 köites, 230 lk.

 

Vana-kreeka värsstragöödia Oidipusest, kes vastavalt ennustusele tapab oma isa ja abiellub oma emaga, kuigi ta püüab ennustust vältida.

 

Kätlin Vainola. Metsaelu aabits

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2018

1 köites, 40 lk.

 

Raamatu peategelaseks on rebane, kelle tegemiste kaudu õpime tundma metsaelu tervet aastaringi. Raamat algab kevadega, mil valgus ja soojus paneb looduse tärkama ja metsaelu kihama. Läbi suve, sügise ja talve liikudes saame teada, kuidas elavad eri aastaaegadel putukad, linnud ja loomad, kuidas kevadel idanema hakanud seemnest kasvab puu.