Raamatututvustaja

Detsember 2017

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Aimée Beekman. Valikuvõimalus

teksti esitanud Tiina Kuningas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 35 minutit

 

Ilus ja tark Regina tunneb end juba lootusetu vanatüdrukuna. Linnaelu esialgne sära ja põnevus on muutumas rutiiniks, sõbrannade võrgustik kisub tüütuks pseudoperekonnaks. Pärandusega saadud maja alevis paneb Regina valikuvõimaluse ette: kas teha julge otsus ja jätta oma senine elu või jätkata vanaviisi. Naine teeb valiku, mis järgmise sammuna viib ta mõtted perekonna loomisele ja tulevastel lastele. Õpetajana töötav naine aga ei soovi oma laste isaks meest, kelle järeltulijad võiks näiteks alkoholi või haiguste tõttu saada kaasa halvad geenid. Regina otsustab valida tavapärasest erineva võimaluse. See mis järgneb, on kas eksperiment või oma viis õnne otsida. Kuidas võtta. "Valikuvõimalus" mõjutas tervet põlvkonda naisi, esitades väljakutse senisele abielumudelile.

 

Vaclav Pavel Borovička. Spioonid Tel Avivist

teksti esitanud Hans Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 20 minutit

 

Tšehhi populaarse faktikirjaniku raamat heidab väga laialdase dokumentaalse materjali alusel pilgu Ameerika LKA-ga ja NATO-ga tihedalt koostöös oleva Iisraeli luureteenistuse Mossadi tegevusse. Dokumentaaljutustuses kirjeldab autor maailma vapustanud kuritegelikke terroriakte, millega Mossad on tihedalt seotud olnud: "Air France'i" lennuki kaaperdamine Ugandas, mõrv Norra linnas Lillehammeris, Iisraeli sportlaste mõrvamine Müncheni olümpiamängudel, Eichmanni röövimine Argentiinas ja rida teisi provokatsioonie, mille taga seisab rahvusvaheline imperialism.

 

Gennadi Bossov. Kriminaalsest arheoloogiast ja kaduvast keelest

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 42 minutit

 

Raamatu põhiosa "Hauaröövlite jälgedel" on pühendatud salajastele arheoloogilistele röövväljakaevamistele kui rahvusvahelisele kuritegevusels, mille tõttu läheb ringlusse tohutu hulk aadressita muistiseid. Nende leviku tulemuseks on fantastilise arheoloogia ja ajaloo teke lääneriikides. Teine osa – "Gomera silbo ja teised" on köitev jutustus kaduvast muistsest vilekeelest. Autor ei välista võimalust, et vilekeele näol on tegemist inimkeele arengu ühe etapiga.

 

Roald Dahl. Poiss

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 06 minutit

 

Kooliajal juhtus Roald Dahliga hulk lugusid, mis talle sügava mulje jätsid ja igaveseks meelde jäid. "Poiss" sisaldab lugusid autori lapsepõlvest, vahel põnevaid ja naljakaid, vahel hirmutavaid ja valusaid. Ent viimane kui üks neist on sulatõsi.

 

David Foenkinos. Henri Picki müsteerium

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 03 minutit

 

Prantsuse väikelinnas viiakse ellu Richard Brautigani idee – luua kirjastajate poolt tagasi lükatud käsikirjade raamatukogu. Ühel päeval leitakse sellest raamatukogust geniaalne käsikiri, autoriks hiljuti surnud kohalik pitsameister Henri Pick. Mehe lesk väidab, et Pick ei lugenud elus ühtegi raamatut, rääkimata mõne kirjutamisest. Käsikiri siiski avaldatakse ja sellest saab menuk. Skeptikud arvavad, et tegu on turundusliku petuskeemiga – kuidas sai harimatu pitsameister kirjutada sellise meistriteose? Endine kirjanduskriitik asub uurima, kes oli Henri Pick tegelikult ja kui käsikirja ei kirjutanud tema, siis kes selle ikkagi kirjutas?

 

Diana Gabaldon. Sügistrummid. 1. raamat

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 24 tundi 21 minutit

 

Diana Gabaldoni "Võõramaalase" sarja peategelased Claire ja Jamie on pärast Kariibi merel läbi elatud seiklusi ja ookeanil kogetud vintsutusi jõudnud Inglise kolooniatesse Põhja-Ameerikas. Claire’i ja Jamie elus algab uus vaatus, mis viib nad nii orjanduslikul süsteemil põhinevatesse lõunaosariikidesse, kus nad on tunnistajaks orjade meeletule viletsusele ja orjapidajate luksuslikule elustiilile, kui ka metsikutele äärealadele, kus uusasukatel tuleb toime tulla lume, metsloomade, indiaanlaste ja laastavate taudidega. Ka minevik ega tulevik ei kao kusagile. Jamie elus on jätkuvalt olulisel kohal lord Gray ja tema kasulaps, Jamie lihane poeg William. Veelgi olulisemad sündmused toimuvad aga paralleelajas – 20. sajandil, kus tegutsevad Roger ja Brianna. Roger avastab minevikust ehk Jamie ja Claire’i ajastust kohutava saladuse ja tal tuleb otsustada, mis selle teadmisega peale hakata. Käivitub saatuslik sündmuste ahel ja Claire’i ja Jamie loost saab samavõrd ka Brianna ja Rogeri lugu, mille peategelased on igati oma eelkäijate väärilised. USA kirjaniku Diana Gabaldoni "Võõramaalase" sarjas on eesti keeles ilmunud romaanid "Võõramaalane", "Kiil merevaigus" ja "Rändaja".

 

Diana Gabaldon. Sügistrummid. 2. raamat

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 01 minutit

 

"Sügistrummide" teise raamatu juhatab sisse arusaamatu ja ärevust tekitav saadetis, mis saabub üle ookeani Brianna Randallilt Roger Wakefieldile. Viimane aimab tõtt, kuid ei suuda seda endale tunnistada. Teda juhatab edasi Fiona, kelles avanevad ootamatud küljed. Veel kord mõjutab sündmuste käiku ka mõlemast ajastust lõplikult lahkunud Geillis Duncan. Brianna on ette võtnud eluohtliku reisi ja Roger peab samuti eluga riskima, et talle järgneda. Noortele langevad osaks rasked vintsutused: võitlus rõugetega keset ookeani, õnnetust toovad kokkupuuted kuritahtliku Laoghaire’i ja Sephen Bonnetiga ning palju muud. Nende armastus pannakse kõige karmimalt proovile. Kõige raskemad katsumused võrsuvad aga salatsemisest, pooltõdedest, vääritimõistmistest, mille tagajärjed osutuvad mõnikord pöördumatuks ja peategelastel ei jää üle muud kui õppida nendega elama, leida lepitust enda ja saatusega. Uus Maailm saab taas kord uue elu ja uue alguse sümboliks.

 

Ann Granger. Hukatus, häving ja mõrv

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 30 minutit

 

Kui vana Monty Bickerstaffe leiab oma elutoast laiba, on see väga ebameeldiv üllatus – paraku ei jää see ka viimaseks. Monty ei taha eriti, et politsei hakkaks nuhkima vanas poollagunenud härrastemajas, kus ta üksi elab. Ühtlasi väidab ta kindlalt, et tal pole aimugi, kes see surnu olla võiks. Suurt rohkem pole politseil abi ka kohalikest elanikest, kes pole märganud midagi tavatut, ega Monty sugulastest, kes väidetavalt ei saa aru, miks see tundmatu surnukeha just sinna jäeti. Inspektor Jess Campbell on aga veendunud, et keegi valetab. Ta hakkab koos peainspektor Ian Carteriga Monty suguvõsa ajalugu uurima ning avastab sealt nii mõndagi vapustavat...

 

Indrek Hargla. Merivälja

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 48 minutit

 

Romaani "Raudrästiku aeg" ja apteeker Melchiori lugude autori Indrek Hargla hoogsa põnevusromaani keskmes on Eesti kõige kuulsam lahendamata üleloomulik juhtum, müstiline merivälja maa-alune ufo ehk Objekt "M", nagu seda nimetati. On aasta 1997 ja ufo väljakaevamised on ammu lõppenud. Meriväljale tuleb noor tütarlaps Karin, kes asub tööle liikumisvõimetu invaliidi Juliuse hooldajana ja kes kistakse kohe intriigide pöörisesse. Meriväljal tegutseb väljapressija, kes teab sealsete elanike räpaseid saladusi ja sunnib neid omavahel pidama õelaid erasõdasid. Ja kui see mäng nõuab esimese ohvri, siis selgub, et kõik need inimesed on kaudselt seotud slapärase Objektiga "M". Võõrvõimud kasutasid ufo väljakaevamisel selgeltnägijate abi ja kõik, kes liiga palju teada said, kõrvaldati. See saladus oli liiga tähtis ja tunnistajad ei tohtinud ellu jääda. Kuhu kadus geniaalne viiulivirtuoos Georg Sinimets või on ta ikka veel elus? Kas merivälja all oli tõesti peidus maaväline lendav objekt? Või on see tänini seal? Ja kui enam ei ole, siis kuhu see kadus? Romaani lõpp lahendab ka selle saladuse.

 

Nikolai Jakovlev. Franklin Roosevelt

teksti esitanud Aksel Küngas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1984

1 CD : DAISY raamat, 22 tundi 09 minutit

 

Jerome K. Jerome. Kolm meest uitamas

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 09 minutit

 

Jerome K. Jerome (1859-1927) on inglise kirjanik, kelle raamatust "Kolm meest paadis (koerast rääkimata)" sai ülemaailmne menuk ning huumoriklassika, mida loetakse mõnuga tänase päevani. Enne kirjandusele pühendumist pidas Jerome nii õpetaja, ajakirjaniku kui ka näitleja ametit, rännates ringi koos erinevate teatritruppidega. Tema esimeseks raamatuks oli humoristlike lugude kogumik "Laval ja lava taga", mis võeti väga hästi vastu. Järgnes "Laisa mehe laisad mõtted". Edu ahvatles teda kirjutamisele keskenduma ning selle tuules ilmuski "Kolm meest paadis (koerast rääkimata)", mis vallutas hoojooksuga miljonite lugejate südamed. Lõbus lugu nõudis järge ja nii nägigi aastal 1900 ilmavalgust "Kolm meest uitamas", mis jutustab lõbusast jalgrattamatkast läbi Saksamaa metsade.

 

Jaak Juske. Sada põnevat lugu Eesti Vabariigist

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 28 minutit

 

Nii nagu kogu ajalugu, koosneb ka Eesti Vabariigi sajand lugudest. Maailmas on palju suuremaid rahvaid, kes unistanud oma riigist, aga eestlastele andis saatus ühe inimpõlve jooksul kahel korral võimaluse ehitada üles iseseisev riik. Kui ilmus raamat "Sada põnevat lugu Tallinnast", tekkis mõte koguda vabariigi suurjuubeliks kokku ka Eesti riigi sada lugu. Valiku tegemine ei olnud kerge. Autor proovis leida põnevaid, pöördelisi seiku ja sündmusi võimalikult paljudest valdkondadest, alates seksuaalelust ning lõpetades looduskaitsega. Sinna vahele jääb Eesti elu kogu oma kirevuses. Raamatusse said ka tragöödiad ja skandaalid, mis vapustasid omal ajal ühiskonda ning tekitasid kõneainet, kuid hakkavad vaikselt unustuse hõlma vajuma. Samas selgub aga viimasest loost, et meie keskel elab veel inimesi, kes mäletavad riigi sünnihetke. See raamat ei ole ajalooõpik, vaid räägib Eesti Vabariigi loo üksikute sündmuste kaudu, kus konkreetsed seigad saavad seotud laiema ajalooga.

 

Hinge Kaljund. Urbanowiczid

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 54 minutit

 

17. sajandi algus Euroopas, ajastu, mille on romantiliseks kirjutanud Alexandre Dumas vanem oma romaanis "Kolm musketäri". Samal ajal, kui Prantsusmaal kemplevad omavahel musketärid ja kardinali kaardiväelased, on Krimmi steppides, Metsikutel Väljadel laagris pan Michael Urbanowicz oma sõjameestega. Peatselt kannab lahingutee teda Poola kuninga vägede koosseisus Smolenski ja Moskva alla... Nii algab ajalooline romaan "Urbanowiczid", perekonnasaaga, mis lõpeb rohkem kui 350 aastat hiljem kodusel Virumaal, peategelasteks 12 põlvkonda Urbanowicze. Viis esimest põlvkonda Urbanowiczepidasid oma eluvõitlusi kaugel Poolamaal, Lublini lähedal, aastal 1730 aga saadeti pan Urbanowicz duelli pidamise eest välja Tsaari-Venemaa Eestimaa kubermangu ning edasi kandubki tegevus Virumaa metsade vahele, kus Urbanowitczid pidasid erinevates mõisates peamiselt möldri või veskimehe ameteid. Lugeja on tunnistajaks nende elusaatustele pöördeliste ajaloosündmuste taustal: Rzeczpospolita, Poola sõjad Venemaa, Türgi ja Rootsiga, Põhjasõda, Napoleoni sõjakäik Venemaale, Vene-Jaapani sõda, I Maailmasõda, Vabadussõda... Igal pool võitles ka Urbanowicze, olgu siis kas oma kuninga, tsaari, kodumaa või vabaduse eest.

 

Teet Kallas. Janu

teksti esitanud Tõnu Mikiver

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 18 minutit

 

Romaani tegevus hargneb meie päevil ühes väljamõeldud linnas säärases linnaosas, mille sarnaseid on kogu maailmas viimaste kümnendite jooksul sadade kaupa üles kerkinud. Väliselt rõhutatult realistlikku laadi on põimitud tingsituatsioon, mille taustal on võimalik teravdatud kujul jälgida uut tüüpi linlaste mõttemaailma ja psühholoogiat.

 

Raimond Kaugver. Vana mees tahab koju

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi

 

Romaan viib lugeja haiglamiljöösse. Sugestiivselt on kujutatud inimeste mehisust ja hingejõudu raske haiguse talumisel; sündmuste käigus on teravalt vastandatud üllas inimlikkus ja hingetu ratsionalism.

 

Erich Kästner. Fabian

teksti esitanud Tõnu Mikiver

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1984

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 25 minutit

 

20. sajandi silmapaistva saksa luuletaja, prosaisti ja noorsookirjaniku Erich Kästneri (1899-1974) romaan on lugu hingepõhjani ausa ja õiglase meelega "moralistist" Jakob Fabianist. Paiguti irooniliselt, paiguti nukra huumoriga pajatab autor tema juhtumustest Hitleri-eelse Berliini boheemlaslikes ringkondades.

 

Sergei Lebedev. Unustuse piir

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 50 minutit

 

"Unustuse piir" on väheseid Vene romaane, mis käsitleb Nõukogude Liidu aegse vangilaagrite süsteemi pärandit. Noor geoloog reisib Kaug-Itta, saamaks selgust, kes oli tema elu päästnud pime naaber, salapärane Teine taat. Mahajäetud kaevanduste ja hüljatud barakkide vahelt leiab ta unustusse vajunud maailma, kus ohvreid ja timukaid eirata on lihtsam, kui kohutava minevikuga tõtt vaadata. Kummituslik lugu toob esile selle rüüstatud maa ilu, kus inimeste, masinate ja looduse koostöös hävitati miljoneid elusid. Tänapäeva Venemaal püütakse mineviku väärtegusid kollektiivsest mälust jõuliselt kustutada, seda hinnatavam on Lebedevi meistriteos kui kirjanduslik katse päästa ajalugu unustuse hõlma vajumast.

 

Thomas Mann. Buddenbrookid. Esimene köide

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1981

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 25 minutit

 

"Buddenbrookid" on lugu ühe Lüübeki kaupmeeste suguvõsa hiilgeajast ja langusest. Johann Buddenbrook senior, viljakaupmees, kes oma rikkusele aluse pannud Preisi sõjaväe moonamuretsejana, ostab suure maja Mengstrassel. Siin elatakse patriarhaalselt, pannakse erilist rõhku söömisele, joomisele ja seedimisele. Konsul Johann Buddenbrook junior, eelmise poeg, on jumalakartlik ja kainelt kaaluja mees, kelle ülimaks asjaks maailmas on firma. Konsuli poeg Toomas on kõhklev, seesmiselt tühi ja vara väsinud mees, kuigi püüab seda teiste eest varjata osava teesklemisega. Perekonna valulasteks on aga Tooma vend Kristjan ja õde Tooni. Autor on kõik selle kirja pannud ilma paatoseta, üksikasjaliste olu- ja miljööpiltidena, melanhoolse kriitika ja irooniaga.

 

Thomas Mann. Buddenbrookid. Teine köide

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1981

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 36 minutit

 

"Buddenbrookid" on lugu ühe Lüübeki kaupmeeste suguvõsa hiilgeajast ja langusest. Johann Buddenbrook senior, viljakaupmees, kes oma rikkusele aluse pannud Preisi sõjaväe moonamuretsejana, ostab suure maja Mengstrassel. Siin elatakse patriarhaalselt, pannakse erilist rõhku söömisele, joomisele ja seedimisele. Konsul Johann Buddenbrook junior, eelmise poeg, on jumalakartlik ja kainelt kaaluja mees, kelle ülimaks asjaks maailmas on firma. Konsuli poeg Toomas on kõhklev, seesmiselt tühi ja vara väsinud mees, kuigi püüab seda teiste eest varjata osava teesklemisega. Perekonna valulasteks on aga Tooma vend Kristjan ja õde Tooni. Autor on kõik selle kirja pannud ilma paatoseta, üksikasjaliste olu- ja miljööpiltidena, melanhoolse kriitika ja irooniaga.

 

Hubert Matve. Tornid läbi aegade

teksti esitanud Hans Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 01 minutit

 

Raamatus antakse populaarses käsitluses põgus ülevaade kõrgehitiste – tornide, mastide, pilvelõhkujate ehitamise ajaloost. Püütakse kirjeldada esimesi inimkätega ehitatud, meieni mitte säilinud tornehitisi, räägitakse suurimaist ja kuulsamaist kirikutornidest, samuti tule-, vee- jt. seesuguste tornide ehitamisest. Suur osa raamatust on pühendatud nüüdisaegseile teras- ja raudbetoontornidele ja pilvelõhkujatele ning nende loojatele, samuti on püütud vastata küsimustele, kui kõrgeks kasvavad need hiiglased homme. Teos pakub sisukat lugemisvara kõigile, kes huvituvad ehituse ja inseneriteaduse ajaloost.

 

Vahur Mägi. Ainus ehtne münt

teksti esitanud Aksel Küngas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1986

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 36 minutit

 

Teadusest on meie päevil saanud otsene tootlik jõud. Seetõttu on ülimalt aktuaalne teada ja tunda teaduse "köögipoolt". Ülesehituselt on raamat publitsistlik arutelu. Ehkki mõeldud eeskätt noortele, aitab raamat teaduslikku pilti kujundada ja üldse silmaringi avardada kõigil, kes teaduse käekäigu ja päevaprobleemide vastu huvi tunnevad, kaasa arvatud teadustöötajad.

 

Terhi Pääskylä-Malmström. Minu Tallinn

teksti esitanud Jaanika Arum

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 44 minutit

 

Hoiad käes kroonikat sellest, kuidas üks soomlannast kalevitüdruk keset nõukogude propagandat varateismeliseks sirgus, siis Eestisse ära armus ning Helsingi ja Tallinna vahel pendeldama jäi. See lugu räägib Tallinna mägede võlust ja vanalinna käänulistest käikudest, gaasipliidil kärssavatest pelmeenidest ja kurgus kõrvetavatest Millimallikatest, Toompeal vaaruvatest purjus põtradest ja laulupeol poetatud pisaratest, kobadest ehitusmeestest ja täiuslikest naistest, kaitsmata kõrvadest ja Eesti Nokiast, kaugtöökontoritest ja kinnisvaraotsingutest, kärmetest eestlastest ja aeglastest soomlastest, südamesõpradest ja veebiajalehtede kommentaariumitest. Vahele mahub jutte ka võlgade tagasi nõudmisest, tõsielusarjast ja bordellist... Aga eelkõige on see lugu armastusest linna vastu, mis tegi autorist selle, kes ta praegu on. Terhi Pääskylä-Malmström on soome päritolu ajakirjanik ja tõlkija, kes on õppinud Tallinnas kohvi jooma ja unistab Soome lahe tunnelist.

 

Rein Põder. Savimäe

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 31 minutit

 

Pealinnas elav tõlkija Sven saab päranduseks Lõuna-Eestis asuva talu, kus ta on vaid korra elus käinud. Esialgu näib see talle ning ta abikaasalegi igati sobivat nii suvekoduks kui ka rahulikuks kirjanduslikuks tööks. Kuid varsti selgub, et koos pärandusega on Sven saanud enda kanda ühe talu minevikuga seotud mõistatuse, mille pärandaja on talle justkui edasiseks lahendamiseks ja kirjapanekuks usaldanud. Ent see pole veel kõik – talul on ka kaasajal üllatusi varuks. Ja need tulenevad tõsiasjast, et Savimäe talu asub otse järve ääres, kust kulgeb riigipiir Venemaaga.

 

Anne Birkefeldt Ragde. Berliini paplid

teksti esitanud Liina Vahtrik

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 17 minutit

 

"Berliini paplid"on raamat kolmest vennast, kes kogunevad ema surivoodi äärde. Vanim vend Tor peab suguvõsatalu, keskmine vend Margido on matusebüroo omanik ja noorim vend Erlend töötab Kopenhaagenis aknadekoraatorina. Nad ei ole palju aastaid üksteist näinud ja see kohtumine saab saatuslikuks neile kõigile kolmele. Autor kirjeldab selles raamatus inimeste katset lahti rebida oma juuri, et avastada, kui palju sügavamal need on, kui arvata võis. Vendi ja nende elukäiku kirjeldatakse nii elavalt ja kaasakiskuvalt, et raske on raamatut käest panna. Anne B. Ragdel on eriline võime maalida värvikaid pilte miljööst, argipäevadest ja pühadest ja inimestest kõige selle keskel. Tema keel on nõtke ja särav. Romaanis "Berliini paplid", aga ka selle järgedes "Erakvähid" ja "Lebada rohelistel aasadel" demonstreerib kirjanik kadestamisväärset professionaalsust. Need raamatud kujutavad endast tõelist läbimurret kirjaniku loomingus, neist on saanud menuraamatud ja neid on tõlgitud paljudesse keeltesse.

 

Hendrik Relve. Kiviaja puudutus

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 02 minutit

 

Korowaid on metsarahvas, kes elab Uus-Guinea saare džungliüksilduses. Nende elamud asuvad puude otsas ja see rahvas elab tänaseni nagu kiviajas ning toitub vaid metsaandidest. 2010. aasta novembris, pärast aastatepikkust ettevalmistusperioodi asus maailmarändur Henrik Relve ühes sõber Argoga korowaide poole teele. See raamat räägib nende retkest džunglisügavusse haruldase loodusrahva juurde.

 

Olev Remsu. Väikelinna baabad

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 20 minutit

 

Ljubov ja Vitali – noor abielupaar Piiterist – saavad pärast tehnikumi lõpetamist suunamise Tallinna. See elu, mida Ljuba-tädi teab, on olnud ellujäämiskursus tules, vees ja Teises maailmasõjas, oma rahvuse ja mineviku salgamine, valetamine ja varjamine. Aga Ljuba-tädil on midagi, mida teistel pole või mida nood kasutada ei oska, ja seda kasutab ta nutikalt: Ljuba-tädi on elav tõestus, et anekdoodid blondiinide juhmusest on puhas belletristika.

 

Christian Steen. Hurmakägu on surma nägu

teksti esitanud Mari-Ann Männiste

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 22 minutit

 

"Hurmakägu on surma nägu" on Karl Ristikivi poolt Christian Steeni nime all rootsi keeles kirjutatud kriminaalromaan, mille tõlkis meie jaoks Jaan Kross. Eessõnas ütleb tõlkija, et see on Agatha Christie stiilis suletud seltskondade romaanide tore paroodia ja avab "Rohtaia" ja "Hingede öö" autoris uue ja kummastava mõõtme.

 

Jaan Talts, Paavo Kivine. Tahtmine

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 33 minutit

 

Sportlase ja ajakirjaniku koostöös sündinud raamatus jutustab olümpiavõitja Jaan Talts oma sportlaseteest, veendumustest ja tõekspidamistest.

 

Enno Tammer. Ilon Wikland. Elu pildid

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 14 minutit

 

Raamat "Ilon Wikland. Elu pildid" on raamat tema kaasahaaravast elukäigust. Kuna Ilon Wikland on öelnud, et ta mäletab oma elu piltidena, kasutab raamatu autor Enno Tammer raamatu ülesehitusliku vormivõttena just nimelt pilte, tekstipilte. Ehk siis püüab sõnadega joonistada Ilonist pildid, milles ta hakkab elama. Sõnaliste piltide kõrval on ka Iloni joonistatud pildid või ajaloolised fotod. Ühed pildid võimendavad teisi ning nii avanebki lugeja ees Iloni elu.

 

Mats Traat. Valge maja

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 33 minutit

 

Martin jõuab alevikku keskhommikul. Rõõmsalt astub noormees liinibussist välja. Tal on tume lõuahabe, käes reisikott. Vaatab uudishimulikult ringi. Taamal männimets, majade vahel talveunest ärkavad aiad. Vihuti vilksatab pilvedest päikest, korraks helkavad kiired kooperatiivkaupluse laiu aknaid. Pisike must koer tuleb, nuusutab korraks võõra püksisäärt, longib minema, saba asjalikult püsti.

 

Antti Tuuri. Igitee

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 28 minutit

 

Romaan "Igitee" räägib terrorist Soomes ja Nõukogude Liidus 1930. aastatel, kui Lapua liikumisega seotud äärmuslased küüditasid Soomest Nõukogude Liitu neid, keda nad kahtlustasid kommunistlikes tõekspidamistes. Teose peategelane Jussi Ketola on üks paljudest küüditatutest, kes röövitakse keset ööd oma kodutalust ja viiakse idapiirile. Röövijad kavatsevad ta maha lasta, ent Ketola pääseb põgenema üle piiri Nõukogude Liitu. Seal kohtub ta ameerikasoomlastega, kes on Stalini kutset järgides tulnud Karjalasse, et aidata rajada töörahva paradiisi, aga leiavad end peagi maapealsest põrgust. Eesti lugejalegi mitmete romaanide kaudu tuttav ning korduvalt auhindadega (sealhulgas Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhind ja Soome mainekaim kirjanduspreemia Finlandia) pärjatud Antti Tuuri (snd 1944) on kirjutanud üle seitsmekümne teose. Tema loomingut on tõlgitud veerandsajasse keelde. "Igitee" põhjal on valminud samanimeline Soome, Rootsi ja Eesti koostööfilm (režissöör Antti-Jussi Annila), mille võtted toimusid osaliselt Eestis – Tallinnas, Sillamäel ja Varangul – ja milles näeme lisaks Soome ja Skandinaavia näitlejatele tervet plejaadi parimaid Eesti näitlejaid.

 

Peter Wohlleben. Puude salapärane elu

teksti esitanud Vilja Raagmaa

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 46 minutit

 

Kas puud on sotsiaalsed olendid? Metsnik ja kirjanik Peter Wohlleben tõestab veenvalt, et tõesti, mets on sotsiaalvõrgustik. Ta kirjeldab põhjapanevatele uutele teaduslikele avastustele toetudes, kuidas puud on nagu inimperekonnad: puuvanemad elavad koos oma lastega, suhtlevad nendega, toetavad neid kasvamisel, jagavad toiteaineid nendega, kes on haiged või vaevatud, ja isegi hoiatavad üksteist ähvardavast ohust. Wohlleben jagab ka oma sügavat armastust metsade ja laante vastu, seletades elu, surma ja taastumise protsesse, mida on jälginud oma hoolealustes metsades.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Кэрол Дринкуотер. Возвращение на оливковую ферму

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 10 minutit

 

Näitlejanna Carol Drinkwateri teine raamat oliiviistandusest Provence'is. Carol ootab last, kuid sellegipoolest tuleb tal sageli üksi kogu istanduse eest hoolitsemine enda peale võtta. Vett napib nagu ikka ning Carol läheb otsima selgeltnägijat, kes lubab teda aidata. Kui aga läheneb koristushooaeg, hakkavad dramaatilised sündmused elule istanduses varju heitma.

 

Эдуард Кочергин. Крещённые крестами

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 28 minutit

 

Eduard Kotšergini autobiograafiline romaan on lugu Poola päritolu poisist, kelle vanemad represseerib Nõukogude võim ja kes elab ühes Leningradi NKVD lastekodus, kui Wermachti väed Nõukogude Liidule kallale tungivad. Ta pääseb õnnekombel blokaadiaja näljasurmast – puust transpordilennuk viib ta üle Laadoga – ning satub kaugele Siberisse, kus veedab kogu oma varase lapsepõlve. Pärast 9. maid 1945 otsustab poiss, et sõda on läbi ja tal on tarvis koju ema juurde jõuda. Teadmata õieti, kus ta kodulinn Piiter täpselt asub, põgeneb peategelane lastekodust ja rändab ligi seitse aastat mööda raudteid, liikudes läbi kogu sõjajärgse Venemaa ning jõudes endale ootamatult ka Eestisse, kust ta viimaks koju saadetakse. Lugeja ees avaneb läbilõige tollasest Vene ühiskonnast – hulkurite, kerjuste, rongivaraste, platnoide, raudteemiilitsate ja vene talupoegade maailmast. Maailmast, milles ellujäämine sõltub suuresti õnnest. Ja natuke ka oskusest mängukaarte meisterdada, või siis oskusest painutada vasktraadist Lenini ja Stalini profiile nii, et nad oleksid "nagu päris". Eduard Kotšergin on Peterburi G. Tovstonogovi nimelise Suure Draamateatri peakunstnik ja see on tema esimene romaani mõõtu raamat. Aastal 2010 pälvis teos maineka Rahvusbestselleri (Natsbest) auhinna.

 

Punktkirjas raamatud

 

Honoré de Balzac. Gobseck

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

2 köites, 148 lk.

 

Leelo Tungal. Kristiina, see keskmine

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

2 köites, 190 lk.

 

Raamat kõneleb humoristlikus toonis kolmelapselise pere igapäevastest muredest ja rõõmudest. Et maailma on vaadatud keskmise õe, kuueaastase Kristiina silmade kaudu, siis on jutustuses esikohal tema probleemid: armukadedus pisikese õe vastu, trots vanemale õele allumise pärast, püüd pere piirides millegagi silma paista.

 

Jacqueline Wilson. Tracy Beakeri lugu

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

2 köites, 178 lk.

 

Tracy Beaker on 10-aastane mässumeelne ja hea kujutlusvõimega tüdruk, kes elab lastekodus ning unistab kasuperest ja oma ema külaskäigust. "Tracy Beakeri lugu" on peategelase enda kirja pandud ühtaegu lõbus ja liigutav lugu tema pööraseid ettevõtmisi täis igapäevaelust. Nagu ütleb peategelane ise: "Mina olen Tracy Beaker ja see raamat siin räägib minust. Oleksin ma teie asemel, loeksin seda kohe kindlasti. See on uskumatult südantlõhestav ja vapustav lugu. Ausalt!"