Raamatututvustaja

Oktoober 2017

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Isabel Allende. Jaapani armuke

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 31 minutit

 

1939. aastal saadavad vanemad väikese Alma sõja jalust ära Ameerikasse onu ja tädi juurde. Seal sõbruneb Alma jaapanlasest aedniku poja Ichimei Fukudaga ning alguse saab terve eluaja kestev armulugu. Ent saatuse keerdkäigud on etteaimamatud ja alati ei lähe kõik nii nagu loodetud. Aastakümneid hiljem elab Alma San Franciscos vanadekodus ja kohtub seal noore hooldusõe Irina Baziliga. Nii Irinat kui ka Alma pojapoega Sethi hämmeldavad Almale järjepidevalt saabuvad kirjad ja kingitused. Avastades samm-sammult Alma ja Ichimei ligi seitsekümmend aastat kestnud armastuse lugu, muutuvad nende suhted aina lähedasemaks. Kuid ka Irina minevikus on peidus sünge saladus, mis võib rikkuda veel algamata loo. Isabel Allende üle põlvkondade ja kontinentide ulatuv lugu räägib identiteedist, üksildusest, lunastusest ja ettearvamatust saatusest, ent ennekõike sõpruse ja armastuse võitmatust jõust.

 

M. C. Beaton. Unistaja surm

teksti esitanud Evelin Lauri

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 12 minutit

 

Punapäine konstaabel Hamish Macbeth oli alati arvanud, et romantikutest uustulnukad toovad ainult häda. Aga Effie Garrard tundus talle hoopis teisest puust – kunstnik, kes võib olla ka karm ärinaine. Rohkem viltu ei saanud pannagi. Hamish oli lootnud sedagi, et suvi tuleb selles külakeses Šoti mägismaal rahulik – jälle mööda. Effie Garrardi surnukeha leitakse üksildasest paigast Geordie kalju juurest ja Hamish peab selgeks tegema, mis selles naises ja kogu loos on tõsi, mis väljamõeldis.

 

Aimée Beekman. Loobumisvõimalus

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1985

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 03 minutit

 

Psühholoogiline romaan, mis käsitleb keskealise naise probleeme seoses perekondliku kriisiga.

 

Jonas Bonnier. Helikopterirööv

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 44 minutit

 

2009. aasta 23. septembri varahommikul kõlab häire – Västbergas röövitakse sularahakeskust. See on Rootsi ajaloo kõige suurejoonelisema röövi avapauk. Röövijad saabuvad helikopteriga ja politseil ei jää üle muud kui pealt vaadata, kuidas nad ligi 40 miljoni krooniga õhku tõusevad ja kaovad. Ainsatki lasku laskmata. Jonas Bonnier on kirjutanud tempoka loo, mis põhineb tegelike röövijate ülestunnistustel. Põnevik sisaldab ohtralt šokeerivaid detaile selle ülimalt hästi ettevalmistatud ja unikaalse röövi kohta. Aeglaselt, kuid kindlalt kulminatsiooni poole arenevatel sündmustel on peaaegu filmilik kvaliteet. Raamatut käest panna pole kuidagi võimalik – tegelased on selleks liiga inimlikud.

 

Wilkie Collins. Kuukivi

teksti esitanud Kaire Klaos

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 21 tundi 18 minutit

 

"Kuukivi", mis ilmus 1868. aastal, peetakse esimeseks kriminaalromaaniks inglise romaanikirjanduse traditsioonis, kuigi tollal nimetati sedalaadi teoseid "sensatsioonilisteks romaanideks". Rachel Verinder pärib oma kaheksateistkümnendal sünnipäeval suurepärase kalliskivi, Kuukivi, mille on toonud indiast tema onu. Kivi on erakordselt väärtuslik ning sellel on ka suur religioosne tähtsus, nii et selle tagasisaamisele on pühendanud oma elu kolm India preestrit. Sünnipäeval kannab ta seda kõigi silme all, aga sünnipäevajärgsel ööl läheb kalliskivi kaduma.

 

Roald Dahl. Vapustav härra Rebane

teksti esitanud Anna-Liisa Kurve

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2017

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 02 minutit

 

Koperdis, Uimerdis ja Uba on ühed üsna vastikud ja kitsid talunikud. Ja nad vihkavad härra Rebast. Nad on nõuks võtnud härra Rebane kinni püüda. Seepärast asuvad nad tema urusuu ette valvesse, valmis teda maha laskma või surnuks näljutama või ta sealt välja kaevama. Aga kavalal härra Rebasel on teised plaanid... Millised nutikad mõtted härra Rebase peas liiguvad ja kuidas ta need mõtted ühes oma poegade ja sõpradega ellu viib, sellest see lõbus lugu räägibki.

 

Barbara Erskine. Kõige tumedam tund

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 20 tundi 53 minutit

 

1940. aasta suvel on kõikide pilgud suunatud Lõuna-Inglismaa taevasse: lahing Inglismaa pärast on just alanud. Noorel ja andekal kunstnikul Evie Lucasel on aga silmi vaid ulja noore piloodi Tony jaoks, keda ta portreteerida tahab. Aga saatusel on omad plaanid. Seitsekümmend aastat hiljem püüab äsja lesestunud kunstiajaloolane Lucy panna oma elukillud jälle kokku ja otsustab pühenduda Evie Lucasest kõneleva raamatu kirjutamisele. Talle ei anna rahu üks Evie Lucasest tehtud portree. Vahetult enne oma traagilist surma avastas Lucy abikaasa sellelt maalilt midagi, mis näis varjavat kummalist saladust. Mis see oli? Kui Lucy hakkab lähemalt uurima Evie ja selle maali lugu, tekitab see palju meelehärmi kunstniku perekonnaliikmetes. Ühtäkki avastab Lucy, et teda ohustavad inimesed nii olevikust kui ka minevikust. Nad ei kavatse ealeski lasta rääkimata tõel välja tulla.

 

Michel Houellebecq. Alistumine

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 08 minutit

 

Michel Houellebecqi kuues romaan "Alistumine" ilmus 2015. aasta alguses ja põhjustas Prantsusmaal palju poleemikat islamiga seotud küsimuste provokatiivse käsitlemise tõttu. Lähituleviku düstoopiaks nimetatud romaani tegevustik toimub 2022. aasta Prantsusmaal, kus presidendivalimistel on kahe suure partei, Rahvusrinde ja Islamiliidu vahelises jõukatsumises poliitiliste kokkumängude tõttu peale jäänud viimased. Prantsusmaal algab uus ajastu ja islamipartei karismaatiline liider Mohammed Ben Abbes hakkab ühiskonnas uusi norme kehtestama: koolisüsteem viiakse vastavusse koraani õpetusega, lubatud on polügaamia, naised ei käi enam tööl, vaid pühenduvad perele ja kodule. Romaani peategelane on keskealine ja üksildane Sorbonne’i ülikooli professor, dekadendist kirjaniku Joris-Karl Huysmansi uurija François, kelle elu on intellektuaalses plaanis ummikus ja ka armastus näib olevat talle selja keeranud. Huysmans pöördus hilises keskeas kristlusesse ja leidis seeläbi meelerahu. Kas suudab islam vaigistada eksistentsiaalseid änge, millega seisab 21. sajandi esimesel poolel silmitsi keskealine Euroopa mees François?

 

Ain Kalmus. Ajastute vahetusel

teksti esitanud Hans Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 37 minutit

 

Vabakoguduslikus miljöös vaimulikuna ja üha edasiõppijana veedab autor pikki aastaid väljaspool kodumaad. Värvika panoraamina esitab ta lugejaile kõiki neid keskkondi ja inimesi, kellega ta vahelduva elukäigu jooksul kokku puutub ja mõtteid vahetab. Samas on see keskeale läheneva noore mehe usuliste otsingute registreerimine ja sisevõitluste peegeldamine. Tähelepanelik lugeja leiab sealt ka neid ajesid ja tunge, mis vabakoguduse vaimuliku hiljem viivad eepilise jutustaja radadele, eesti ajaloo ja piibli tagapõhja uurimisele ja sõnakunstis kujutamisele.

 

Ain Kalmus. Meil pole jäädavat linna

teksti esitanud Hans Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 39 minutit

 

Käesolev on Ain Kalmuse neljas mälestuste raamat. Seeria algas "Kadunud saarega" (1972), millele järgnesid "Ajastute vahetusel" (1974) ja "Päästa meid ära kurjast" (1979). Kuna viimane käsitles dramaatilisemat ajajärku kirjaniku elus aastatel 1940-44, siis käesolevat köidet alustab autor sellega, kui USA immigratsiooniametnik lööb ta Rootsi pagulaspassile oma lilla templi: admitted permanent, jäädavalt aktsepteeritud. Kuidas ja milliste sisemiste reaktsioonidega toimub see uude maailma sisseelamine, milliseid olusid ja inimesi uustulnuk kohtab, sellest jutustabki kogu köide. Raamat lõpeb ta pika tööpäeva õhtule lähenemisel, kuigi viimaseks tunnetuseks jääb: "Teekond pole veel lõppenud." Ain Kalmus jutustab huvitavalt ning kaasakiskuvalt.

 

Ain Kalmus. Päästa meid ära kurjast

teksti esitanud Hans Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 52 minutit

 

Põnevalt ja ajatruult kirjutatud mälestuste köide kõneleb Evald Männi katsumustest Eesti Vabariigi saatuseaastatel 1940-1945. Memuaarid on vääriline täiendus kirjaniku piibliainelistele ja ajaloolistele romaanidele ("Prohvet", "Juudas", "Jumalad lahkuvad Maalt" jt.)

 

Jaak Kangilaski. Norra

teksti esitanud Krista Kilvet

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1986

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 39 minutit

 

Kunstiajaloolase teabemahukas raamat Norras kogetust, omapärasest ja kaunist loodusest, linnadest ja hariduselust, norralaste iseloomust, argipäevast ja harjumustest – fooniks selle Skandinaaviamaa murranguterohke minevik viikingiajastust naftabuumini, tänapäeva poliitika- ja majandusprobleemid, parteide programmid ja võimuvõitlus. Esileküündiv raamatuosa pakub süstemaatilise ülevaate Norra kujutava kunsti ajaloost, selle suundumustest ja suurmeestest.

 

Bernard Kangro. Tartu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 36 minutit

 

Käesoleva romaaniga jõuab lõpule nn. Tartu-tsükli esimene triloogia (sellele eelnesid "Jäälätted" ja "Emajõgi"). Ühelt poolt jätkub selles ühe 1930-ndate aastate üliõpilassõpruskonna lugu. Teisalt aga ulatub autori pilk vaatama siin kaugemale ettepoole, tema kangelaste jaoks veel tundmata tulevikku – sõja-aastatesse, ning romaani viimases kolmandikus laseb kirjanik oma kangelasel Benno Maranil koguni viibida poolunenäolisel matkal 1950-ndate aastate Tartus, kus Benno saatjaiks on noored tudengid, sedapuhku juba tema kunagiste kaasvõitlejate lapsed.

 

Rockwell Kent. Üksikul saarel

teksti esitanud Anu Lamp

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1988

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 01 minutit

 

Ameerika kunstniku, kirjaniku ning ühiskonnategelase Rockwell Kenti (1882-1971) esimese raamatu aluseks on peamiselt päevikumärkmed, mis ta tegi 1918-19 aastal koos oma 9-aastase pojaga Alaskas Rebasesaarel talvitades. Ka sisaldab raamat rikkaliku valiku autori joonistusi tollest perioodist.

 

Stephen King. Valve lõpp

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 03 minutit

 

Palatis number 217 on ärganud miski, mis on tulvil kurjust. Brady Hartsfield, kes korraldas kaheksa hukkunu ja paljude vigastatutega veresauna, on lebanud kliinikus viis aastat vegetatiivses seisundis. Arstide arvates ei saa olla juttugi tema paranemisest. Kuid Brady on teadvusel ja tema kasutuses on uued võimed, mis lubavad külvata kujuteldamatut hävingut haiglapalatist väljumata. "Valve lõpus" leiab Stephen Kingi Hodgesi-triloogia närvekõditava lõpplahenduse, kus põnevik on ühendatud Kingi populaarseima kaubamärgi, südant põksuma paneva üleloomuliku elemendiga. Tulemuseks on kaasahaarav pilguheit inimese haavatavusse ning kõhedusttekitav põnevus ja pinge.

 

August Kitzberg. Jutustused

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1989

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 39 minutit

 

Camilla Läckberg. Murelind

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 16 tundi 18 minutit

 

Patrik Hedströmil ja tema kolleegidel Tanumshede politseijaoskonnast on olnud rahulik talv, ent kevade tulles hakkab asju juhtuma. Jaoskonda saabub uus kolleeg Hanna Kruse, asulas hakatakse filmima kõmulist tõsielusarja "Fucking Tanum" ja taas kord leiab Fjällbackas aset vägivaldne surm. See, mis esialgu paistab tavalise autoavariina, osutub mõrvaks. Kui Patrik avastab seosed sarnaste juhtumitega üle kogu Rootsis, mõistab ta, et kurjategija südametunnistusel on tõenäoliselt rohkemgi elusid. Veidi hiljem leitakse üks tõsielusarjas osaleja tapetuna prügikastist. Kas see jõhker mõrv on seotud nende tagaotsitava sarimõrvariga? "Murelind" on põnev, kaasahaarav ja põletavalt aktuaalne krimiromaan, milles Patrik Hedström peab seisma silmitsi oma elu suurima väljakutsega ja töötama paralleelselt kahe mõrvajuhtumiga, samal ajal kui tohutu kiirusega lähenevad tema ja Erica pulmad.

 

Ene Mihkelson. Matsi põhi

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1984

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 33 minutit

 

"Matsi põhi" on lugu ühe maalt pärineva suguvõsa liikmete omavahelisest võõrandumisest linnastumise ja omandipsühholoogia mõjul.

 

Helmi Mäelo. Võõrsil

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 37 minutit

 

See on Helmi Mäelo järjekorras kolmas mälestusteos. "Võõrsil" hõlmab pagulasaja kümmet esimest aastat. Need on Teise maailmasõja viimaste kuude sündmused Saksamaal ja hiljem uue elu alustamine Rootsis ja tegevus siin, millest autor jutustab. Kõige selle kõrval pälvib üldist huvi autori kaasatöötamine Saksamaal asuvate eestlaste abistamiseks ja eesti sõdurite ületoomiseks Rootsi. Autor on paljudega kokku puutunud, nimederegistris leidub üle kahesaja nime. Raamatut kaunistavad ka fotod. Helmi Mäelo jutustamisviis on ladus ning haarab paljudelegi tuttavaid olukordi ja sündmusi.

 

Mare Müürsepp. Viis vaba kutsikat

teksti esitanud Viivika Laak

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 2 tundi 03 minutit

 

Reku on tubli kutsu, kes räägib oma koeraloo sellest, kuidas halvad inimesed ta nelja õe-vennaga tänavale viskasid ja head inimesed kutsikad enda juurde võtsid ja neile toredad kodud leidsid.

 

Epp Petrone. Jassi pass

teksti esitanud Virge Tiik

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 55 minutit

 

"Jassi pass" on lugu poisist, kes tunneb end sageli üksi. Ema ja isa teenivad raha ja on hädas pangalaenu maksmisega, neil ei ole aega Jassi murede ja hirmude jaoks. Poisile on seltsiks Ämblik Mati, Oranžide Täppidega Koll ning unistused kaugel planeedil elavatest rohelistest mehikestest, kelle juurde minekuks meisterdab ta endale passi. Siis saab Jass teada, et isa peab raha teenimiseks minema tööle välismaale. Ta jääb emaga kahekesi ja märkab, et ema on tihti kurb ja väsinud. Jass hakkab aimama, et isa ei tulegi vist enam mitte kunagi tagasi… Raamat puudutab mitut laste elus olulist probleemi: võõrandumine emast-isast, eksistentsiaalsed hirmud, hingesegadused seoses pere majanduslike probleemidega ning vanema välismaal töötamisega.

 

Tiit Pruuli. Minu maailm

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 57 minutit

 

Ma tahan kõike. Hinnaalanduseta, odava väljamüügita. Tahan nautida seda, kuis viin oma reisirühma läbi kõrbe nagu Mooses, ja tahan istuda üksi suurlinna pohmellises hommikuhämus. Tahan nutta väikeses külakirikus ja naerda neegrinaise suures süles, tahan rääkida Kierkegaardiga vaikusest ja hüpata Jay-Z kontserdil röökivas rahvamassis. Tahan olla ilmamaa serval – põhja- ja lõunapoolusel, lennata Padmasambhavana Himaalaja kohal, sõita rongiga läbi Venemaa, juua šampanjat presidentidega. Tahan vaadata maailma süütalapse silmadega, enne kui Damaskuse teras rebib mu patust keret. Tahan surra ja uuesti sündida. Ja armastada, armastada, armastada. Lõputult. Nendest tahtmistest on sündinud see raamat ja inspireeritud mu reisid. Lähen jälle, kuigi tean, et on hea, kui saan kübemegi sellest, mida igatsen. (Tiit Pruuli)

 

Richard Roht. Elutee

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 43 minutit

 

Jutustus leseks jäänud talunaisest, kes kasvatab kahte väikest last. Pärast mehe surma on talle abiks ta nõrgamõistuslik vend, kuid talutööd hakkavad minema allamäge ja mõis nõuab, et naine talust välja koliks. Popsikohal nõrkeb ta niigi vilets tervis ja kaks last jäävad peagi vaeslasteks.

 

Elif Shafak. Armastuse nelikümmend reeglit

teksti esitanud Valli Pärn

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 03 minutit

 

Kaks paralleelselt kulgevat ning omavahel põimuvat lugu armastusest. Üks neist jutustab tänapäeva koduperenaisest, teine 13. sajandi sufi müstikust Rumist. Kohtumine kurikuulsa rändmunga Šamsiga tegi edukast, ent õnnetust õpetlasest maailma tuntuima armastuslüüriku. Poeetiline, kirglik, tark – need sõnad iseloomustavad nii raamatut kui ka selle autorit Elif Shafakit. "Armastuse nelikümmend reeglit" on Türgi kõigi aegade enimmüüdud raamat. Valik Rumi aegumatuid ja sügavaid tekste armastusest on eesti keeles ilmunud Doris Kareva vahendusel.

 

Adena Sepp. Elu pöördelised hetked

teksti esitanud Urve Raba

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 3 tundi 51 minutit

 

Miia ja Juulia on sõbrannad, kes töötavad koos kaupluses ja käivad kooris laulmas. Kogu nende elu kulgeb rahulikult hetkeni, mil kooriga ühineb uus liige. Ootamatult seisab Miia vastamisi oma nooruspõlve armastusega. Kogu ta elu on sassi paisatud ja mineviku ebameeldivad mälestused ujuvad taas esile. Elul on tema jaoks varuks korduma kippuvaid sündmusi, mis panevad teda kaalutlema, kas ta ei peaks oma kunagist kindlat otsust siiski muutma.

 

Mihkel Tiks. Korvpalliromaan

teksti esitanud Tõnis Tirel

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 47 minutit

 

Romaanis on kirjeldatud ühe spordimehe arengulugu alates tema esimestest sammudest suures spordis kuni võistlusspordist loobumiseni. Minategelase pilgu läbi nähtuna kerkib lugeja ette tänapäeva tippspordi keerukas ning vastuoluderohke maailma, milles autori sümpaatia kaldub kogu hingest oma alale pühenduvate suurte sportlaseisiksuste poole.

 

Erik Tohvri. Irdabielu

teksti esitanud Liisa Kirss

Tallinn : Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Vabatahtlikud Lugejad, 2017

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 43 minutit

 

Ainult vähestel inimestel on võime maailma oma elukaaslase vaatemättalt näha. Sellest tekkiv vastuolu loob perekonnas pingeid ja konflikte, mis järjest kasvades võivad viia lõpuks niisuguse ebaõnnestunud abielu katkestamiseni. Enamasti järgneb sellele juriidiliselt vormistatud lahutus, millega määratakse ka seniste abielupoolte omavahelised kohustused. Ometi võib ka nii juhtuda, et kumbki pooltest ei soovi kogeda senist elu ebameeldivalt paljastavat lahutusprotsessi ja elavad juriidiliselt endiselt abielus olles teineteisest sõltumatut elu. Romaani "Irdabielu" teineteisest hingeliselt irdunud peategelased olid juba ligi kakskümmend aastat koos elanud, kui nende ees avanes ootamatu võimalus oma elu ümber korraldada. Paraku ei suutnud nad kokkuleppele jõuda ja nii sündiski omaette abieluvorm, irdabielu, kus abielutunnistusega seotuks jäänud abikaasad elavad kumbki eraldi oma, teineteisest sõltumatut elu.

 

Ivan Turgenev. Aadlipesa

teksti esitanud Asa Drui

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1984

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 54 minutit

 

Romaani ilmumisele eelnevatel aastatel tekkis Venemaal mitmeid ideid feodalismi konstrueerimiseks ja aadlike kiht lõi käärima. Romaanis sujub aga kõik väliselt rahulikult. Aadlipesa asetseb ühes kubermangulinnas ja linnastunud aadel maaküsimustega otseselt ei tegele, ehkki peamiseks tuluallikaks on ikkagi maamõisad. Autor suhtub kõduneva aadlipesa elanikesse osalt kerge irooniaga, osalt kahetseva armastusega, seal puuduvad tumedad varjud ja heledad päikeselaigud.

 

Erik Valeur. Seitsmes laps

teksti esitanud Külli Palmsaar

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 38 tundi 19 minutit

 

2001. aasta 11. septembri varahommikul leitakse Kopenhaageni lähistel ühelt rannaribalt tundmatu naise surnukeha. Naise vahetus läheduses on viis kummalist asja, mis näikse temaga kuidagi seotud olevat – raamat, pärnaoks, köiejupp, murtud kaelaga lind ja foto Kongslundi lastekodust. Läheb veel mõni tund, New Yorgi kaksiktornid kukuvad kokku ja maailm muutub kõikide silme all, nii et esialgu väga tõsiseks peetud juhtumi uurimine ununeb sootuks. Palju aastaid hiljem saavad kuus Kongslundi lastekodu kunagist kasvandikku ja hiljem eri peredesse lapsendatud inimest kummalised anonüümkirjad, kus vihjatakse, et Taani esinduslastekodu abil võisid mõjuvõimsad isikud valgust kartvaid saladusi varjata. Magna Ladegaardi lapsendatud tütar Marie Ladegaard otsustab välja uurida, millega aastaid tagasi tegelikult lastekodus tegeldi. Ent võib-olla olnuks parem tagajärgi silmas pidades tõde siiski oma aega jätta… Skandinaavia krimikirjanike ühing tunnustas Taani kirjaniku Erik Valeuri romaani "Seitsmes laps" 2012. aastal parima Põhjamaade krimiromaani auhinnaga.

 

Vladimir Voinovitš. Sõdur Ivan Tšonkini elu ja ebatavalised seiklused. Kolmas raamat. Ümberasustatud isik

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 06 minutit

 

"Ümberasustatud isik" on viimane osa Ivan Tšonkini triloogias, mida on sageli nimetatud "vene Švejkiks" ning mis halastamatult naeruvääristab Nõukogude Liidu armeed, õigussüsteemi, ajakirjandust ja ühiskonda. Raamatu kolmandas osas jälgitakse tegelaste elu pärast sõja lõppu, tegevuse käigus sattub Tšonkin vastu tahtmist elama Ameerikasse ning kirjeldatakse elu Nõukogude Liidu eksistentsi viimastel aastatel.

 

S. J. Watson. Ei. Tohi. Magama. Jääda

teksti esitanud Inge Henk

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 51 minutit

 

Mälestused defineerivad meid. Kujuta ette, et kaotad need iga kord, kui magama jääd. Oma nime, identiteedi, mineviku ja isegi inimesed, keda sa armastad – kõik see kaob igal ööl. Ja siis hakkab sulle tunduma, et ainuke inimene, keda sa usaldama peaksid, räägib sulle ainult poole tõest… Pingeline põnevusromaan "Ei. Tohi. Magama. Jääda" jutustab 47aastasest Christine'ist, kes hommikuti ärgates ei tunne ära ei voodit, kus ta lamab, ega tuba, mis teda ümbritseb. Rääkimata mehest, kes on ta kõrval. Nimelt kannatab Christine raskekujulise amneesia all, mille tõttu puudub naisel võime moodustada uusi mälestusi. Oma elu riismetest kinni hoidmiseks peab Christine päevikut, mille lugemisega ta igat päeva alustab. Ajapikku hakkab ta aimama tegelikkuse varjus peituvat kohutavat tõde.

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Василий Аксенов. Золотая наша Железка

читает Виктор Пайле

Helsinki : Celia, 2008

1 CD : DAISY raamat, 25 tundi 22 minutit

 

Борис Акунин. Азазель

читает Михаил Егоренков

Helsinki : Celia, 2008

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 39 minutit

 

Борис Акунин. Шпионский роман

читает Михаил Егоренков

Helsinki : Celia, 2005

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 48 minutit

 

Антология финского юмора

читает Михаил Егоренков

Helsinki : Celia, 2008

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 48 minutit

 

Владимир Войнович. Два товарища

читает Михаил Егоренков

Helsinki : Celia, 2008

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 58 minutit

 

Дарья Донцова. Любимые забавы папы Карло

читает Елена Спирина

Helsinki : Celia, 2005

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 49 minutit

 

Владимир Набоков. Лолита

читает Бруно Пуолакайнен

Helsinki : Celia, 2009

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 42 minutit

 

Арто Паасилинна. Очаровательное самоубийство в кругу друзей

читает Наталья Макаренко

Helsinki : Celia, 2007

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 06 minutit

 

Бенгт Янгфельдт. Ставка - жизнь

читает Алексей Горпинченко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 21 minutit

 

Туве Янссон. Город Солнца

читает Бруно Пуолакайнен

Helsinki : Celia, 2008

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 15 minutit

 

Туве Янссон. Опасное лето

читает Ирина Вякевя

Helsinki : Celia, 1999

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 29 minutit

 

Punktkirjas raamatud

 

Kate DiCamillo. Kõik Winn-Dixie pärast

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

2 köidet, 148 lk.

 

Ühel ilusal suvepäeval astub kümneaastane Opal kauplusesse, et pakk makarone osta, ja ta kõnnib sealt välja - koeraga. Winn-Dixie ei ole harilik koer. Ta on suur ja kõhn ja ta haiseb koledasti, kuid koera naeratus võidab Opali südame. Tänu Winn-Dixiele leiab tüdruk endale uued üllatavad sõbrad. Tänu Winn-Dixiele leiab ta julgust küsidaisalt ema kohta, kes ta seitsme aasta eest maha jättis. Õigupoolest juhtuvad kõik sündmused sel suvel just Winn-Dixie pärast.

 

Jeannette Eyerly. The seeing summer

Baltimore : National Federation of Blind, 1999

2 köidet, 169 lk.

 

Carolyn Keene. The case of the captured queen

New York : Pocket Books, 1999

2 köidet, 175, lk.

 

Jorma Kurvinen. Hundikoer Roi

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

2 köidet, 208 lk.

 

Põnev jutustus sellest, kuidas poiss Tomi päästab hundikoer Roi tagaajajate käest, millega ka tema enda elu põnevaks muutub. Tomi ja Roi saavad sõpradeks ning võtavad pärast seiklusrikast jälitamist kinni ohtliku kurjategija.

 

My buddy : uncontracted

Los Angeles : Braille Institute

13 lehte

 

My buddy : contracted

Los Angeles : Braille Institute

11 lehte

 

Aino Pervik. Kaarist on kasu

40 lk.

 

Kaari on väike tüdruk, kes käib päeval lasteaias. Õhtuti mängib ta kodus ja aitab emal igasuguseid toimetusi teha. Vahel juhtub Kaariga aga päris põnevaid lugusid...

 

Peter H. Reynolds. The dot

Denton : BrailleInk, 2005

31 lk.

 

J.K. Rowling. Harry Potter and the sorcerer's stone

Boston : National Braille Press

4 köidet, 451 lk.

 

Harry Potter on üheteistkümne aastane poiss, kes elab koos oma hirmsa tädi perekonnaga. Tema toaks on tilluke panipaik trepi all ning kunagi pole tähistatud tema sünnipäeva. See kõik aga muutub, kui öökull toob talle mõistatusliku kirja, milles Harryt kutsutakse Sigatüüka Nõiduse ja Võlukunsti Kooli, kus ta leiab endale sõbrad, õpib võlukunsti ja astub vastu oma kõige hirmsamale vaenlasele.

 

Kirjeldustõlkega filmid

 

Polaarpoiss

Tallinn : Tespi, 2016

1 DVD,  1 tund 35 minutit

 

Mattias (Roland Laos) on keskkooli lõpetav noormees, kes unistab fotograafiaõpingutest Berliini Kunstiakadeemias. Tema plaanid seab ohtu armumine hulljulgesse bipolaarsesse Hannasse (Jaanika Arum), kes tõmbab Mattiase kaasa sündmustekeerisesse, mis viib poisi seadusega pahuksisse. Päästes Hannat tema enese küüsist, paneb Mattias toime kuriteo, mis ähvardab ta aastateks trellide taha viia. Karistusest pääsemiseks on ainult üks viis – lasta end süüdimatuks tunnistada. Selleks aga tuleb Mattiasel teeselda ainsat psüühikahäiret, mida ta tunneb – bipolaarsust.