Raamatututvustaja

Juuni-juuli-august 2017

 

 

Sisukord:

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Venekeelsed heliraamatud

 

Punktkirjas raamatud

 

 

Eestikeelsed heliraamatud

 

Vladimir Beekman. Narva kosk

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1991

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 19 minutit

 

Romaani tegevustik viib 1918. aasta kevadesse, mil Narva lähistel seisid vastamisi keiserliku Saksamaa okupatsiooniväed ja Eestist taganenud punakaartlaste salgad. Vastavalt Bresti rahu tingimustele pidasid pooled sel ajal relvastatud neutraliteeti. Autori huvi keskmes on revolutsioonilise kohuse ja humanismi, võimuteostuse ja isikliku vastutuse probleemid, ajastu peegeldused inimkaraktereis ning karakterite ajastut kujundav toime. Tegevus areneb kahes ajaplaanis - minevikus ja tänapäeval.

 

Diktaatorite lapsed

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 12 minutit

 

Käesolev teos tutvustab teile 20. sajandi mõjuvõimsaimate diktaatorite laste lapsepõlve, suhet isasse ja võimuvõitlusesse. Tahes-tahtmata on neist lastest saanud tegelased stsenaariumis, mida nad ise ei ole kirjutanud. Mõni neist pidi loovutama oma süütuse režiimile, mis nägi neis dünastia jätkajaid. Teisi omakorda koheldi samamoodi nagu riigi ülejäänud rahvast: nad seati propaganda nimel rambivalgusesse või pandi hoopis vaka alla, saadeti eksiili, öeldi neist lahti, et nad ei heidaks varju oma ülivõrdes isale. Carmen, Svetlana, Li Na, Alina, Aleksandr... Pojad ja tütred, kelle vanemateks on Stalin, Mussolini, Franco, Mao, Ceauşescu, Castro, Duvalier, Iraani šahh, Kim Il-sung, Bokassa, Mobutu, Pinochet, Hussein, Gaddafi, Mubarak, Lukašenka ja al-Assad...

 

Siobhan Dowd. Laps, kelle aeg unustas

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 8 tundi 31 minutit

 

Onu Tallyga mägedes turvast lõigates leiab Fergus midagi, mis sunnib ta südant lööki vahele jätma. Sügaval rabaturba sees paistab lapse surnukeha. Ja näib, et see laps on langenud mõrva ohvriks. Sedamööda, kuidas Fergus püüab leida oma teed teda ümbritsevas arulagedas maailmas, kus ta vend peab vanglas näljastreiki, tunded Cora vastu kasvavad üle pea ja vanemad peavad lõputut sõnasõda Põhja-Iirimaa rahutuste teemal, hõljub unenägudes tema juurde õrn hääl ja rabast leitud lapse saladus tuleb tasahaaval päevavalgele. Iiri päritolu kirjanik Siobhan Dowd elas koos abikaasa Geoffiga Inglismaal Oxfordis kuni oma surmani 2007. aasta augustis. Kõik raamatute müügist laekuvad autoritasud lähevad temanimelisse fondi, mille ta asutas vahetult enne surma ning mille eesmärk on tuua lugemisrõõmu vaeste ja mahajäänud piirkondade lastele.

 

Erle Stanley Gardner. Kaks juhtumit

teksti esitanud Uno Kaupmees

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1986

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 18 minutit

 

Käesolev raamat sisaldab kaks Perry Masoni lugu. Need on "Tühja purgi juhtum" (1941) ja "Ohtliku mänguasja juhtum" (1959), kusjuures viimane on tüüpiline selle poolest, et efektse lõpplahenduse toob kohtuprotsess, mille käigus Perry Mason vabastab oma kaitsealuse mõrvasüüdistusest ja paljastab tõelise mõrvari.

 

Geza Gardonyi. Nähtamatu inimene. Jumala orjad

teksti esitanud Aksel Küngas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1988

1 CD : DAISY raamat, 29 tundi 14 minutit

 

Ungari kirjanduse klassiku Géza Gárdonyi (1863-1922) ajalooline romaan "Nähtamatu inimene" kujutab värvikalt ning kaasakiskuvalt Attila aega (5. saj. m.a.j.), "Jumala orjad" käsitleb aga ühe keskaegse ungari kloostri elu.

 

Winston Graham. Poldark. Teine raamat, Demelza

teksti esitanud Marite Kallasma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 30 minutit

 

Winston Grahami "Poldarki" sarja teises raamatus on vaesest kaevuritütrest Demelzast saanud Ross Poldarki kaasa. Ta võiks pidada ennast õnnelikuks naiseks, ent paraku panevad perekonda tabanud rängad sündmused proovile nii tema abielu kui ka armastuse. Õhus on ärevad ajad. Prantsusmaal on puhkenud revolutsioon ja Inglismaal on kuningas hulluks läinud, ka majanduses pole olukord kiita, üks kaevandus teise järel suletakse ja maad võtab üha kasvav viletsus. Samal ajal kui Ross asub õiglustundest ajendatuna kaitsma kaevanduste huve, teeb Demelza omaenda õilsate tungide ajel mehe selja taga asju, mida peab õigeks, ent millest vallanduv sündmuste ahel päädib krahhiga. Kas Demelza suudab ehitada silla üle enda ja oma abikaasa erimeelsuste kuristiku, enne kui sellesse upub kogu nende õnnelootus? "Demelza" on Winston Grahami 12-osalise ajalooliste romaanide sarja teine raamat. Sarja esimeste osade põhjal on valminud populaarne BBC teleseriaal. Kirjastuses Varrak on ilmunud ka "Poldarki" sarja esimene osa "Ross Poldark".

 

Dashiell Hammett. Klaasist võti. Kõhn mees

teksti esitanud Helle-Reet Helenurm

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1990

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 48 minutit

 

Ameerika detektiivkirjanduse klassik Dashiell Hammett (1894-1961) kujutab oma kriminaalromaanides kaasahaaravalt elu ja kuritegevust Ameerika linnades 1930-ndail aastail. "Klaasist võtit" võib pidada poliitiliseks kriminaalromaaniks, "Kõhn mees" kuulub aga traditsioonilisse detektiivkirjanduse žanrisse.

 

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Gotlandi kurat

teksti esitanud Hans Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 22 minutit

 

Tallinn, AD 1433. Pärast seda, kui Tallinnat on laastanud kole tulekahju, jõuab apteeker Melchiorini hoiatus, et Tallinnasse on tulnud mees, keda hüütakse Gotlandi kuradiks ja kes võib ohustada tema elu. Samal ajal palub üks surev kaupmees Melchioril lahendada vana veretöö saladus. Surija viimne soov on püha ja Melchior asub tööle, teadmata, kes ja millal on tapetud. Ainsaks võtmeks on talle kuus hõbedast sõlge, mis juhatavad ta piiskopilinna Tartusse. Kui Melchior hakkab selle ammuse kuritöö lahendusele lähemale jõudma, ärkavad vanade pattude viirastused varjusurmast ja kurjus ründab uuesti. Romaani teine tegevusliin toimub Lübeckis, kus Melchiori pojast on saanud salamõrtsukate vennaskonna liige. "Apteeker Melchior ja Gotlandi kurat" on kuues raamat Indrek Hargla ajalooliste kriminaalromaanide tsüklis, kus kuritegusid lahendab Tallinna apteeker Melchior Wakenstede.

 

Emma Healey. Elizabeth on kadunud

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 34 minutit

 

Maud unustab. Ta valmistab tassi teed, kuid ei mäleta, et seda tuleks juua. Ta käib poodides, kuid unustab, miks on sinna läinud. Mõnikord ei tunne ta oma maja ära või arvab, et tütar Helen on täiesti võõras inimene. Maud on veendunud ainult ühes: selles, et tema sõbratar Elizabeth on kadunud. Kirjake taskus kinnitab seda. Ükspuha kes ka ütleks, et ta peaks sellest mõttest loobuma, jätma selle sinnapaika, seda enam mitte mainima, tahab Maud juhtunus lõplikult selgusele jõuda. Sest kusagil Maudi kahjustatud teadvuses peitub seitsmekümne aasta taguse lahendamata mõistatuse vastus. Kõik teised on selle unustanud – kõik, ainult mitte Maud... Iga leheküljega põnevust süvendav "Elizabeth on kadunud" meenutab meile lausa painajalikult, et me kõik oleme oma mälu meelevallas. Otsast lõpuni köitev, sageli südantlõhestav, aeg-ajalt koguni musta huumoriga vürtsitatud romaani ei saa kuidagi unustada.

 

Tui Hirv. Minu Reykjavík

teksti esitanud Maarja Mitt

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 07 minutit

 

Kui ma 2008. aastal esimest korda Reykjavíki külla tulin, oli mul tunne, nagu oleksin siin kunagi varem käinud. Kas unes või lapsepõlve uitmõtetes. Kõik on täpselt nii, nagu vaja. Nii kord ja lohakus kui töö, looming ja lõbu olid õiges vahekorras. Silmapilkne usaldus ja vahetud inimsuhted ning turvatunne, mis ei tee mitte uimaseks, vaid tõotavad üha uusi seiklusi. Looduse rohmakas ilu, mille hindamine nõuab koolitatud silma. Kuigi mu elu ei ole kunagi olnud rahulikum ja stabiilsem kui praegu, pärast kaht aastat kohanemist, on argisemgi päev kuidagi teatraalne. Ehk on see kõigest minu välismaalase kõrvalpilk, mis laseb sellel nii paista. Olen aga üsna kindel, et islandlased on maailma parimaid elukunstnikke ja neilt on selles osas palju õppida. (Tui Hirv)

 

Teet Kallas. Kes tõttab öisele rongile

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1989

1 CD : DAISY raamat, 27 tundi 01 minutit

 

See satiiriline romaan on Teet Kallase mahukas ning eriilmelises loomingus küllaltki erandlik. Teos puudutab teravaid sotsiaalseid probleeme ja lahkab mitmeid meie elu valupunkte: vastuolu lennuka sõna ja loiu teo vahel, demagoogia, korruptsiooni, äripsühholoogia tekkemehhanisme jne. Süžee on seiklusromaanilikult hoogne, tegelaste ning tegevusliinide rohkusest hoolimata kergesti jälgitav.

 

Bernard Kangro. Emajõgi

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 11 minutit

 

Teine romaan (esimene "Jäälätted", 1990) nn. Tartu-tsüklist, milles jätkub kolmekümnendate aastate teise poole Tartu üliõpilasolu vaatlus. "Emajõge" pingestab lugejale juba esimesest raamatust tuttavate Asse Jairuse, samuti Villi Oona enesetapu põhjuste analüüs, milleks autor kasutab mitut vaatepunkti ja ajalisi tagasi- ning edasivaateid.

 

Raimond Kaugver. Viimse meheni

teksti esitanud Hans Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 5 tundi 48 minutit

 

"Viimse meheni" on Raimond Kaugveri seni ilmumata romaan, mida autor ise nimetas kooliromaaniks. Raamatuna on see lugu lugejate ees esmakordselt - 25 aastat pärast autori surma ning 77 aastat pärast esimese päevikusissekande tegemist. See on lugu, mille Raimond Kaugver 1950ndail enam kui kümme aastat varem päevikusse talletatud märkmete põhjal sahtlisse kirjutas. See on tõestisündinud lugu. 1940. aasta hilissuvel tuleb ühes Eesti väikelinnas, mis äratuntavalt sarnaneb Rakverega, salaja kokku salgake koolipoisse - Rasmus Tombak, Lennart Adari, Kristjan Mollat ja Valmen Rajala et asutada ei midagi vähemat kui põrandaalune rühmitus. "Tarvis on midagi ette võtta, kurat! Mina ei kannata seda enam välja! Hea küll, käid õhtul mööda linna ja rebid mõne loosungi maha. Aga see on ikkagi sihuke juhuslik temp, rohkem poisikeste ulakus. Tahaks teha midagi konkreetsemat, asjalikumat! Näete ju ise - üks ja teine astub komnooreks, annavad seinalehti välja, propageerivad enamlust! Niimoodi jääb ju mulje, et kõik on korras, elu läheb edasi, vaata et juubeldame koguni kaasa!" pahvatab noorim sõpradest, seitsmeteistkümneaastane Rasmus. Poistel on tõsi taga. Nad vannuvad sealsamas, et ei reeda üheski olukorras, sündigu nendega mis tahes, üksteise nimesid. Rühmituse nimeks saab "Viimse meheni". "Viimse meheni" annab ehk pisut enam aimu, kuidas kõik algas. Eesti ajaloomälule on romaan igal juhul mõjusaks täienduseks.

 

Bernhard Kellermann. Anatoli linn

teksti esitanud Uno Kaupmees

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1986

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 11 minutit

 

Romaan vaatleb kahe sõbra, Jacquesi ja Janko elu ja nende suhteid naistega.

 

Sven Kullerkupp. Piano pianissimo

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 07 minutit

 

Sven Kullerkupp on eesti muusik – klassikaline ja džässpianist, soolo-, stuudio- ja ansamblimuusik, fonogrammitootja, helilooja, arranžeerija, pedagoog ja mida kõike veel. Aga peale selle on Sven ka osav sõnaseadja ja lugude jutustaja. Humoorikad lapsepõlvepildid, elumuutvad kohtumised ja uskumatud seiklused alates sügavast stagnaajast, konservatooriumis õppimisest ja muusikutee käänakutest kuni hullude üheksakümnendateni on kaante vahele saanud nõnda, et raamatut on raske käest panna. Oma koht on neis lugudes Lilian Semperil, Bruno Lukil, Sergei Manukjanil ja Onu Bellal ning ka Gruusial, Armeenial ja Viru hotellil. Raamatu katkend pälvis Loomingus 2016. aastal ilmumise eest ajakirja debüüdi aastaauhinna.

 

Mart Laar. Eesti suured armastuslood

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 11 minutit

 

Abikaasa arendab ja vormib oma teistpoolt rohkem kui keegi teine, pannes ta püüdma sihte, neid tihti isegi sõnastamata. Üksnes abikaasa suudab kodus luua rahu või rahutuse, mis kannustab looma ja pürgima. Ajaloodoktor ja endine peaminister Mart Laar kirjutab kõige märgilisematest, kaunimatest ja põnevamatest armastuslugudest Eesti lähiajaloos. Kes on olnud naised või mehed rahvuslike suurkujude selja taga? Vahel võib olla lausa raske öelda, kumb abikaasadest on päriselt suurkuju. Teiste seas toob autor lugejateni Jakob ja Eugenie Hurda, Carl Robert ja Julie Jakobsoni, Gustav ja Aino Suitsu, Artur Adsoni ja Marie Underi, Paul ja Maria Kerese, Ernst ja Claire Jaaksoni jpt armastuslood. On öeldud, et kuulsa mehe tagant tuleb otsida naist. Ent sama kehtib ka kuulsate naiste kohta. Omamoodi tõestust esitatud väitele pakuvadki siia raamatusse kogutud saja abikaasa elulood. Armastus kestab üle aja.

 

Marju Lauristin, Ene Hion, Margot Visnap. Marjustini sajand

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 31 minutit

 

See raamat on hübriid ühe suguvõsa loost ja Eesti ajaloo mõtestamisest, koduse poliitika ja tänapäeva Euroopa probleemidest. Siin saavad kokku essee ja intervjuu, pihtimuslik meenutushetk ja põhimõtteline diskussioon, emotsionaalne monoloog ja teoreetiline arutlus, isiklik saatus ja ühise aja lugu. Oleme koos teinud seda raamatut lootuses, et siin visanduva eluilma jooned lõikuvad lugeja omadega ja aitavad tal selitada ka oma vaadet möödunud ja praegusele ajale siin, meie ühises ja igaühele erinevas Eestis ja murelikult tulevikku vaatavas Euroopas. (Autorid)

 

Ira Lember. Lavale sündinud

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 13 minutit

 

Ira Lemberi 22. romaan annab lugejale võimaluse heita pilk teatri võlumaailma, Melpomene kuningriiki. Loviisa Hiielaiu eluks on teater ja teater on peaaegu kogu tema elu, kuid ometigi langevad tema osaks üksnes teisejärgulised rollid... kuni ükskord, juba pensionile saadetuna, mängib Saatus talle ette tõelise suurrolli, ning ta saab kehastada laval omaenda vanaema, juba oma eluajal legendiks kujunenud tõelist sõnateatri primadonnat.

 

Alex Lepajõe. Põgenemine. 1. osa

teksti esitanud Andres Ammas

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 01 minutit

 

"Põgenemine" on tõsielulistel sündmustel põhinev jutustus noore pagulase esimestest kuudest läänemaailmas. On aasta 1984. Käib Nõukogude-Afganistani sõda. Kutseealisi Baltimaadest ähvardab sõttasaatmine. Raamatu peategelane elab Nõukogudemaa läänepoolseimas osas ja hoidub sõjakomissariaadi haarangutest. Koos kolme eakaaslasega küpseb plaan teha teoks see, millest miljonid Nõukogudemaal unistavad, tuhanded tõsiselt kaaluvad, sajad üritavad, ja vaid üksikud õnnestuvad – põgeneda läände. Läänes avastab raamatu autor, et seda maailma ei juhigi kristlikud ideaalid ega kümme käsku, vaid ainult raha ja hirm karistuse ees. Segadus temas süveneb veelgi. Kodumaal oli ta harjunud võitlema ohtudega iga päev, nii et adrenaliini tase veres tõusis pidevalt üle normi. Kukkumine Rootsi elu argipäeva, kus valitseb muretu naiivsus pagulasküsimuses ja augud liberaalses maailmavaates, on valus, aga vältimatu. Järgneb lühike sisevõitluse periood, mil tuleb valida, kas alustada vaevarikast tõusu ühiskondliku alumiselt pulgalt või jätta mõned astmed vahele ja valida otsetee...

 

Denis Marquet. Viha

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 18 tundi 16 minutit

 

Ameerikat on tabanud epideemiapuhangud, mis lõpevad kiire surmaga. Inimesi ründavad koerad ja delfiinid ning eluga ei tule tavaliselt keegi välja. Inimkond elab valesti ja sööb valesti. Suurtööstused ainult tõukavad meid tagant, eemaldades meid loodusest ja loomulikkusest. Me sööme industriaalset purgitoitu, mis pole enam elava energia edasikandja. Kes sööb õigesti ja ka elab õigesti, haigeks ei jää. Isegi meie koduloomad peavad leppima kunsttoiduga. Ja loomad hakkavadki kõigepealt selle vastu, rünnates inimesi, kes on selle kõige taga. Tagatipuks tahab ka Emake Maa inimestest lahti saada, sest inimkond koormab ja kurnab teda. Maa on väsinud ja paiskab valla globaalsed kataklüsmid, eesmärgiks enesepuhastumine. Seejärel tuleb aga taassünd.

 

Paša Matšinov. Gogoli disko

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 4 tundi 42 minutit

 

Paavo Matsini romaani "Gogoli disko" tegevus toimub tuleviku-Viljandis, kus on tagasi tsaarivõim, sõidab metroo ja kiiskavad kuldsed kirikute sibulakuplid. Värvikate ja kohati kriminaalsete tegelaste igapäevase neoslaaviliku elu lööb segamini suure vene kirjandusklassiku Gogoli ülesärkamine surnuist.

 

William Somerset Maugham. Miraaž

teksti esitanud Aksel Küngas

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 14 tundi 53 minutit

 

Väljapaistva inglise kirjaniku William Somerset Maughami (1874-1965) loomingus on romaanide ja näidendite kõrval eriti oluline koht novellidel ja juttudel. Tema lühiproosat, millest käesolev valimik annab ulatusliku läbilõike, iseloomustab sügav psühholoogipilk inimhinge ja sädelev puänteeritud esitusviis.

 

Mudlum. Tõsine inimene

teksti esitanud Tiina Kuningas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 54 minutit

 

Mudlumi esimene avalikult ilmunud novell "Minu tädi Ellen" nomineeriti Tuglase auhinnale. See raamat sisaldab Elleni-lugu, ja veel 22 teist juttu, mõnedki neist kannavad sisu, mis on romaani mõõtu. Kokku moodustub neist üks suur lugu, mis räägib elust maailmas, siin, Eestis. Räägib enamasti lihtsalt ja lõbusalt, aga vahel ka kurvalt ja tõsiselt. Igaüht võib haarata äratundmine, nagu oleks seal killukesi tema elust, sest ega see üksik nii palju üldisest ei erinegi. Autor ise ütleb, et ta juttudes on loetelu-tüüpi narratiiv, pole vaja muud teha kui kõik maailma asjad üles lugeda ja näpuotsaga natuke tõsiseid mõtteid vahele visata.

 

Heljo Mänd. Liivalaia

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 22 minutit

 

"Liivalaia" on minu algkoolipõlve mosaiik. Mõtlen sageli sellele ajale ja oma kodutänavale, kus elasin kakskümmend kuus aastat. Tallinnas Liivalaia tänaval käisin Tiigiveski lasteaias ja Kaasani algkoolis, samuti keskkoolis ja veidike teatriinstituudiski. Seal läksin ma mehele ja seal sündisid mu kolm last. Neljas, pesamuna, nägi ilmavalgust juba Nõmmel. Mul on olnud kolm kohahaldjat, kes on mind sügavalt mõjutanud. Need on Sompa, Liivalaia ja Nõmme. Ent just Liivalaia on ühiskondliku tähendusega. Seal nägin inimeste kihistumist rikasteks ja vaesteks ning sain jälgida erinevaid inimtüüpe. Kõiki mälestuskilde olen näinud läbi Liivalaia silmade. Läbi Liivalaia akna, mis oli selge ja puhas ning näitas mulle inimesi, kellega ma kokku kasvasin. Ja alles nüüd, lõplikult täiskasvanuks saades, mõistan ma, et Liivalaia minevik on mu enese elulugu.

 

Sofi Oksanen. Norma

teksti esitanud Maarja Mitt

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 47 minutit

 

Kui Norma ema kahtlastel asjaoludel ootamatult sureb, jääb naine ihuüksi maailma. Kogu elu on neid sugulussidemetest veelgi enam sidunud uskumatu saladus. Tänu looduse vingerpussile on Normat õnnistatud ja neetud üleloomuliku võimega, mis avaldub eelkõige ebaloomulikult kiires juuksekasvus. Tema ema Anita on teinud kõik, et seda varjata ja tütart ohtliku tähelepanu eest kaitsta. Pärast ema surma leiab naine tõendeid, mis lasevad aimata, et Anita teadis tütre üleloomulike võimete põhjustest nii mõndagi, mida ta Norma eest varjas. Norma otsustab välja selgitada, kes on süüdi ema surmas, ja läheb seepärast tööle juuksurisalongi, kus Anita enne surma töötas. Salongi omanikul on aga tema palkamiseks põhjus, mida naine aimatagi ei oska. Selgub, et ilusate juuste varjus aetakse hoopis süngemat äri, ning Norma satub pettusest ja paranoiast küllastunud maailma, mis sunnib teda võitlema oma elu, vabaduse ja tõe eest. Sofi Oksase "Norma" on sünge perekonnadraama, kus reaalsus on uskumatum kui fantaasia.

 

Piiblilood

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1991

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 36 minutit

 

Lühike ja lihtne piiblilugude ümberjutustus lastele.

 

Silvia Rannamaa. Maast madalast

teksti esitanud Helle-Reet Helenurm

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1992

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 15 minutit

 

Tuntud laste- ja noorsookirjaniku memuaarteos toob lugejani maailmatunnetuse, milles peegeldub suur eetilisus ja inimlikkus.

 

Jaan Rannap. Nublu

teksti esitanud Andres Ots

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 1 tund 13 minutit

 

Peremeheta koer Nublu - pooleldi taks, pooleldi hagijas, leiab omale sõbrad tuletõrjujate seast. Raamat nooremale koolieale räägib Nublu äpardustest ja kangelastegudest ning tema saamisest täieõiguslikuks tuletõrjekoeraks.

 

Gregory David Roberts. Shantaram. Teine raamat

teksti esitanud Malle Allika

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 19 tundi 11 minutit

 

"Shantaram" põhineb suurel määral selle autori Gregory David Robertsi enda elul. Raamatu pealkiri tähendab "Jumala Rahu Inimene" ning see nimi anti teose peategelasele, Lindsay Fordi nime all esinevale mehele Mumbais. Robertsile endale määrati kõikvõimalike sissemurdmiste, kelmuste ja muude süütegude eest 19-aastane vanglakaristus. Tal õnnestus aga päise päeva ajal Victoria vanglast välja kõndida ning temast sai Austraalia üks tagaotsitumaid inimesi. Mumbais asutas ta tasuta kliiniku ning liitus kohaliku maffiaga, tegutsedes rahapesija ja võltsijana. Lisaks jõudis ta õppida ära hindi keele, veeta aega India vanglas, armuda, mängida Bollywoodi filmides ning sõdida Afganistanis. Raamatu üheks väärtuseks peetakse inimese väärtushinnangute süsteemi järkjärgulise muutumise suurepärast kujutamist ning ka pilti, mis on raamatus maalitud Mumbai kirevast rahvusvahelisest seltskonnast. Ja muidugi India enda õhkkonda, ühiskonna eri kihte, lõhnu ja värve. Robertsit hinnatakse Indias kõrgelt ning romaan on tõlgitud paljudesse keeltesse. Gregory David Roberts (kodanikunimega Gregory John Peter Smith) sündis 1952. aastal ning ta on endine heroiinisõltlane ja pangaröövel, kes põgenes Pentridge'i vanglast ja veetis pärast seda kümme aastat Indias. Heroiini hakkas ta tarvitama pärast seda, kui ta abielu karile jooksis ja ta oma tütre hooldusõigusest ilma jäi. 1990. aastal tabati ta uuesti Frankfurdis ja anti välja Austraaliale, kus ta veetis vanglas veel kuus aastat. Vanglas hakkas ta kirjutama romaani "Shantaram", mille käsikirja vangivalvurid kaks korda hävitasid. Vanglast vabanenuna lõpetas ta romaani, mis põhineb küll tema enda eluseikadel, kuid on vürtsitatud lennuka fantaasiaga. Tal õnnestus hiljem uuesti kohtuda ka tütrega ja temaga suhted taastada.

 

Kalju Saaber. Hiiehobune

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1991

1 CD : DAISY raamat, 9 tundi 26 minutit

 

Romaan käsitleb tänapäeva maaelu (täpsemalt Virumaa) eetilisi probleeme, sotsiaalset mälu ja põlvkondade suhteid. Kesksel kohal on eaka kolhoosiesimehe Niglas Suurkase elunägemine ning vana mõisahoone ennistamine. Lõpuleheküljel jõutakse fosforiidimure juurde, mis seostub loo raamiks oleva nõiakaevuga, puhta põhjavee säilitamisvajadusega, millel ei saa olla jätkuva elu seisukohalt alternatiivi.

 

Kalju Saaber. Kohtume Islandi väraval

teksti esitanud Hans Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 46 minutit

 

Island, Gröönimaa ja tegelikult kogu Arktika oma karge ja suursuguse loodusega – sulavad liustikud, merre libisevad jäämäed, ootamatud vulkaanipursked, muutuv mereelustik – on autorile olnud romaani loomise taustaks. Siia lisandub aga mure ning ärevus nende muutuste pärast, mis selles piirkonnas – suuresti Euroopa ilmaköögis – aset leiavad. Kord vaimukas, kord poeetiline, kord maagilisse valdkonda kalduv teos on lugejale, kes adub teosesse peidetud "ajastu ahistavaid asju".

 

Vikram Seth. Tasavägine muusika

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 15 tundi 46 minutit

 

Teatud mõttes on see lugu armastusest. Armastusest kaotatud ja leitud ja uuesti kaotatud naise vastu. Juhuslik kohtumine Londoni bussis; kiri, mis pidanuks jääma lugemata; pianist, kelle saladus murendab tema musitseerimise tuuma - neist ja paljudest teistest detailidest on Vikram Sethil õnnestunud luua illusioon elust endast. Samas on see raamat muusikast ja armastusest muusika vastu, mis võib kirgliku teemana joosta läbi terve elu.

 

Paullina Simons. Üksildane täht

teksti esitanud Katrin Karisma

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 23 tundi 22 minutit

 

Mõni nädal enne kodusest Maine’ist lahkumist ja iseseisva üliõpilaselu alustamist otsustab Chloe koos oma poisi ja kahe parima sõbraga Euroopasse sõita. Nende reisi sihtpunkt on Barcelona, ent enne tuleb neil täita Chloe sugulastele antud lubadus ja külastada mitut Ida-Euroopa ajaloolist linna. Selles kommunismi ikkest vabanenud Euroopa nurgas kohtab Chloe Johnny-nimelist võluvat ameeriklast, kes rändab mööda maailma, kitarr kaelas, naeratus huulil ja maailma saladused südames. Kummaline sõpruskond ja armunud paar sõidavad rongiga läbi Euroopa: Treblinkast Triestesse, Carnikavast Krakówisse ja Vilniusest Veneetsiasse. Reis Vanas Maailmas muutub teekonnaks nii Euroopa kui ka Johnny kõige süngemasse minevikku, mis hakkab tasapisi varjutama Chloe tulevikuplaane ja unistusi. Chloe ja ta kaaslaste sõprus pannakse proovile ja Barcelonasse jõudmine ei pruugi sugugi kindel olla. Kindel on aga see, et sõprade elu ei muutu enam kunagi endiseks. "Üksildane täht" on kaunis lugu, mis püsib meeles veel kaua pärast viimaste ridade lugemist.

 

Jack Thorne. Harry Potter ja äraneetud laps. Esimene ja teine osa

teksti esitanud Lauri Kaldoja

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 6 tundi 58 minutit

 

Harry Potter olla on olnud alati raske ning see pole eriti kergem nüüd, kus ta on Võlukunstiministeeriumi ületöötanud teenistuja, abikaasa ja kolme lapse isa. Samal ajal kui Harry maadleb minevikuga, mis ei taha püsida seal, kus on selle koht, peab tema noorim poeg Albus võitlema perekonnapärandi koormaga, mida ta pole tahtnud. Kui minevik ja olevik kurjakuulutavalt ühte sulavad, saavad nii isa kui ka poeg teada ebamugava tõe: pimedus tuleb ootamatutest paikadest. "Harry Potter ja äraneetud laps" on Jack Thorne’i uus näidend, mis põhineb J. K. Rowlingu, John Tiffany ja Jack Thorne’i uuel lool. See on kaheksas Harry Potteri lugu ning esimene, mis on ametlikult lavale seatud. Näidend, mis toob lugejateni Harry Potteri, tema sõprade ja pereliikmete edasise elukäigu, ilmus kohe pärast lavastuse maailmaesietendust Londoni West Endis 30. juulil 2016.

 

Antti Tuuri. Ameerika-trett

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 08 minutit

 

"Ameerika-trett" on kolmas raamat soome nüüdiskirjaniku Antti Tuuri (sündinud 1944) Pohjanmaa-pentaloogiast (varem on eesti keeles ilmunud "Pohjanmaa" ja "Talvesõda"). Peategelaseks on nagu "Pohjanmaaski" Erkki Hakala, keda elutee on viinud Ameerikasse, kus teda ootab ees mõnigi üllatus. Tegevus põikab kord teetööliste, kord narkootikumide vedajate hulka, käiakse ära lõbumajaski...

 

Antti Tuuri. Uus Jeruusalemm

teksti esitanud Mart Aas

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 48 minutit

 

Viimase aastakümne tõlgituima soome nüüdiskirjaniku Antti Tuuri Pohjanmaa-pentaloogia neljas raamat, mille peategelaseks on Johannes Hakala, kelle pojapoeg Erkki oli "Pohjanmaa" ja "Ameerika-treti" keskne tegelaskuju ja kelle pojad Martti ja Paavo võitlesid venelaste vastu Karjalas (jutustus "Talvesõda"). Johannes on pühkinud jalgelt kodumaa tolmu ja tulnud oma kurja naise eest pakku suure lombi taha...

 

Ülle Ulla. Terpsichore tiiva all

teksti esitanud Anne Margiste

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

1 CD : DAISY raamat, 10 tundi 18 minutit

 

Ülle Ulla, eesti üks tuntumaid ja omanäolisemaid balletitantsijaid, heidab oma mälestusteraamatus tagasipilgu elule ja loomingule, enda kujunemisele nii inimesena kui tantsijana. Mitmekülgse kunstnikuna, kes on esinenud balleti- ja draamalaval, tantsinud revüüteatris ning tegutsenud tantsupedagoogina, on ta kokku puutunud paljude tuntud lavastajate, ja tantsijate-näitlejatega, kaasa elanud teatri teisenemisele poolsajandi jooksul. "Terpsichore tiiva alla" on kogutud meenutused lapsepõlvekodust ja kooliteest, teatritööst, suhetest kolleegide ja lähedaste inimestega, mõtted aegade ja inimeste muutumisest aastakümnete vältel.

 

Artur Vahter. Karl August Hermanni päevik

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1992

1 CD : DAISY raamat, 17 tundi 23 minutit

 

XIX sajandi viimase veerandi ja XX sajandi algaastate eesti kultuurielu üks alustalasid, mitmekülgsete huvide ja tohutu tegevushaardega mees, filosoofiadoktor K. A. Hermann pidas 17.-20. eluaastani päevikut, mille nüüd, mõnda aega hiljem, kirjutas lõpuni professor Artur Vahter. Intrigeerivas vormis jõuab lugejani üks komplitseeritumaid ajajärke eesti vaimuelus, mida kirjasõnas tihti "näruseks ajastuks" on nimetatud. Artur Vahter pole ka mina-tegelast käsitlenud "õilsa kangelasena", vaid toonud teenete kõrval esile tema inimlikud nõrkused ja puudused. Samuti võib päevikust leida üllatavaid, seni ainuvõimalikeks peetuist erinevaid arvamusi ja hinnanguid tollaste tuntud tegelaste kohta, nagu Fr. R. Kreutzwald, C. R. Jakobson, J. Köler, J. Hurt, M. Lüdig jpt.

 

Erik Virbsoo. Lugusid möödunud aegadest

teksti esitanud Urve Koni

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1989

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 09 minutit

 

Kuidas sai eestlastest eneseteadlik rahvas maailma rahvaste peres? Sellest jutustab kõige laiema lugejaskonna, eriti aga noorema jaoks koostatud lühiülevaade eesti rahva ajaloost käesolevas aastatuhandel.

 

Vladimir Voinovitš. Sõdur Ivan Tšonkini elu ja ebatavalised seiklused. Teine raamat. Troonipretendent

teksti esitanud Raul Tammet

Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2017

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 28 minutit

 

Lihtsameelne sõdur Ivan Tšonkin on ilmasõja mööda saatnud ääremaa kolhoosi lähistel hädamaandumise teinud lennukit valvates ja külanaise Njuraga lõbusalt aega veetes. Nüüd on ta reeturina arreteeritud ja ootab Dolgovi linna vanglas nr. 1 oma edasist saatust. See on teine osa kolmest Ivan Tšonkini seiklustest pajatavast raamatust, mida on sageli nimetatud "vene Švejkiks" ning mis halastamatult naeruvääristavad Nõukogude Liidu armeed, õigussüsteemi, ajakirjandust ja Stalinit ennast.

 

Per Wahlöö. 31. korruse hukk. Maj Sjöwall, Per Wahlöö. Mees, kes haihtus nagu suits

teksti esitanud Aksel Orav

Tallinn : Eesti Pimedate Ühing, 1987

1 CD : DAISY raamat, 11 tundi 44 minutit

 

Per Wahlöö (1926-1975) ja Maj Sjöwall (1935) on rahvusvahelise tunnustuse võitnud rootsi kirjanikepaar, kes kahasse on kirjutanud kümnest romaanist koosneva sarja detektiiv Martin Becki ja tema kolleegide juhtumustest, kõik alapealkirja all "Romaan ühest kuriteost". Selles kogumikus avaldatud kahe romaani kohta, tuleks lugejal teadmiseks võtta, et "Mees, kes haihtus nagu suits" tegevus toimub 1960-ndate aastate algul, mil Ida-Lääne vaheline pinge alles hakkas hajuma ja Budapestis oli siin-seal veel silmaga näha 1956. a. kontrrevolutsiooni jälgi. "31. korruse hukk" on aga tulevikuvisioon, hoiatusromaan ajast, mis kunagi ei tohiks saabuda. Rahuloluühiskonnast, kus inimese ihulised vajadused on rahuldatud, kuid vaimselt on ta surutud alaealise tasemele. Üldise heaolu taustal on probleemideks enesetapud, alkoholi kuritarvitamine ja sündivuse vähenemine, mille aga ajakirjandus osavalt oskab maha vaikida. Õilmitseb "muretu meelelahutus" ja ajakirjanikke kammitseb põhimõte "Tõde on kaup, mida tuleb käsitleda suure ettevaatlikkusega, sest pole sugugi kindel, et kõik taluvad seda sama hästi kui sina".

 

Venekeelsed heliraamatud

 

В путь! : рассказы финских писателей

читает Дарина Катсудас

Helsinki : Celia, 2016

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 01 minutit

 

Пааво Кангур. Яак Йоала

читает Александр Жиленко

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 06 minutit

 

Jaak Joala oli 1970.-80. aastatel Eesti parim laulja. Jaagu kaasaegsed kiidavad tema muusikalist andekust, tema suurepärast harmooniataju ja pillimänguoskust. Ta meeldis laulja ja inimesena nii Eesti kui ka üleliidulisele publikule. Korvpalli ei saa mängida vene keeles, aga laulda saab! Võõras keeles laulmine põhjustas õelate pilkeid. Kuid see on showbusiness, seda ei ole mõtet politiseerida ega ideologiseerida. Jaagu särava karjääri, nagu ka tema esinemiskeelu mõned asjaolud on ähmased. Alati võib küsida, miks just tema? Kes oli Jaak inimesena? Nendele ja teistele küsimustele saab parema vastuse seda raamatut lugedes.

 

Полина Саймонс. Медный всадник

читает Татьяна Космынина

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 32 tundi 31 minutit

 

Liigutav lugu venelanna Tatjana ja Ameerika päritolu Aleksandri armastusest Teise maailmasõja aegses Nõukogude Liidus. Romaani esimene osa algab päeval, mil Saksamaa tungis kallale Nõukogude Liidule. Armastusloo peakangelased kohtuvad Leningradis just sel ilusal suvepäeval. Näib, nagu oleks saatus nad kokku viinud, ent saatus veeretab nende teele ka takistusi. Peategelaste armastusloo teevad keeruliseks suhtekolmnurgad Tatjana õe Daša ja Aleksandri sõbra Dimitriga. Romaanile lisavad dramaatikat sõjasündmused ja Leningradi blokaad.

 

М. Л. Стедман. Свет в океане

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 13 tundi 22 minutit

 

M. L. Stedmani debüütromaan "Свет в океане" on viimaste aastate menukaim Austraalia päritolu kirjaniku romaan. Raamat valiti 2012. aastal Goodreadsi lugejate lemmikuks. "Свет в океане" on erakordselt liigutav lugu inimestest, kes otsivad oma kohta maailmas, kus ühe inimese õigus on teise jaoks traagiline kaotus. Tom Sherbourne on Lääne-Austraalia ranniku lähistel Janus Rocki saare majakavaht. Kui laine toob kaldale sõudepaadi, milles on väike tüdruk, otsustab Tom koos oma noore abikaasaga lapse üles kasvatada. See otsus raputab aga aastate pärast paljude elusid.

 

Антти Туомайнен. Шахта

читает Максим Федоров

Helsinki : Celia, 2016

1 CD : DAISY raamat, 7 tundi 07 minutit

 

Lumisel jaanuaripäeval asub uuriv ajakirjanik Janne Vuori selgitama tõde kaevanduse kohta, mille ebaseaduslik tegevus on põhjustanud ökokatastroofi Põhja-Soome väikelinnas. Kui aga kaevanduse juhatuse liikmed üksteise järel müstilistel asjaoludel surevad, mõistab ta, et seisab silmitsi ohtliku vastasega, kes ei peatu millegi ees. Kas jõuab ta tõe jälile enne, kui on liiga hilja? Kas ka Janne ja tema pere elu on ohus, kui ta ei lõpeta oma uurimistööd? Ootamatult kohtub Janne oma isaga, kes saabub üle kolmekümne aasta Helsingisse. Miks isa omal ajal lahkus, miks tuli nüüd tagasi ja millega on ta kõik need aastad tegelenud? See on haarav põnevik ahnusest ja saladustest, veresidemeist ja veretöist, mõrvast ja andeksandmisest. See on isa ja poja, kahe otsusekindla mehe ja ühe ebatavalise perekonna lugu. Lugu sellest, kuidas mineviku saladused võivad mõjutada meie elu kõige ootamatumal moel.

 

Пола Хокинс. Девушка в поезде

читает Татьяна Маркачёва

Таллинн : Эстонская библиотека для слепых, 2017

1 CD : DAISY raamat, 12 tundi 31 minutit

 

Rachel sõidab tööpäeviti edasi-tagasi Londoni vahet. Ta teab, et hommikuti peatub rong ühes ja samas kohas punase signaaltule taga, kust avaneb vaade ridaelamute tagaõuedesse. Rachelile hakkab juba näima, et ta tunneb inimesi, kes ühes sealses kodus elavad. Ta kutsub neid Jessiks ja Jasoniks. Nende elu - nagu Rachel seda näeb - on täiuslik. Kui ta vaid ise saaks nii õnnelik olla... Ühel päeval näeb Rachel šokeerivat pilti. Rong peatub ainult minutiks, kuid sellest piisab. Nüüd muutub kõik. Rachelil on võimalik osa saada eludest, mida ta on seni eemalt jälginud. Selgub, et ta on rohkem kui vaid naine rongis...

 

Punktkirjas raamatud

 

Астрид Линдгрен. Мадикен

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

2 köites, 238 lk.

 

Эно Рауд. Муфта, Полботинка и Моховая Борода

Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2017

3 köites, 302 lk.